A LÁTÁS-VISSZAÁLLÍTÓ GÉNTERÁPIA KIDOLGOZÁSÁÉRT MAGYAR KUTATÓORVOS NYERT NEMZETKÖZI DÍJAT

2019. 01. 31.

Roska Botondnak ítélték az idei Louis-Jeantet orvosi díjat. Az 1986-os alapítású díjat évente 2-3 orvosnak osztják ki, Roska az első magyar, aki elnyerte.

Az 1969-ben született kutatót a vizuális információ alapvető feldolgozási folyamatainak a felfedezéséért és a látás visszaállító génterápia kidolgozásáért ismerték el.

Miután általános orvosi diplomát szerzett a Semmelweis Egyetemen, Roska Botond a Kaliforniai Egyetem Berkeley-i intézetében doktorált, majd a Harvard Egyetemen és a Harvard Orvosi Karán képezte magát tovább genetikából és virológiából. Később Bázelben alapított biotechnológiai kutatóintézetet. Tavaly a Columbia Egyetem nagy presztízsű Alden Spencer orvosi díját is neki ítélték.

Nagy megtiszteltetés minden magyar szemorvosnak és látáskutatónak, hogy személyesen ismerhetjük az elismert kutatót, Roska Botond professzort. Munkájával új utakat nyit meg a szembetegségek gyógyításában és megerősíti azt a tényt, hogy egyre több beteg számára kell egyre magasabb szinten biztosítani a hozzáférést a szemészeti ellátáshoz. Ebben a munkában a Budai Szemészeti Központ nagy erőfeszítéssel kíván részt venni.”– mondja szakorvosunk, dr. Resch Miklós

 

Kutatócsoportjával Roska feltérképezte, pontosan hogyan nyerik ki a vizuális információt a környezetből a látórendszer különféle sejtjei. A pontos molekuláris mechanizmus ismeretében olyan génterápiát dolgoztak ki, amely visszaállíthatja azok látását, akik genetikai rendellenesség következtében lettek látáskárosultak. A svájci kutatócsoport a sérült szemideghártya, a retina megfelelő sejtjeinek működésébe való beavatkozással képesek eljuttatni a vizuális információt a betegek központi idegrendszerébe.

 

Forrás:https://qubit.hu/2019/01/23/magyar-kutatoorvos-nyert-rangos-dijat-a-latasvisszaallito-genterapia-kidolgozasaert

Fotó: Vision Research