Etikátlan piaci magatartás! Szakmai féltékenység? Vagy csak a piacvesztés fáj a Sasszem Klinikának?

2020. 08. 25.
Eddig csendben tűrtük a hamis vádakat, mert a szakmai tudásban és teljesítményben hiszünk, nem a versenytársak befeketítésében. De van egy határ, amit most átlépett a Sasszem Klinika, így mi is megszólalunk, hogy megvédjük magunkat és a bennünket választó pácienseket. Öntsünk tiszta vizet a pohárba.

A Sasszem Klinika által – természetesen név nélkül – üzemeltetett  https://www.lezeres-szemmutet-ar.hu/tajekozodjunk-mielott-lezeres-szemmutetre-vallalkozunk-ne-marketingnek-higgyunk  oldalon folyamatosan megjelenő cikkekkel a Budai Szemészeti Központot sározza. Az új, svájci Ziemer LDV Z8 lézer vásárlásunk kapcsán megjelent új tartalom nem az első próbálkozás a Szemészetünk befeketítésére. Az oldalon természetesen nincs megjelölve az üzemeltető, de a leírásokból és korábbi, mára már eltüntetett Google fiók kapcsolatokból teljesen egyértelmű, hogy az oldalt a Sasszem Klinika tölti fel tartalommal.

 

Az oldalon megtévesztő piaci magatartással vádolt Budai Szemészeti Központban 2 egyetemi docens, 4 egyetemi adjunktus és 7 PhD fokozatú szemész szakorvos dolgozik és jómagam, a Szemészet szakmai vezetője több, mint 30.000 szemészeti műtétet végeztem el, melyből több mint 12.000 lézeres szemműtét volt. A Budai Szemészeti Központban rendszeresen rendelést folytat és elérhető szakmai konzultációra a Magyar Szemorvostársaság (MSZT) vezetőségének 4 tagja.

A Budai Szemészeti Központban minden elővizsgálat során 6 diplomás vagy jelentős szakmai tapasztalattal bíró, diploma előtt álló optometristák segítik az orvos munkáját. A Sasszem Klinikán szemészeti tanácsadók dolgoznak, optometrista jelenleg egy van a honlapon.

 

Lézeres szemműtét | Ziemer FEMTO LDV Z8 | Schwind Amaris 1050 | Sasszem | Intralase FS60

 

A Budai Szemészeti Központ által 2020 júliusában megvásárolt Ziemer LDV Z8 femto lézer a világon ma elérhető egyik legjobb lézer. A fenti oldalon „hazánkban kevéssé ismert svájci cég”-ként megnevezett Ziemer cégcsoport 284.66 millió USD árbevételt generált 2019-ben. A cég által gyártott lézerek ára igen borsos, különösen a csúcsmodellé, amit megvásároltunk. Régóta használtuk a Ziemer cég korábbi kiadású femto lézerét, kiváló eredménnyel és páciens elégedettséggel, ezért nem volt kérdés, hogy ha új gépet vásárolunk, akkor az csak is a Ziemer cég legújabb lézere lehet. A svájci precizitást képviselő Ziemer LDV Z8 valóban alacsony energiával dolgozik és ez az alacsony energia véleményünk szerint a legelőnyösebb az emberi szemnek. Az elkészített lebeny sokkal könnyebben felhajtható, nincsenek olyan szöveti híd maradványok, amiket fel kellene tépni a lebeny felhajtásakor. A nagy energiánál dolgozó lézerek használata közben szöveti hidak képződhetnek, ezért a lebenyt sok esetben fel kell szakítani, nem lehet egy mozdulattal felhajtani, az orvosnak sebészeti eszközzel alá kell nyúlni, elvágni a szöveti hidakat és csak ez után hajtható fel a lebeny. Ez rengeteg felesleges szövet károsodást okoz, ami lassítja a gyógyulást és gyulladás kialakulásához vezethet. Az Ziemer LDV Z8 alacsony energiájának köszönhetően minimális a sejt károsodás a szaruhártyán, nincs úgynevezett programozott sejthalál vagy apoptózis emiatt a szöveti károsodás minimális, nincs gyulladás, a gyógyulás gyors.

 

Egyébként a Focus Medical által használt Visumax femtolézeres kezelést – ami Sasszem Visumax néven is megvásárolható – azzal promótálják, hogy alacsony energiával készíti a lebenyt. Az általunk használt Ziemer LDV Z8 egyébként még a Visumaxnál is 1000-szer kisebb energiával dolgozik.

 

A fenti oldalon negatívumként írják le, hogy kézzel kell elhelyezni a lézer fejet a szemen. Ez minden lézernél így van. Az úgynevezett dokkolást és centrálást az orvos végzi a saját kezével, máshogy ez nem működik. A Ziemer lézer előnye, hogy rendkívül kicsi, könnyen a dioptria javítást végző excimer lézer mellé helyezhető, a pácienst nem kell mozgatni a kezeléshez használt két lézer között. A Sasszem Klinikán FemtoSmart kezelésnél használt (2008-ban piacra dobott) Intralase FS 60-as femto lézer esetében a kezelés közben a pácienst át kell mozgatni az egyik lézertől a másikig.

 

Az egyre kisebb és kisebb mobil telefonok, fényképező gépek és egyéb kütyük világában az is elég gyenge érv a fenti oldalon, hogy egy lézer készülék azért lenne jobb, mint egy másik, mert ötször akkora. A Ziemer LDV Z8 kicsi, kompakt és mobil, kiválóan navigálható a helyiségek között egy olyan látásjavító központban is, ahol több műtőben történnek a kezelések. Ez is oka volt a választásunknak, mivel terveink szerint a jövőben ki fogjuk tudni használni a lézer mobilitását.

 

Abban igaza van a fenti cikknek, hogy az alacsony és magas lézer energiát bármelyik lézer gyártó elő tudja állítani, azonban azt a nagyon bonyolult és precíz optikai rendszert, amelyet a Ziemer azért fejlesztett ki, hogy az alacsony energia a lézerkaron keresztül megfelelően jusson a szemhez, a többi cég nem tudta még lemásolni. Szóval nem az alacsony energia az egyedülálló a Ziemer LDV Z8 lézerben, hanem az a mérnöki tudás, amivel ezt az energiát a látásjavítás szolgálatába állítják, hogy minél kíméletesebb szaruhártya-lebenyképző megoldást hozzanak létre.

 

A világ legnagyobb lézeres szemműtét klinikája jelenleg Japánban működik, több mint 1,5 millió lézeres látásjavító kezelést végeztek már. Ők is Ziemer LDV Femto lézert használnak minden prémium látásjavító kezelésükhöz. És az általunk is használt Schwind Amaris 1050-es excimer lézert a dioptria korrekcióhoz.

 

A fenti cikk által hivatkozott két tudományos publikáció közül az egyik nem nyitható meg a másik pedig egészen pontosan arról szól, hogy a nanojoule energiájú Ziemer LDV lézer esetén a sejt károsodás és az apoptózis jóval kisebb, tehát nem okoz felesleges szövetkárosodást. 

 

A tények ismertetése után zárszóként még egy gondolatot szeretnék megosztani. Az új femto lézer kiválasztásánál a legfontosabb szempont, amit figyelembe vettünk, hogy pácienseink számára mi a legjobb. A legpontosabb, legbiztonságosabb lézert kerestük, függetlenül annak árától. Jómagam több mint 30.000 szemműtétet végeztem. Tanulmányoztam minden gyártó minden készülékét, sokat a gyakorlatban is használtam. Szakmai kapcsolatban vagyunk a legnagyobb lézeres látásjavító központokkal szerte a világon. Ismerjük az ő tapasztalataikat. Követjük a nemzetközi szakirodalmat és a kongresszusokat. Sokat költöttünk az új lézereinkre, nem elégedtünk meg a legjobb gyártók régebbi, de még forgalomban levő gépeivel. A Ziemer LDV Z8 femto és a Schwind Amaris 1050-es excimer lézer kiválasztásakor is a két cég legjobb, legújabb lézere mellett döntöttünk, mert véleményünk szerint ma ezek a legmodernebb lézerek és mi a legjobbat akarjuk adni a pácienseknek.

 

Köszönjük a bizalmát, ha minket választ!

 

Dr. Nagymihály Attila

Intézetvezető főorvos

 

Amennyiben szeretné tudni, hogy Ön alkalmas-e látásjavítő szemműtétre, töltse ki 3 perc alatt online alkalmassági tesztünket!

 

Híroldali kép: Free Pik