Érdekli, hogy alkalmas lehet-e látásjavító szemműtétre?

Gyermekszemészet - gyerekszemészet - miópia - miópia kontroll Gyermekszemészet

Gyermekszemészet

0-18 éves korig

Gyermekszemészet a legkisebb pácienseknek

A gyermekek gyakran tartanak az orvosoktól, az orvosi környezettől, különösen, ha volt már kellemetlen élményük. A Budai Szemészeti Központ budapesti gyermekrendelésén igyekszünk olyan közeget teremteni, amiben a gyerekek jól érzik magukat, a vizsgálatokat játékos feladatokként élik meg és vidáman távoznak.

Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson a szülő segítsége is elengedhetetlen. Egy szemészeti vizsgálatra készülő mackó történetével szeretnénk felkészíteni a gyermekeket az első találkozásra, melyet az időpontfoglalás után kapnak meg a szülők. Ha az ebben található információkat megosztják, megbeszélik a gyerekekkel, akkor nem fogja őket kellemetlen meglepetés érni a vizsgálat során, így sokkal együttműködőbb lesz. Ha gyermekorvos vagy védőnő, esetleg pedagógus javasolta a szemészeti vizsgálatot, akkor biztosan felmerül valamilyen probléma lehetősége, ami indokolja a szakorvosi vélemény kérést. Ennek a problémának a lehetőségét, például, hogy esetleg szemüvegre vagy tapaszolásra lesz szükség, érdemes átbeszélni a kis páciensekkel, mielőtt ellátogatnak hozzánk. Így, ha a gyanú beigazolódik, akkor a sok ismeretlen körülmény nem rontja a gyermek kooperációját a vizsgálatok hátralevő részében. Egy dacos, nem kooperáló, esetleg síró gyermeket sokkal nehezebb vizsgálni, ilyen esetben akár egy ismételt időpontban nyílik csak lehetőség a vizsgálat folytatására.

A gyermek fejlődése során sokat változik a látása és a szem anatómiája. Az esetek többségében követéses vagy kontroll vizsgálatok biztosítják csak, hogy a módosult körülményekhez igazítsuk a kezelést vagy felfedezzük a változásokat a gyermekek állapotában. A fiatalok nagyon sokáig képesek kompenzálni a kóros eltéréseket, nem panaszkodnak, ezért kiemelten fontos a személyre szabott rendszeres követés.

gyermekszemészet - miópia kontroll - éjszakai kontaktlencse

Gyermekszemészeink

Gyermekszemészeti szakvizsgával rendelkező szemész szakorvosaink, Dr. Barcsay-Veres Amarilla, Dr. Bodrogi Petra, Dr. Somodi Dóra, Erdei Zsuzsa és Dr. Horváth Hajnalka szeretettel várják jövendő kis pácienseiket Budapesten a MOM Park mellett található rendelőnkben!

A normál gyermekszemészeti ellátás mellett rendelőnk nagy hangsúlyt fektet a gyermekek esetében nagy jelentőséggel bíró miópia kontrollra (rövidlátás romlásának lassítása), mely ellátás keretében szemész szakorvosaink (orthokeratológiai) kontaktlencsét, gyerekeknek tervezett MiSight napi kontaktlencsét, valamint a rövidlátás progresszióját lassító speciális szemüveget illesztenek.

Gyermekszemészet Budapest - Gyermek szemvizsgálat -Miópia kontroll

Foglaljon időpontot

Kérjen időpontot online! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, kollégáink a megfelelő szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

Mi történik a gyerekek szemészeti vizsgálata során?

Módszertan

A gyermekek látását objektív és szubjektív módszerekkel is vizsgáljuk. Már egészen kis kortól sok információt gyűjthetünk a gyermekről, miközben játszik vagy ismerkedik velünk. A vizsgálatok során a kisebbeket a szülő nyugodtan ölben tarthatja, így a gyermek biztonságban érzi magát, a szakorvos és asszisztense pedig színes játékok, fények segítségével vizsgálja a szemmozgásokat és a látást.

Szubjektív módszerek

A szubjektív módszerek igazán akkor eredményesek, ha a gyermek már tud beszélni, képes szóbeli visszajelzést adni a feltett kérdésekre. A neki mutatott képeket megnevezi, és van elég kitartása az orvossal közösen, játékosan dolgozni. Előfordulhat, hogy csak több, egymást követő vizsgálattal kapunk teljes képet a gyermek szemészeti állapotáról.

Objektív módszerek

Az objektív módszerek már egészen kis kortól alkalmazhatók. Bár nem alkalmazunk olyan módszereket, amelyek fájdalmat okozhatnak a gyermeknek, mégis sírásba torkollhat a vizsgálat, ha a gyermek a szem kényszerű nyitvatartását, a fényeket kellemetlennek éli meg. A kisdedek esetében a szem állapotának felmérése gyakran csak hanyattfekvő helyzetben lehetséges, ez ellen tiltakozhat a gyermek akkor is, ha valójában semmi kellemetlen dolog nem történik.

Fekvő helyzetben végzett vizsgálat, kezelés

Ha könnycsatorna átmosásra (1 éves kor alatt) vagy pupillatágító szemcsepp alkalmazására lesz szükség, akkor is szükség lehet a baba/kisgyermek vizsgáló asztalra fektetésére és lefogására. A szülő természetesen ekkor is mellette maradhat. Foghatja a gyermeket és segítheti a vizsgálatot, ha szavakkal nyugtatja, bíztatja a kis pácienst. A gyermek biztonságos pozícióban tartását természetesen szakképzett személyzet segíti, hogy minél rövidebb ideig tartson a kellemetlenség.

Pupillatágítás

A pupillatágító cseppek néhány másodpercig csíphetnek kicsit, amit a gyerekek egy része kellemetlenül élhet meg. A cseppeket kétszer cseppentjük 30 perc eltéréssel, majd a második csepp után fél órával kezdjük meg a vizsgálatok hátralevő részét. Ilyenkor javasoljuk, hogy a köztes időben sétáljanak egyet a környéken, hogy a gyermek kicsit felfrissüljön, vagy éppen szundítson egyet, esetleg egyenek néhány falatot, hogy a páciens és az orvos a vizsgálat második részén is jól együtt tudjon működni. Így a gyermek sem érzi túl hosszúnak és kilátástalannak az orvosi közegben eltöltött időt. Sokkal együttműködőbb lesz, mire sorra kerülhetnek az újabb mérések a megtágított pupillán keresztül.

Korcsoportra szabott vizsgálatok

Óvodás korban már tábláról mutatunk képeket, villákat, illetve a felnőttek vizsgálatából ismert műszeres méréseket is elvégezzük gyerekekre szabott eszközökkel. 6-7 éves kortól a gyermekek többsége képes végig együttműködni.

Milyen szemészeti problémában segítünk gyermekének?

A gyermekszemészet széles palettáját lefedjük budapesti rendelőnkben, de vannak olyan vizsgálatok, melyek elvégzésére nincs lehetőségünk.

gyermekszemészet Budapest - mackófej - miben tud segíteni gyermekszemészünk

Milyen probléma esetén tud bejelentkezni vizsgálatra?
 • Születés utáni vizsgálatok, mikor 1 hét után sem múlik a szem vörössége, gyulladása
 • Szemfelszíni gyulladások, allergiák
 • Akut könnytömlő gyulladás kezelése
 • Kancsalság hátterének tisztázása
 • Tompalátás szűrése
 • Tartósan fennálló könnyezéses panaszok vizsgálata (könnycsorgás vagy könnycsatorna szűkület kezelése)
 • Szűrővizsgálatok, különösen azon családok esetében, ahol fénytörési hiba vagy kancsalság, esetleg szemészeti tumoros betegség fordult elő
 • Gyermekorvos, védőnő, esetleg oktatási intézményben vagy otthon, játék közben észlelt látásprobléma esetén
 • Szemüvegfelírás
 • Miópia kontroll(rövidlátás romlásának lassítása) (orthokeratológiai) kontaktlencsével, gyerekeknek tervezett MiSight napi kontaktlencsével, valamint a rövidlátás progresszióját lassító speciális szemüveggel

gyermekszemészet Budapest - mackófej - miben nem tud segíteni gyermekszemészünk

Milyen probléma esetén nem tudjuk ellátni rendelőnkben?*
 • Gyermekkori zöldhályog, glaukóma
 • Tartós könnyezés műszeres megoldása 14 hónapos kor felett csak altatásban végezhető, mely szemészetünkön nem kivitelezhető
 • Veleszületett szürkehályog ellenes műtétet nem végzünk
 • Súlyos, általános betegséghez társuló üvegtesti gyulladás (uveitis) kontrollja
 • Akut szemhéjsérülések (repedés, vágás) műtéti ellátása
 • Szemgolyót érintő daganatok műtéti kezelése
 • A kancsalság fennállásának vizsgálatát, nem műtétes konzervatív kezelését végezzük, de kancsalság ellenes műtétet nem végzünk
 • Speciális problémákhoz, ritka betegségekhez gyermekek esetében sokszor altatásos vizsgálatra van szükség, melyet intézményünkben nem tudunk biztosítani

*Ezen problémák szűréséhez, vizsgálatához, kezeléséhez nincs meg a megfelelő felszereltség a rendelőnkben. Kérjük, a lakóhely szerint illetékes szemészeti rendelésen kérjen segítséget, vizsgálati időpontot.

Mit érdemes tudni a látásfejlődésről?

Az újszülöttek látása még nem fejlődött ki teljesen, szemünk és agyunk közös tanulásának köszönhetően a látás folyamatosan fejlődik, míg ki nem alakul a teljes látóélesség és a stabil kétszemes együttlátás. A csecsemők a születés utáni hatodik héten már képesek felvenni a szemkontaktust, majd néhány héttel ezután, érdeklődni kezdenek a kontrasztos, élénk színű tárgyak iránt. Tekintettük követi a nagy tárgyak mozgását. Két éves kor körül stabilizálódik a látásélesség, de a kétszemes együttlátás (binokularitás) fejlődése csak 6-7 éves korban fejeződik be. Vannak egyéni különbségek, de a fejlődési folyamat nagyrésze a tinédzser évek elején zárul.

Számos szemprobléma kezdeti jelei már csecsemőkorban észlelhetőek, ha rendszeresen elviszi gyermekét szemészeti kivizsgálásra, akkor ezek a problémák nem tudnak észrevétlenek maradni. A felnőttkori látásproblémák egy része gyermekkorban még orvosolható, ha a látásfejlődést még az érzékeny időszakban segítjük. Így megakadályozható lehet, hogy gyermekének életre szóló látásproblémája legyen.

A gyermek alapellátás részeként a védőnő 1 és 6 éves kor között bizonyos státusvizsgálatokon egyszerű látásvizsgálatot is végez. Ha ennek során eltérést tapasztal, javasolja a gyermek szemészeti kivizsgálását. A kicsi gyerekek azonban sokszor nem működnek együtt, nem figyelnek kellőképp az ilyen vizsgálatnál, így a kapott eredmény nem 100%-os. Javasoljuk, hogy a gyerekeket legkésőbb először 3 évesen, majd 4-5 évesen, az iskola megkezdése előtt vigye el szemészetre, akkor is, ha semmilyen látásproblémát nem tapasztal.

Amennyiben a gyermek koraszülött volt, akkor 6 hónaposan, 1 évesen, illetve később évente javasolt a szemészeti szakvizsgálat. A koraszülöttek körében nagyobb arányban fordulnak elő már kisgyermekkorban gondot okozó fénytörési hibák, szemnyomásemelkedés vagy látóhártya eltérések.

Amennyiben a szülők, testvérek között kancsalság vagy gyermekkorban szemüvegviselés fordult elő, akkor is először egy évesen, és utána évente javasoljuk a szemvizsgálatot.

Ha a látásfejlődés elakad, akkor az egyik – nagyon ritka esetben akár mindkét – szemen tompalátás (amblyopia, lusta szem) alakulhat ki. A gyerekeknek ilyenkor nem csak a látóélessége, hanem a kontrasztérzékenysége, kéz-szem összehangolt mozgásai is romlanak. A kisebbek nagyfokú alkalmazkodóképességének köszönhetően sokszor nem jár tünetekkel a tompalátóság, szemészeti vizsgálattal azonban nagyon könnyen kiszűrhető. A nem kezelt tompalátás miatt egy életre sérül a két szem együttlátása, a mélységélesség, a térérzékelés, sőt, a kontrasztérzékenység és a neuroszenzoros érés is. A tompalátás felnőtt korban gyakorlatilag nem kezelhető, emiatt beszűkülhetnek a pályaválasztási lehetőségek és a szociális kapcsolatok. A jól látó szem sérülése esetén pedig jelentős életminőségbeli romlás alakulhat ki, ha csak a tompalátó szemet tudná használni a páciens.

Mikor javasolt a látásvizsgálat 3 éves kor előtt?

gyermekszemészet - miópia kontroll - éjszakai kontaktlencse
 • Ha a gyermeket kancsalnak látják.
 • Láthatóan csak az egyik szemét használja környezete megfigyeléséhez, a másikat csukva vagy félárbócon tartja, fejét is megdönti egyik irányba.
 • Ha a pupillára vetített fény nem vöröses színű, hanem fehéres vagy sárgás, illetve nem egyforma a két szem vörösvisszfénye.
 • Ha rendszeresen dörzsöli a szemeit.
 • Ha tartósan könnyezik, váladékos, vörös a szeme.
 • Általános betegség miatt szemészeti társbetegség merül fel.
 • Ha a családban előfordult genetikai szembetegség, kancsalság, tompalátás, gyerekkori szemüvegviselés.
 • Koraszülöttek esetében mindenképp javasolt a rendszeres látásvizsgálat 6 és 12 hónaposan, illetve ezután évente.

Miért javasolt a látásvizsgálat 4-6 éves korban?

Iskolakezdés előtt érdemes a gyermeket szemészeti szűrővizsgálatra vinni, akkor is, ha nincs panasza. Az iskolás évek alatt is fontos a rendszeres szemészeti vizsgálat, hisz a gyerekek szemét a sok tanulás, koncentráció rendkívüli módon igénybe veszi. Tanulási és magatartási problémákhoz is vezethet, ha a gyermek látásproblémájára ne derül fény.

A kancsalság, fénytörési hibák néhány műszeres méréssel jól beazonosíthatóak és sok esetben szemüveggel, kontaktlencsével, éjszakai kontaktlencsével hatékonyan korrigálhatóak. A gyermeki agy rendkívül jól alkalmazkodik ezekhez a problémákhoz, így sokáig rejtve maradhatnak. A hibák korrigálása amellett, hogy rendkívül fárasztó a gyermek idegrendszerének, – így fáradékonyságot, fejfájást okozhat, – a koncentráló képességet is rontja, így a gyermek tanulási kedvét is visszavetheti a kezdeti kritikus szakaszban.

gyermekszemészet - miópia kontroll - éjszakai kontaktlencse

Mikor indokolt szemészeti vizsgálat 4-8 éves korban?

gyermekszemészet - miópia kontroll - éjszakai kontaktlencse

Az éleslátás szükséges a környezeti ingerek megfelelő befogadásához, így az iskolai teljesítményre is nagy hatással van. A szülőknek fontos információ, hogy a gyermek nem mindig szól vagy nem jól fogalmazza meg a problémáját, hiszen nem is biztos, hogy tudja, milyen élesen látni, nincs összehasonlítási alapja. Az életlen tárgyak a távolban a gyermek számára természetesek lehet, ha soha nem volt olyan eszköz a szeme előtt, ami kiélesítette volna a képet.
A tünetek nem túl jellegzetesek, előfordulhat, hogy a gyermek az óvodában/iskolában mozgékonyabb a társainál, hiszen nem köti le, amit a tanár a táblánál csinál, mivel nem látja élesen. Ennek az ellenkezője is lehet azonban gyanús, például, ha a gyermek jobban szeret helyhez kötötten játszani, az óvodai foglalkozásokon, iskolai órákon nagyon csendes, magába fordul, nem jelentkezik, hisz nem látja a feladatot, amiben részt kellene vennie. Fáradékony, fejfájós, szemdörzsölős, panaszkodó gyermeket mindenképp mielőbb szemészeti kivizsgálásra kell vinni. Kettőslátás esetén pedig sürgős szemészeti és neurológiai vizsgálat indokolt.

Mit kap gyermeke gyermekszemészeti vizsgálatunkon?

Szemészetünkön nagyon fontosnak tartjuk a gyermekek körültekintő és részletes szemészeti kivizsgálását. Nincsenek rejtett költségek. A vizsgálat áráért cserébe minden műszeres mérést elvégzünk, ami a megalapozott diagnózis felállításához, a megfelelő korrekció felírásához szükséges.

Az alábbi elemek tartozhatnak a gyermekszemészeti vizsgálatba attól függően, hogy a gyermekszemész melyeket javasolja és tartja szükségesnek a szem általános állapotfelmérése során.

 • Fénytörés szubjektív és objektív meghatározása közelre és távolra (refraktométer vagy PlusOptics vagy skiaszkópia)
 • Szaruhártya-görbület mérése
 • Színlátás szűrés jellegű vizsgálata
 • Szemmozgások vizsgálata
 • Kancsalság és kétszemes együttlátás vizsgálat
 • Pupillatágítás
 • Réslámpa vizsgálat
 • Üvegtest biomikroszkópos vizsgálata
 • Szemfenék vizsgálata
 • Szemészeti betegségek szűrése
 • Könnyfilm felszakadási idő (amennyiben a panaszok indokolják)
 • Szemnyomás mérés (amennyiben a panaszok indokolják és életkorilag lehetséges)

Mi az amiért pluszban kell fizetni?

A következő műszeres vizsgálatok és/vagy kezelések nem tartoznak az alapellátásban. Ezek ára árlistánkban elérhető.

 • Szemészeti ultrahang
 • OCT (Optical coherence tomography-szemfenéki rétegvizsgálat)
 • Könnycsatorna szondázás

Mennyibe kerül a gyermekszemészeti vizsgálat?

A gyermekszemészeti vizsgálattal kapcsolatos költségeket az Árlista menüpontban találja.

Együttműködő partnerünk a gyermekek tiflopedagógia fejlesztésére szakosodott Látáscentrum

Milyen esetekben működünk együtt a Látáscentrum szakembereivel?

 • Ha a gyermek rosszabbul lát, mint azt a szemészeti vizsgálat során talált eltérések indokolják.
 • Ha a gyermekszemészeti vizsgálat során észleljük, hogy gyermeknél a látás agykérgi feldolgozása sérült.
 • Ha a gyermekszemész úgy ítéli meg, hogy a gyermeknek látásfejlesztő (tiflopedagógiai) fejlesztésre van szüksége.

Tökéletes látás egy életen át!

A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!

0-18

18 éves korig a szem folyamatos változásban van. Lézeres szemműtétre éppen ezért 18 éves korig nincs lehetőség. Ebben az életkorban nagyon fontos, hogy megfelelő szemüveget viseljen a gyermek! Rövidlátó gyermekek esetében a szem romlásának lassítására miópia kontroll eszközöket használunk.

Érdekel
18-45

A lézeres látásjavító eljárások, a Z FEMTO 7D, OptiLASIK 7D, Zero-Touch 7D, és PRK 7D kezelés -12 és +4 dioptria között tökéletes megoldást jelentenek ebben az életkorban, szemüvegét mindössze pár perc alatt örökre elfelejtheti. Magasabb dioptria esetén ICL szemen belüli kontaktlencse lehet megoldás.

Érdekel
45-60

Amennyiben szeretne megszabadulni szemüvegétől több tényezőt kell figyelembe venni. Ha nem zavarja az olvasószemüveg, a lézeres látásjavítás megoldást jelenthet Ön számára. A korral járó szemromlásra látásjavító szemlencse műtétet vagy olvasószemüveg kezelést javaslunk.

Érdekel
60+

60 éves kor felett is van lehetőség a szemüveg teljes elhagyására! Nyújtott fókuszú és trifokális műlencsék beültetésével részben vagy teljes egészében függetlenedhet a szemüveg használatától és a szürkehályog kialakulását is megelőzi.

Érdekel
Független

Kortól függetlenül, ha szemészeti panasza van, szemüveget, kontaktlencsét szeretne felíratni, általános szemészeti kivizsgálást szeretne, vagy diagnosztizált szembetegség gondozásában van szüksége segítségre, kérjen időpontot szemészeti vizsgálatra központ telefonszámunkon.

Érdekel