Gyulladás lézeres szemműtét után? – Csak ha magas a pulzus energia!

2018. 03. 8.

Alacsony pulzus energia garantálja a gyulladásmentességet! Az alacsony energiájú femto lézerek esetében (Ziemer FEMTO LDV Z8) sokkal alacsonyabb a steril gyulladás kialakulásának valószínűsége, mint a hagyományos INRALASE FS60 femto lézer esetében – bizonyítja egy nemzetközi kutatás.

A femto lézeres kezelések egyik lehetséges komplikációja az ún. Diffúz lamelláris keratitisz, rövidítve: DLK. A DLK egy olyan steril gyulladás amely a szaruhártya lebeny alatt alakulhat ki a műtét után és hogyha nem kezeljük azonnal, akkor akár súlyos komplikációt is okozhat.

DLK lehetséges komplikációi:

  • Szaruhártya lebeny hegesedés,
  • Homály kialakulása,
  • Szabálytalan felszín kialakulása,
  • Akár bizonyos fokú végleges látásromlás

A kutatás célja az volt , hogy megvizsgálja, hogy 2 különböző lézer esetében

  • Milyen gyakorisággal fordul elő DLK gyulladás
  • Milyen mértékű, milyen súlyos a kialakult gyulladás

Vizsgált két femto lézer:

  • Ziemer FEMTO LDV Z8 – A Z FEMTO 7D esetében használt alacsony energiájú lézer
  • INTRALASE FS60 – több helyen használt hagyományos, magas energiájú femto lézer

A két femto lézer közötti nagy különbség, hogy a Ziemer FEMTO LDV Z8 lézerenergiája a nanojoule tartományban van, míg az INTRALASE FS 60 lézerenergiája a microjoule energiatartományában van vagyis körülbelül az ezerszerese.

A képen is látható, hogy mennyivel pontosabban helyezi el a lézernyalábokat a nanojoule energiát használó fem tolézer.  A bal oldali képen a Z FEMTO 7D eljárásnál használt, nanojoule energiájú lézerimpulzusokkal működő Ziemer LDV Z8 lézersugarak pontosságát látja (kis területen jól körülhatárolt pontba érkeznek a sugarak). A jobb oldalon hagyományos, mikrojoule energiájú lézerimpulzusokkal működő femto lézerek pontossága látható (nagyobb területen szóródnak)1 Ugyan ezt az összehasonlítást videónkon is megnézeti.

alacsony energia | ziemer Z8 | lézeres szemműtét | Budai szemészet

 

FEMTO LÉZEREK ÁLTAL HASZNÁLT ENERGIÁRÓL: a Ziemer FEMTO LDV Z8 lézerenergiája a nanojoule tartományban van, míg az INTRALASE FS 60 lézerenergiája a microjoule energiatartományában van vagyis körülbelül az ezerszerese. Az egyes lézergócok energiája meghatározza, hogy a szaruhártyában mekkora károsodást hoz létre a femto lézer.

 

A tanulmányban ezt a DLK elnevezésű gyulladást 5 fokozatba osztották és két különböző femto lézert tanulmányoztak: a Ziemer FEMTO LDV Z8 lézert és az INTRALASE FS 60 típusú készülékeket, hogy melyiknél, milyen gyakorisággal jelentkezett a DLK – azaz ez a gyulladásos komplikáció.

 

A betegeket a műtét utáni első napon vizsgálták és beosztották a DLK 4 csoportjába, amennyiben a gyulladás jelen volt, az 5. csoport pedig a gyulladás mentes esetek voltak. Összesen 818 szem vett részt a tanulmányban.

Ziemer LDV vs Intralase DLK gyulladás | lézeres szemműtét | femto

ÁBRAMAGYARÁZAT:

  • Stage0: Nincs DLK
  • Stage1a, 1b: Alacsony stádiumú gyulladás
  • Stage 2,3,3: Magas stádiumú gyulladás

A zöld sáv mutatja, ahol nem volt gyulladás, a sárga és piros, ahol volt!

Ziemer FEMTO LDV Z8: Z FEMTO 7D lézeres szemműtét

IntraLase FS60: magas energiájú femto lézer

A eredmények elég nagy különbséget mutattak!

A Ziemer FEMTO LDV Z8csoportban a DLK teljes előfordulási aránya 8,17% volt, de ezek közül csak 1a illetve 1b stádiumú volt. Ez a legenyhébb stádium! 2-es, 3-as, 4-es stádium nem fordult elő egyáltalán.

Az INTRALASE FS csoportban 37.5%-ban fordult elő DLK gyulladás. Szerencsére itt is csak 1a és 1b stádium volt, súlyosabb szaruhártya gyulladás nem jelentkezett.

A tanulmány konklúziója az volt, hogy a Ziemer FEMTO LDV Z8 a nagyon alacsony lézerenergia miatt minimális károsodást alakít ki a szaruhártya szövetében, ezért a DLK vagyis a szaruhártya-lebeny alatti gyulladás előfordulási aránya jóval kevesebb egy hétel a kezelés után, mint az INTRALASE FS 60 femto lézer esetében!

 

MIÉRT FONTOS EZ SZÁMOMRA?

Fontos figyelembe vennie a femto lézerek és eljárások közötti különbségeket, amikor lézeres szemműtétet választ!

Forrás:

Tomita M. Sotoyama Y., Yukawa S., nakamura T. Comparison of DLK incidence incidence after laser in situ keratomileuses associated with two femtosecond lasers: FemtoLDV and IntraLase FS60. Clinical OPhtgalmology 2013, 7:1365-1371

1 Prof. H. Lubatschowski, mérései alapján