ÖNÖK KÉRDEZTÉK

Amennyiben az alábbiakban nem látja kérdését vagy témáját, kérdezze meg kezelőorvosát, illetve nézzen szét videóink között!

Mit jelent a LASIK szó?

LASIK egy betűszó, a laser assisted in-situ keratomileusis rövidítése. Ez egy olyan sebészi eljárás, amely során a szaruhártya szövetébe irányított excimer lézersugár segítségével történik a szaruhártya “átformálása” egy védőlebeny alatt azon a területen, ahol a kép a retinára összpontosul. Számos gyakori látásprobléma, így a túllátás vagy rövidlátás előfordulásának oka a szem hossza vagy a szaruhártya alakja, mely megakadályozza, hogy a kép a megfelelő helyre fókuszálódjon a retinán.

Hogyan zajlik a DiamondFEMTO műtét?

A DiamondFEMTO kezelés során az első femtolézer végzi el a lebenykészítés folyamatát a szaruhártya stroma rétegében.  Ezt a védőlebenyt felhajtva feltárul az Ön szaruhártyájának egy kicsiny területe, melyre a második lézernyalábot irányítva megtörténik a szaruhártya átformálása. A látásproblémák korrekcióját ez az átformálás eredményezi azáltal, hogy megváltoztatja a szaruhártya görbületét.

Hogy zajlik az OptiLASIK műtét?

Egy refraktív sebész végzi a LASIK beavatkozást, aki egy sebészi eszközzel kis szaruhártyalebenyt képez. Ezt a védőlebenyt felhajtva feltárul az Ön szaruhártyájának egy kicsiny területe, melyre egy lézernyalábot irányítva megtörténik a szaruhártya átformálása. A látásproblémák korrekcióját ez az átformálás eredményezi azáltal, hogy megváltoztatja a szaruhártya görbületét.

Mi a különbség a standard LASIK és a hullámfront LASIK között?

A tényleges műtét mindkét LASIK eljárás esetén azonos. A különbség a kezelést megelőzően végzett fénytörési hiba megállapításban van.

Standard LASIK

A standard LASIK kezelés során a szaruhártya fénytörő erejében tervezett változtatás alapja a szubjektív refrakció – a fénytörési hiba megállapítása a páciens által a preoperatív vizsgálat során választott korrekciós lencsék alapján történtik.

Hullámfront LASIK

A hullámfront vagy aberrométer-vezérelt LASIK beavatkozás célja a kombinált refraktív hiba kezelése, mely a szemből mint egységből, így a szaruhártyából, a szemlencséből és az üvegtestből származik.

Úgy hallottam, hogy egyes embereknek csupán az egyik szemén végezték el a korrekciót. Miért?

Ezt a kezelési módot monovision-nek hívják, kisfokú rövidlátás esetén alkalmazható. Ekkor az egyik szemet meghagyjuk kissé rövidlátónak, mely az olvasáshoz szükséges. A másik szemet úgy korrigáljuk, hogy a távoli látáshoz legyen megfelelő. Idővel a két szem képes lesz együtt dolgozni jó látóélességgel mind közelre, mind távolra. Amennyiben érdekli Önt ez a lehetőség, orvosa először valószínűleg kontaktlencse viselést fog javasolni, hogy már a beavatkozás előtt serkentsük az eredményt. A kezelőorvosa segíteni tud annak eldöntésében, hogy ez a kezelés megfelelő-e Önnek.

Ha most olvasószemüveg kell, a DiamondFEMTO vagy OptiLASIK műtet követően is szükségem lesz rá?

Minden bizonnyal igen. A legtöbb olvasószemüveget viselőnek a lézeres műtétet követően is szüksége lesz közeli korrekcióra. Mi ennek az oka? Valószínűleg a presbyopia, az “öregszeműség”, mely az életkor előrehaladtával kialakuló fiziológiás szemészeti állapot. Létezik egy monovision elnevezésű kezelés, mely során az egyik szemet az olvasás segítésére meghagyják kissé rövidlátónak, míg a másik szemet túllátóvá teszik. A páciens egyéni igényei alapján az orvos dönthet úgy, hogy ezt a módszert választja.

DiamondFEMTO vagy OptiLASIK kezeléssel javítható a presbyopia?

Alapvetően nem. A mai napig nincs olyan lézeres sebészeti eljárás, mellyel a presbyopiát nagy biztonsággal, pontosan korrigálni tudnánk, bár ilyen irányban alapos kutatások folynak. Az életkor előrehaladtával az emberi szemlencse elveszti azt a képességét, hogy automatikusan tudja változtatni alakját a különböző távolságra lévő tárgyakra történő fokuszálás közben (presbyopia). Valahol 40 és 50 év között kezdődik el ez a folyamat, melynek során a legtöbb embernek olvasószemüvegre lesz szüksége ahhoz, hogy a közeli tárgyakat élesen lássa. Lencseműtéttel és multifokális műlencse beültetéssel azonban az esetek egy részébe presbyopia is megfelelően korrigálható.

Viselhetek a műtét után szemüveget vagy kontaktlencsét?

Hogy a műtétet követően szükséges lesz-e a szemüveg vagy kontaktlencse viselése, azt nagymértékben befolyásolják a páciens látási szükségletei. A sebészi korrekció gyakran nem eredményez tökéletes látást (0,0 dioptria fénytörési hibát), még ideális feltételek mellett sem. A műtét célja az, hogy a pácienseket megszabadítsuk a korrekciós lencséktől való függőségtől. Az eljárás szinte minden esetben kellőképpen korrigálja a betegek látását a mindennapos élet élvezetéhez. Előfordulhat, hogy a páciens úgy dönt, hogy speciális körülmények között – mint például az éjszakai vezetés során – egy kis dioptriájú szemüveget használ.

Közvetlenül a DiamondFEMTO vagy OptiLASIK műtét után nem ajánlatos viselnie, mivel a kontaktlencse megzavarhatja a természetes gyógyulási folyamatot. Ahogy a szeme gyógyul, ismét tud majd kontaktlencsét hordani, ha szükséges. Jóllehet a szaruhártya műtétet követően az illesztés technikailag nehezebbé válik a szaruhártya megváltozott alakja miatt. A lézeres szemműtétet követő kontaktlencse-viselésről kérdezze meg orvosát, mit lehet és mit nem.

A pácienseknek szükségük lesz olvasószemüvegre a presbyopia megjelenésekor (mely 40-50 éves kor körül kezdődik). A presbyopia kialakulása egy természetes folyamat, mely minden embert érint függetlenül attól, hogy korábban jó volt-e a látásuk vagy átestek-e korrekciós szemműtéten.

Ha már túlestem DiamondFEMTO, OptiLASIK vagy PRK kezelésen, megoperálhatnak még más szembetegség – például szürkehályog vagy zöldhályog – miatt is?

Az életkorhoz kötött szemészeti betegségek, mint például a szürkehályog vagy a glaucoma (zöldhályog) terápiáját nem befolyásolja egy korábbi lézeres szemműtét. Ugyanúgy végezhető műtéti beavatkozás egy femtolasikkal, optilasikkal vagy prk-val korrigált szemen, mint egy nem korrigálton.

Elvégezhető a DiamondFEMTO, OptiLASIK vagy PRK beavatkozás szaruhártyaműtét után vagy szaruhártya heg esetén is?

A femtolasik vagy lasik eljárással feltehetően nagymértékben javítható egy szaruhártya-transzplantációból (keratoplasztikából) eredő astigmia. A szaruhártyahegek valószínűleg szintén eltávolíthatók lézerkezeléssel. Ezt nevezik PTK-nak (fototerápiás keratektomia). A PTK is bizonyította, hogy rendkívül hatékony kezelés a szaruhártya hámrétegének recidiváló (visszatérő) eróziói (hámhorzsolódás) esetén.

Meglévő keratoconus vagy más szemészeti eltérés esetén is alkalmazható a DiamondFEMTO vagy OptiLASIK kezelés?

Keratoconus esetén a lézeres eljárás nem végezhető el, mivel a már eleve vékonyabb szaruhártyát még tovább vékonyítaná.

Nystagmus (szemtekerezgés) fennállása esetén a lézeres szemműtét nem javasolt.

Általánosságban a DiamondFEMTO, OptiLASIK és PRK kezelés csak egészséges szemeken végezhető el. A műtét előtt kezelni kell minden meglévő szemészeti betegséget. Egy alapos preoperatív szemészeti vizsgálat alapján a szemsebésze elmondja majd, hogy a beavatkozás aggodalom nélkül elvégezhető-e vagy sem.

A strabizmus (kancsalság) is javítható lézeres beavatkozással?

A tompalátóság (gyenge látóélesség) optimalizálható bizonyos mértékben, de nem gyógyítható megfelelően ilyen sebészeti eljárással (sem FEMTOLASIK-kal, sem ICL-vel). Nem várható el, hogy a teljes (100%) látást visszanyerje.

A Budai Szemészeti Központnak van tapasztalata a “bonyolult esetek” terén is?

Igen. Szemsebészeink széleskörű tapasztalatának köszönhetően még a nagyon komplex látászavarok esetén is tudunk segítséget nyújtani.

Fájdalmas a műtét?

Nem!

Miután szemeit a beavatkozás előtt helyileg érzéstelenítjük, “elzsibbasztjuk” szemcseppekkel, mind  DiamondFEMTO, OptiLASIK vagy PRK műtét alatt legfeljebb egy rövid ideig tartó könnyű nyomást érezhet, de fájdalmat nem. Maga a lézersugár használata is fájdalommentes.

A kapott kezelés típusától függően a műtét után az enyhe diszkomfortérzéstől kezdve – ritka esetben – az erős fájdalomig bármilyen érzés előfordulhat. Szükség esetén fájdalomcsillapítót írunk. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a PRK eljárás után közepes – súlyos a diszkomfortérzés, a LASIK kezelésekhez viszonylag kisfokú kellemetlen érzés társul, a DiamondFEMTO kezelés teljes mértékben fájdalommentes.

Meddig tart, hogy a kezelés eredménye kialakuljon?

A látóélessége legtöbbször már közvetlenül a kezelés után javul. Néhány napon belül pedig szemüveg nélkül végezheti a mindennapi teendőit. A kezelés utáni néhány hónapban látása valamelyest még változik majd. Ez a szem új tűrőerejének természetes következménye.