Érdekli, hogy alkalmas lehet-e látásjavító szemműtétre?

Alkalmas vagyok?
Kitöltöm a tesztet!
Szemészeti vizsgálatok hero image - OCT - ultrahang - szemnyomás mérés - szemüveg felírás - kontaktlencse betanítás Általános szemészeti vizsgálat

Szemészeti vizsgálatok

Általános szemészeti szűrővizsgálat

Általános, teljeskörű szemészeti szűrővizsgálatot 40 éves korig 2 évente, 40 éves kor felett évente érdemes végeztetni. Ha a családban előfordult zöldhályog, évenkénti vizsgálat ajánlott.

Szemészeti szűrővizsgálat árak itt.

Jó tudni! Amennyiben a vizsgálatot követően úgy dönt, hogy lézeres szemműtétet választ, a műtét árából levonjuk az általános szemvizsgálat árát.

Foglaljon időpontot

Kérjen időpontot online! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, kollégáink a megfelelő szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

Látásjavítás életkor szerint

Szemünk korának és állapotának megfelelően eltérő látásjavító megoldás javasolt. Kiváló látásélmény, tapasztalt sebészek, világszínvonalú műszerek, modern műtők.

Tovább olvasok

Lézeres szemműtét alkalmassági vizsgálat

A Z FEMTO 7D, CLEAR, OptiLASIK 7D,  Zero-Touch 7D, vagy a PRK 7D látásjavító beavatkozások előtt alkalmassági vizsgálaton kell részt vennie.

Ha eldöntötte, hogy szeretné a lézeres szemműtétet, részt kell vennie egy műtét előtti műszeres vizsgálaton. Ezt nevezzük alkalmassági vizsgálatnak. Itt mindent megtudhat a beavatkozás részleteiről, a lábadozásról és a szükséges kontroll vizsgálatokról. Megismerheti látásjavító központunkat, szakorvosainkat, optometristáinkat és választ kaphat kérdéseire. A lézeres szemműtét mindenki életében jelentős lépés, nyugodtan írja össze a kérdéseit és tegye fel az orvosnak a vizsgálaton! Ilyenkor azt is megbeszélik, hogy a szakorvos mely beavatkozást javasolja Önnek.  Megtudhatja reálisan milyen eredményt várhat a lézeres látásjavítást követően. Azt is átbeszélik, hogy az Ön szeme esetében javasolt-e a 7Dplus kibővített, egyénre szabott kezelés elvégzése.

Nézze meg, hogy milyen a Budai Szemészeti Központ lézerszem alkalmassági vizsgálata!

szemészeti vizsgálat - vízustábla - Budai Szemészet

Amennyiben Ön a Z FEMTO 7D, CLEAR, OptiLASIK 7D, Zero-Touch 7D vagy PRK 7D eljárást választja, az alábbi vizsgálatokon fog átesni:

 • Hullámfront-analízis és topográfiás mérés a világ egyik legmodernebb mérőeszközével a Schwind Sirius-szal, ami, több mint 37 000 ponton mikrométer pontossággal méri és elemzi a szem adatait, fénytörési hibáit.
 • Autorefraktometria
 • Objektív és szubjektív refrakció megállapítása
 • Cornea (szaruhártya) térkép vizsgálat (Oculyser)
 • Biograph vizsgálat
 • Pupillometria
 • Réslámpás vizsgálat
 • Szemfenék vizsgálat

A kapott információk segítségével határozza meg a kezelőorvosa, hogyan kell a szaruhártyát átformálni a látás korrigálásához. A vizsgálati eredményekből azt is látja az orvos, hogy az Ön szeme esetében javasolt-e a 7Dplus kibővített, egyénre szabott kezelés elvégzése, javíthatja-e a műtét utáni látásélményt, ha ezt a személyre szabott megoldást választja.

Acut szemészeti vizsgálat

Amennyiben gyulladt, szúr, éget, fáj forduljon hozzánk bizalommal! Sürgősségi ellátásban is tapasztalt szakorvosaink nagy körültekintéssel segítenek. Felhívjuk kedves pácienseink figyelmét, hogy ellátásunk minden esetben telefonos időpont egyeztetés alapján történik. Sürgős eseteket is csak nyitvatartási időben, előre egyeztetett időpontban tudunk fogadni, a szabad időpontok függvényében. Kérjük, hogy nyitvatartási  időben, sürgős esetben hívja ügyfélszolgálatunkat telefonon! +36-1-240-6334
Nyitvatartási időn kívül sürgő esetben forduljon a Semmelweis Szemészeti Klinikához.

Frissen műtött pácienseink számára természeten külön telefonvonalat, ügyeletet biztosítunk, melynek elérhetőségeit a műtét napján adjuk meg.

Szürkehályog műtét előtti vizsgálat és szakorvosi konzultáció

A szürkehályog diagnózisához részletes szemészeti vizsgálatra van szükség:

 • Látásélesség vizsgálata: A vizsgálat azt mutatja, hogy a páciens milyen jól látja a vizsgáló táblát különböző távolságokról.
 • Pupillatágításos vizsgálat: A pupilla megtágítása érdekében szemcseppet cseppentenek a szemébe. Ezt követően a szemorvos egy nagyító lencse segítségével vizsgálja meg a szemfenék állapotát, keresi a retinát és a látóidegfőt ért esetleges károsodásra vagy egyéb szembetegségre utaló jeleket. A vizsgálatot követően a közeli látás néhány órán keresztül zavaros lehet.
 • Szemnyomás mérés: Érzéstelenítő szemcsepp adását követően egy eszköz segítségével megmérhető a szem belnyomása.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

 • Ha kontaktlencsét hord, akkor a vizsgálat előtt nem szabad viselnie kemény lencséjét 3 hétig, lágyat 4 napig. Kérjük, hogy a vizsgálatra is szemüvegben érkezzen!
 • Kb. 1- 1,5 órát fog eltölteni a szemészeten, ennyi ideig tartanak a vizsgálatok
 • Hozzon magával kísérőt! Pupillatágításos vizsgálatot fogunk végezni, amely után 2-3 óráig homályosabban fog látni és fényérzékeny lesz a szeme, ezért nem javasoljuk, hogy vezessen.

A szemész orvos egyéb vizsgálatokat is végezhet annak érdekében, hogy többet megtudjon szeme állapotáról és felépítéséről. Ezek alapján részletesen tájékoztatja majd Önt, hogy milyen eredmény érhető el lencseműtéttel.

Amennyiben lencseműtétet terveznek a helyszínen elvégzik a biometriai, azaz lencsetervezés vizsgálatot.

 

Mit hozzak magammal?

 • szemüvegét,
 • korábbi szemészeti leleteit,
 • ha van valamilyen belgyógyászati betegsége, annak leleteit az elmúlt 2-3 évből,
 • az elmúlt 3 év zárójelentéseit.

Biometria – lencsetervezés

Ha Ön alkalmas a szürkehályog vagy lencseműtétre és orvosával kiválasztják az Önnek legmegfelelőbb műlencse típust, akkor a műtét előtt megtervezzük a beültetendő műlencséjét.

A műlencsetervezés, azaz biometria egy olyan optikai vagy ultrahangos, számítógépes vizsgálat, melynek eredménye alapján meg tudjuk tervezni az Ön egyénre szabott műlencséjét.

OCT és teljes szemészeti vizsgálat

Az OCT (Optikai Koherencia Tomográfia) egy fájdalom nélküli vizsgálati módszer, mely nem ártalmas a szemfenéki képletekre (ideghártya, látóideg, etc.)

A CT vizsgálathoz hasonló eljárásról van szó, keresztmetszeti, „rétegfelvétel” készül a szemfenék és a látóideg vizsgált területéről. Az OCT azonban nem röntgensugárral, hanem ún. koherens fény alkalmalmazásával működik. A fénysugár végigpásztázza a szemfenék kijelölt területét, majd részletes rétegfelvételt készít a vizsgált területről.

A pupilla megtágítása a pontosabb vizsgálathoz szükséges, hogy a fénysugarak könnyebben bejussanak a szem mélyebb rétegeibe. Fontos, hogy a vizsgálat adott szakaszában mozdulatlanul, nyitott szemmel, pislogás nélkül kell egy pontra nézzen, fixáljon.

Ezen információk birtokában tudja a szemorvos a megfelelő kezelést javasolni, a betegségek lefolyását követni és a kezelés hatékonyságát megítélni. A vizsgálat fájdalommentes gyors, a páciens számára nem megterhelő.

Milyen betegség esetén fontos az OCT vizsgálat?

 • Időskori makula degeneráció
 • Zöldhályog
 • Cukorbetegség okozta szemfenéki elváltozás (makulopátia)
 • Egyéb típusú makula betegségek

Hogyan készüljön az OCT vizsgálatra?

A vizsgálat nem túl hosszadalmas (kb. 15-20 perc). Nem jár fájdalommal, és a szemre, a látásra semmilyen veszélyt nem jelent. A vizsgálat során néhány alkalommal mozdulatlanul kell a készülékbe néznie, mintegy 10-15 másodpercig.

A vizsgálat előtt többnyire (nem minden esetben) szemcseppes pupillatágítás szükséges, ez néhány órás homályos látást okozhat. A vizsgálat után emiatt nem tanácsos a gépkocsivezetés.

Segítségével színkódolva megjeleníthetjük az idegrostok rétegeit az üvegtesti határhártyát. A pupillatágító szemcsepp hatóideje alatt a megtágított pupilla miatt főleg közelre homályos lesz a páciens látása. Néhány óra (maximum 24) alatt megszűnik a szemcsepp hatása és újra éles a látás a megfelelő korrekció mellett előbb távolra, majd közelre is.

Napjainkban a szemészeti vizsgálat elengedhetetlen eszköze az OCT (Optikai Koherencia Tomográf). Az OCT a makula – vagy éleslátás – területéről, kóros elváltozásairól ad pontos információt.

Látótér és teljes szemészeti vizsgálat

Mire jó a látótér vizsgálat?

A látótérvizsgálat segíthet a betegség korai felismerésében és kezelésében. Glaucoma esetében a látótérvizsgálat a látótérkiesések azonosításában és a betegség lefolyása során a terápia hatásosságának megítélésében játszik fontos szerepet.

 • a szembetegségek diagnosztikája
 • a látóideg állapotának követése elsősorban glaukóma esetén
 • a neurológiai betegségek diagnosztikája
 • a szembetegségek lefolyásának nyomonkövetése

Meddig tart egy látótér vizsgálat?

A vizsgálat kb 20-30 percig tart.

Hogyan zajlik a látótér vizsgálat?

A vizsgálat során számítógép segítségével a szemész feltérképezi az Ön látóterét külön-külön mindkét szemen. A vizsgálat során első lépésként általában a közeli korrekciót ellenőrzik – különösen akkor fontos, ha Ön olvasó szemüveget is használ. Az egyik szemet letakarjuk, majd megkérjük, hogy helyezze fejét az álltartóba. A vizsgálat alatt nagyon fontos, hogy Ön csak a középső jelzőfényre nézzen. A perifériás látótérben felváltva itt-ott felvillannak a pontok, amelyeket oda nézés nélkül jeleznie kell a vizsgáló orvosa felé. Egyes pontokat többször is ellenőriz a gép. Ugyanezt a folyamatot ismétli meg a másik szemen is.

Mi történik a vizsgálat után?

A vizsgálatnak semmiféle mellékhatása nincs, Ön távozhat otthonába és folytathatja a mindennapos tevékenységeit. A vizsgálat végeredményeként, egy színes térképnek megfelelő kép rajzolódik ki, mely jelöli, hogy hol van látótér-kiesés vagy érzékenység csökkenés. A kiesett területek mérete összehasonlítható, követhető, és kiterjedésükből fontos következtetések vonhatók le,amelyet a szakorvos fog kiértékelni.

Mikor ajánlott elvégeztetni a vizsgálatot?

 • öröklődő szembetegségek (Retinitis pigmentosa),
 • a látóideg gyulladásos, keringési és toxikus megbetegedései,
 • a látópályát is érintő központi idegrendszeri betegségek,
 • az érhártyát és az ideghártyát érintő gyulladásos folyamatok, tumorok,
 • a szem keringési zavarai, artériás vagy vénás érelzáródás,
 • az éleslátás helyének degeneratív folyamatai.

Szemüveg felírás

Általános, teljeskörű szemészeti vizsgálatot 40 éves korig 2 évente, 40 éves kor felett évente javasolunk. Amennyiben szemüveget, kontaktlencsét visel, ajánlott évente szemészeti szakvizsgálatra járnia.

A megfelelő szemüveg kiválasztásán kívül szakembereink megállapítják, hogy nincs-e valamilyen szembetegsége. A Budai Szemészeti Központban elvégzett vizsgálat előnye, hogy amennyiben rendellenességet tapasztal optometristánk, akkor helyben a megfelelő szakorvoshoz tudja irányítani.

Ha már szemüveget hord:

Amennyiben úgy érzi, hogy nem megfelelő szemüveget hord vagy kontaktlencséjéval már nem tökéletes a látása, forduljon hozzánk bizalommal. A megfelelő szemüveg felírása elengedhetetlen a kényelmes és magabiztos életvitelhez.

A szemvizsgálatot követően a felírt szemüveggel kapcsolatban fellépő problémák közül a leggyakoribb a rosszul beállított lencse és a rosszul beállított szemüveg szár. Mindkettő okozhat szédülést és fejfájást is, és mindkettő könnyen orvosolható.

Jó tudni!

Amennyiben a vizsgálatot követően úgy dönt, hogy lézeres szemműtétet választ, a műtét árából levonjuk az általános szemvizsgálat árát.

Kedvezmények a Budai szemészeti Központ pácienseinek a földszinti OPTIKÁNKBAN*:

 • 150.000 Ft feletti vásárlás esetén 20.000 Ft kedvezmény
 • 50.000 – 150.000 Ft közötti vásárlás esetén 10.000 Ft kedvezmény
 • 50.000 Ft alatt 5.000 Ft kedvezmény

*A kedvezmény készpénzre nem váltható, más kedvezménnyel nem összevonható és nem átruházható. 1 db termékre vehető igénybe. Több Páciens kedvezménye nem összevonható.

 

A vizsgálat 2 részből áll:

 • objektív fénytörés meghatározás
  • azaz számítógéppel határozzák meg a szem nyugalmi állapotban mérhető dioptiráját. Ez a mérési eredmény mindössze kiindulási alapot jelent a tapasztalattal rendelkező szakember számára.
 • szubjektív fénytörés meghatározása
  • a szubjektív vizsgálat során szakemberünk figyelembe veszi a páciens igényeit, a látás komfortját. Először szemeit külön ellenőrzi, majd a két szem együttes látását is teszteli a megfelelő korrekcióval.

Az így kapott eredmény lesz a szemüveg felírt értéke.

Kontaktlencse betanítás, illesztés

Amennyiben még nem viselt korábban kontaktlencsét, a próbalencséje megérkezése után optometristánk 1-1,5 órát tölt Önnel, hogy a konkaktlencse helyes használatát megtanítsa Önnek.

A betanítás során az alábbiakra kerül sor:

 • próbalencse felhelyezése
 • a lencse felhelyezésének és kivételének megtanítása és gyakorlása
 • a kontaktlencse illeszkedésének kontrollálása
 • allergiás reakciók kizárása
 • kontaktlencse ápolásának és higiéniai szabályok betanítása
 • látásélesség ellenőrzése kontaktlencsével

A kontaktlencsések számára 6 havonta kontrollvizsgálatot javasolunk, a szemfelszín állapotának kiemelt ellenőrzésével!

A viselése során fellépő bármely panasz, pl. szúrás, homályos látás esetén a lencséket azonnal vegye ki és forduljon a Budai Szemészeti Központ orvosaihoz.

Ha megszabadulna kontaktlencséjétől, válassza a Z FEMTO 7D lézeres látásjavítást!!

Szemnyomás mérés

Mikor kell rendszeresen szemnyomást mérni?

 • Ha elmúlt 40 éves, a szembetegségek korai felismerése érdekében
 • Ha magas a vérnyomása
 • Ha közellátó
 • Ha magas a szemnyomása és ellenőrzés alatt áll
 • Ha előfordult glaukóma/zöldhályog a családjában

A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!

Miért veszélyes a magas szemnyomás?

 • Több veszélyes és komoly betegséget jelez
 • Homályos látást eredményezhet
 • Színes gyűrűket láthat a fények körül
 • Elvesztheti a periférikus látását
 • Fájdalmat okozhat a szemében

Szemészeti ultrahang vizsgálat

Szemészeti ultrahang kiemelt vizsgáló eszköz. Leggyakrabban a műlencse dioptria értékének meghatározására használják.  Más esetben keresztmetszeti képet tudunk készíteni a szemről, így felismerhetővé válnak a szemben kialakult kórfolyamatok.