ÖNÖK KÉRDEZTÉK

Amennyiben az alábbiakban nem látja kérdését vagy témáját, kérdezze meg kezelőorvosát, illetve nézzen szét videóink között!

Mit jelent a LASIK szó?

LASIK egy betűszó, a laser assisted in-situ keratomileusis rövidítése. Ez egy olyan sebészi eljárás, amely során a szaruhártya szövetébe irányított excimer lézersugár segítségével történik a szaruhártya “átformálása” egy védőlebeny alatt azon a területen, ahol a kép a retinára összpontosul. Számos gyakori látásprobléma, így a túllátás vagy rövidlátás előfordulásának oka a szem hossza vagy a szaruhártya alakja, mely megakadályozza, hogy a kép a megfelelő helyre fókuszálódjon a retinán.

Hogyan zajlik a DiamondFEMTO műtét?

A DiamondFEMTO kezelés során az első femtolézer végzi el a lebenykészítés folyamatát a szaruhártya stroma rétegében.  Ezt a védőlebenyt felhajtva feltárul az Ön szaruhártyájának egy kicsiny területe, melyre a második lézernyalábot irányítva megtörténik a szaruhártya átformálása. A látásproblémák korrekcióját ez az átformálás eredményezi azáltal, hogy megváltoztatja a szaruhártya görbületét.

Hogy zajlik az OptiLASIK műtét?

Egy refraktív sebész végzi a LASIK beavatkozást, aki egy sebészi eszközzel kis szaruhártyalebenyt képez. Ezt a védőlebenyt felhajtva feltárul az Ön szaruhártyájának egy kicsiny területe, melyre egy lézernyalábot irányítva megtörténik a szaruhártya átformálása. A látásproblémák korrekcióját ez az átformálás eredményezi azáltal, hogy megváltoztatja a szaruhártya görbületét.

Mi a különbség a standard LASIK és a hullámfront LASIK között?

A tényleges műtét mindkét LASIK eljárás esetén azonos. A különbség a kezelést megelőzően végzett fénytörési hiba megállapításban van.

Standard LASIK

A standard LASIK kezelés során a szaruhártya fénytörő erejében tervezett változtatás alapja a szubjektív refrakció – a fénytörési hiba megállapítása a páciens által a preoperatív vizsgálat során választott korrekciós lencsék alapján történtik.

Hullámfront LASIK

A hullámfront vagy aberrométer-vezérelt LASIK beavatkozás célja a kombinált refraktív hiba kezelése, mely a szemből mint egységből, így a szaruhártyából, a szemlencséből és az üvegtestből származik.

Úgy hallottam, hogy egyes embereknek csupán az egyik szemén végezték el a korrekciót. Miért?

Ezt a kezelési módot monovision-nek hívják, kisfokú rövidlátás esetén alkalmazható. Ekkor az egyik szemet meghagyjuk kissé rövidlátónak, mely az olvasáshoz szükséges. A másik szemet úgy korrigáljuk, hogy a távoli látáshoz legyen megfelelő. Idővel a két szem képes lesz együtt dolgozni jó látóélességgel mind közelre, mind távolra. Amennyiben érdekli Önt ez a lehetőség, orvosa először valószínűleg kontaktlencse viselést fog javasolni, hogy már a beavatkozás előtt serkentsük az eredményt. A kezelőorvosa segíteni tud annak eldöntésében, hogy ez a kezelés megfelelő-e Önnek.

Ha most olvasószemüveg kell, a DiamondFEMTO vagy OptiLASIK műtet követően is szükségem lesz rá?

Minden bizonnyal igen. A legtöbb olvasószemüveget viselőnek a lézeres műtétet követően is szüksége lesz közeli korrekcióra. Mi ennek az oka? Valószínűleg a presbyopia, az “öregszeműség”, mely az életkor előrehaladtával kialakuló fiziológiás szemészeti állapot. Létezik egy monovision elnevezésű kezelés, mely során az egyik szemet az olvasás segítésére meghagyják kissé rövidlátónak, míg a másik szemet túllátóvá teszik. A páciens egyéni igényei alapján az orvos dönthet úgy, hogy ezt a módszert választja.

DiamondFEMTO vagy OptiLASIK kezeléssel javítható a presbyopia?

Alapvetően nem. A mai napig nincs olyan lézeres sebészeti eljárás, mellyel a presbyopiát nagy biztonsággal, pontosan korrigálni tudnánk, bár ilyen irányban alapos kutatások folynak. Az életkor előrehaladtával az emberi szemlencse elveszti azt a képességét, hogy automatikusan tudja változtatni alakját a különböző távolságra lévő tárgyakra történő fokuszálás közben (presbyopia). Valahol 40 és 50 év között kezdődik el ez a folyamat, melynek során a legtöbb embernek olvasószemüvegre lesz szüksége ahhoz, hogy a közeli tárgyakat élesen lássa. Lencseműtéttel és multifokális műlencse beültetéssel azonban az esetek egy részébe presbyopia is megfelelően korrigálható.

A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!

Dr. Barcsay-Veres Amarilla, szemész szakorvosunk elmagyarázza miért lehet szükség olvasószemüvegre 40 év felett.

 

Viselhetek a műtét után szemüveget vagy kontaktlencsét?

Hogy a műtétet követően szükséges lesz-e a szemüveg vagy kontaktlencse viselése, azt nagymértékben befolyásolják a páciens látási szükségletei. A sebészi korrekció gyakran nem eredményez tökéletes látást (0,0 dioptria fénytörési hibát), még ideális feltételek mellett sem. A műtét célja az, hogy a pácienseket megszabadítsuk a korrekciós lencséktől való függőségtől. Az eljárás szinte minden esetben kellőképpen korrigálja a betegek látását a mindennapos élet élvezetéhez. Előfordulhat, hogy a páciens úgy dönt, hogy speciális körülmények között – mint például az éjszakai vezetés során – egy kis dioptriájú szemüveget használ.

Közvetlenül a DiamondFEMTO vagy OptiLASIK műtét után nem ajánlatos viselnie, mivel a kontaktlencse megzavarhatja a természetes gyógyulási folyamatot. Ahogy a szeme gyógyul, ismét tud majd kontaktlencsét hordani, ha szükséges. Jóllehet a szaruhártya műtétet követően az illesztés technikailag nehezebbé válik a szaruhártya megváltozott alakja miatt. A lézeres szemműtétet követő kontaktlencse-viselésről kérdezze meg orvosát, mit lehet és mit nem.

A pácienseknek szükségük lesz olvasószemüvegre a presbyopia megjelenésekor (mely 40-50 éves kor körül kezdődik). A presbyopia kialakulása egy természetes folyamat, mely minden embert érint függetlenül attól, hogy korábban jó volt-e a látásuk vagy átestek-e korrekciós szemműtéten.

Ha már túlestem DiamondFEMTO, OptiLASIK vagy PRK kezelésen, megoperálhatnak még más szembetegség – például szürkehályog vagy zöldhályog – miatt is?

A kérdésre Dr. Nagymihály Attila, intézetvezető főorvosunk szóban is válaszol:

Az életkorhoz kötött szemészeti betegségek, mint például a szürkehályog vagy a glaucoma (zöldhályog) terápiáját nem befolyásolja egy korábbi lézeres szemműtét. Ugyanúgy végezhető műtéti beavatkozás egy femtolasikkal, optilasikkal vagy prk-val korrigált szemen, mint egy nem korrigálton.

Elvégezhető a DiamondFEMTO, OptiLASIK vagy PRK beavatkozás szaruhártyaműtét után vagy szaruhártya heg esetén is?

A femtolasik vagy lasik eljárással feltehetően nagymértékben javítható egy szaruhártya-transzplantációból (keratoplasztikából) eredő astigmia. A szaruhártyahegek valószínűleg szintén eltávolíthatók lézerkezeléssel. Ezt nevezik PTK-nak (fototerápiás keratektomia). A PTK is bizonyította, hogy rendkívül hatékony kezelés a szaruhártya hámrétegének recidiváló (visszatérő) eróziói (hámhorzsolódás) esetén.

Meglévő keratoconus vagy más szemészeti eltérés esetén is alkalmazható a DiamondFEMTO vagy OptiLASIK kezelés?

Keratoconus esetén a lézeres eljárás nem végezhető el, mivel a már eleve vékonyabb szaruhártyát még tovább vékonyítaná.

Nystagmus (szemtekerezgés) fennállása esetén a lézeres szemműtét nem javasolt.

Általánosságban a DiamondFEMTO, OptiLASIK és PRK kezelés csak egészséges szemeken végezhető el. A műtét előtt kezelni kell minden meglévő szemészeti betegséget. Egy alapos preoperatív szemészeti vizsgálat alapján a szemsebésze elmondja majd, hogy a beavatkozás aggodalom nélkül elvégezhető-e vagy sem.

A strabizmus (kancsalság) is javítható lézeres beavatkozással?

A tompalátóság (gyenge látóélesség) optimalizálható bizonyos mértékben, de nem gyógyítható megfelelően ilyen sebészeti eljárással (sem FEMTOLASIK-kal, sem ICL-vel). Nem várható el, hogy a teljes (100%) látást visszanyerje.

A Budai Szemészeti Központnak van tapasztalata a “bonyolult esetek” terén is?

Igen. Szemsebészeink széleskörű tapasztalatának köszönhetően még a nagyon komplex látászavarok esetén is tudunk segítséget nyújtani.

Fájdalmas a műtét?

Nem!

Miután szemeit a beavatkozás előtt helyileg érzéstelenítjük, “elzsibbasztjuk” szemcseppekkel, mind  DiamondFEMTO, OptiLASIK vagy PRK műtét alatt legfeljebb egy rövid ideig tartó könnyű nyomást érezhet, de fájdalmat nem. Maga a lézersugár használata is fájdalommentes.

A kapott kezelés típusától függően a műtét után az enyhe diszkomfortérzéstől kezdve – ritka esetben – az erős fájdalomig bármilyen érzés előfordulhat. Szükség esetén fájdalomcsillapítót írunk. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a PRK eljárás után közepes – súlyos a diszkomfortérzés, a LASIK kezelésekhez viszonylag kisfokú kellemetlen érzés társul, a DiamondFEMTO kezelés teljes mértékben fájdalommentes.

Meddig tart, hogy a kezelés eredménye kialakuljon?

A látóélessége legtöbbször már közvetlenül a kezelés után javul. Néhány napon belül pedig szemüveg nélkül végezheti a mindennapi teendőit. A kezelés utáni néhány hónapban látása valamelyest még változik majd. Ez a szem új tűrőerejének természetes következménye.

Mindenkinél kialakul a szemszárazság a lézeres szemműtét után? 

A szemszárazság szerencsére nem fordul elő mindenkinél, de valóban ez az egyik leggyakoribb panasz a kezelés utáni hetekben. Jó hír azonban, hogy a szemszárazság csak ideiglenesen és tartósítószer mentes szemcseppekkel jól kezelhető állapot. Dr. Nagymihály Attila, intézetvezető főorvosunk videónkban bővebben mesél a szemszárazságról.

 

GYAKORI KÉRDÉSEK A SZÜRKEHÁLYOG MŰTÉTRŐL ÉS LENCSEMŰTÉTEKRŐL

 

Zöldhályog esetén műthető a szürkehályog?

Alapvetően igen. A zöldhályog és a szürkehályog, két egymástól különböző betegség, a magyar nyelv használ csak hasonló kifejezést rá. Ha a zöldhályog valakinek jól be van állítva, azaz kezelés alatt áll, nincsen vele semmi panasza, használja a szemcseppjeit, jó a szemnyomása, akkor minden további nélkül lehet szürkehályogot operálni.

Van olyan típusa a zöld hályognak, ami megnehezítheti a szürkehályog műtétet, de ez alapvetően műtét technikai kérdés, ugyanúgy meglehet akkor is operálni a szürkehályogot.

Mi az a kúszóhályog? Segít rajta a műlencse műtét?

Nem segít. A kúszóhályog egy egészen más szemészeti probléma.

Azt jelenti, hogy a kötőhártya rákúszik a szaruhártyára. Ez egy felszíni szembetegség. Gyakran sérülés következménye, esetleg UV sugárzás válthatja ki. Nem a szem belsejében, hanem a szem felszínén van az elváltozás. Ez egy kisebb műtéti beavatkozással korrigálható, akkor ha a látást befolyásolja.

A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!

Mi az a macula degeneráció és segít-e rajta a műtét?

A macula degeneráció a retinának a betegsége, a szemgolyó hátsó részén a retina az a rész, amivel tulajdonképpen felfogjuk a külvilágból érkező fényimpulzusokat.  Ennek a központi területe, az éleslátás területe a macula, és ennek a súlyos betegsége lehet a macula degeneráció.

Ez általában idős korban jelentkezik.

A szürkehályogtól teljesen független betegség. Annál is kialakulthat, akinek szürkehályogja van vagy akit már megoperáltunk szürkehályoggal.

Macula degeneráció fennállása esetén szürkehályog műtét előtt azt kell eldönteni, hogy a látás romlásért melyik betegség felelős inkább. Ha azt gondoljuk, hogy a szürkehályog műtét érdemben fogja javítani a látását, függetlenül a macula degenerációtól, akkor érdemes elvégezni a műtétet.

A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!

Cukorbetegség esetén lehet szürkehályog műtétet végezni?

A cukorbetegségnek sok fajta szem szövődménye lehet. Leggyakrabban azon múlik, hogy mennyi ideje áll fent a cukorbetegség, illetve, hogy milyen súlyos és mennyire jól van kezelve vagy beállítva.

A szürkehályog is lehet egy szövődménye a cukorbetegségnek, a cukorbetegeknél hamarabb, illetve gyorsabban jelentkezhet szürkehályog, de lehet számos egyéb szemészeti tünete is a cukorbetegségnek, amelyeket elsősorban megelőzni kell. A kontrollokkal, a jól beállított cukorral ezek általában el is érhetők. Szövődményként leggyakrabban a retinán, illetve a retina ereiben jönnek létre az elváltozások, amelyek lézerrel, műtéttel kezelhetők/gyógyíthatók/karbantarthatók.

Szürkehályog operálható, bár figyelni kell arra, hogy a cukorbetegségnek a szemfenéki szövődményei ne legyenek nagyon súlyosak, illetve legyenek stabilak, tehát ne legyen egy olyan állapot a szemfenéken, ami éppen egy változó állapot.

A szürkehályog műtét előtt minden  esetben szükséges laborvizsgálatot, vérképet készíteni. Nem jól beállított vércukor esetén, labilis/túl alacsony/túl magas vércukor esetén nem lehet műtétet végezni.

A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!

Mi az a tompalátás? Kezelhető egyáltalán felnőtt korban?

A látásunk születés után folyamatosan fejlődik, alakul és jó pár év eltelik, mire a szemünk, a látóidegünk, az agyunk megtanulja azt, hogyan kell látni, hogyan fogadjuk a környezet ingereit.

Tompalátásról akkor beszélünk, hogy ha ez a mechanizmus nem jól alakul ki és emiatt az egyik vagy a másik vagy mindkét szem nem éri el a teljes látás képességét. Általában ez gyerekkorban alakulhat ki, a leggyakrabban azért mert a gyerekek nem viselik azt a szemüveget, amit viselniük kellene, de természetesen több oka is lehet.

A látásfejlődés általában a tizenéves kor elejére befejeződik. Ha addig a szem, az agy nem tanulja meg a látás teljes képességét, akkor ezen utána már sajnos nem lehet segíteni.

Ha azt mondjuk, hogy a teljes látást nevezzük a 100%-os látásnak, akkor minden olyan esetben, amikor ez a 100%-os látás nem érhető el azaz nem tudunk 100%-os látást kihozni szemüveggel/kontaktlencsével, szervi ok nélkül, akkor tompalátásról beszélünk.

Lehet a tompa látás kismértékű, tehát a 100%-hoz képest csak 70-80%-os a látás, de olyan is előfordulhat, hogy a tábla legfelső számát sem látja a páciens, akkor még 10%-os látás sincs, ha százalékban próbáljuk ezt leírni.

Felnőtt korban a tompalátáson semmilyen formában nem lehet segíteni. Ez azt jelenti, hogy egy szemből azt lehet kihozni kontaktlencsével/lézerrel/műtéttel , amit szemüveggel a legjobb látásként el lehet érni.

A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!

Az olvasó szemüveg eltüntethető-e szürkehályog műtéttel vagy lencseműtéttel?

A szürkehályog műtét vagy lencseműtét során műlencsét ültetünk be a szembe. A műlencse az alapvetően kéttípusú lehet: egyfókuszú vagy többfókuszú.

Hogyha egyfókuszú lencsét ültetünk be, az azt jelenti, hogy a látás egy adott távolságra lesz éles, vagy távolra vagy közelre, attól függően, hogy hova állítjuk be az élességet, de mindig csak egy adott távolságra. Egyfókuszú lencse esetén a másik távolságra mindig kell szemüveg, tehát, ha valaki távolra lát élesen a műlencsével, akkor közelre mindig kell szemüveg, ha úgy állítjuk be, hogy közelre lát szemüveg nélkül, akkor távolra mindig kell szemüveg. Az egyfókuszú lencse ennél többet nem tud.

Multifokális vagy trifokális, tehát sokfókuszú lencse beültetése esetén semmilyen távolságra nem kell szemüveget hordani. Ezeket a lencséket be lehet úgy mérni, be lehet úgy ültetni, hogy távolra is, közelre is, illetve közép távolságra is jó látás legyen.

 

Meg kell szokni a multifokális lencsét úgy, mint a multifokális szemüveget?

A multifokális szemüveg általában nehezen szokható meg, mivel a szemüveglencsén  felül van a távoli dioptria, alul van az olvasó és a kettő között a monitor távolság. Csak ezeken a meghatározott szűk szegmentumon keresztül lát a viselője az adott távolságra élesen. Így nem csak a szemüvegkeret korlátozza a látást, hanem maga a multifokális szemüveg is, mivel a dioptria nem terjed ki a teljes szélességére a lencsének, hanem azon beül is korlátozva van egy adott sávra.  Így egy úgynevezett csatornán belül lát a viselője élesen: fordítani kell a fejét balra-jobbra, fel-le ahhoz, hogy élesen lásson a multifokális szemüveggel, és megtalálja, hogy az adott távolságra hol van a fókusz.

A multifokális műlencsének amit beültetünk a szürkehályog/lencseműtét során, egyrészt nincsen sem oldalra, sem felfelé, lefelé limitje, másrészt pedig olyan a szerkezete, hogy nem kell keresni, hogy adott távolságra hol lát élesen. Nem kell a fejét, sem a szemét mozgatni, hanem bárhová néz, bármilyen távolságra, oda élesen lát. Ezért, az a típusú megszokás, ami a multifokális szemüvegnél időt vehet igénybe, az a lencsénél nincsen.

Tehát az, hogy valaki meg tudja e szokni vagy sem a multifokális műlencsét, nem merül fel kérdésként, mindenki meg tudja szokni! Általában egy két nap után gyakorlatilag teljes a látás. Az előfordulhat, hogy egy pár hétig hamarabb elfárad, akár még pici fejfájás is előfordulhat, amíg az agy megszokja, hogy a szem kicsit máshogy működik.

Összefoglalva: a multifokális műlencse működésének alapelve más, mint a saját szemlencsénknek:  máshogy működik a fókuszálása, mint a saját lencsénknek, ezt meg kell szokni egy picit, de a jól látás az gyakorlatilag már egy-két nap után kialakul,  a megszokás is maximum 1-2 hétig tarthat, de olyan nem fordulhat elő, hogy nem tudja megszokni.

Mik lehetnek a szemlencsebeültetés szövődményei? Mik azok a tünetek, amelyek fellépése során mindenképpen forduljunk orvoshoz?

Közvetlen a műtét után, a műtét napján teljesen normális az, ha van egy kis fájdalom, ha van egy kis fényérzékenység, ha kicsit könnyezik a szem, ennek azonban másnapra gyakorlatilag teljesen el kell múlnia. Nagyon kis idegentest érzésen kívül nem nagyon szabad, hogy más tünet legyen. A pirosságnak néhány nap alatt szintén teljesen el kell tűnnie. Emellett pedig a látás szintén egy-két nap alatt kitisztul. Ha ezek nem így vannak, akkor az önmagában azt jelenti, hogy valami probléma lehet. Egyrészt, ha a fájdalom, az érzékenység, a pirosság elhúzódik, vagy egy bizonyos idő után visszajön, az lehet gyulladásnak, fertőzésnek a tünete, ami mindenképpen azonnali ellátást igényelhet. Ha a látás nem megfelelően javul, vagy javult, de egy idő után visszaromlik, szintén aránylag sürgős ellátást igényel. Tulajdonképpen ezek a fő tünetek, amik esetlegesen a műtét után jelentkezhetnek, és azt kívánják, hogy orvosi ellátás alá kerüljön a beteg. A gyulladás az, ami a legfontosabb ezek közül, arra kell a legjobban figyelni. Ezért adjuk a szemcseppeket megfelelő ideig a műtét után, hogy ezek a szövődményeket minél inkább el tudjuk kerülni, meg tudjuk akadályozni.

A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!

Mit jelent a másodlagos szürkehályog? Mik a tünetei?

A másodlagos szürkehályog azt jelenti, hogy a műlencsebeültetést követően a műlencse mögött, az úgynevezett lencsetok elkezd hegesedni. Ez előfordulhat pár hónappal a műtét után, előfordulhat sok évvel a műtét után is, és a tünete általában az, hogy az addig meglévő jó látás szépen fokozatosan lassan elkezd romlani. Ez a szövődmény az esetek 20-30%-ban előfordulhat, tehát minden lencseműtét esetén lehet erre számítani. Szerencsére a megoldása elég egyszerű, egy rövid lézeres kezeléssel ezt az utólagos hegesedést lehet kezelni, mégpedig oly módon, hogy utána nem is jön vissza többet, nem alakul ki újra, és a látás teljesen kitisztul.

A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!

Nagyon sokan kérdeznek a szürkehályog műtét utáni életmódról. Mire figyeljünk a műtét után?

A műtét napján pihenni kell, de nem kell egész nap ágyban feküdni, nincs is olyan panasz, ami miatt indokolt lenne. A műtét másnapjától a normál, átlagos életmódot lehet végezni, kivéve a nehéz fizikai munkát, nagy erőlködést, nagy emelést. Az első héten vízzel ugyan arcot lehet mosni, de víz, szappan, sampon nem kerülhet a szembe. Egy hét után ezek a korlátozások is megszűnnek. Szemcseppet kell használni körülbelül 2-3 hétig a műtét után előírt adagolásban. Nem lehet uszodába menni, szaunázni, szoláriumozni egy hónapig. Edzeni lehet az uszoda kivételével bármit, és az első héten is 3-4 nap elteltével a műtét után már kisebb mozgást, tornát is lehet végezni.

Mit tehetünk a szürkehályog megelőzésének érdekében?

Semmit. Röviden sajnos ennyi, a szürkehályog alapvetően egy kívülről nem nagyon befolyásolható állapot, ha az elindul, akkor az általában halad előre, nincs olyan gyógyszer, szemcsepp, akármilyen természetes, vagy nem természetes gyógymód, ami ezt meg tudja akadályozni. Semmiféle vitamin, vagy életmódbeli változtatás sem befolyásolja.

A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!

Kiújulhat a szürkehályog a műtét után?

Nem, a szürkehályogot, ha egyszer megoperáltuk, akkor az azt jelenti, hogy a szemlencsét eltávolítottuk, a szemlencse helyett a műlencse végzi el a szemlencse funkcióját, és ezért a szürkehályog nem tud újra kiújulni.