Szemészetünkön a maszk használata továbbra is kötelező!

Érdekli, hogy alkalmas lehet-e lézeres szemműtétre? Töltse ki a tesztet!

Érdekli, hogy alkalmas lehet-e lézeres szemműtétre? Töltse ki a tesztet!

CROSS LINKING KEZELÉS

 

Keratoconus, az alattomos szembetegség

A keratoconus szembetegség ezerből egy embert érint Magyarországon, mégis sajnos gyakran későn diagnosztizálják, illetve sokan nincsenek tisztában a kezelési lehetőségekkel. Mivel tünetei eleinte alig különböznek a fénytörési hibákból fakadó látásproblémáktól, ezért nehezen felismerhető. A jó hír az, hogy amennyiben elég korán diagnosztizálják, a Budai Szemészeti Központban elérhető Cross-Linking kezeléssel megállítható a romlási folyamat, megelőzve ezzel a nagyon kockázatos szaruhártya-átültetést és látásvesztést.

Fontos! Ne hagyja előrehaladni a keratoconust, már az első tünetek megjelenésekor menjen orvoshoz.

Kezdeti stádiumban, a betegséget nehéz felismerni a szem egyszerű rutinvizsgálata során, cornea topográfiát, azaz szaruhártya térkép vizsgálatot kell készíttetni, amely sajnos a legtöbb optikában és szemészeten nem elérhető műszer, de a Budai Szemészeti Központban igen!

Foglaljon időpontot

Kérjen időpontot online! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, kollégáink a megfelelő szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

Mi a keratoconus?

A keratoconus olyan lassan előrehaladó szembetegség, melynek során a szaruhártya elvékonyodik és megszokott gömb alakja helyett kúp alakúvá válik. A deformált alak a betegség kezdeti időszakában módosítja a szembe jutó fénysugarak törését, ezzel homályos látást idéz elő. Későbbi szakaszban már különbözik egyéb refrakciós hibák miatt kialakuló szembetegségektől, mint a rövidlátás vagy hipermetrópia. Nagyon jellemző, hogy a keratoconus későbbi, előrehaladott stádiumában a szem fénytörés-adatainak javítása szemüveg, illetve nappali kontaktlencse segítségével nehézkes vagy éppen lehetetlen.

A keratoconus egyik vagy mindkét szemen is megjelenhet és gyakran már tinédzser-korban, illetve a huszadik életév betöltése után elkezdődik.

A keratoconus progressziós betegség, előrehaladása évekig, illetve évtizedekig tart, majd lelassul vagy megáll. A korai kialakulás azt mutatja, hogy a betegség súlyosabb lesz. Az is lehetséges, hogy a jobb és bal szem különböző fokú károsodást szenved. A betegség előfordulási aránya körülbelül 1 az 1000-hez, azaz igen gyakorinak mondható.

A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!

Bővebben >>
A KERATOCONUS kialakulásának okai

 

A primer keratoconus általában mindkét szemen jelentkezik, genetikai, immunológiai tényezők és környezeti hatások miatt alakul ki és jelentős eltérés lehet a két szem között az elvékonyodás mértékének függvényében. A tudomány ma még nem tud választ adni arra, mi okozza pontosan a keratoconus kialakulását, de az elmondható, hogy a szaruhártyában lévő enzimek káros tevékenységével összekapcsolható. A keratoconus a pubertás idején, 12-19 éves kor környékén jelenik meg és fokozatos látásromlással jár, de adódhat úgy, hogy stabilizálódik egy ponton a szem állapota, és nem romlik tovább. A betegség a „csúcspontját“ az érintett személy 20-as, 30-as éveiben érheti el. A szekunder keratoconus viszont csak az egyik szemet érinti, oka általában ismert, többnyire valamilyen bakteriális, vírusos vagy gombás fertőzés vagy fizikai behatás okozza.

 

Tünetek:

A keratoconus sajnos nehezen észrevehető a korai stádiumban, ezért is nagyon fontos a rendszeres, körültekintő, alapos szemvizsgálat!

 

A betegség első jelei:

 • Homályos látás
 • Gyakran van szükség a szemüveg, illetve kontaktlencse kicserélésére
 • Homályos látás, amit a szemüveg, kontaktlencse nem javít

 

Egyéb tünetek:

 • Fokozott fényérzékenység
 • Problémás autóvezetés éjszaka, félhomályban
 • Káprázat vagy csillámlás, különösen éjjel
 • Szemfáradtság
 • Fejfájás és szemfájás
 • Szemirritáció

 

A keratoconus kortünete általában késő tinédzserkorban, illetve a 20. életév betöltése után jelentkezik. 

Késői észlelés esetén:A keratoconus előrehaladott stádiumában, a beteg hirtelen homályosan kezd látni azzal a szemével, amelyikkel eddig nem volt problémája. Ezt a jelenséget „hydrops acut”-nak is nevezzük és azt jelenti, hogy a feszülő szaruhártya hirtelen megtelik folyadékkal. A betegség előrehaladott állapotában, a szaruhártya domborulatának csúcsán keletkező felületi repedések erősebb látásromlást eredményeznek.

 

DIAGNÓZIS

Az orvos anamnézissel kezdi a vizsgálatot, így értesüléseket szerezhet a pontos tünetekről, a betegség megjelenésének körülményeiről és a személyes előzmények létezéséről. Fontos tudni, hogy a beteg családjában előfordult-e már hasonló kortünet, mivel a keratoconus genetikailag öröklődhet.

A biztos és hiteles diagnózis megállapítása érdekében szaruhártya topográfia elvégzésére kerül sor. Ez csupán néhány percet vesz igénybe és egyáltalán nem fájdalmas. A szaruhártya topográfia segítségével megállapítható a keratoconus és annak pontos stádiuma. A szaruhártya térkép elkészítésére lehetőség van a Budai Szemészeti Központban, ahol az Schwind német cég által gyártott korszerű és precíz hullámfront és topográfiás mérőeszközt használjuk, ez a Schwind Sirius.

 

OSZTÁLYOZÁS

Eredete szerint a keratoconus lehet:

 • elsődleges (primer)
 • másodlagos (szekunder)

 

Az elsődleges keratoconus esetében eddig még nem állapítottak meg semmiféle kiváltó okot. A kialakulásban fontos szerepet játszhat a genetika, az immunrendszer egészsége, endokrin tényezők, a stressz, a környezeti hatások stb. Ez a betegség általában krónikus és mindkét szemet érinti, de különböző intenzitással. A betegség kezdetén a szemüveg vagy a rugalmas kontaktlencse használata javíthatja a látást.

 

A másodlagos keratoconus okai a következők lehetnek: a szaruhártyán végzett sebészeti beavatkozások, vírusos, baktériális vagy gombás fertőzések, a szemgyulladás, illetve a szemek dörzsölése. A betegség krónikus és csak egyik szemet érinti.

 

Fejlődési stádiuma szerint lehet:

 • enyhe keratoconus
 • középsúlyos keratoconus
 • súlyos keratoconus

A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!

Bővebben >>
Kezelési módszerek
 • Cross-Linking kezelés
 • ICRS gyűrű beültetése (szaruhártyába beültetett gyűrű szegmentumok)
 • Szaruhártya átültetés

 

CROSS-LINKING KEZELÉS
A Budai Szemészeti Központban elérhető a legkorszerűbb, gyorsított (accelerated) Cross-Linking kezelés. A normál Cross-Linking kezelés során a szemet 5-10 percen keresztül kell megvilágítani UVA fénysugárral, ami megterhelő lehet a betegnek és a szemnek is. Az új, gyorsított kezelés során a Schwind Amaris 1050-nek köszönhetően magasabb energiájú UVA fényt tudunk használni, ami lehetővé teszi, hogy ugyanazt a hatást 5-10 perc alatt érjük el. Ez kíméli a szaruhártyát és gyorsabbá, kellemesebbé teszi a kezelést.

A Cross-Linking a keratoconsussal rendelkező betegeknek esélyt ad arra, hogy megelőzzük a korábban egyedüli megoldást, a szaruhártya átültetést. A műtét lényege, hogy a szaruhártya szerkezetét az adott időpontban stabilizáljuk és a romlási folyamatot megállítsuk!

 

TÉNYEK A CROSS-LINKING KEZELÉSRŐL:

 • biztonságos
 • modern
 • megakadályozza a tovább romlást
 • stabilizálja az adott állapotot
 • egyes esetekben dioptria javítás is végezhető
 • fájdalommentes
 • azonnali hatás
 • megelőzhető a szaruhártya-átültetés
 • megelőzhető látásvesztés

Cross-Linking kezelés lépései:

 1. A szaruhártya felső hámrétegét eltávolítjuk.
 2. Az eljárás során a szemet riboflavin-cseppekkel kezeljük. A riboflavin a kratoconus által meggyengített kollagén rostokat erősíti meg. A szaruhártya szöveteinek meggyengülését természetes kötések gerjesztésével előzzük meg.
 3. Terápiás védőkontaktlencsét helyezünk fel a szemre a gyógyulás elősegítése és védelem céljából.

 

Milyen eredmény érhető el a Cross-Linking kezeléssel?

 • Megakadályozza a további látásromlást
 • Megállítja a betegség előrehaladását
 • Kitolhatja a szaruhártya-átültetés szükségességének idejét
 • Csökkentheti a keratoconust kísérő rövidlátást és asztigmatizumust
 • Növeli a szaruhártya ellenállását, rugalmatlanságát és stabilitását

 

A kezelés napja:

 • A kezelés napján először ellenőrzik a korábbi vizsgálat adatait.
 • Ezután érzéstelenítő szemcseppeket kap, mellyel teljesen elérzéstelenítjük a szaruhártyát, így a kezelés alatt fájdalmat nem érezhet
 • A kezelés alatt 5-10 percig nyugodtan kell feküdni a kezelő ágyon. A szemet egy speciális eszközzel kitámasztjuk, hogy ne tudjon pislogni, ez után fényt fog látni.
 • A kezelés alatt viszonylag rövid ideig kell nyugodtan feküdnie.
 • A kezelés után szakorvosunk megvizsgálja a szemét és hazaengedi. Kérjük, hogy hozzon magával kísérőt!
 • Fontos, hogy az esetek többségében egyszerre csak 1 szemét kezeljük. Amennyiben mindkét szem alkalmas az eljárásra, egy későbbi alkalommal tudjuk elvégezni a beavatkozást a másik szemen.

 

Gyógyulási folyamat

A Cross-Linking kezelés után a szaruhártya felső hámrétegét eltávolítjuk, ezért a gyógyulási folyamat kellemetlenséggel járhat kb. 1 hétig. A hámosodás időszaka alatt fényérzékenységre, szúró érzésre, enyhe fájdalomra számíthat.

A kontrollok időpontját szakorvosa határozza meg, melyet minden esetben tartson be a tökéletes gyógyulás érdekében!

 

Miért fontos időben kezelni a keratoconust?

Ne várjon amíg a keratoconus a végső stádiumba jut! Minél hamarabb diagnosztizálják a betegséget, annál nagyobb az esély rá, hogy látását stabilizáljuk és ne romoljon látásélessége. A szaruhártya minél inkább elvékonyodik a betegség következtében, a kezelés annál bonyolultabb, nehézkesebb és kockázatosabb! Az előrehaladott keratoconus akár a látás elvesztését is okozhatja, illetve az egyetlen megoldást előrehaladott állapotban a szaruhártya átültetés, ami nagyon kockázatos beavatkozás!

 

A kezelés ára:

A keratoconus betegséget kezelő Cross-Linking beavatkozást Magyarországon a TB sajnos nem finanszírozza. A Budai Szemészeti Központ a Cross-Linking kezelés ára árlistánkban található.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a látás folyamatos romlása miatt pácienseink nagyon gyakran váltottak szemüveget, amíg nem tudtak betegségükről, így valójában a romlási folyamat megállítása maximálisan megéri anyagilag is.

Bővebben >>
Vélemények a cross linking kezelésről

“Lézeres szemműtétre érkeztem a Budai Szemészetre és sokként ért, mikor az  alkalmassági vizsgálaton kiderült, hogy a kezelés nem lehetséges, mert keratoconusom van. A diagnózis meglepő volt, hiszen szemem folyamatos romlása miatt rendszeresen jártam optikába szemüveget csináltatni és soha nem merült fel a gyanú, hogy ilyen komoly szaruhártya problémám lehet.” (Újvári Gyula) Gyula keratoconus történetéről itt olvashat bővebben.

“ Több év gondolkodás után döntöttem el, hogy eldobom szemüvegemet, lézeres látásjavítással a Budai Szemészeti Központban. A vizsgálat során amikor szaruhártyámat vizsgálták vették észre a központ munkatársai, hogy keratoconus betegség van mindkét szememen. Először nagyon megijedtem, hiszen vázolták számomra, hogy milyen kilátásaim vannak – a látásom teljes elvesztése, illetve szaruhártya átültetés, melyről sajnos a családunkban nagyon rossz tapasztalataim voltak.

Nagyon hálás vagyok a csapatnak, hiszen még pont abban a fázisban kapták el a betegségemet, hogy még szemüveggel jól tudják korrigálni a látásomat, azaz a műtét után szemüveggel jól látok. Ha később vettük volna észre, már szemüveggel se láttam volna jól, ami igen ijesztő prognózis.

Sajnos korábban is éreztem, hogy valami nem stimmel a szememmel, hiszen optormetrisátról – optometristára és szemorvostól-szemorvosva járva sosem tudtak nekem olyan szemüveget felírni, ami tökéletes látást biztosított volna számomra. Mindig a cylinderre fogták és értetlenül álltak a helyzettel szemben. Sajnos SOHA! nem merült fel a betegség lehetősége, ami számomra felháborító.

A kezelést az egyik szememen végezte még csak el Dr. Nagymihály Attila. Személye nagyon megnyugtató volt annak ellenére, hogy maga a kezelés elég kellemetlen, illetve a gyógyulás időszaka is nehéz volt. Véleményem szerint maximálisan megérte ez a kis kellemetlenség, mert így megelőzhetjük a szaruhártya átültetést, amit ha jól tudom 50%-os sikerességgel végeznek keratoconus esetén. Mivel lehetséges, hogy genetikai eredetű a betegségem, a szemészeti központ munkatársai behívták testvéreimet is vizsgálatra, hogy kizárják náluk a betegséget. Szerencsére nem volt náluk probléma, de nagyon jó esett az odafigyelés.

Sajnos én lézerszemű soha nem lehetek, de a Budai Szemészeti Központ munktársai megmentették a látásomat, amiért mindig hálás leszek.” (Ablonczy Márk)

 

Bővebben >>
Videóklinika
Orvosaink 1 percben válaszolnak szemészeti kérdésekre.
Melyik kezelést válasszam?
Egyértelmű összehasonlítás, hogy Önnek is érthető legyen
Páciensek történetei
Ők már lézerszeműek! Ismerje meg tapasztalataikat!
Nézzen szét klinikánkon
Járjon körbe még mielőtt ide jönne. Modern, letisztult környezet az Ön kényelméért!