Érdekli, hogy alkalmas lehet-e látásjavító szemműtétre?

Alkalmas vagyok?
Kitöltöm a tesztet!
Műlencse műtét - szürkehályog műtét Szürkehályog kezelése - romló látás - szürkehályog műtét

Szürkehályog műtét

Szürkehályog műtét

A szürkehályog (cataracta ) a szemlencse elszürkülését jelenti, amely látásromlással jár. A már kialakult szürkehályog esetén a szemüveg nem segít az éleslátás visszaállításában, az egyetlen hatásos kezelése a műtét, ahol a beavatkozás során az elhomályosult szemlencsét eltávolítjuk és azt egy monofokális, nyújtott fókuszú (EDOF) vagy trifokális műlencsével helyettesítjük.

A szürkehályog műtét ma a világon az egyik leggyakrabban, legnagyobb biztonsággal, legeredményesebben végzett műtéti eljárás. A Budai Szemészeti Központban a szürkehályog műtétet az ún. phacoemulsificatios technikával végezzük, ami ma a legkorszerűbb eljárás.  A kezelés során nincs altatás, az érzéstelenítés helyileg történik szemcseppekkel. Maga a beavatkozás rendszerint kevesebb, mint 10 percet vesz igénybe és csaknem fájdalommentes. A műtét után a kezelés helyszínén még pihennie kell 1-2 órát, de amennyiben semmilyen komplikációt nem tapasztal a megfigyelő orvos, úgy a páciens kísérőjével hazamehet.

Szürkehályog műtét, műlencse

ALKALMAS VAGYOK SZÜRKEHÁLYOG MŰTÉTRE?

Töltse ki alkalmassági tesztünket, hogy megtudja, hogy mely kezelésünk a megfelelő az Ön számára!

Hogyan működik?

A szürkehályog műtét manapság az egyik leggyakoribb műtéti típus világszerte és mindössze 10 percig tart szemenként.  A műtétet azonban megelőzik a kontroll vizsgálatok és az előkészítés, ahol többek közt a beteg megkapja a pupillatágító, fertőtlenítő illetve érzéstelenítő szemcseppeket.  A beavatkozás során fájdalmat nem érzékel a beteg, viszont erős fényhatások érhetik a szemét, ami kellemetlen lehet. A szürkehályog műtét menetéről Dr. Nagymihály Attila beszél, ha tudni szeretné mire készüljön a beavatkozás napján tekintse meg a következő videót!

Szürkehályog műtét lépésről lépésre

Első vizsgálat

Hogyan készüljek egy műlencse vizsgálatra?

 • Kontaktlencse viselés esetén a vizsgálat előtt mellőzni kell a lencse hordását. Kemény lencsét 3 héttel, lágyat 5 nappal a vizsgálat előtt lehet utoljára betenni. Kérjük, hogy a vizsgálatra szemüvegben jöjjön!
 • A vizsgálatok kb. 2 órát vesznek igénybe, ennyi időt fog a Budai Szemészeti Központban tölteni.
 • Vizsgálatra kizárólag előre egyeztette időpontban tudunk pácienseket fogadni.
 • Mindenképpen javasoljuk, hogy a műlencse beültetés alkalmassági vizsgálatra hozzon magával kísérőt! A vizsgálat során pupillatágítást is végzünk, amely után 2-3 óráig biztosan homályosabban fog látni és fényérzékeny lesz a szeme, ezért nem javasoljuk, hogy vezessen (ritka esetben 24 óráig is tarthat a pupillatágító hatása).

A intézményünkben részletes szemészeti vizsgálatot végzünk: látásélesség vizsgálata, pupillatágításos vizsgálat, szemnyomásmérés

Egyéb vizsgálatokra is sor kerülhet annak érdekében, hogy többet megtudjunk a szem állapotáról és felépítéséről. Az eredmények alapján az orvos részletesen tájékoztatja Önt, hogy milyen látásélesség érhető el lencseműtéttel.

Kiegészítő vizsgálatok

Műlencsetervezés

 • Ha Ön alkalmas a műtétre, a szemész szakorvosával kiválasztják az Ön munkájához, szabadidős tevékenységéhez megfelelő műlencse típust, majd egy speciális eszközzel megtervezzük a beültetendő műlencsét.
 • A műlencsetervezés, más néven biometria egy olyan optikai vagy ultrahangos, számítógépes vizsgálat, mely a szem paraméterei alapján személyre szabott műlencsét tervez.

 

Belgyógyászati vizsgálatok

A műtét előtt belgyógyászati vizsgálatokra is szükség van. A lencseműtét napjára, hozza magával a következő, 3 hónapnál nem régebbi vizsgálatok leleteit: EKG vizsgálat, vérkép (qualitativ vérkép, éhgyomri vércukor, süllyedés, májfunkciók), vizeletvizsgálat.

Lehetőség van a Budai Szemészeti Központ szerződött partnerénél, magán egészségügyi körülmények között elvégezni a vizsgálatokat. Erről bővebb információt a Budai Szemészeti Központ recepcióján vagy telefonos ügyfélszolgálatunkon kérhet.

Műtét napja

Kérjük, a műtét napján kísérővel érkezzen a megbeszélt időpontban. A beavatkozás nem jár altatással, sem injekcióval! Az érzéstelenítés szemcseppekkel történik, a kezelés során nem fog fájdalmat, vagy kellemetlenséget érezni.

A műlencse beültetés során a legmodernebb eljárást alkalmazzuk. A sebész a szemfelszínen apró metszést ejt, melyen keresztül ultrahangos módszerrel távolítja el a páciens saját szemlencséjét (phacoemulsificatio). A seb rendkívül kicsi, ami gyors gyógyulást tesz lehetővé.

Maga a beavatkozás fájdalommentes és általában kevesebb, mint 10 percig tart szemenként.

A műtét után nem lehet rögtön távozni, a helyszínen kell maradni és fél órát pihennie. Amennyiben semmiféle komplikáció nem lép fel, a páciens hazamehet és a megbeszéltek szerint 1-2 nap múlva a Budai Szemészeti Központban kell megjelenni kontrollvizsgálaton. A kontroll vizsgálatot nem mindig a sebész végzi.

Kontrollvizsgálatok

 • Első kontroll: 1-2 nappal a lencseműtét után a Budai Szemészeti Központban történik az első kontrollvizsgálat

 

 • 2 hónappal a beavatkozás után újra ellenőrizzük a látásélességet és amennyiben szüksége van valamilyen szemüvegre (elsősorban egyfókuszú műlencse esetén), azt felírjuk az Ön számára.

 

 • A műlencse műtét után évenkénti szemészeti szakvizsgálat javasolt.

Milyen lesz a látása a műtét után?

A trifokális műlencse beültetése esetén távolra, monitor távolságra és közelre is élesen fog látni szemüveg nélkül. Monofokális műlencse beültetés esetén távolra vagy közelre fog élesen látni (attól függően milyen lencsét választott), a többi távolságra pedig szemüvegre lesz szüksége.

Közvetlenül a műtét után: A műlencse műtét után jelentkezhet enyhe diszkomfort érzése, fényérzékenység és könnyezés. Ezek a panaszok néhány nap után rendszerint megszűnnek. Sokan már a műtét másnapján is élesen látnak.

A műtét utáni időszak: A látás javulása a műtét után fokozatos, de rövidebb ideig tartó látásélmény romlás is normális. A végleges látásélesség beálltára a műlencse műtétet követően kb. 4-6 hetet kell várni.

Garancia, biztonság

A szemészetünkön végzett lencseműtétek biztonságosak és a modern technikának, valamint a több mint 20 éves szakorvosi tapasztalatnak köszönhetően nagyon jók az eredmények. Az esetleges szövődmények és komplikációk előfordulási aránya alacsony. A beavatkozás kockázatairól az alkalmassági vizsgálaton részletes tájékoztatjuk.

Mivel élő szövettel dolgozunk, és a gyógyulás mindenkinél egyedi, így kis százalékban előfordulhat, hogy a műlencse műtétet követően az optikai eredmény nem teljesen kielégítő. Ilyen esetben a Budai Szemészeti Központban az utólagos lézeres dioptriakorrekciós beavatkozást díjmentesen végezzünk.

Foglaljon időpontot

Kérjen időpontot online! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, kollégáink a megfelelő szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

Látásjavítás életkor szerint

Szemünk korának és állapotának megfelelően eltérő látásjavító megoldás javasolt. Kiváló látásélmény, tapasztalt sebészek, világszínvonalú műszerek, modern műtők.

Tovább olvasok

Mikor forduljon orvoshoz?

 • Homályos látás
 • Már diagonsztizált szürkehályog
 • Elhalványuló színek
 • Káprázás – a reflektorok, lámpák fénye vagy a napfény túl élesnek tűnik
 • Rossz éjszakai látás
 • Kettőslátás vagy többes látás egy szemen. (Ez lehet, hogy csak kezdetben van.)
 • A szemüveg vagy kontaktlencse dioptriájának gyakori változása

Ezek a tünetek természetesen más szembetegség fennállásakor is jelentkezhetnek, de nagyon gyakoriak a szürkehályog kialakulása esetén. A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!

Szemsebész - Sebész - Szürkehályog műtét - Szemlencse műtét - Dr. Nagymihály Attila - Dr. Resch Miklós - Dr. Szabó Antal - Dr. Barcsay György

Látásjavító szemlencse műtétet végző sebészeink

A műtéteket Dr. Nagymihály AttilaDr. Szabó Antal, Dr. Resch Miklós és Dr. Barcsay György végzi a legmagasabb minőségű műlencsék beültetésével. Mind a négy sebészünk több mint 25 év tapasztalattal rendelkezik szürkehályog műtétek területén. Az operatőrök szakmai eredményeiről a nevükön linkelt oldalakon olvashat.

Ismerje meg műtőnket!

Világszínvonalú technológiával felszerelt steril műtőnkben a távvezérlésű légtechnikai rendszer tartja az előírt légnyomást, páratartalmat és hőmérsékletet, valamint biztonságosan kiszűri a mikroorganizmusokat. A sebész számára ergonomikusan berendezett műtő lehetővé teszi, hogy az orvos 100%-ban a feladatra és a páciensre tudjon koncentrálni. A teljesen szabadon állítható sebészeti asztal és széles spektrumban rögzíthető fejtámla biztosítja az operációs terület kiváló pozicionálását.

Mire számítsak a szürkehályog műtét után?

fájdalom lézeres - látásjavító szemműtét után
Fájdalom

A kezelést követő néhány órában várható enyhe kellemetlenség, pl. könnyezés, fényérzékenység.

fényérzékenység lézeres - látásjavító szemműtét után
Fényérzékenység

A műtét utáni 1-2 nap enyhe fényérzékenység. 1 hétig napszemüveg viselése javasolt.

Látásélesség beállása lézeres - látásjavító szemműtét után
Látásélesség beállása

Egyéni adaptációtól és lencse típustól függően 4-14 nap. A látásélesség 6 hétig ingadozhat.

Sport lézeres - látásjavító szemműtét után
Sport

A műtét után 2 nappal már kocoghat, biciklizhet. 1 hét után már nehezebb edzést is elkezdhet.

Uszoda, tenger lézeres - látásjavító szemműtét után
Uszoda, tenger

1 hónapig nem lehet sem uszodába, sem tengervízbe, sem természetes vizekbe menni.

Szauna és szolárium lézeres - látásjavító szemműtét után
Szauna, szolárium, gőzfürdő

1 hónapig tilos minden olyan tevékenység, ahol meleg, párás a levegő.

Milyen műlencsék vannak?

A Budai Szemészeti Központban a beültethető műlencsék széles választéka elérhető

Szürkehályogot diagnosztizáltak a szemén? Mi a megoldás?

Olvassa el a válaszokat a szürkehályoggal kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdésekre:

A szürkehályog, más néven cataracta, a szemlencse kisebb-nagyobb mértékű vagy akár teljes elszürkülését jelenti. A lencse szürkülése megakadályozza, hogy a fény megfelelően eljusson a szem belsejébe, így homályos látás alakul ki, elvesznek a színek. Az előrehaladott szürkehályog akár teljes vakságot is okozhat. Az elszürkült lencse cseréjével, vagyis szürkehályog műtéttel az ilyen túlérett hályoggal rendelkező beteg is visszakaphatja a látását.

Ha a szürkehályog megjelenik, akkor a látás folyamatosan romlik. Nincs gyógyszer, szemtorna, vagy alternatív gyógymód, ami ezt meg tudja akadályozni a szürkehályogos beteg látásromlását. Nem segítenek a vitaminok, sem az életmódváltás vagy a különböző diéták. Az egyetlen ma ismert gyógymód a szürkehályog műtét, mely körülbelül 10 percet vesz igénybe és teljesen fájdalommentes.

A szürkehályog műtét során az elszürkült lencsét műlencsére cseréljük. A műlencse behelyezésére a legmodernebb eljárást alkalmazzuk. A szaruhártyán apró bemetszést ejtünk. Ezen keresztül ultrahangos, phacoemulsificatio módszerrel távolítjuk el a beteg szemlencséjét. A létrehozott seb nagyon kicsi, így a regenerálódás gyors és csak apró kellemetlenséggel jár. Maga a műtét fájdalommentes és kevesebb, mint 10 perc alatt elvégezhető. A beteg a beavatkozás napján saját lábán távozhat.

Intézményünkben magánegészségügyi környezet várja, időpontra érkezik, nincs sorban állás. Sebészeink 25 év műtéti tapasztalat rendelkeznek. Modern műtéti eszközparkkal és prémium műlencsékkel dolgozunk. Monofokális és – a teljes szemüvegmentességhez – trifokális műlencse is választható. A két szemet egy napon műtjük, nem kell hónapokig várni a második szem kezelésére. Nincs hosszú várólista, szürkehályog műtéti időpont egy, másfél hónapon belül.

Friss híreink
Látásvizsgálat - szemvizsgálat - lézeres szemműtét - szembetegség

Látásvizsgálat vagy szemvizsgálat, mi a különbség?

Tovább
retinoblastoma - szem daganat - retina - daganat - retina betegség - szembetegség

Súlyos látásromlást okozó gyermekszemészeti betegségek szűrése

Tovább
Lehet-e katona vagy rendőr, akinek lézeres szemműtétje volt?

Lehet-e katona, rendőr, akinek rossz a szeme vagy lézeres szemműtétje volt?

Tovább
A Budai Szemészeti Központ Betegbarát Szolgáltató lett 2023-ban

2023-ban Betegbarát Szolgáltató lettünk!

Tovább