Érdekli, hogy alkalmas lehet-e látásjavító szemműtétre?

Retina - diabetes retinopátia - szemfenéki vénás keringés zavarok - makula degeneráció retina betegségek

Cross linking kezelés

Keratoconus, az alattomos szembetegség

A keratoconus szembetegség ezerből egy embert érint Magyarországon, mégis sajnos gyakran későn diagnosztizálják, illetve sokan nincsenek tisztában a kezelési lehetőségekkel. Mivel tünetei eleinte alig különböznek a fénytörési hibákból fakadó látásproblémáktól, ezért nehezen felismerhető. A jó hír az, hogy amennyiben elég korán diagnosztizálják, a Budai Szemészeti Központban elérhető Cross-Linking kezeléssel megállítható a romlási folyamat, megelőzve ezzel a nagyon kockázatos szaruhártya-átültetést és látásvesztést.

Fontos! Ne hagyja előrehaladni a keratoconust, már az első tünetek megjelenésekor menjen orvoshoz.

Kezdeti stádiumban, a betegséget nehéz felismerni a szem egyszerű rutinvizsgálata során, cornea topográfiát, azaz szaruhártya térkép vizsgálatot kell készíttetni, amely sajnos a legtöbb optikában és szemészeten nem elérhető műszer, de a Budai Szemészeti Központban igen!

Lézeres szemműtét - cross-linking kezelés - keratoconus

Foglaljon időpontot

Kérjen időpontot online! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, kollégáink a megfelelő szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

Látásjavítás életkor szerint

Szemünk korának és állapotának megfelelően eltérő látásjavító megoldás javasolt. Kiváló látásélmény, tapasztalt sebészek, világszínvonalú műszerek, modern műtők.

Tovább olvasok

Mi a keratoconus?

A keratoconus olyan lassan előrehaladó szembetegség, melynek során a szaruhártya elvékonyodik és megszokott gömb alakja helyett kúp alakúvá válik. A deformált alak a betegség kezdeti időszakában módosítja a szembe jutó fénysugarak törését, ezzel homályos látást idéz elő. Későbbi szakaszban már különbözik egyéb refrakciós hibák miatt kialakuló szembetegségektől, mint a rövidlátás vagy hipermetrópia. Nagyon jellemző, hogy a keratoconus későbbi, előrehaladott stádiumában a szem fénytörés-adatainak javítása szemüveg, illetve nappali kontaktlencse segítségével nehézkes vagy éppen lehetetlen.

A keratoconus egyik vagy mindkét szemen is megjelenhet és gyakran már tinédzser-korban, illetve a huszadik életév betöltése után elkezdődik.

A keratoconus progressziós betegség, előrehaladása évekig, illetve évtizedekig tart, majd lelassul vagy megáll. A korai kialakulás azt mutatja, hogy a betegség súlyosabb lesz. Az is lehetséges, hogy a jobb és bal szem különböző fokú károsodást szenved. A betegség előfordulási aránya körülbelül 1 az 1000-hez, azaz igen gyakorinak mondható.

A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!

A KERATOCONUS kialakulásának okai

 

A primer keratoconus általában mindkét szemen jelentkezik, genetikai, immunológiai tényezők és környezeti hatások miatt alakul ki és jelentős eltérés lehet a két szem között az elvékonyodás mértékének függvényében. A tudomány ma még nem tud választ adni arra, mi okozza pontosan a keratoconus kialakulását, de az elmondható, hogy a szaruhártyában lévő enzimek káros tevékenységével összekapcsolható. A keratoconus a pubertás idején, 12-19 éves kor környékén jelenik meg és fokozatos látásromlással jár, de adódhat úgy, hogy stabilizálódik egy ponton a szem állapota, és nem romlik tovább. A betegség a „csúcspontját“ az érintett személy 20-as, 30-as éveiben érheti el. A szekunder keratoconus viszont csak az egyik szemet érinti, oka általában ismert, többnyire valamilyen bakteriális, vírusos vagy gombás fertőzés vagy fizikai behatás okozza.

 

Tünetek:

A keratoconus sajnos nehezen észrevehető a korai stádiumban, ezért is nagyon fontos a rendszeres, körültekintő, alapos szemvizsgálat!

 

A betegség első jelei:

 • Homályos látás
 • Gyakran van szükség a szemüveg, illetve kontaktlencse kicserélésére
 • Homályos látás, amit a szemüveg, kontaktlencse nem javít

 

Egyéb tünetek:

 • Fokozott fényérzékenység
 • Problémás autóvezetés éjszaka, félhomályban
 • Káprázat vagy csillámlás, különösen éjjel
 • Szemfáradtság
 • Fejfájás és szemfájás
 • Szemirritáció

 

A keratoconus kortünete általában késő tinédzserkorban, illetve a 20. életév betöltése után jelentkezik. 

Késői észlelés esetén:A keratoconus előrehaladott stádiumában, a beteg hirtelen homályosan kezd látni azzal a szemével, amelyikkel eddig nem volt problémája. Ezt a jelenséget „hydrops acut”-nak is nevezzük és azt jelenti, hogy a feszülő szaruhártya hirtelen megtelik folyadékkal. A betegség előrehaladott állapotában, a szaruhártya domborulatának csúcsán keletkező felületi repedések erősebb látásromlást eredményeznek.

 

DIAGNÓZIS

Az orvos anamnézissel kezdi a vizsgálatot, így értesüléseket szerezhet a pontos tünetekről, a betegség megjelenésének körülményeiről és a személyes előzmények létezéséről. Fontos tudni, hogy a beteg családjában előfordult-e már hasonló kortünet, mivel a keratoconus genetikailag öröklődhet.

A biztos és hiteles diagnózis megállapítása érdekében szaruhártya topográfia elvégzésére kerül sor. Ez csupán néhány percet vesz igénybe és egyáltalán nem fájdalmas. A szaruhártya topográfia segítségével megállapítható a keratoconus és annak pontos stádiuma. A szaruhártya térkép elkészítésére lehetőség van a Budai Szemészeti Központban, ahol az Schwind német cég által gyártott korszerű és precíz hullámfront és topográfiás mérőeszközt használjuk, ez a Schwind Sirius.

 

OSZTÁLYOZÁS

Eredete szerint a keratoconus lehet:

 • elsődleges (primer)
 • másodlagos (szekunder)

 

Az elsődleges keratoconus esetében eddig még nem állapítottak meg semmiféle kiváltó okot. A kialakulásban fontos szerepet játszhat a genetika, az immunrendszer egészsége, endokrin tényezők, a stressz, a környezeti hatások stb. Ez a betegség általában krónikus és mindkét szemet érinti, de különböző intenzitással. A betegség kezdetén a szemüveg vagy a rugalmas kontaktlencse használata javíthatja a látást.

 

A másodlagos keratoconus okai a következők lehetnek: a szaruhártyán végzett sebészeti beavatkozások, vírusos, baktériális vagy gombás fertőzések, a szemgyulladás, illetve a szemek dörzsölése. A betegség krónikus és csak egyik szemet érinti.

 

Fejlődési stádiuma szerint lehet:

 • enyhe keratoconus
 • középsúlyos keratoconus
 • súlyos keratoconus

A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!

Kezelési módszerek

 • Cross-Linking kezelés
 • ICRS gyűrű beültetése (szaruhártyába beültetett gyűrű szegmentumok)
 • Szaruhártya átültetés


CROSS-LINKING KEZELÉS
A Budai Szemészeti Központban elérhető a legkorszerűbb, gyorsított (accelerated) Cross-Linking kezelés. A normál Cross-Linking kezelés során a szemet 5-10 percen keresztül kell megvilágítani UVA fénysugárral, ami megterhelő lehet a betegnek és a szemnek is. Az új, gyorsított kezelés során a Schwind Amaris 1050-nek köszönhetően magasabb energiájú UVA fényt tudunk használni, ami lehetővé teszi, hogy a korábban 30 perces kezelés helyett ugyanazt a hatást 5-10 perc alatt érjük el. Ez kíméli a szaruhártyát és gyorsabbá, kellemesebbé teszi a kezelést.

A Cross-Linking a keratoconsussal rendelkező betegeknek esélyt ad arra, hogy megelőzzük a korábban egyedüli megoldást, a szaruhártya átültetést. A műtét lényege, hogy a szaruhártya szerkezetét az adott időpontban stabilizáljuk és a romlási folyamatot megállítsuk!

Cross-Linking kezelés lépései:

 1. A szaruhártya felső hámrétegét eltávolítjuk.
 2. Az eljárás során a szemet riboflavin-cseppekkel kezeljük. A riboflavin a kratoconus által meggyengített kollagén rostokat erősíti meg. A szaruhártya szöveteinek meggyengülését természetes kötések gerjesztésével előzzük meg.
 3. Terápiás védőkontaktlencsét helyezünk fel a szemre a gyógyulás elősegítése és védelem céljából.

 

Milyen eredmény érhető el a Cross-Linking kezeléssel?

 • Megakadályozza a további látásromlást
 • Megállítja a betegség előrehaladását
 • Kitolhatja a szaruhártya-átültetés szükségességének idejét
 • Csökkentheti a keratoconust kísérő rövidlátást és asztigmatizumust
 • Növeli a szaruhártya ellenállását, rugalmatlanságát és stabilitását

 

A kezelés napja:

 • A kezelés napján először ellenőrzik a korábbi vizsgálat adatait.
 • Ezután érzéstelenítő szemcseppeket kap, mellyel teljesen elérzéstelenítjük a szaruhártyát, így a kezelés alatt fájdalmat nem érezhet
 • A kezelés alatt 5-10 percig nyugodtan kell feküdni a kezelő ágyon. A szemet egy speciális eszközzel kitámasztjuk, hogy ne tudjon pislogni, ez után fényt fog látni.
 • A kezelés alatt viszonylag rövid ideig kell nyugodtan feküdnie.
 • A kezelés után szakorvosunk megvizsgálja a szemét és hazaengedi. Kérjük, hogy hozzon magával kísérőt!
 • Fontos, hogy az esetek többségében egyszerre csak 1 szemét kezeljük. Amennyiben mindkét szem alkalmas az eljárásra, egy későbbi alkalommal tudjuk elvégezni a beavatkozást a másik szemen.

 

Gyógyulási folyamat

A Cross-Linking kezelés után a szaruhártya felső hámrétegét eltávolítjuk, ezért a gyógyulási folyamat kellemetlenséggel járhat kb. 1 hétig. A hámosodás időszaka alatt fényérzékenységre, szúró érzésre, enyhe fájdalomra számíthat.

A kontrollok időpontját szakorvosa határozza meg, melyet minden esetben tartson be a tökéletes gyógyulás érdekében!

 

Miért fontos időben kezelni a keratoconust?

Ne várjon amíg a keratoconus a végső stádiumba jut! Minél hamarabb diagnosztizálják a betegséget, annál nagyobb az esély rá, hogy látását stabilizáljuk és ne romoljon látásélessége. A szaruhártya minél inkább elvékonyodik a betegség következtében, a kezelés annál bonyolultabb, nehézkesebb és kockázatosabb! Az előrehaladott keratoconus akár a látás elvesztését is okozhatja, illetve az egyetlen megoldást előrehaladott állapotban a szaruhártya átültetés, ami nagyon kockázatos beavatkozás!

A Cross-Linking kezelés ára

A keratoconus betegséget kezelő  beavatkozást Magyarországon a TB sajnos nem finanszírozza. A Budai Szemészeti Központ a Cross-Linking kezelés ára árlistánkban található.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a látás folyamatos romlása miatt pácienseink nagyon gyakran váltottak szemüveget, amíg nem tudtak betegségükről, így valójában a romlási folyamat megállítása maximálisan megéri anyagilag is.

Vélemények a cross linking kezelésről

Újvári Gyula története

“Lézeres szemműtétre érkeztem a Budai Szemészetre és sokként ért, mikor az  alkalmassági vizsgálaton kiderült, hogy a kezelés nem lehetséges, mert keratoconusom van. A diagnózis meglepő volt, hiszen szemem folyamatos romlása miatt rendszeresen jártam optikába szemüveget csináltatni és soha nem merült fel a gyanú, hogy ilyen komoly szaruhártya problémám lehet.” Gyula keratoconus történetéről itt olvashat bővebben.

Ablonczy Márk története

“ Több év gondolkodás után döntöttem el, hogy eldobom szemüvegemet, lézeres látásjavítással a Budai Szemészeti Központban. A vizsgálat során amikor szaruhártyámat vizsgálták vették észre a központ munkatársai, hogy keratoconus betegség van mindkét szememen. Először nagyon megijedtem, hiszen vázolták számomra, hogy milyen kilátásaim vannak – a látásom teljes elvesztése, illetve szaruhártya átültetés, melyről sajnos a családunkban nagyon rossz tapasztalataim voltak.

Nagyon hálás vagyok a csapatnak, hiszen még pont abban a fázisban kapták el a betegségemet, hogy még szemüveggel jól tudják korrigálni a látásomat, azaz a műtét után szemüveggel jól látok. Ha később vettük volna észre, már szemüveggel se láttam volna jól, ami igen ijesztő prognózis.

Sajnos korábban is éreztem, hogy valami nem stimmel a szememmel, hiszen optormetrisátról – optometristára és szemorvostól-szemorvosva járva sosem tudtak nekem olyan szemüveget felírni, ami tökéletes látást biztosított volna számomra. Mindig a cylinderre fogták és értetlenül álltak a helyzettel szemben. Sajnos SOHA! nem merült fel a betegség lehetősége, ami számomra felháborító.

A kezelést az egyik szememen végezte még csak el Dr. Nagymihály Attila. Személye nagyon megnyugtató volt annak ellenére, hogy maga a kezelés elég kellemetlen, illetve a gyógyulás időszaka is nehéz volt. Véleményem szerint maximálisan megérte ez a kis kellemetlenség, mert így megelőzhetjük a szaruhártya átültetést, amit ha jól tudom 50%-os sikerességgel végeznek keratoconus esetén. Mivel lehetséges, hogy genetikai eredetű a betegségem, a szemészeti központ munkatársai behívták testvéreimet is vizsgálatra, hogy kizárják náluk a betegséget. Szerencsére nem volt náluk probléma, de nagyon jó esett az odafigyelés.

Sajnos én lézerszemű soha nem lehetek, de a Budai Szemészeti Központ munktársai megmentették a látásomat, amiért mindig hálás leszek.”

 

TÉNYEK A CROSS-LINKING KEZELÉSRŐL

 • biztonságos
 • modern
 • megakadályozza a tovább romlást
 • stabilizálja az adott állapotot
 • egyes esetekben dioptria javítás is végezhető
 • fájdalommentes
 • azonnali hatás
 • megelőzhető a szaruhártya-átültetés
 • megelőzhető látásvesztés