Súlyos látásromlást okozó gyermekszemészeti betegségek szűrése

2024. 03. 20.

Dr. Barcsay-Veres Amarilla gyermekszemész segítségével ritka, de súlyos szembetegségekre szeretnénk felhívni a kisgyermekes szülők figyelmét. A doktornő ismerteti, mik azok az árulkodó jelek, melyekre érdemes odafigyelni. Valamint arról is beszél, milyen betegségre utalhat, ha a pupilla területében fény hatására megjelenő vörös visszfény eltérést mutat.

Milyen tünetek jelezhetnek szemészeti problémát gyermekkorban?

  • Kancsalság (a hirtelen jelentkező forma sürgős vizsgálatotot igényel)
  • Ha a pupilla területe fehér színűvé válik (leukocoria)
  • Ha a pupilla területén sárgás fény csillogna
  • Fotón a pupilla területében nem egyformán vörös a szembogár területe

Mi okozza a vörös szemet a fotókon, és miért olyan fontos megfigyelni azt?

Gyakran tapasztaljuk, ha vakus képet készítünk, hogy a fotón szereplők szeme vörösen világít, de mégis mitől lehet ez? A vörös visszfény egy tükröződő jelenség, amely akkor észlelhető, amikor a fény áthalad a pupillán, és visszaverődik a retináról. A retina alatt elhelyezkedő érhálózat felelős a vöröses narancssárga színért, ami a fotókon is látható. A vörös visszfény csak akkor jelenik meg a képeken teljes erősségében, ha a személynél a fény útjába kerülő törőközegek átlátszóak. A szemészek is ugyanezen az elven működő tesztet alkalmazzák különböző rendellenességek diagnosztizálására. Gyermekek esetében a vörös visszfény eltérései utalhatnak látást veszélyeztető állapotokra. A módszert felnőttek diagnosztizálásához is használják a szemészetben.

Milyen szemészeti problémákat jelezhet, ha a vörös visszfényben eltérést tapasztalunk?

  • Daganatok (pl. retinoblastoma)
  • A szemlencse homályai, szürkehályog vagy sérülés miatt
  • Érrendszeri megbetegedések
  • Coats-betegség
  • Koraszülött retinopátia
  • Retinaleválás
  • Gyulladásos megbetegedések (pl. uveitis)
  • Nagyfokú rövidlátás stb.

retinoblastoma - szem daganat - retina - daganat - retina betegség - szembetegség

„A vörös visszfény vizsgálatakor először a tükröződés jelenlétét (hiányát), színét, fényességét és a szemek közötti szimmetriát figyeljük meg. Ha a családi fotón azt vesszük észre, hogy a gyermek szemén tükröződő vörös fény nincs jelen, fehér színű, vagy nem szimmetrikus a két szemen mindenképp ajánlott szemész szakorvos felkeresése, hiszen ez akár súlyos szemészeti problémát is jelezhet” – tájékoztat Dr. Barcsay-Veres Amarilla gyermekszemész.

Mi az a retinoblastoma, és miről ismerhető fel?

A retinoblastoma a retina rosszindulatú daganatos betegsége, amit a 13-as kromószomán megjelenő eltérés okoz. Az elváltozás általában 3 év alatti gyermekeknél fordul elő, és megfelelő kezelés nélkül sajnos halálos kimenetelű is lehet. Az esetek többségében csak az egyik szem érintett, de előfordul, hogy mindkét szemen kialakul a daganat. A daganat méretétől és elhelyezkedésétől függően fennállhat a lehetőség helyi kezelésre. Ha az elváltozás nagyobb méretű műtéti beavatkozás elengedhetetlen, ha a daganat az egész szemgolyót érinti, sajnos a szemgolyó eltávolítására is sor kerülhet. Kemoterápiás kezelést minden esetben kell alkalmazni.

Mit tehetünk, annak érdekében, hogy megelőzzük a szemészeti problémák kialakulását?

Sajnos, a genetikai eredetű betegségeknél csak a korai szűrés és a korai kezelés javíthatja a betegség lefolyását. „A rendszeres szemészeti szűrővizsgálat elengedhetetlen, főleg akkor, ha tudjuk, hogy a családban már előfordult szembetegség” – tanácsolja Dr. Barcsay-Veres Amarilla gyermekszemész.

Ha a családban előfordult retinoblastoma, akkor a gyermeknél a kisméretű, 1-2 mm nagyságú daganatok nem fogják a betegség jellegzetes tüneteit produkálni, szűrés nélkül valószínűleg észre sem veszi a család, hogy baj van. Szerencsére, ha időben észleljük a problémát, és a daganat eltávolításra kerül nagy esély van arra, hogy a gyermek szeme egészséges maradjon és még a látása is jó legyen hosszútávon. A retinoblastomas szülők gyermekeinek szűrését Magyarországon egyetlen tercier klinikai központ a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika végzi.

„A vörös visszfény eltéréseiben minél előbbi szemészeti vizsgálattal kell tisztázni, mi okozza” – hívja fel a figyelmet a gyermekszemész.