Szemészetünkön a maszk használata továbbra is kötelező!

Érdekli, hogy alkalmas lehet-e lézeres szemműtétre? Töltse ki a tesztet!

Érdekli, hogy alkalmas lehet-e lézeres szemműtétre? Töltse ki a tesztet!

Műlencse beültetés

Ha túl magas dioptriával (+ 6, 00 és -12, 00 felett) rendelkezik, akkor nem lehet alkalmas lézeres szemműtétre. Ebben az esetben is van azonban megoldás, amivel megszabadulhat a szemüvegtől. A műlencse beültetés modern és biztonságos beavatkozás, mellyel visszaszerezheti az éleslátás élményét. A műlencse műtéttel megelőzheti a szürkehályog kialakulását vagy megszabadulhat már meglevő szürkehályogtól is. Olvasson véleményeket műlencse műtéten átesett páciensektől.

Budai Szemészeti Központ | műlencse-beültetés

teljes szemüvegmentesség
25 év műtéti tapasztalat
orvosi garancia
magánegészségügyi környezet
prémium műlencsék
érkezés időpontra

ALKALMAS VAGYOK?

Töltse ki alkalmassági tesztünket, hogy megtudja, hogy mely kezelésünk a legmegfelelőbb az Ön számára!MŰLENCSÉKRŐL

A Budai Szemészeti Központban használt beültethető műlencsékről

Hogyan működik?

Első vizsgálat

Hogyan készüljek egy műlencse vizsgálatra?

  • Kontaktlencse viselés esetén a vizsgálat előtt mellőzni kell a lencse hordását. Kemény lencsét 3 héttel, lágyat 5 nappal a vizsgálat előtt lehet utoljára betenni. Kérjük, hogy a vizsgálatra szemüvegben jöjjön!
  • A vizsgálatok kb. 2 órát vesznek igénybe, ennyi időt fog a Budai Szemészeti Központban tölteni.
  • Vizsgálatra kizárólag előre egyeztette időpontban tudunk pácienseket fogadni. 
  • Mindenképpen javasoljuk, hogy a műlencse beültetés alkalmassági vizsgálatra hozzon magával kísérőt! A vizsgálat során pupillatágítást is végzünk, amely után 2-3 óráig biztosan homályosabban fog látni és fényérzékeny lesz a szeme, ezért nem javasoljuk, hogy vezessen (ritka esetben 24 óráig is tarthat a pupillatágító hatása).

A intézményünkben részletes szemészeti vizsgálatot végzünk: Látásélesség vizsgálata, Pupillatágításos vizsgálat, Szemnyomásmérés

Egyéb vizsgálatokra is sor kerülhet annak érdekében, hogy többet megtudjunk a szem állapotáról és felépítéséről. Az eredmények alapján az orvos részletesen tájékoztatja Önt, hogy milyen látásélesség érhető el lencseműtéttel.

Kiegészítő vizsgálatok

Műlencsetervezés

  • Ha Ön alkalmas a műtétre, a szemész szakorvosával kiválasztják az Ön munkájához, szabadidős tevékenységéhez megfelelő műlencse típust, majd egy speciális eszközzel megtervezzük a beültetendő műlencsét.
  • A műlencsetervezés, más néven biometria egy olyan optikai vagy ultrahangos, számítógépes vizsgálat, mely a szem paraméterei alapján személyre szabott műlencsét tervez.

 

Belgyógyászati vizsgálatok

A műtét előtt belgyógyászati vizsgálatokra is szükség van. A lencseműtét napjára, hozza magával a következő, 3 hónapnál nem régebbi vizsgálatok leleteit: EKG vizsgálat, vérkép (qualitativ vérkép, éhgyomri vércukor, süllyedés, májfunkciók), vizeletvizsgálat

Műtét napja

Kérjük, a műtét napján kísérővel érkezzen a megbeszélt időpontban. A beavatkozás nem jár altatással, sem injekcióval! Az érzéstelenítés szemcseppekkel történik, a kezelés során nem fog fájdalmat, vagy kellemetlenséget érezni.

A műlencse beültetés során a legmodernebb eljárást alkalmazzuk. A sebész a szemfelszínen apró metszést ejt, melyen keresztül ultrahangos módszerrel távolítja el a páciens saját szemlencséjét (phacoemulsificatio). A seb rendkívül kicsi, ami gyors gyógyulást tesz lehetővé.

Maga a beavatkozás fájdalommentes és általában kevesebb, mint 10 percig tart.

A műtét után nem lehet rögtön távozni, a helyszínen kell maradni és 1-2 órát pihennie. Amennyiben semmiféle komplikáció nem lép fel, a páciens hazamehet és a megbeszéltek szerint 1-2 nap múlva a Budai Szemészeti Központban kell megjelenni kontrollvizsgálaton.

Kontrollvizsgálatok
  • Első kontroll: 1-2 nappal a lencseműtét után a Budai Szemészeti Központban történik az első kontrollvizsgálat
  • 2 hónappal a beavatkozás után újra ellenőrizzük a látásélességet és amennyiben szüksége van valamilyen szemüvegre (elsősorban egyfókuszú műlencse esetén), azt felírjuk az Ön számára.
  • A műlencse műtét után évenkénti szemészeti szakvizsgálat javasolt.
Élet a műtét után

Milyen lesz a látása a műtét után?

A trifokális műlencse beültetése esetén távolra, monitor távolságra és közelre is élesen fog látni szemüveg nélkül. Monofokális műlencse beültetés esetén távolra vagy közelre fog élesen látni (attól függően milyen lencsét választott), a többi távolságra pedig szemüvegre lesz szüksége.

Közvetlenül a műtét után: A műlencse műtét után jelentkezhet enyhe diszkomfort érzése, fényérzékenység és könnyezés. Ezek a panaszok néhány nap után rendszerint megszűnnek. Sokan már a műtét másnapján is élesen látnak.

A műtét utáni időszak: A látás javulása a műtét után fokozatos, de rövidebb ideig tartó látásélmény romlás is normális. A végleges látásélesség beálltára a műlencse műtétet követően kb. 1 hónapot kell várni.

Garancia, biztonság

A szemészetünkön végzett lencseműtétek biztonságosak és a modern technikának, valamint a több mint 20 éves szakorvosi tapasztalatnak köszönhetően nagyon jók az eredmények. Az esetleges szövődmények és komplikációk előfordulási aránya alacsony. A beavatkozás kockázatairól az alkalmassági vizsgálaton részletes tájékoztatjuk. Mivel élő szövettel dolgozunk, és a gyógyulás mindenkinél egyedi, így kis százalékban előfordulhat, hogy a műlencse műtétet követően az optikai eredmény nem teljesen kielégítő. Ilyen esetben a Budai Szemészeti Központban az utólagos lézeres dioptriakorrekciós beavatkozást díjmentesen végezzünk.

Foglaljon időpontot Budapestre vagy Debrecenbe alkalmassági vizsgálatra

Kérjen időpontot online! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, melyik vizsgálati helyre tud ellátogatni és kollégáink a legjobb szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

Kinek ajánljuk?

Kinek ajánljuk a műlencse beültetést?

…ha 45-50 év felett van, szemüveget hord, homályosan lát távolra és/vagy közelre,

…ha se közelre, se távolra nem jó a látása, de még nincs szürkehályog a szemén,

…ha nem tudja megszokni multifokális, bifokális szemüvegét,

…ha nem szeretné cserélgetni a szemüvegeit különböző távolságokra,

…ha szeretné elfelejteni a szemüveget, kontaktlencsét és a hordásukkal járó kellemetlenségeket,

…ha meg szeretné előzni a szürkehályogot, vagy már kialakult szürkehályogja van

…ha nem alkalmas lézeres látásjavításra, mert időskori szemromlást diagnosztizáltak Önnél.

A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!

Szürkehályog miatt romlik a látása? Kényelmetlen a szemüveg viselése mert túl magas a dioptriája? Szeretne szemüveg nélkül jól látni? Olvassa el a válaszokat a műlencse beültetéssel kapcsolatban felmerülő gyakori kérdésekre:
Mi az a műlencse (IOL)?
Az intraokuláris lencse (IOL) egy olyan műlencse, melyt a saját szemlencse eltávolítása után helyeznek be a szembe szürkehályog vagy nagy fokú rövidlátás kezelésére. A műlencse ugyanolyan funkciót lát, mint a szem természetes lencséje. A beavatkozás elvégzését 45-50 éves kor felett javasoljuk.
Milyen műlencsék vannak?
A trifokális műlencsét azoknak ajánljuk, akik teljes szemüvegmentességre vágynak. Monofokális műlencse azoknak jó választás, akinek fontos a jó éjszakai látás és nem zavarja őket az olvasó szemüveg. Tórikus műlencse mindkét alaplencse estében kérhető, így a cilinderes dioptria is korrigálható.
Hogyan válasszak műlencsét?
A műtét előtt a szemész szakorvosa műszeres vizsgálatok segítségével felméri a szem anatómiáját, majd biometriát mérő készülék segítségével megtervezi a szem egyedi igényire illeszkedő műlencsét. Az optimális végeredményhez, a megfelelő műlencse (IOL – intraocular lens) kiválasztásához azonban nem csak műszeres mérési szempontokat kell figyelembe venni. A kezelő orvossal a páciens életmódját is átbeszélik (mindennapi tevékenységek, a munkavégzési körülmények, szabadidős tevékenységek), így az egyéni igényeknek megfelelően tud a kezelőorvos javaslatot tenni, hogy egy- vagy többfókuszú lencse beültetését tartja-e megfelelőnek.
Hogyan zajlik a műlencse beültetés?
A műlencse műtét során a saját szemlencsét műlencsére (IOL) cseréljük. A műlencse behelyezése a legmodernebb beavatkozással történik. A szaruhártyán apró bemetszés készül, ezen keresztül ultrahangos módszerrel eltávolítjuk a saját szemlencsét (phacoemulsificatio módszer). A kialakult seb nagyon kicsi, így a gyógyulási folyamat gyors és alig jár kellemetlenséggel. A műlencse műtét fájdalommentes, kb. 10 perc alatt zajlik. A páciens a kezelés napján saját lábán távozik intézményünkből.

Friss híreink

Melyik kezelést válasszam?
Egyértelmű összehasonlítás, hogy Önnek is érthető legyen
Csapatunk, szemész orvosaink
Ismerje meg a Budai Szemészeti Központban dolgozókat!
Online alkalmassági teszt
Válaszoljon pár kérdésre és mi személyre szabott választ küldünk!
Páciensek vélemenye
Ők már lézerszeműek! Ismerje meg tapasztalataikat!