Érdekli, hogy alkalmas lehet-e lézeres szemműtétre? Töltse ki a tesztet!

Érdekli, hogy alkalmas lehet-e lézeres szemműtétre? Töltse ki a tesztet!

Miópia kontroll gyerekeknek

A RÖVIDLÁTÓK SZÁMA ROHAMOSAN NŐ 

A 2021-es adatok szerint a miópia (rövidlátás) előfordulása világszerte folyamatosan növekszik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése alapján 2050-re a világ népességének hozzávetőleg fele (közel 5 milliárd ember) rövidlátó lesz, ha a jelenleg kirajzolódó tendenciák folytatódnak.

A 2021-es adatok szerint a miópia (rövidlátás) előfordulása világszerte folyamatosan növekszik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése alapján 2050-re a világ népességének hozzávetőleg fele (közel 5 milliárd ember) rövidlátó lesz, ha a jelenleg kirajzolódó tendenciák folytatódnak. 

A rövidlátás általában már gyermekkorban megmutatkozik és valamilyen korrekcióra (szemüveg, kontaktlencse) van szükség ahhoz, hogy a távolabb lévő tárgyakat is élesen lássa a gyermek.

A rövidlátó gyermeknek folyamatosan erősebb dioptriára lehet szüksége. A miópia kialakulására hatnak genetikai, optikai és környezeti tényezők is. A dioptria változás esetében ugyan az mondható el, minden gyermeknél eltérő ütemben romlik a rövidlátás attól függően, hogy milyen genetikai és optikai adottságokkal rendelkezik és milyen környezeti elemek hatnak a látására. A miópia progresszió nem csak dioptria romlást jelent, hanem azt is hogy a gyermek szemgolyója folyamatosan megnyúlik. Ez később komoly szemproblémákhoz vezet, például rövidlátáshoz társuló glaukóma, retinaleválás, korai szürkehályog, retinát érintő sorvadás (atrófia), valamint szemfenéki érújdonképződés kialakulása*.

* Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26316834/

 

 

Mit tehetünk szülőként?

Kutatások bebizonyították, hogy a környezeti faktorok szerepe jóval jelentősebb a miópia kialakulásában és progressziójában, mint a genetikai tényezők.* Éppen ezért a tudományos miópia kontroll eszközök mellett érdemes figyelmet fordítani arra, hogy a gyermekek kellő mennyiségű időt töltsenek a szabadban és korlátozott ideig végezzen közeli fókuszt igénylő tevékenységet, ha lehet ezt is természetes fénnyel jól megvilágított térben tegye.**

Miópia kontroll

 

* Forrás: Lisa A. Jones; Loraine T. Sinnott; Donald O. Mutti; Gladys L. Mitchell; Melvin L. Moeschberger; Karla Zadnik: Parental History of Myopia, Sports and Outdoor Activities, and Future Myopia
** Forrás: Pei-Chang Wu, Chueh-Tan Chen, Ken-Kuo Lin, Chi-Chin Sun, Chien-Neng Kuo, Hsiu-Mei Huang, Yi-Chieh Poon, Meng-Ling Yang, Chau-Yin Chen , Jou-Chen Huang, Pei-Chen Wu, I-Hui Yang, Hun-Ju Yu, Po-Chiung Fang, Chia-Ling Tsai, Shu-Ti Chiou, Yi-Hsin Yang: Myopia Prevention and Outdoor Light Intensity in a School-Based Cluster Randomized Trial

Milyen eszközök állnak rendelkezésünkre a rövidlátás progressziójának lassítására?

A myopia kontroll célja a rövidlátás progressziójának lassítása gyermekeknél és fiatal felnőtteknél. Számos módszert ismer ma a tudomány, melyek hatékonyan használhatók a rövidlátás előrehaladásának lassítására. 

Éjszakai orthokeratológia kontaktlencse: Ez egy speciálisan kialakított gázáteresztő kemény kontaktlencse éjszakai viselésre, mely a szaruhártya átmeneti formálásával ér el látásjavulást.  Az éjszakai kontaktlencsét csak alvás közben kell viselni, napközben a látás megfelelő lesz mindenféle segédeszköz nélkül. Az ortokeratológia lencsék (pl.: Paragon CRT) célja, hogy kielégítő látást biztosítsanak a nap folyamán, ugyanakkor lassítsák a szemgolyó megnyúlását.

Többfókuszú speciális lágy kontaktlencsék: A többfókuszú nappali lágy kontaktlencsék, például a MiSight kontaktlencse célja a miópia progressziójának csökkentése, valamint az éleslátás biztosítása viselés közben. 

Speciális lencséjű szemüvegek: A speciális szemüveg lencséket, például a Hoya MiYOSMART lencséket úgy alakítják ki, hogy jó látást biztosítsanak, és ideális korrekcióban a fény a retina éleslátásért felelős részén fókuszálódjon, de a periférián sem kerüljön a retina mögötti részre, ezzel gátolva a szemtengelyhossz növekedését.

Irodalmi adatok alapján a túlzott akkomodáció (amikor a figyelem hosszabb ideig egy közeli tárgyra irányul) szintén hozzájárul a rövidlátás progressziójához, így az akkomodáció gátlás egyes esetekben lassíthatja a miópia romlását. Szemészetünkön ilyen jellegű kezeléssel nem foglalkozunk.

Fontos szem előtt tartani, hogy a rövidlátás-szabályozására irányuló módszerek hatékonysága egyéni tényezőktől is függ. Ilyen tényezők lehetnek az életkor, a rövidlátás mértéke,  genetika és a környezeti hatások. Gyermekszemész szakorvossal folytatott konzultáció elengedhetetlen a gyermek speciális igényeinek felméréséhez, a megfelelő megoldás kiválasztásához és a hatékonyság nyomon követéséhez.

 

Foglaljon időpontot

Kérjen időpontot online! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, kollégáink a megfelelő szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

Melyik miópia kontroll eszköz lehet gyermekem számára jó megoldás?

A következő táblázattal néhány szempontot mutatunk, melyeket érdemes átgondolni a gyermekszemészeti vizsgálat előtt. A műszeres mérések eredménye mellett a gyermekszemész ezeket a pontokat fogja mérlegelni mielőtt tanácsot adna a megfelelő miópia kontroll eszközre vonatkozóan.

Paraméter Paragon éjszakai ortokeratológia kontaktlencse MiSight nappali lágy lencse Miyosmart szemüveg
Hány éves kortól javasolt? 8 évesnél idősebb 8 évesnél idősebb 4 évesnél idősebb
Fenőtteknek jó megoldás lehet? igen nem nem
Milyen dioptria értékek esetén javasolt? -0,75 D és -6,00  D között -0,50 D  és –10,00 D között, valamint enyhe asztigmia esetén (-1,75 cilinder dioptriáig) 0,00 D és -10,00 D között,  valamint asztigmia esetén -4,00 cilinder dioptriáig
Kinek nem javasolt? Ismert száraz szem problémával küzdő, gyulladásra hajlamos, higiéniai szabályok betartására korlátozottan odafigyelő páciens esetén nem javasolt. Akkor sem ajánljuk, ha volt már korábban lézeres szemműtéte vagy próbálkozott kemény kontaktlencsével, de nem tudta viselni.  Higiéniai szabályok betartására korlátozottan odafigyelő gyermek esetén nem javasolt. Sok sport, úszás esetén nem ez a legjobb megoldás.
Kinek előnyös? Myopia progresszió gátlásra nyújt megoldást, valamint azoknak is jó választás, akik nappal szemüveg és kontaktlencse nélkül szeretnének tevékenykedni, esetleg túl fiatalok vagy nem alkalmasak lézeres szemműtétre. Myopia progresszió gátlásra nyújt megoldást, valamint azoknak a gyerekeknek is jó választás, akik nem szívesen viselnek szemüveget. Myopia progresszió gátlásra nyújt megoldást, valamint azoknak a gyerekeknek is jó választás akiket nem zavar a szemüveg.
Szemészeti vizsgálatok Betanítás, 1 nap, 3 hét, majd félévente Betanítás, majd félévente Szemüveg átvétel, 2 hét, majd 3 havonta látszerészeti kontroll az első évben, 6 havonta szemészeti vizsgálat 
Mennyi a kihordási idő? 1 év, évente új lencsét kell rendelni Napi lencse Átlagosan 1-1,5 év, ezt követően dioptria változás miatt általában új korrekció javasolt.
Költségek Eszközigény, ápoló folyadékok és kontrollokból fakadó orvosi vizsgálati költségeket figyelembe véve éves átlagban a 3 megoldás költsége közel azonos. 
Videóklinika
Orvosaink 1 percben válaszolnak szemészeti kérdésekre.
Melyik kezelést válasszam?
Egyértelmű összehasonlítás, hogy Önnek is érthető legyen
Páciensek történetei
Ők már lézerszeműek! Ismerje meg tapasztalataikat!
Nézzen szét klinikánkon
Járjon körbe még mielőtt ide jönne. Modern, letisztult környezet az Ön kényelméért!