Érdekli, hogy alkalmas lehet-e látásjavító szemműtétre?

Alkalmas vagyok?
Kitöltöm a tesztet!
Műlencse műtét - szürkehályog műtét műlencsék, szürkehályog műtét

Műlencse beültetés

Műlencse beültetés

Tartós éleslátás és a szürkehályogtól is megszabadulhat

Ha túl magas dioptriával (+4, 00 és -12, 00 felett) rendelkezik, akkor nem lehet alkalmas lézeres szemműtétre. Ebben az esetben is van azonban megoldás, amivel megszabadulhat a szemüvegtől. Ha még nincs 45 éves, akkor ICL szemen belüli kontaktlencse jelenthet megoldást.

Ha már elmúlt 45 éves, akkor a műlencse beültetés modern és biztonságos beavatkozás, mellyel visszaszerezheti az éleslátás élményét. A műlencse műtéttel megelőzheti a szürkehályog kialakulását vagy megszabadulhat már meglevő szürkehályogtól is.

Olvasson véleményeket műlencse műtéten átesett páciensektől.

műlencse műtét

Foglaljon időpontot

Kérjen időpontot online! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, kollégáink a megfelelő szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

Látásjavítás életkor szerint

Szemünk korának és állapotának megfelelően eltérő látásjavító megoldás javasolt. Kiváló látásélmény, tapasztalt sebészek, világszínvonalú műszerek, modern műtők.

Tovább olvasok

Látásjavító szemlencse műtét lépésről lépésre

Első vizsgálat

Hogyan készüljek egy műlencse vizsgálatra?

 • Kontaktlencse viselés esetén a vizsgálat előtt mellőzni kell a lencse hordását. Kemény lencsét 3 héttel, lágyat 5 nappal a vizsgálat előtt lehet utoljára betenni. Kérjük, hogy a vizsgálatra szemüvegben jöjjön!
 • A vizsgálatok kb. 2 órát vesznek igénybe, ennyi időt fog a Budai Szemészeti Központban tölteni.
 • Vizsgálatra kizárólag előre egyeztette időpontban tudunk pácienseket fogadni.
 • Mindenképpen javasoljuk, hogy a műlencse beültetés alkalmassági vizsgálatra hozzon magával kísérőt! A vizsgálat során pupillatágítást is végzünk, amely után 2-3 óráig biztosan homályosabban fog látni és fényérzékeny lesz a szeme, ezért nem javasoljuk, hogy vezessen (ritka esetben 24 óráig is tarthat a pupillatágító hatása).

A intézményünkben részletes szemészeti vizsgálatot végzünk: látásélesség vizsgálata, pupillatágításos vizsgálat, szemnyomásmérés, mérések a műlencse megtervezéséhez

Egyéb vizsgálatokra is sor kerülhet annak érdekében, hogy többet megtudjunk a szem állapotáról és felépítéséről. Az eredmények alapján az orvos részletesen tájékoztatja Önt, hogy milyen látásélesség érhető el lencseműtéttel.

Kiegészítő vizsgálatok

 

Műlencse tervezése

 • Ha Ön alkalmas a műtétre, a szemész szakorvosával kiválasztják az Ön munkájához, szabadidős tevékenységéhez megfelelő műlencse típust, majd egy speciális eszközzel megtervezzük a beültetendő műlencsét.
 • A műlencsetervezés, más néven biometria egy olyan optikai vagy ultrahangos, számítógépes vizsgálat, mely a szem paraméterei alapján személyre szabott műlencsét tervez.

 

Belgyógyászati vizsgálatok

A műtét előtt belgyógyászati vizsgálatokra is szükség van. A lencseműtét napjára, hozza magával a következő, 3 hónapnál nem régebbi vizsgálatok leleteit: EKG vizsgálat, vérkép (qualitativ vérkép, éhgyomri vércukor, süllyedés, májfunkciók), vizeletvizsgálat.

Lehetőség van a Budai Szemészeti Központ szerződött partnerénél, magán egészségügyi körülmények között elvégezni a vizsgálatokat. Erről bővebb információt a Budai Szemészeti Központ recepcióján vagy telefonos ügyfélszolgálatunkon kérhet.

Műtét napja

Kérjük, a műtét napján kísérővel érkezzen a megbeszélt időpontban. A beavatkozás nem jár altatással, sem injekcióval! Az érzéstelenítés szemcseppekkel történik, a kezelés során nem fog fájdalmat, vagy kellemetlenséget érezni.

Szemlencse cserénél a műlencse beültetés során a legmodernebb eljárást alkalmazzuk. A sebész a szemfelszínen apró metszést ejt, melyen keresztül ultrahangos módszerrel távolítja el a páciens saját szemlencséjét (phacoemulsificatio).

Az ICL implantátum behelyezéséhez orvosa egy kis nyílást metsz a szaruhártya szélén, hogy behelyezze az ICL lencsét, majd elvégzi a szükséges igazításokat, hogy biztosítsa a lencse megfelelő elhelyezkedését.

Mindkét a beavatkozás fájdalommentes és általában kevesebb, mint 10 percig tart szemenként. A műtétek során ejtett seb rendkívül kicsi, ami gyors gyógyulást tesz lehetővé.

A műtét után nem lehet rögtön távozni, a helyszínen kell maradni és fél órát pihennie. Amennyiben semmiféle komplikáció nem lép fel, a páciens hazamehet és a megbeszéltek szerint 1-2 nap múlva a Budai Szemészeti Központban kell megjelenni kontrollvizsgálaton. A kontroll vizsgálatot nem mindig a sebész végzi.

Kontrollvizsgálatok

 

Első kontroll: 1-2 nappal a lencseműtét után a Budai Szemészeti Központban történik az első kontrollvizsgálat.

 

Szemlencse csere után 2 hónappal újra ellenőrizzük a látásélességet és amennyiben szüksége van valamilyen szemüvegre (elsősorban egyfókuszú műlencse esetén), azt felírjuk az Ön számára.

ICL lencseműtétet követően 2-3 héttel, majd 2 hónappal a beavatkozás után.

 

A műlencse műtétek után évenkénti szemészeti szakvizsgálat javasolt.

Milyen lesz a látása a műtét után?

Műlencse műtét - szürkehályog műtét - látásjavító szemlencse műtét A trifokális műlencse beültetése esetén távolra, monitor távolságra és közelre is élesen fog látni szemüveg nélkül. Monofokális műlencse beültetés esetén távolra vagy közelre fog élesen látni (attól függően milyen lencsét választott), a többi távolságra pedig szemüvegre lesz szüksége.

Műlencse műtét - szürkehályog műtét - látásjavító szemlencse műtétStaar Evo ICL lencse | látásjavítás | műlencse műtét | szemen belüli kontaktlencse | Implantable Collamer Lens elhelyezkedés Közvetlenül a műtét után: A műlencse műtét után jelentkezhet enyhe diszkomfort érzése, fényérzékenység és könnyezés. Ezek a panaszok néhány nap után rendszerint megszűnnek. Sokan már a műtét másnapján is élesen látnak.

Műlencse műtét - szürkehályog műtét - látásjavító szemlencse műtét Staar Evo ICL lencse | látásjavítás | műlencse műtét | szemen belüli kontaktlencse | Implantable Collamer Lens elhelyezkedés A műtét utáni időszak: A látás javulása a műtét után fokozatos, de rövidebb ideig tartó látásélmény romlás is normális. A végleges látásélesség beálltára a műlencse műtétet követően kb. 4-6 hetet kell várni.

Garancia, biztonság

A szemészetünkön végzett lencseműtétek biztonságosak és a modern technikának, valamint a több mint 20 éves szakorvosi tapasztalatnak köszönhetően nagyon jók az eredmények. Az esetleges szövődmények és komplikációk előfordulási aránya alacsony. A beavatkozás kockázatairól az alkalmassági vizsgálaton részletes tájékoztatjuk.

Műlencse műtét - szürkehályog műtét - látásjavító szemlencse műtét Mivel élő szövettel dolgozunk, és a gyógyulás mindenkinél egyedi, így kis százalékban előfordulhat, hogy a szemlencse műtétet követően az optikai eredmény nem teljesen kielégítő. Ilyen esetben a Budai Szemészeti Központban az utólagos lézeres dioptriakorrekciós beavatkozást díjmentesen végezzünk.

Milyen műlencsék vannak?

A Budai Szemészeti Központban a beültethető műlencsék széles választéka elérhető

Kinek ajánljuk a szemlencse műtétet?

Műlencse műtét - szürkehályog műtét - látásjavító szemlencse műtét

Azoknak, akik szeretnének megszabadulni a kontaktlencsétől és a szemüvegtől és igazak rájuk a következő állítások.

 • Ha 45-50 év felett van, szemüveget hord, homályosan lát távolra és/vagy közelre.
 • Ha se közelre, se távolra nem jó a látása, de még nincs szürkehályog a szemén.
 • Ha nem tudja megszokni multifokális, bifokális szemüvegét.
 • Ha nem szeretné cserélgetni a szemüvegeit különböző távolságokra.
 • Ha szeretné elfelejteni a szemüveget, kontaktlencsét és a hordásukkal járó kellemetlenségeket.
 • Ha meg szeretné előzni a szürkehályogot, vagy már kialakult szürkehályogja van.
 • Ha nem alkalmas lézeres látásjavításra, mert időskori szemromlást diagnosztizáltak Önnél.

A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!

Kinek ajánljuk az ICL beültetést?

Staar Evo ICL lencse | látásjavítás | műlencse műtét | szemen belüli kontaktlencse | Implantable Collamer Lens elhelyezkedés

Az STAAR EVO ICL szemen belüli kontaktlencse azoknak javasolt, akik szeretnének segédeszköz nélkül jól látni, de nem alkalmasak lézeres szemműtétre, viszont megfelelnek a következő kritériumoknak:

 • Miópia, azaz rövidlátás esetén -8.00 és -15.00 dioptria között (-15.00 és -20.00 között jelentősen csökkenthető a dioptria)
 • Hipermetrópia, azaz távollátás esetén +4.00 és +10.00 dioptria között
 • Asztigmia, más néven cilinder esetén -6.00 cilinder dioptriáig
 • 22-től 60 éves korig
 • Azoknak, akik nem alkalmasak lézeres látásjavító műtétre vékony szaruhártya vagy egyéb szemészeti eltérés miatt
 • Akiknél az elmúlt évben nem volt tapasztalható fél dioptriánál nagyobb látásromlás a látásélességben

A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!

Mire számítsak a látásjavító műlencse műtét után?

fájdalom lézeres - látásjavító szemműtét után
Fájdalom

A kezelést követő néhány órában várható enyhe kellemetlenség, pl. könnyezés, fényérzékenység.

fényérzékenység lézeres - látásjavító szemműtét után
Fényérzékenység

A műtét utáni 1-2 nap enyhe fényérzékenység. 1 hétig napszemüveg viselése javasolt.

Látásélesség beállása lézeres - látásjavító szemműtét után
Látásélesség beállása

Egyéni adaptációtól és lencse típustól függően 4-14 nap. A látásélesség 6 hétig ingadozhat.

Sport lézeres - látásjavító szemműtét után
Sport

A műtét után 2 nappal már kocoghat, biciklizhet. 1 hét után már nehezebb edzést is elkezdhet.

Uszoda, tenger lézeres - látásjavító szemműtét után
Uszoda, tenger

1 hónapig nem lehet sem uszodába, sem tengervízbe, sem természetes vizekbe menni.

Szauna és szolárium lézeres - látásjavító szemműtét után
Szauna, szolárium, gőzfürdő

1 hónapig tilos minden olyan tevékenység, ahol meleg, párás a levegő.

ALKALMAS VAGYOK MŰLENCSE MŰTÉTRE?

Töltse ki alkalmassági tesztünket, hogy megtudja, hogy mely kezelésünk a legmegfelelőbb az Ön számára!

A kérdőívre adott válaszai alapján meg tudjuk mondani, hogy Ön nagy valószínűséggel alkalmas lehet-e valamelyik látásjavító szemműtétre!

Dr. Nagymihály Attila videóban mesél a műlencse (szürkehályog) műtétről

Műlencse műtét - szürkehályog műtét - látásjavító szemlencse műtétA műlencse műtét egy gyors, fájdalommentes beavatkozás, ami mindössze 5-10 percet vesz igénybe. Azonban a műtét napja nem csak ebből az 5-10 percből áll, a betegek általában 2-3 órát töltenek a szemészeti központban a műlencse beültetés napján. Ebbe beletartozik a hozzájáruló nyilatkozat aláírása és a műtéti előkészületek is (műtét előtti utolsó kontroll vizsgálatok, érzéstelenítés, átöltözés). Nézze meg videónkat melyben Dr. Nagymihály Attila részletesen mesél a műlencse beültetés napjáról.

Szemsebész - Sebész - Szürkehályog műtét - Szemlencse műtét - Dr. Nagymihály Attila - Dr. Resch Miklós - Dr. Szabó Antal - Dr. Barcsay György

Látásjavító szemlencse műtétet végző sebészeink

A szemlencse műtéteket Dr. Nagymihály AttilaDr. Szabó Antal, Dr. Resch Miklós és Dr. Barcsay György végzi a legmagasabb minőségű műlencsék beültetésével. Mind a négy sebészünk több mint 25 év tapasztalattal rendelkezik szemlencse műtétek területén. Az operatőrök szakmai tapasztalatairól a nevükön linkelt oldalakon olvashat.

Ismerje meg műtőnket!

Világszínvonalú technológiával felszerelt steril műtőnkben a távvezérlésű légtechnikai rendszer tartja az előírt légnyomást, páratartalmat és hőmérsékletet, valamint biztonságosan kiszűri a mikroorganizmusokat. A sebész számára ergonomikusan berendezett műtő lehetővé teszi, hogy az orvos 100%-ban a feladatra és a páciensre tudjon koncentrálni. A teljesen szabadon állítható sebészeti asztal és széles spektrumban rögzíthető fejtámla biztosítja az operációs terület kiváló pozicionálását.

Szürkehályog miatt romlik a látása és/vagy szeretne szemüveg nélkül jól látni?

Olvassa el a válaszokat a műlencse beültetéssel kapcsolatban felmerülő gyakori kérdésekre:

Az intraokuláris lencse (IOL) egy olyan műlencse, melyt a saját szemlencse eltávolítása után helyeznek be a szembe szürkehályog vagy nagy fokú rövidlátás kezelésére. A műlencse ugyanolyan funkciót lát, mint a szem természetes lencséje. A beavatkozás elvégzését 45-50 éves kor felett javasoljuk.

A trifokális műlencsét azoknak ajánljuk, akik teljes szemüvegmentességre vágynak. Monofokális műlencse azoknak jó választás, akinek fontos a jó éjszakai látás és nem zavarja őket az olvasó szemüveg. Tórikus műlencse mindkét alaplencse estében kérhető, így a cilinderes dioptria is korrigálható.

A műtét előtt a szemész szakorvosa műszeres vizsgálatok segítségével felméri a szem anatómiáját, majd biometriát mérő készülék segítségével megtervezi a szem egyedi igényire illeszkedő műlencsét. Az optimális végeredményhez, a megfelelő műlencse (IOL – intraocular lens) kiválasztásához azonban nem csak műszeres mérési szempontokat kell figyelembe venni. A kezelő orvossal a páciens életmódját is átbeszélik (mindennapi tevékenységek, a munkavégzési körülmények, szabadidős tevékenységek), így az egyéni igényeknek megfelelően tud a kezelőorvos javaslatot tenni, hogy egy- vagy többfókuszú lencse beültetését tartja-e megfelelőnek.

A műlencse műtét során a saját szemlencsét műlencsére (IOL) cseréljük. A műlencse behelyezése a legmodernebb beavatkozással történik. A szaruhártyán apró bemetszés készül, ezen keresztül ultrahangos módszerrel eltávolítjuk a saját szemlencsét (phacoemulsificatio módszer). A kialakult seb nagyon kicsi, így a gyógyulási folyamat gyors és alig jár kellemetlenséggel. A műlencse műtét fájdalommentes, kb. 10 perc alatt zajlik. A páciens a kezelés napján saját lábán távozik intézményünkből.

Friss híreink
Látásvizsgálat - szemvizsgálat - lézeres szemműtét - szembetegség

Látásvizsgálat vagy szemvizsgálat, mi a különbség?

Tovább
retinoblastoma - szem daganat - retina - daganat - retina betegség - szembetegség

Súlyos látásromlást okozó gyermekszemészeti betegségek szűrése

Tovább
Lehet-e katona vagy rendőr, akinek lézeres szemműtétje volt?

Lehet-e katona, rendőr, akinek rossz a szeme vagy lézeres szemműtétje volt?

Tovább
A Budai Szemészeti Központ Betegbarát Szolgáltató lett 2023-ban

2023-ban Betegbarát Szolgáltató lettünk!

Tovább