Szemészetünkön a maszk használata továbbra is kötelező!

Érdekli, hogy alkalmas lehet-e lézeres szemműtétre? Töltse ki a tesztet!

Érdekli, hogy alkalmas lehet-e lézeres szemműtétre? Töltse ki a tesztet!
Dr. Resch Miklós
Med.Habil, PhD, Egyetemi docens
Rövid bemutatkozás:
Általános orvosi diplomát a Szegedi Tudományegyetemen szereztem 2000-ben, azóta a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikán végzek gyógyító, szemsebészi, kutató és oktató munkát. A rezidensképzést követően 2006-ban tettem szemészeti szakvizsgát. A szakképzéssel párhuzamosan kutatómunkát kezdtem. Eötvös ösztöndíjasként a németországi Erlangenben eltöltött kutatási időszak is hozzájárult ahhoz, hogy a szakvizsgával azonos évben, 2006-ban PhD fokozatot szerezhettem. Kutatási témám a szaruhártya sebgyógyulására irányult, elsősorban lézeres refraktív kezelések utáni elváltozásokat tanulmányoztam, továbbá az amnion membrán szövettani és gyógyszertani tulajdonságainak elemzését is végzem. 2008-tól a klinikai és kutatómunkám a látóhártya betegségeire fókuszál. Számos nemzetközi és hazai folyóiratban publikálok magyar, angol és német nyelven, alapkutatási és klinikai témákban egyaránt, a retina betegségeivel kapcsolatban (retina leválás, időskori makula degeneráció, diabetes, sérülés és gyulladások). Témavezetésem mellett négyen szereztek PhD fokozatot, 2017-ben a Szegedi Tudományegyetemen habilitációs fokozatot nyertem el. Több, elsősorban retina betegségekkel kapcsolatos multicentrikus klinikai vizsgálatban veszek részt, GCP (Good Clinical Practice) tanfolyamot végeztem. Elkötelezettséget érzek a magas szintű betegellátás iránt a bizonyítékon alapuló orvostudomány (Evidence Based Medicine) irányelveit követve. 2018-ben megkaptam egyetemi docens kinevezésemet, 2022-ben A Fulbright ösztöndíj támogatásával közel fél éves tanulmányutat tölthettem a Bascom Palmer Eye Institute-ban, a floridai Miamiban, ahol mind a gyakorlati, kutató és oktatói munkában tudtam gyarapítani tudásomat. A Magyar Szemorvostársaság főtitkáraként tevékenykedtem 2016-2022-ig, jelenleg 2022 óta a társaság alelnöki tisztségét töltöm be.

Miért választotta a szemészeti pályát?
Az orvosegyetem első évei alatt a lézerek széleskörű alkalmazása ragadta meg a figyelmemet és fordított a szemészet felé, ahol a legtöbbféle lézer létezik. A sokféle lézer részben képalkotásra, azaz a szem egyes elemeinek akár sejtszintű vizsgálatára és különböző kezelésekre is alkalmas. A szem bármelyik alkotóelemén különféle lézerekkel formálhatjuk, alakíthatjuk úgy a struktúrákat, hogy az a látást javítsa, vagy egyéb betegséget, pl. látóhártya szakadást, vagy a cukorbetegség szövődményeket gyógyítson meg.

Mivel foglalkozik Dr. Resch Miklós?
Fő szakterületeim az üvegtest és a retina betegségeinek összetett diagnosztikája, továbbá konzervatív és műtéti kezelésük. Nagy számban végzek szürkehályog műtéteket, a szemsebészet terén a diabéteszes retinopátia és a retina betegségei miatt végzett vitrektómia műtétekben is jelentős tapasztalatra tettem szert. Napi munkám jelentős részét betegek ambuláns és műtéti ellátása teszi ki. Igyekszem a betegellátás során meglátni az általános törvényszerűségeket. Minden egyes beteg panasza vagy gyógyulása központi kérdés, hiszen minden egyes nap folyamatos tanulást jelent. A látóélesség alapos vizsgálatára a multicentrikus klinikai vizsgálatokban szerzett tapasztalat segített, amelyekben több mint tíz éve részt veszek. A szemészeti vizsgálatok és műtétek egyaránt igen műszerigényesek. Minden egyedi panaszra speciális vizsgálóeszköz szolgáltat segítséget és adatot. Ebben a törekvésben nagy segítséget nyújt a Schwind Sirius rendszer, amely a rengeteg számadatból kiszámolja számunkra a választandó kezelés ideális paramétereit.

Mit tanácsol azoknak, akik fel szeretnék keresni Önt?

Kiemelten fontosnak tartom, hogy a beteg saját panaszait magától mondja el. Sokszor a megfogalmazás módja és a panaszok kifejtése már nagyon közel visz a diagnózis felismeréséhez. Elsődlegesek az alapvizsgálatok, amelyek függvényében a szerteágazó műszeres vizsgálatok közül elsődlegesnek tartom a megfelelők kiválasztását. A látásromlás különböző formákban és mértékben jelentkezhet, ezeket mindig komolyan kell venni és megvizsgálni. Minden ember számára a bizonyítékon alapuló orvoslás alapelveit követő egyénre szabott kivizsgálás és terápia a legcélravezetőbb és hatékonyabb megoldás.

Bizalommal forduljon hozzám!