Érdekli, hogy alkalmas lehet-e lézeres szemműtétre? Töltse ki a tesztet!
Érdekli, hogy alkalmas lehet-e lézeres szemműtétre? Töltse ki a tesztet!

Műlencse beültetés

Ha túl magas dioptriával (+ 6, 00 és -12, 00 felett) rendelkezik, akkor nem lehet alkalmas lézeres szemműtétre. Ebben az esetben is van azonban megoldás, amivel megszabadulhat a szemüvegtől. A műlencse beültetés modern és biztonságos beavatkozás, mellyel visszaszerezheti az éleslátás élményét. A műlencse műtéttel megelőzheti a szürkehályog kialakulását vagy megszabadulhat már meglevő szürkehályogtól is.

Budai Szemészeti Központ | műlencse-beültetés

teljes szemüvegmentesség
sorbanállás nélkül
magánorvosi körülmények

MŰLENCSÉKRŐL

A Budai Szemészeti Központban használt beültethető műlencsékről

Hogyan működik?

Első vizsgálat

Hogyan készüljek egy műlencse vizsgálatra?

  • Kontaktlencse viselés esetén a vizsgálat előtt mellőzni kell a lencse hordását. Kemény lencsét 3 héttel, lágyat 5 nappal a vizsgálat előtt lehet utoljára betenni. Kérjük, hogy a vizsgálatra szemüvegben jöjjön!
  • A vizsgálatok kb. 2 órát vesznek igénybe, ennyi időt fog a Budai Szemészeti Központban tölteni.
  • Vizsgálatra kizárólag előre egyeztette időpontban tudunk pácienseket fogadni. 
  • Mindenképpen javasoljuk, hogy a műlencse beültetés alkalmassági vizsgálatra hozzon magával kísérőt! A vizsgálat során pupillatágítást is végzünk, amely után 2-3 óráig biztosan homályosabban fog látni és fényérzékeny lesz a szeme, ezért nem javasoljuk, hogy vezessen (ritka esetben 24 óráig is tarthat a pupillatágító hatása).

A klinikán részletes szemészeti vizsgálatot végzünk: Látásélesség vizsgálata, Pupillatágításos vizsgálat, Szemnyomásmérés

Egyéb vizsgálatokra is sor kerülhet annak érdekében, hogy többet megtudjunk a szem állapotáról és felépítéséről. Az eredmények az alapján az orvos részletesen tájékoztatja Önt, hogy milyen látásélesség érhető el lencseműtéttel.

Kiegészítő vizsgálatok

Műlencsetervezés

  • Ha Ön alkalmas a műtétre, a szemész szakorvosával kiválasztják az Ön munkájához, szabadidős tevékenységéhez megfelelő műlencse típust, majd egy speciális eszközzel megtervezzük a beültetendő műlencsét.
  • A műlencsetervezés, más néven biometria egy olyan optikai vagy ultrahangos, számítógépes vizsgálat, mely a szem paraméterei alapján személyre szabott műlencsét tervez.

 

Belgyógyászati vizsgálatok

A műtét előtt belgyógyászati vizsgálatokra is szükség van. A lencseműtét napjára, hozza magával a következő, 3 hónapnál nem régebbi vizsgálatok leleteit:  EKG vizsgálat, vérkép (qualitativ vérkép, süllyedés, májfunkciók), vizeletvizsgálat

Műtét napja

Kérjük, a műtét napján kísérővel érkezzen a megbeszélt időpontban. A beavatkozás nem jár altatással, sem injekcióval! Az érzéstelenítés szemcseppekkel történik, a kezelés során nem fog fájdalmat, vagy kellemetlenséget érezni.

A műlencse beültetés során a legmodernebb eljárást alkalmazzuk. A sebész a szemfelszínen apró metszést ejt, melyen keresztül ultrahangos módszerrel távolítja el a páciens saját szemlencséjét (phacoemulsificatio). A seb rendkívül kicsi, ami gyors gyógyulást tesz lehetővé.

Maga a beavatkozás fájdalommentes és általában kevesebb, mint 10 percig tart.

A műtét után nem lehet rögtön távozni, a helyszínen kell maradni és 1-2 órát pihennie. Amennyiben semmiféle komplikáció nem lép fel, a páciens hazamehet és a megbeszéltek szerint 1-2 nap múlva a Budai Szemészeti Központban kell megjelenni kontrollvizsgálaton.

Kontrollvizsgálatok
  • Első kontroll: 1-2 nappal a lencseműtét után a Budai Szemészeti Központban történik az első kontrollvizsgálat
  • 2 hónappal a beavatkozás után újra ellenőrizzük a látásélességet és amennyiben szüksége van valamilyen szemüvegre (elsősorban egyfókuszú műlencse esetén), azt felírjuk az Ön számára.
  • A műlencse műtét után évenkénti szemészeti szakvizsgálat javasolt.
Élet a műtét után

Milyen lesz a látása a műtét után?

A trifokális műlencse beültetése esetén távolra, monitor távolságra és közelre is élesen fog látni szemüveg nélkül. Monofokális műlencse beültetés esetén távolra vagy közelre fog élesen látni (attól függően milyen lencsét választott), a többi távolságra pedig szemüvegre lesz szüksége.

Közvetlenül a műtét után: A műlencse műtét után jelentkezhet enyhe diszkomfort érzése, fényérzékenység és könnyezés. Ezek a panaszok néhány nap után rendszerint megszűnnek. Sokan már a műtét másnapján is élesen látnak.

A műtét utáni időszak: A látás javulása a műtét után fokozatos, de rövidebb ideig tartó látásélmény romlás is normális. A végleges látásélesség beálltára a műlencse műtétet követően kb. 1 hónapot kell várni.

Garancia, biztonság

A klinikánkon végzett lencseműtétek biztonságosak és a modern technikának, valamint a több mint 20 éves szakorvosi tapasztalatnak köszönhetően nagyon jók az eredmények. Az esetleges szövődmények és komplikációk előfordulási aránya alacsony. A beavatkozás kockázatairól az alkalmassági vizsgálaton részletes tájékoztatjuk. Mivel élő szövettel dolgozunk, és a gyógyulás mindenkinél egyedi, így kis százalékban előfordulhat, hogy a műlencse műtétet követően az optikai eredmény nem teljesen kielégítő. Ilyen esetben a Budai Szemészeti Központban az utólagos lézeres dioptriakorrekciós beavatkozást díjmentesen végezzünk.

Kinek ajánljuk?

Kinek ajánljuk a műlencse beültetést?

…ha 40 év felett van, szemüveget hord, homályosan lát távolra és/vagy közelre,

…ha se közelre, se távolra nem jó a látása, de még nincs szürkehályog a szemén,

…ha nem tudja megszokni multifokális, bifokális szemüvegét,

…ha nem szeretné cserélgetni a szemüvegeit különböző távolságokra,

…ha szeretné elfelejteni a szemüveget, kontaktlencsét és a hordásukkal járó kellemetlenségeket,

…ha meg szeretné előzni a szürkehályogot, vagy már kialakult szürkehályogja van

…ha nem alkalmas lézeres látásjavításra, mert időskori szemromlást diagnosztizáltak Önnél.

A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!

ALKALMAS VAGYOK?

Töltse ki alkalmassági tesztünket, hogy megtudja, hogy mely kezelésünk a legmegfelelőbb az Ön számára!Friss híreink

Melyik kezelést válasszam?
Egyértelmű összehasonlítás, hogy Önnek is érthető legyen
Csapatunk, szemész orvosaink
Ismerje meg a Budai Szemészeti Központban dolgozókat!
Online alkalmassági teszt
Válaszoljon pár kérdésre és mi személyre szabott választ küldünk!
Páciensek vélemenye
Ők már lézerszeműek! Ismerje meg tapasztalataikat!