Lézeres eljárással mentették meg egy 16 éves fiú látását Angliában

2014. 08. 15.

Angol szemészek mentették meg egy 16 éves fiú látását lézeres szemműtéttel. James Bowdenre teljes vakság várt, mivel Keratoconus-nak nevezett szembetegségben szenvedett már évek óta.

Angol szemészek mentették meg egy 16 éves fiú látását lézeres szemműtéttel. James Bowdenre teljes vakság várt, mivel Keratoconus-nak nevezett szembetegségben szenvedett már évek óta.

Keratoconusról a szem degeneratív rendellenessége, melynél a szaruhártyában bekövetkező strukturális változások miatt annak egy része elvékonyodik és kúpszerűen kiemelkedik a szemfelszín normális görbületéből.” – magyarázza Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa, a lézeres szemműtétek specialistája. – „Ez a szembetegség általában pubertás korban jelenik meg, a beteg állapota folyamatosan romlik. Legfőbb tünete a homályos látás, illetve a többszörös szellemkép, más néven egyszemes többes látás. Ez a hatás leginkább magas kontrasztú látvány esetén nyilvánul meg, úgymint egy fénypont sötét háttérben. Ilyenkor a keratokónuszos egy pont helyett sok példányt lát a pontból kaotikus mintázatban szétterülve. Ez nagyon zavaró lehet esténként illetve például tv-zés közben. Súlyosabb esetben vakság is kialakulhat.”

Az angol fiú esetében az állapota korához képest nagyon előrehaladott volt. Nem tudott egyáltalán tévét nézni vagy segítség nélkül társaságba járni, már a sportolás feladásának küszöbén volt.

Az Egyesül Királyság Szemészeti Központjának orvosai úgy döntöttek, hogy lézer segítségével szaruhártya átültetést végeznek a fiú egyik szemén, ezzel visszanyerve a teljes látását. Ezzel a műtéttel hivatalosan is ő a legfiatalabb páciens, akin ilyen műtétet végeztek Angliában.

„Azzal a döntéssel, hogy lézert használnak fém szike helyett, mérhetetlenül javították a beültetett szaruhártya illeszkedését, a seb erősségét és a látás helyreállásának idejét.” – állítja a szakorvos.

Az átültetett szaruhártya illeszkedésére az ötletet egy a padlólapok egymásba illeszkedését segítő építészeti eljárás szolgáltatta, amikor a két padlólap, mint egy kirakó illeszkedik egymáshoz. Hasonlóan biztosították a szaruhártya lebeny nagyon pontos illeszkedését.

Sheraz Daya, a Látásközpont orvosigazgatója és szemsebésze így magyarázza:

“A Fentosecundomos Lézer által végzett elülső mély lebenyes szaruhártya átültetés (Deep Anterior Lamellar lKeratoplasty) lehetőséget biztosít arra, hogy a lézerrel olyan összefekvő vágási szélt alakítsunk ki, amelyek tökéletesen illeszkednek egymásba. Ezáltal a beültetett szaruhártya lebeny pontosan belefekszik a befogadó szaruhártyába, így biztosítva a hosszú távú mechanikai stabilitást.”

A lézeres eljárásnak köszönhetően csak helyi érzéstelenítést kellett alkalmazniuk, és még aznap haza tudták engedni a fiút. A szem teljes gyógyulása után kerülhet sor a másik szemének megműtésére. A gyógyulási időt 1 évről 3 hónapra csökkentették a lézeres műtét választásával.

A fiú édesanyja ezt nyilatkozta: „Borzasztó volt látni, hogy a fiam hogyan veszti el önállóságát napról napra. A műtéttel lehetőségeink kitárultak és James tovább folytathatja tanulmányait.”

Az első ilyen „DLEK” műtétet 2000-ben végezték az USA-ban két olyan betegen, akiknél szürkehályog műtétet követően a szaruhártyájuk nem tisztult fel.

„A Keratokonusz ilyen súlyos formában ma Magyarországon csak teljes szaruhártya átültetéssel gyógyítható, de enyhébb formáiban van lehetőség olyan kezelés elvégzésére, ami az állapotot stabilizálja, és a további romlást megakadályozza. Ezt az eljárást cross-linking kezelésnek hívják, ami nálunk is elérhető a Budai Szemészeti Központban.” – nyilatkozta Dr. Nagymihály Attila, intézetvezető főorvos.