Érdekli, hogy alkalmas lehet-e látásjavító szemműtétre?

Alkalmas vagyok?
Kitöltöm a tesztet!
Alkalmas vagyok? arrow

Hírek szemészetről, látásjavításról, szemműtétekről

Lehet-e katona, rendőr, akinek rossz a szeme vagy lézeres szemműtétje volt?
2024. 02. 19.

Sok gyermek álmodik róla, hogy felnőtt korában rendőr vagy katona lesz. Megakadályozhatja az álmok teljesülését, ha valakinek rossz a látása? Dolgozhat fegyveres rendvédelmi szervnél, aki szemüveges? És aki csak szemüveges volt, de már anélkül is jól lát, mert lézeres szemműtéten esett át? 

Tovább olvasom

2023-ban Betegbarát Szolgáltató lettünk!
2023. 06. 9.

2023-ban megrendezésre került a magánegészségügyi szolgáltatók versenye, az Év Betegbarát Szolgáltatója címért. A Budai Szemészeti Központ szemészet kategóriában egyedüli dijazottként kapott elismerést. Kisvállalkozói kategóriában megfelelt minősítést kapott, valamint az Év Betegbarát Szolgáltatója elismerés bronz fokozatával is díjazták.

Tovább olvasom

Kovács Patrícia lánya éjszakai kontaktlencséjéről mesél
2024. 01. 18.

Kovács Patrícia színésznő 10 éves lánya, Hanna éjszakai kontaktlencsével szerzett tapasztalatairól mesél. ,,Hannával pont az történt, mint velem kiskoromban, óvodában még semmi feltűnő nem volt, de amikor iskolába került nagyon hamar kiderült, hogy gondok vannak a látásával. Ugyanúgy, mint nekem fél dioptriával kezdődött, majd a féléves kontrollvizsgálatokon mindig egyre nagyobb és nagyobb dioptriájú szemüveget írtak fel neki.”

Tovább olvasom

Tompalátás - lézeres szemműtét
2024. 02. 26.

Sokan kérdezik, hogy tompalátás esetén elvégezhető-e a lézeres szemműtét? Íme a válasz.

Tovább olvasom

Miért érezzük úgy, mintha lenne valami a szemünkben?
2022. 07. 13.

Valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy úgy érezte, valami van a szemében. Ezt idegentest-érzésnek hívják, aminek ismertetőjelei a kellemetlen, szúró, égő és gyakran fájdalmas érzés, az erőteljesebb könnyezés, valamint a szem bepirosodása. Mi lehet a kiváltó ok?

Tovább olvasom

Viszkető, száraz szem? Milyen műkönnyet válasszunk?
2020. 04. 1.

Ma már óriási a kínálat a műkönnyekből: ha viszket, ha szúr, ha száraz, ha vörös – szinte minden problémára létezik megfelelő megoldás. De honnan tudjuk, hogy mikor használjunk szemcseppet és mikor műkönnyet? Milyen műkönnyet vásároljunk? Mindig beválnak, vagy árthatnak is? – többek közt ezeket a felvetéseket válaszolja meg Dr. Szalai Irén, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

Tovább olvasom

A szemszárazság komoly veszélyt jelenthet a látásra!
2023. 11. 24.

A mai fiatalok többsége nincs tisztába azzal, hogy a szemszárazság komolyabb problémát is okozhat a szemeiket érintően. Miért épp ez a korosztály a veszélyeztetett? Akik a mindennapokban sok időt töltenek digitális eszközeik mellett, túl sok sminket használnak, esetleg légkondicionálóval felszerelt helyiségben tartózkodnak huzamosabb ideig, azoknál könnyebben megjelenik ez a szemészeti probléma. A fiatalabb generációra pedig az említett esetek fokozottan jellemzőek. A szemszárazságot jelző panaszok nem nevezhetők kimondottan súlyosnak, éppen ezért általában sokan gondolják azt, hogy nem is kell foglalkozniuk a tünetekkel.

Tovább olvasom

Tudnivalók a gyermekek leggyakoribb szembetegségeiről
2023. 11. 15.

A gyerekeket leginkább két fő szemészeti probléma érinti, a miópia azaz rövidlátás, illetve a kancsalság. A két szembetegség jeleire érdemes szülőként már korán odafigyelni, hiszen a kancsalság csecsemőkorban is megmutatkozhat, míg a rövidlátás szülőként nehezebben észrevehető probléma, ami előfordulhat, hogy csak iskoláskorban derül ki.

Tovább olvasom

Hirschler Ignácz emlékéremmel jutalmazták szemész szakorvosunkat!
2023. 07. 21.

Dr. Resch Miklós pár évvel ezelőtt docens kinevezést kapott, idén pedig a Hirschler Ignácz emlékérem kitüntetettjei számát gyarapítja.

Tovább olvasom

Minden, amit tudnod kell a kék fényről
2023. 05. 23.

Manapság rengeteg időt töltünk a képernyő előtt, böngésszük a különböző közösségi média felületeket vagy éppen a kedvenc sorozatunkat nézzük, de a céges e-mailekről se feledkezzünk meg. Sokunkban fogalmazódik meg a kérdés, hogy van- e okunk aggódni a készülékek által kibocsátott kék fény miatt?

Tovább olvasom

A leggyakoribb látást érintő tévhitek
2023. 03. 30.

Egészen biztos mindenki olvasott vagy hallott már olyan tanácsokat, amikkel vagy jót tehetünk a látásunkért, vagy épp veszélybe sodorhatjuk szemeinket. Gyakori kérdés szokott lenni az emberek körében, hogy mennyire lehet hinni a különböző, akár szájhagyomány útján, akár online terjedő, szemet érintő praktikáknak.

Tovább olvasom

Mire hívja fel a figyelmet a Zöldhályog Elleni Küzdelem Világnapja?
2023. 03. 16.

A zöldhályog ma a vakság második leggyakoribb oka, a becslések szerint 80 millió glaukómás van a Földön, közülük 11,2 millióan meg is vakulnak.

Tovább olvasom

Mi lehet az oka a közeli látás romlásának 40 éves kor felett?
2022. 01. 13.

Az idő előrehaladtával bizony sokan elkezdik észlelni magukon azt a kellemetlen tünetet, hogy közelre már nem látnak olyan jól, mint korábban. A legtöbben elsők között azt tapasztalják, hiába szeretnének egy jó könyv, vagy újság elé leülni olvasni, a betűket már csak homályosan, életlenül látják. Ennek eredményeképp általában inkább nem is választunk már magunknak könyvet lefekvés előttre, hiszen szemünket megviseltnek, fáradtnak érezzük, sőt akár még fejfájást is tapasztalhatunk. Sajnos a presbyopia, vagyis közeli látásromlás egy olyan jelenség az emberek életében, ami kérlelhetetlenül bekövetkezik. Jellemzően 40 éves kor felett fokozatosan észlelhető a közeli fókusz romlása.

Tovább olvasom

Szürkehályog ellen igyunk egy kis vörösbort?
2022. 08. 23.

Vannak olyan alkalmak az ember életében, amikor „legális” lehetőség adódik arra, hogy egy kicsit több alkoholt fogyasszon. A születésnapok, az évfordulók, az esküvők, a ballagások vagy az újévi bulik olyan események, amiknek megünneplésén többen megengedik maguknak az alkohol fogyasztását. A hétköznapokban már kevésbé jellemző az, hogy rendszeresen iszogat az ember, ám egy friss kutatás eredménye azt mutatja, hogy a mértéktartó alkoholfogyasztás akár az egészségünkre is pozitív hatással lehet. Különösen igaz ez a vörösborra, hiszen, ha mértékkel fogyasztjuk, akkor segíthet elkerülni néhány, a kor előrehaladtával sokaknál megjelenő, látást érintő problémát, kiváltképpen a szürkehályogot.

Tovább olvasom

Hogyan óvhatjuk meg gyermekeink látását?
2022. 07. 5.

Egészen biztos sok szülőben felmerült már a kérdés, mit lehet tenni annak érdekében, hogy gyermekeik látásának egészségét megőrizzék. Íme néhány jó tanács!!

Tovább olvasom

Szemész vagy plasztikai sebész végezze a szemhéjkorrekciót/szemhéjplasztikát?
2022. 05. 30.

A megereszkedett, esetleg lógó szemhéjbőr nemcsak azért kellemetlen, mert befolyásolhatja, akár megváltoztathatja a megjelenésünket, hanem számtalan esetben akár a látást is zavarhatja. Annak ellenére, hogy különböző tippek, trükkök léteznek a szépséghiba korrigálására, tartós megoldás csak plasztikai beavatkozással érhető el. De kihez érdemes fordulnunk, ha a szemhéjunkat műtéti úton szeretnénk helyreállíttatni? Szemészre vagy plasztikai sebészre bízzuk ezt a beavatkozást, melyre a köznyelvben gyakran utalnak szemhéjplasztikaként?

Tovább olvasom

Mire figyeljünk sminkelés során a szemünk védelme érdekében?
2022. 05. 27.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy minden hölgyet érdekel a sminkelés. Az interneten fellelhető sok oktató videónak köszönhetően hasznos tippekre és ötletekre lehet szert tenni, és a tökéletes smink elérése érdekében nem marad más hátra, mint a gyakorlás. Természetesen nem feltétlen kell napi szinten olyan sminket készítenünk, ami akár alkalmi sminkként is megállná a helyét, de például a szempillaspirál egy olyan kozmetikai termék, amit minden nő szívesen tesz fel indulás előtt. Sokaknál sajnos azonban, ha nem is szándékosan, de véletlen elfordulnak olyan bakik sminkelés közben, amik a szemekre nézve akár károsak is lehetnek. Ezeknek a kis hibáknak a kiküszöböléséhez mindössze néhány tanácsot érdemes megfogadni, és nem csak a tekintetünk lesz ellenállhatatlan, de a szemünk egészségéért is sokat tehetünk!

Tovább olvasom

Nem kell megijedni, ha várandóság alatt romlik a látás!
2021. 09. 1.

Dr. Nagymihály Attila elmondása szerint viszonylag gyakori kellemetlen tünet lehet a terhesség alatt, hogy a látás homályosabbá válik, és a leendő anyukák egy enyhe látásromlást érzékelnek.

Tovább olvasom

Jancsa Jani féle lazacburgert a jó látásért!
2021. 06. 10.

Válasszuk a lazacburgert, ha nem csak egy különleges gasztronómiai élményre vágyunk, de a látásunkért is tenni szeretnénk!

Tovább olvasom

Gyakori kérdések a szürkehályog és a lencseműtétekről
2018. 01. 24.

Dr. Nagymihály Attila interjúban válaszolja meg a szürkehályog műtétekkel kapcsolatosan felmerülő kérdéseket.

Tovább olvasom

Lézeres szemműtét, szürkehályog műtét és Covid oltás
2021. 01. 12.

Covid oltást kapott? Mikor tervezheti az oltás után a lézeres szemműtétet, műlencse műtétet?

Tovább olvasom

Egyre több a rövidlátó gyermek és fiatal | TV interjú Dr. Nagymihály Attilával
2020. 09. 7.

Kutatási adatok igazolják, hogy az elmúlt években 5 százalékkal nőtt a rövidlátók aránya Magyarországon. Egyre több gyermeknek és fiatalnak van szüksége szemüvegre a megfelelő látáshoz.

Tovább olvasom

Szürkehályog – Műttessük, vagy ne műttessük?
2020. 07. 23.

A szürkehályog a leggyakoribb szembetegség a világon. Nem fáj, mégis nagymértékben képes rontani az életminőséget, hisz lassan, de biztosan tönkreteszi a látásunkat. Szerencsére egy 10 perces műtéttel megszüntethető.

Tovább olvasom

Marguerite McDonald - az excimer lézeres látásjavítás szülőanyja
2020. 05. 11.

Hogy kezdődött az excimer lézer használata a látásjavításban? A lézeres szemműtétek ikonikus alakjáról Marguerite McDonaldről készítettünk összeállítást, melyben erre a kérdésre is választ találtunk.  

Tovább olvasom

40 millió lézeres szemműtét, 96 %-os elégedettség
2020. 04. 23.

Ha a lézeres látásjavító kezelésekről olvasgatunk, akkor a legtöbb klinka oldalán azt találjuk, hogy ma ez már rutin műtétnek számít. Több milliót elvégeztek már a világon, Magyarországon is magasak a számok és mindenki rendkívül elégedett az eredménnyel. Egy friss érdeklődő számára ez megnyugtatóan hangozhat, de mik is pontosan ezek a számok és mi alapján mondjuk valakire, hogy elégedett? Hiteles forrásokból összeszedtük a valós adatokat!

Tovább olvasom

Hogyan védjük egészségünket és szemünket a koronavírus járvány idején?
2020. 04. 14.

Szemegészség | Összeszedtük azokat a dolgokat, amelyekre érdemes figyelni a koronavírus járvány idején, hogy megőrizd szemeid egészségét. Elő a védőszemüvegekkel!

Tovább olvasom

Lehet-e pilóta, aki szemüveges? Segíthet a lézeres szemműtét?
2020. 04. 7.

Sok gyermek álma, hogy felnőtt korában pilóta lehessen. Ha azonban az élet úgy hozta, hogy szemüveges lettél, akkor el is búcsúzhatsz az álmaidtól? Lehet-e pilóta, aki szemüveges? És aki szemüveges volt, de lézeres szemműtéten esett át? 

Tovább olvasom

Milyen szembetegségeket okozhat az elhízás, magas vérnyomás?
2020. 03. 18.

Az elhízottak aránya jelenleg Európában a felnőtt lakosságot tekintve Magyarországon a legmagasabb, a legfrissebb adatok szerint közel 30%. Az elhízás sok betegség szempontjából jelent hajlamosító tényezőt, többek közt a szemünk egészségére, a látásunkra is negatív hatással van – hívja fel a figyelmet Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa.

Tovább olvasom

Átverés a CleanVision látás helyreállító készítmény, az OptiVision csepp és a DUO C&P karnozin
2022. 06. 13.

Vigyázzon! Valótlanságot állító, adathalász oldal jelent meg az interneten, mely a Budai Szemészeti Központ, a Semmelweis Egyetem és neves orvosok nevét használja a csaláshoz. A csalók a CleanVision látás helyreállító készítményt és az OptiVision szemcseppet próbálják értékesíteni.

Tovább olvasom

Szabó Bence olimpiai bajnok: Sportolás közben zavart legjobban a rossz látás
2020. 02. 26.

Szabó Bence kétszeres olimpiai bajnok kardvívó, hiúságát nem zavarta, hogy szemüveget kell hordania. Annak, hogy a műlencse műtét mellette döntött nem ez volt az oka. A sportolót a munkájában is, sportolás közben, és szabadidejében is korlátozta a szemüvege – a vele készített interjúban azt mesélte, a praktikum vette rá, hogy elvégeztesse a műtétet a Budai Szemészeti Központban.

Tovább olvasom

Szaruhártya-átültetés (keratoplasztika)
2019. 12. 18.

Aki szürkehályog-műtéten vagy látásjavító lézeres szemműtéten esett át, az nem lehet később donor szaruhártya átültetéshez. 

Tovább olvasom

Kökényessy Ági mesél műlencse műtétjéről
2020. 01. 22.

Kökényessy Ági színésznő, rendező és többek között Jennifer Aniston, Reese Witherspoon és Lucy Liu állandó magyar hangja. Ritkán mesél magánéletéről, de műlencse műtétje kapcsán velünk most kivételt tett. A látásjavító szemlencse műtét után, vagyis a trifokális műlencse beültetésnek köszönhetően újra tökéletesen lát.

Tovább olvasom

Mit jelent valójában a tökéletes látás?
2020. 01. 10.

Ha a szemvizsgálaton azt mondja a szemész, hogy a látásunk 100%-os, az azt jelenti, hogy tökéletes a szemünk? Lehetséges még ennél is jobban, élesebben látni? És mit jelent valójában a tökéletes látás? – ezekre a kérdésekre ad választ Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa.

Tovább olvasom

Rövidlátás, bőrhiba, nemkívánatos szőrszál? Megoldás a lézer
2019. 12. 30.

A fény erejével való gyógyításra már évezredekkel ezelőtt is tettek kísérletet. Az ókori görögök és egyiptomiak is próbálták a napfényt terápiás célokra használni. A fénysugarak valódi, gyógyászati felhasználására azonban a lézer 50 évvel ezelőtt felfedezése óta nyílik lehetőség. Ma már az egészségügy számos területén alkalmazzák hatékonyan és biztonságosan a szakemberek. A zavaró anyajegyektől, bőrhibáktól, a nemkívánatos szőrszálaktól, ráncoktól is gyorsan megszabadulhatunk ezzel a többnyire láthatatlan segítséggel. Nem csak a szépségiparban hódított teret a lézer, a teljesség igénye nélkül alkalmazzák például a fül-orr-gégészetben, szemészeti műtéteknél, nőgyógyászatban, rehabilitációk során és rákos daganatok elpusztításában.

Tovább olvasom

Milyen nem várt pozitív hatásai lehetnek a lézeres szemműtétnek?
2019. 12. 16.

A modern lézeres szemműtétnek köszönhetően segédeszközök nélkül is tökéletes lehet a látása. A beavatkozást követően nem lesz többé szüksége szemüvegre, kontaktlencsére. A látásjavító kezelésnek azonban további nem várt pozitív hatásai is lehetnek. Hogy melyek ezek, elárulja Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa.

Tovább olvasom

6 ok, ami szemhéj felpuffadást okozhat
2019. 12. 5.

A tükörbe nézve sokan tapasztalják, hogy a szemük körül táskássá válik a bőr, vagy látványosan megduzzad a szem környéke. Ez az esztétikai probléma zavaró lehet a mindennapokban, de szerencsére sok esetben meg lehet találni a megoldást – hívja fel a figyelmet Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa.

Tovább olvasom

Vedd komolyan, ha nem látsz jól vezetés közben!
2019. 11. 15.

Amikor volán mögé ül az ember, saját és utastársai, valamint minden közúton közlekedő érdekében fontos, hogy látása megfelelő legyen.

Tovább olvasom

Rongálják a szemünket a videojátékok?
2019. 10. 3.

A klasszikus társasjátékok egyre inkább háttérbe szorulnak, hisz ma már a videojátékok, okostelefonok és táblagépek applikációi hódítanak, a vizuális valóság-szimulációk pedig teljesen magával ragadják a játékosokat. Sokszor észre sem vesszük, mennyi időt töltünk ezekkel a játékokkal, a képernyő előtt töltött idő viszont sok kellemetlenséget, többek közt szemszárazságot, látásromlást is okozhat – hívja fel a figyelmet Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa.

Tovább olvasom

Szemüveges menyasszonyok öt kínos pillanata
2019. 09. 23.

Ha a nyaraláson megvolt a lánykérés, és hazaérve buzgón nekikezdtél az esküvőd szervezésének, az egyik első dolog, amit végiggondolsz, hogy mit fogsz viselni a nagy napon. A megjelenésedet azonban nem csak a ruha határozza majd meg, hanem a frizura, smink és bizony a szemüveg is. Öt kínos pillanatot szedtünk össze, amit egy rövidlátó menyasszony átélhet a nagy napon. Ha mellőznéd az ilyen momentumokat az esküvődön, akkor érdemes előre gondolkodni, és lézeres szemműtéttel megszabadulni a problémától! 

Tovább olvasom

Miért látunk homályosan a víz alatt?
2019. 08. 26.

A kristálytiszta tengerben óriási élmény a víz alá merülni, és megcsodálni a vízi világot, de nem csak búvárként, amatőrként is egyre többen kapnak kedvet a kisebb-nagyobb merülésekhez. Nem kell mélyre menni a vízben ahhoz, hogy megtapasztaljuk: a látásunk egész másként működik, mint egyébként. De hogy mi az oka annak, hogy homályosan látunk a víz alatt, és miért nem javasolt nyitott szemmel, védőszemüveg nélkül úszni, arról Dr. Nagymihály Attila, intézetvezető főorvosunk beszél.

Tovább olvasom

Sport, fehérje, lézeres szemműtét
2024. 04. 24.

A lézeres szemműtét egyre népszerűbb a hobbi és profi sportolók körében is, hiszen szemüveg és kontaktlencse nélkül sokkal könnyebb szabadon mozogni. A Budai Szemészeti Központba is sok sportoló érkezik látásjavító kezelésre, így folyamatosan felmerül kérdésként, hogy a sportoláshoz használt táplálék-kiegészítők, a bennük található hatóanyagok hogyan szedhetők a lézeres beavatkozás után. “Szemészetünkön fontos feladatunknak tartjuk a páciensek korrekt tájékoztatását, ezért a BioTechUSA szakértőivel együttműködve részletes tájékoztatást készítettünk, hogy minden sportolónak megnyugtató választ adhassunk a táplálék-kiegészítőkről” – mondja Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa.

Tovább olvasom

Száraz szem kutatás - új eredmények
2019. 08. 1.

"Büszkék lehetünk a magyar munkacsoportra, amiért tisztázta, milyen szerepet töltenek be a könnymirigy egyes részeiben található ioncsatornák a könny vizes fázisának megtermelésében.  A sokakat érintő száraz szem betegség kezelése egyelőre valóban döntően a könnypótlásról szól, bár pl. Japánban, Dél-Kóreában, Kínában, Vietnámban jóváhagytak olyan szemcseppet, mely közvetlenül hat a könnytermelésre. A P2Y2 receptorok aktiválása révén fejti ki hatását, és egyes tanulmányok szerint a könny minden rétegét képes növelni. Tóth-Molnár Edit munkacsoportjának eredményei is egy hasonló, a könnytermelés fokozásával kecsegtető szer kifejlesztését vetíti előre, mely nagyban támogatná a száraz szem kezelés hatékonyságát. "A világon elsőként dolgozott ki a könnymirigy-vezetékrendszer működésének tanulmányozására alkalmas, így a száraz szem sikeres kezeléséhez hozzájáruló módszereket a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) szemészeti klinikájának kutatócsoportja." - mondta Dr. Barcsay-Veres Amarilla, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) szemészeti klinikáján dolgozó kutatócsoport által közölt alábbi írás kapcsán.

Tovább olvasom

Nyáron a szem védelme is fontos
2019. 07. 11.

A bőrvédelem fontosságára naponta felhívják a figyelmünket a nyári időszakban, arról azonban ritkábban esik szó, hogy a szemet is megfelelően védeni kell a káros ultraibolya-sugaraktól. Az UVA- és UVB-sugarak a bőrt és a szemet egyformán súlyosan károsíthatják – hívja fel a figyelmet Dr. Jaros Katarina, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

Tovább olvasom

Alattomos szembetegség a keratoconus
2019. 07. 26.

A keratoconus olyan, lassan előrehaladó szembetegség, melynek során a szaruhártya elvékonyodik és eldeformálódik, ezzel csökkentve a látásélességet. A betegség ezerből egy embert érint ma Magyarországon, ennek ellenére sajnos gyakran előfordul, hogy későn kerül diagnosztizálásra – mondja Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa.

Tovább olvasom

Hiteles Egészségügyi Tartalom 2019 minősítés
2019. 07. 24.

Weboldalunkon a logó mellett megjelent egy “Hiteles Egészségügyi Tartalom 2019” logó. Nagy örömünkre ez azt igazolja, hogy a Hiteles Egészség-kommunikációért Egyesület a www.budaiszemeszet.hu weboldalt az EgészségKommandó által létrehozott objektív szempontrendszer alapján értékelte és Hiteles Egészségügyi Weboldalnak minősítette 2019-ben!

Tovább olvasom

Megérkezett a Z FEMTO lézer Magyarországra!
2020. 07. 20.

Z FEMTO kezelés – A lézerkezelések csúcstechnológiája

Tovább olvasom

Megelőzhető a rövidlátás?
2019. 06. 27.

A rövidlátás, vagyis a szem fénytörési hibája gyakori, jól ismert és jól kezelhető probléma. A múlt század óta drasztikusan terjed a rövidlátás világszerte, 2050-re várhatóan 5 milliárd ember él majd együtt vele. Aki gyermekkora óta szemüveggel él, abban előbb utóbb felmerül a kérdés, hogy tehetett volna-e valamit a látásromlás megelőzéséért vagy megállításáért. Hogy mit kell tudni a rövidlátásról és meg lehet-e előzni, arról Dr. Nagymihály Attila intézetvezető főorvosunk beszélt.

Tovább olvasom

Öt dolog, ami rövid időre tiltólistára kerül lézeres szemműtét után
2019. 06. 14.

Világszerte egyre többen döntenek a látásjavító lézeres szemműtét mellett, így végleg elfelejthetik, hogy milyen zavaró a szemüveg, ami szó szerint keretbe foglalja a világot, akadályoz a zavartalan térlátásban, a szabad mozgásban. Bár kétségkívül csak előnyei vannak a műtétnek, fontos tudni, hogy néhány dolog tiltólistára kerül a beavatkozás utáni napokban - hívja fel a figyelmet Dr. Nagymihály Attila, intézetvezető főorvosunk.

Tovább olvasom

Adományozz használt szemüveget!
2019. 05. 31.

A lézeres szemműtéteknek köszönhetően egyre több rövid- és távollátó kapja vissza a korlátok nélküli éleslátás örömét, így időről időre rengeteg szemüveg válik feleslegessé. Kinek jelenthet segítséget egy ilyen szemüveg?

Tovább olvasom

Hobbi és profi sportolóknak is útban van a szemüveg
2019. 05. 15.

A mindennapokban sem mindig könnyű a szemüvegesek élete, a sport pedig sokszor tovább komplikálja a képletet: legyen szó hobbisportról, vagy versenyszerűen végzett mozgásról, a szemüveg mindkét esetben komoly akadály lehet. A szemüvegkeret akadályoz a zavartalan térlátásban, a szabad mozgásban, így elveszhet a sport okozta szabadság öröme is - magyarázza Dr. Nagymihály Attila, intézetvezető főorvosunk.

Tovább olvasom

Öt eset, amikor mindenképp szemészhez kell fordulni
2019. 03. 21.

Általában akkor foglalkozunk a szemünkkel, ha nem látunk élesen, vagy érezzük, hogy le kell cserélni a használatban levő szemüveget. A rendszeres szemvizsgálat sokaknál kimerül az optikában végzett ellenőrzésen, pedig akkor jellemzően csak a látásélességet vizsgálja az optikus vagy optometrista. Dr. Tóth Emília szemész szakorvos és Csordás Barbara diplomás optometrista szerint ajánlott a rendszeres szemészeti vizsgálatot is beiktatni, mivel anélkül több olyan tünetmentes, mélyebb probléma rejtve marad, ami időben felfedezve orvosolható lenne.

Tovább olvasom

Öt indokot is mondunk, hogy miért tavasszal csináltass lézeres szemműtétet
2019. 05. 3.

A szemüvegesek és a kontaktlencsét viselők jól tudják, hogy nyáron mennyi bosszúság forrása lehet mindkét látássegítő eszköz. Tárolásuk, viselésük kényelmetlen a strandon, a fesztiválokon, a bulikban és a pollenszezonban megszaporíthatják az allergiások panaszait. Érdemes tavasszal, még az allergiaszezon előtt a lézeres szemműtétet választani, hogy felhőtlenül élvezhessük a nyarat – tanácsolja Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

Tovább olvasom

Hasznos tudnivalók szemvörösség esetén
2019. 04. 26.

A leggyakoribb szemészeti panasz és állapot amellyel találkozhatunk az a vörös szem (szempirosság). A szem egyoldali vagy kétoldali vörössége számos okból kialakulhat és akár különböző betegségek tünete is lehet.

Tovább olvasom

Öt dolog, amit a jobb látásért tehetünk
2019. 04. 17.

Nem tökéletes a látásunk? Folyamatosan adódik valami probléma a szemünkkel? Mindannyian tehetünk szemünk egészségéért, ha megfogadjuk a következő tanácsokat! Ha azonban dioptria javulást is szeretnénk elérni, akkor fontoljuk meg a lézeres szemműtét lehetőségét - mondja Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

Tovább olvasom

Szemvizsgálat segíthet az Alzheimer-kór korai felismerésében
2019. 03. 21.

A legújabb kutatások arra hívják fel a figyelmet, hogy a szemfenék sok általános betegség esetén mutat eltéréseket, ilyen például a magas vérnyomás, diabetes, érszűkület. A jövőben talán az Alzheimer-kór is korai stádiumban felismerhetővé válik szemvizsgálattal.

Tovább olvasom

5 probléma amit csak a szemüveges lányok érthetnek
2024. 04. 24.

Van az univerzumnak egy parányi, pici szegletében, jelesül a Föld nevű bolygón, 5 olyan probléma, amit csak a szemüveges lányok éreznek magukénak.

Tovább olvasom

Étrendkiegészítők, fehérjeporok és vitaminok szedése lézeres szemműtét után
2019. 03. 1.

Nagyon sok kérdés merült fel az utóbbi időben étrendkiegészítők fogyasztásáról a lézeres szemműtétet követő időszakban. Ezeket a kérdéseket próbáljuk összefoglalóan megválaszolni a következő interjúban Dr. Nagymihály Attilával.

Tovább olvasom

Mennyit költenek látásukra a kontaktlencsések?
2019. 02. 7.

Sokan döntenek úgy, hogy megszabadulnak a zavaró, sokszor kényelmetlen szemüvegtől, és inkább kontaktlencsére váltanak, megkönnyítve ezzel a hétköznapokat. Bár kétségkívül kényelmesebb megoldás a lencsehasználat, cseppet sem takarékos megoldás: a használt lencsét időről időre cserélni kell, naponta, hetente vagy havonta a kukába kerülnek az elhasznált darabok, nem beszélve az ápoló folyadékról, a szemcseppről, és a rendszeres orvosi vizsgálatok díjáról. Kiszámolta már, hogy évente mennyit költ a látására?

Tovább olvasom

Akadályoz a szemüveg a téli sportokban? Van megoldás!
2019. 02. 7.

Azok a sportkedvelők vagy sportolók, akik látásromlással küzdenek, jól tudják, hogy bizonyos sportokban milyen zavaró a szemüveg, ami szó szerint keretbe foglalja a világot, akadályoz a zavartalan térlátásban, a szabad mozgásban. Egyre több sportbarát dönt a lézeres szemműtét mellett, főleg télen, mikor a téli sportokban még inkább zavarja őket a szemüveg.

Tovább olvasom

A LÁTÁS-VISSZAÁLLÍTÓ GÉNTERÁPIA KIDOLGOZÁSÁÉRT MAGYAR KUTATÓORVOS NYERT NEMZETKÖZI DÍJAT
2019. 01. 31.

Roska Botondnak ítélték az idei Louis-Jeantet orvosi díjat. Az 1986-os alapítású díjat évente 2-3 orvosnak osztják ki, Roska az első magyar, aki elnyerte.

Tovább olvasom

Docens kinevezést kapott orvosunk
2019. 01. 24.

Dr. Resch Miklós szakorvosunk klinikai karrierje töretlen: kinevezték egyetemi docensnek. 

Tovább olvasom

10 meglepő tény a lézeres szemműtétről
2018. 11. 13.

Egyre többet hallani manapság a lézeres szemműtétről, de az általános tudnivalók mellett csak ritkán szólnak a cikkek az olyan érdekességekről, melyeket érdemes tudni azoknak, akik a beavatkozáson gondolkodnak.

Tovább olvasom

Komoly veszélyeket hordoznak a kontaktlencsék
2018. 11. 13.

Világszerte 125 millióan viselnek kontaktlencsét, sokan mégsem tudják, hogy ha nem tartják be az alapvető kontaktlencse-viselési szabályokat, akkor komoly problémákat okozhatnak maguknak. A higiénia fontossága mellett a túlhordás veszélyeire is felhívja a figyelmet Dr. Jaros Katarina, a Budai Szemészeti Központ operáló szemész szakorvosa.

Tovább olvasom

Tények és tévhitek a lézeres szemműtétről
2018. 11. 13.

Bár egyre elterjedtebb és népszerűbb a lézeres szemműtét azok körében, akik örökre leraknák a szemüveget, sokan azért nem merik vállalni a beavatkozást, mert téves információk birtokában vannak. Sokszor hallani, hogy a műtét nem oldja meg hosszútávra a látásproblémát, mint ahogy az is a legelterjedtebb tévhitek közt szerepel, hogy hetekig napszemüvegben kell járni a páciensnek, vagy hogy a hosszú gyógyulási idő alatt sem edzeni, sem úszni nem szabad. Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa árulja el az igazságot.

Tovább olvasom

A lézeres szemműtétek Porschéjával száguldanak a legtöbben a szemüvegmentes életbe
2018. 11. 7.

A férfiak 40%-a idősebbnek érzi magát a szemüvegtől. A Budai Szemészeti Központban lézeres szemműtétet vállalók között végzett kutatás*szerint a férfiak 35 éven alul még divatos kiegészítőnek érzik a szemüveget, de 35 év felett már sokkal inkább érzik a koruk mércéjének, mutatójának és sokkal nagyobb valószínűséggel akarnak megszabadulni a szemüvegüktől.

Tovább olvasom

Boronkay Péter paratriatlonista már lézerszemű
2018. 10. 16.

Boronkay Péter  kétszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok paratriatlonista gyerekkora óta szemüveget viselt, ami nem csak a mindennapokban, de edzés és versenyzés közben is sokszor zavarta. Hosszas vívódás után a lézeres szemműtét mellett döntött, nagyjából 35 évnyi szemüvegviselés után egyelőre még szokatlan számára, hogy rendesen lát.

Tovább olvasom

Október 15. a fehér bot nemzetközi napja
2018. 10. 15.

5 tény, amit nem tudtál a fehér botról

Tovább olvasom

A Femto lézerek alapvető tulajdonságai
2018. 09. 5.

A „femto szekundum” kifejezés a lézerimpluzusok kibocsájtási idejét takarja. Femtoszekundumos lézernek nevezhetünk egy lézert, ha az extrém rövid idejű impulzusok 10-15-en mp hosszúságúak.

Tovább olvasom

Miért könnyebb szemüveg nélkül élni?
2018. 05. 30.

Érvek a lézeres szemműtét mellett

Tovább olvasom

5 helyzet, ahol könnyen elvesztheted a szemüveged nyaralás során.
2018. 05. 17.

Ha elveszted a szemüveged azonnal élvezhetetlenné válik a nyaralásod. Előbb fel kell idézned, hogy vajon hol is hagytad, vissza kell jutni valahogy arra a helyre, megkérdezni vajon megtalálta-e valaki. Ha megtalálták és visszakapod, óriási szerencséd van. Ha nem, jöhet a tortúra. Találni egy optikust, aki beméri a szemed, és a lehető leggyorsabban elkészíti a szemüveged.

Tovább olvasom

Minél tovább hord kontaktlencsét, annál elégedetlenebb vele!
2018. 04. 10.

A kontaktlencsével határozottan elégedettek száma a kezdeti 63%-ról 54%-ra csökkent a harmadik év végére egy amerikai kutatás eredményei szerint.

Tovább olvasom

A 10 legfontosabb dolog amit tudnia kell a lézeres szemműtétekről és a Z FEMTO 7D eljárásról
2018. 03. 29.

Mi a különbség az eljárások között? Miben más? Milyen adatok bizonyítják a hatékonyságát?

Tovább olvasom

Gyulladás lézeres szemműtét után? – Csak ha magas a pulzus energia!
2018. 03. 8.

Alacsony pulzus energia garantálja a gyulladásmentességet! Az alacsony energiájú femto lézerek esetében (Ziemer FEMTO LDV Z8) sokkal alacsonyabb a steril gyulladás kialakulásának valószínűsége, mint a hagyományos INRALASE FS60 femto lézer esetében – bizonyítja egy nemzetközi kutatás.

Tovább olvasom

Ziemer FEMTO LDV Z8 és nagy energiájú femto lézer összehasonlító kutatás
2018. 03. 8.

Milyen hatással van a hegesedésre, gyógyulásra a femto lézer energiája?

Tovább olvasom

Szemüvegek az Oscar gálán
2018. 03. 5.

Sok híresség szemüvegben vonult be a történelembe tegnap, a 90. Oscar Gálán.

Tovább olvasom

4 órával a műtét után autót vezethet! Kutatási adatok bizonyítják!
2018. 02. 19.

4 órával a műtét után már autót vezethet és 30 perc után nyugodtan tud smst írni! Extrém gyors látásjavulás Z FEMTO 7D lézerkezelés után - nemzetközi kutatás alapján!

Tovább olvasom

Freddienek súlyos szemészeti fertőzése volt
2018. 02. 6.

Freddie olyan fertőzéssel fordult hozzánk, ami végleges látásromlást is okozhatott volna! A gyulladást, amivel a Budai Szemészeti Központhoz fordult , többek között a kontaktlencse viselés okozta. Végül szerencsére jól reagált a kezelésre és teljesen visszanyerte a látását. Nagyon fontos, hogy gyulladás esetén azonnal forduljunk orvoshoz és betartsuk a kontaktlencse viselés szabályait!

Tovább olvasom

Nézd vissza Baranyi Andrea napjait a Z Femto 7D lézeres szemműtét előtt és után!
2017. 12. 14.

"Utolsó hétvégém szemüvegesként, vagyis az utolsó alkalom, amikor szemüvegben kellett járnom a természetet! Mivel 4 nap múlva megműtenek, így már kontaktlencsét egyáltalán nem viselhetek. Szerencsére ez volt az utolsó olyan alkalom, amikor szemüvegben kellett kirándulnom.

Tovább olvasom

Cukorbetegség esetén van lehetőség lézeres szemműtétre?
2017. 11. 13.

Jól karbantartott cukorbetegség esetén nincs akadálya a lézeres látásjavításnak. Olvassa el, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni!

Tovább olvasom

Magunknak köszönhetjük a rövidlátás rohamos terjedését?
2020. 04. 9.

A múlt század óta globálisan és drasztikus mértékben terjed a rövidlátás. Felmérések szerint Délkelet-Ázsiában a hatéves gyerekek körében negyven, a fiatal felnőtteknél pedig már 80-90 százalék a rövidlátók aránya, és bár nyugaton nem ennyire drámai mértékben, de szintén növekszik a számuk.

Tovább olvasom

Lépést tartunk az újdonságokkal
2016. 09. 28.

Dr. Nagymihály Attila nemrégiben az Európai Szürkehályog és Refraktív Sebészeti Konferencián járt, ahol a legújabb lézersebészeti vívmányokról is szó esett - és minden kedves látogatónknak üdvözletét küldi Koppenhágából.

Tovább olvasom

Kontaktlencsét hord? Szabaduljon meg állandó kiadásaitól!
2016. 08. 5.

A kontaktlencse ki- és behelyezése mikrosérüléseket okozhat a szaruhártyán. Ezek elősegíthetik a baktériumok és gombák megtelepedését, és SZARUHÁRTYA-FEKÉLYT okozhatnak, ami nagyon súlyos szembetegség. A szemfekély sürgősségi ellátást igényel, ha 24-48 órán belül nem kezelik, a szem kilyukad!

Tovább olvasom

5 dolog, amit nem tudott a lézeres szemműtétekről
2017. 08. 8.

Magyarországon több látásjavító központ foglalkozik lézeres látásjavító eljárással. Akármelyiket is választja: a Budai Szemészeti Központot, az Optimum Látásjavító Lézercentrumot, a Saint James Központ, a Sasszem Klinikát vagy valamely más rendelőt, az alábbi dolgokat mindenképpen tudnia kell, mert ezek a tények mindenhol, minden napjainkban elérhető lézeres kezelésre igazak:

Tovább olvasom

Mi a különbség a Lasik és az Epilasik kezelések között?
2015. 02. 23.

Dr. Nagymihály Attila – intézetvezető főorvosunk – érthetően hasonlítja össze a kezeléseket, eljárási módokat, hogy a páciensek döntését megkönnyítse.

Tovább olvasom

Miért hord Johnny Depp mindig szemüveget?
2014. 07. 22.

Kiderült, miért kedveli a színezett üvegű, dioptriás napszemüvegeket Johnny Depp. A színész nem divatból hordja ezeket. A sármos sztár nyilatkozta a Rolling Stone magazinnak, hogy egyik szemére szinte teljesen elvesztette már látását és hogy a másik szemével is van probléma.

Tovább olvasom

Monitor előtt kuksolunk egész nap! Veszélyes? Igen!
2014. 08. 1.

Sokan végzik munkájukat monitor előtt, ami több veszélyt is rejt magában! Figyeljen, hogy a képernyő beállítása megfelelő legyen: fontos a fényerősség, a munkahely megvilágítása is.

Tovább olvasom

Retina specialisták kongresszusa – a lézer pointerek veszélyei
2014. 08. 5.

Augusztusban került megrendezésre a Retina Specialisták Amerikai Társaságának éves kongresszusa Torontóban (American Society of Retina Specialists Annual Meeting).

Tovább olvasom

Világszerte, a LASIK műtéten átesett páciensek több, mint 95%-a elégedett az elért eredménnyel
2014. 08. 12.

A LASIK műtéten átesett páciensek 95,4%-a volt maximálisan elégedett az kialakult látásával, az Amerikai Szürkehályog és Refraktív Műtéti Társaság által közreadott kutatási eredmények alapján.

Tovább olvasom

Lézeres eljárással mentették meg egy 16 éves fiú látását Angliában
2014. 08. 15.

Angol szemészek mentették meg egy 16 éves fiú látását lézeres szemműtéttel. James Bowdenre teljes vakság várt, mivel Keratoconus-nak nevezett szembetegségben szenvedett már évek óta.

Tovább olvasom

Mit válasszak: látásjavító központot vagy orvost?
2014. 10. 28.

Mindenképpen ORVOST! Lehetséges, hogy egy látásjavító intézményben már több 100.000 műtétet végeztek el, az Ön orvosa mégis csak a 10. lézeres műtétnél tart! Mindenképpen tájékozódjon, hogy ki fogja megműteni, kinek a kezébe adja a látását!

Tovább olvasom

A rövidlátás okairól és megelőzéséről - interjú dr. Nagymihály Attilával
2014. 11. 26.

Az egyik hírportálon megjelent cikkben részletesen taglalják, hogy a Távol-Keleten drasztikus mértékben nő a gyermekek között a rövidlátók aránya. A témában felmerült kérdésekkel Dr. Nagymihály Attilához, a Budai Szemészeti Központ főorvosához fordultunk.

Tovább olvasom

Időskori makula degeneráció közérthetően
2015. 03. 24.

Időskori makula degenerációról kérdeztük Dr. Szabó Antalt, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosát.

Tovább olvasom

Presbyopia és refraktív sebészet - avagy kell-e majd szemüveg az OptiLasik műtét után?
2015. 06. 18.

A presbyopia (öregszeműség) egy olyan állapot, amikor az életkor előrehaladtával romlik a szem azon képessége, hogy a közeli látáshoz alkalmazkodni tudjon.

Tovább olvasom

Reisz András lézeres szemműtétje a Budai Szemészeti Központban
2016. 03. 16.

A sokak által nagyon kedvelt meteorológust a Budai Szemészeti Központban Dr. Nagymihály Attila operálta. András így fogalmazott a lézeres látásjavítás után: “Eltűntek a felhők és kitisztult az ég.

Tovább olvasom

KOVÁCS PATRÍCIA SZÍNÉSZNŐ MÁR LÉZERSZEMŰ, NEMRÉG BEMUTATOTT DARABJÁBAN ÉPPEN EGY VAK LÁNYT ALAKÍT
2016. 04. 12.

30 év szemüvegviselés után, a Kovács Patrícia színésznő úgy döntött, hogy megoperáltatja a szemét Budai Szemészeti Központban.

Tovább olvasom

Szerednyey Béla a látásjavító műtét másnapján már színpadra állt
2016. 04. 25.

Szerednyey Béla színművészt - dr. Nagymihály Attila operálta a hétvégén. A látásjavító műtétet követően mind közelre, mind távolra élesen lát szemüveg nélkul. A műtét másnapján már szinpadon állt. Ma a kontrollon mindent rendben találtunk!

Tovább olvasom

Dr. Papp András októberben vendég volt a Ridikülben, a látás hónapja alkalmából
2016. 05. 13.

A szemünk fényével sajnos csakis akkor törődünk, amikor már megtörtént a baj. Miközben nagyon sokan küzdünk ezzel a problémával. Hogyan tudunk javítani a látásunkon?

Tovább olvasom

5 milliárd rövidlátó lesz 2050-ben
2016. 05. 19.

2050-re megduplázódik a rövidlátók aránya a világon, és ezért nagy részben az emberiség életmódváltozása a felelős.

Tovább olvasom

Számítógép a szemünk helyén! Sci-fi vagy valóság?
2016. 08. 9.

A Google bemutatta új szabadalmát a szemlencse helyére ültetett mikroszkópikus számítógépet.

Tovább olvasom

Glaukóma kezelési lehetőségei
2016. 11. 15.

A Lancet októberi számában jelent meg egy érdekes cikk a primer zárt zugú glaucoma kezelése során szerzett eredményekről.

Tovább olvasom

Mérai Katalin és párja már lézerszemű!
2016. 11. 22.

Mérai Katalin színésznő és párja már lézerszemű,nem hordanak többé szemüveget.

Tovább olvasom

Interjú Kádár-Papp Nórival
2016. 12. 16.

A nyári terveim közt vízi csúszda és sok sport is szerepelnek végre.

Tovább olvasom

Kovácsovics Fruzsina lézerszemű lett!
2017. 04. 4.

Az egyik jó barátom járt itt a Budai Szemészeti Központban, ő javasolta, hogy jöjjek el és vágjak bele, mert ez egy nagyon gördülékeny folyamat.” Kíváncsi, hogyan lett lézerszemű Kovácsovics Fruzsina? Megmutatjuk.

Tovább olvasom

Kerüljön fel ön is a lézerszeműek falára!
2017. 04. 10.

Ha már élesen és tisztán lát a Budai Szemészeti Központ csapatának köszönhetően, kerüljön fel fényképfalunkra is! Olvasson tovább, ha kíváncsi, hogyan!

Tovább olvasom

Fájdalmas-e a lézeres szemműtét?
2018. 05. 11.

Sokan azért nem mernek belevágni a lézeres szemészeti kezelésbe, mert attól tartanak, hogy kényelmetlen, esetleg fájdalmas lesz a beavatkozás.

Tovább olvasom

Lézeres látásjavítás: nyáron vagy télen?
2017. 05. 12.

Főorvosunk, Dr. Nagymihály Attila őszintén beszél a nyáron végzett lézeres szemműtétekről: UV védelemről, a napfény hatásairól, a műtét utáni óvintézkedésekről…

Tovább olvasom

5 dolog, amit tudnia kell, mielőtt lézeres szemműtét központot választ
2017. 08. 3.

Magyarországon több intézmény is végez lézeres szemműtéteket. Akármelyiket is választja: a Budai Szemészeti Központot, az Optimum Látásjavító Lézercentrumot, a Saint James Láss jól Szemészeti Központ, a Sasszem Klinikát, a Focus Medicalt vagy valamely más lézeres látásjavítást végző intézményt, az alábbi dolgokat mindenképpen tudnia kell, mert ezek a tények, minden napjainkban elérhető lézeres szemműtétre igazak.

Tovább olvasom

Gyerünk, anyukám! Papp Nóri is lézerszemű lett!
2016. 12. 1.

Ismerjék meg DiamondFEMTO-játékunk nyertesét és lézerszeművé válásának történetét!

Tovább olvasom