Szemészetünkön a maszk használata továbbra is kötelező!

Érdekli, hogy alkalmas lehet-e lézeres szemműtétre? Töltse ki a tesztet!

Érdekli, hogy alkalmas lehet-e lézeres szemműtétre? Töltse ki a tesztet!

Szürkehályog műtét

A szürkehályog (cataracta ) a szemlencse elszürkülését jelenti, amely látásromlással jár. A már kialakult szürkehályog esetén a szemüveg nem segít az éleslátás visszaállításában, az egyetlen hatásos kezelése a műtét, ahol a beavatkozás során az elhomályosult szemlencsét eltávolítjuk és azt egy monofokális, nyújtott fókuszú (EDOF) vagy trifokális műlencsével helyettesítjük.

A szürkehályog műtét ma a világon az egyik leggyakrabban, legnagyobb biztonsággal, legeredményesebben végzett műtéti eljárás. A Budai Szemészeti Központban a szürkehályog műtétet az ún. phacoemulsificatios technikával végezzük, ami ma a legkorszerűbb eljárás.  A kezelés során nincs altatás, az érzéstelenítés helyileg történik szemcseppekkel. Maga a beavatkozás rendszerint kevesebb, mint 10 percet vesz igénybe és csaknem fájdalommentes. A műtét után a kezelés helyszínén még pihennie kell 1-2 órát, de amennyiben semmilyen komplikációt nem tapasztal a megfigyelő orvos, úgy a páciens kísérőjével hazamehet. Szürkehályog műtét | Szürkehályog kezelése műlencse beültetéssel

Olvasson véleményeket szürkehályog műtéten átesett páciensektől.

magánegészségügyi környezet, érkezés időpontra
25 év műtéti tapasztalat, modernebb műtéti eszközpark
teljes szemüvegmentesség trifokális műlencsével

ALKALMAS VAGYOK?

Töltse ki alkalmassági tesztünket, hogy megtudja, hogy mely kezelésünk a legmegfelelőbb az Ön számára!MŰLENCSÉKRŐL

A Budai Szemészeti Központban használt beültethető műlencsékről

Hogyan működik?

Első vizsgálat

Hogyan készüljek egy műlencse vizsgálatra?

 • Kontaktlencse viselés esetén a vizsgálat előtt mellőzni kell a lencse hordását. Kemény lencsét 3 héttel, lágyat 5 nappal a vizsgálat előtt lehet utoljára betenni. Kérjük, hogy a vizsgálatra szemüvegben jöjjön!
 • A vizsgálatok kb. 2 órát vesznek igénybe, ennyi időt fog a Budai Szemészeti Központban tölteni.
 • Vizsgálatra kizárólag előre egyeztette időpontban tudunk pácienseket fogadni. 
 • Mindenképpen javasoljuk, hogy a műlencse beültetés alkalmassági vizsgálatra hozzon magával kísérőt! A vizsgálat során pupillatágítást is végzünk, amely után 2-3 óráig biztosan homályosabban fog látni és fényérzékeny lesz a szeme, ezért nem javasoljuk, hogy vezessen (ritka esetben 24 óráig is tarthat a pupillatágító hatása).

A intézményünkben részletes szemészeti vizsgálatot végzünk: Látásélesség vizsgálata, Pupillatágításos vizsgálat, Szemnyomásmérés

Egyéb vizsgálatokra is sor kerülhet annak érdekében, hogy többet megtudjunk a szem állapotáról és felépítéséről. Az eredmények alapján az orvos részletesen tájékoztatja Önt, hogy milyen látásélesség érhető el lencseműtéttel.

Kiegészítő vizsgálatok

Műlencsetervezés

 • Ha Ön alkalmas a műtétre, a szemész szakorvosával kiválasztják az Ön munkájához, szabadidős tevékenységéhez megfelelő műlencse típust, majd egy speciális eszközzel megtervezzük a beültetendő műlencsét.
 • A műlencsetervezés, más néven biometria egy olyan optikai vagy ultrahangos, számítógépes vizsgálat, mely a szem paraméterei alapján személyre szabott műlencsét tervez.

 

Belgyógyászati vizsgálatok

A műtét előtt belgyógyászati vizsgálatokra is szükség van. A lencseműtét napjára, hozza magával a következő, 3 hónapnál nem régebbi vizsgálatok leleteit: EKG vizsgálat, vérkép (qualitativ vérkép, éhgyomri vércukor, süllyedés, májfunkciók), vizeletvizsgálat

Műtét napja

Kérjük, a műtét napján kísérővel érkezzen a megbeszélt időpontban. A beavatkozás nem jár altatással, sem injekcióval! Az érzéstelenítés szemcseppekkel történik, a kezelés során nem fog fájdalmat, vagy kellemetlenséget érezni.

A műlencse beültetés során a legmodernebb eljárást alkalmazzuk. A sebész a szemfelszínen apró metszést ejt, melyen keresztül ultrahangos módszerrel távolítja el a páciens saját szemlencséjét (phacoemulsificatio). A seb rendkívül kicsi, ami gyors gyógyulást tesz lehetővé.

Maga a beavatkozás fájdalommentes és általában kevesebb, mint 10 percig tart.

A műtét után nem lehet rögtön távozni, a helyszínen kell maradni és 1-2 órát pihennie. Amennyiben semmiféle komplikáció nem lép fel, a páciens hazamehet és a megbeszéltek szerint 1-2 nap múlva a Budai Szemészeti Központban kell megjelenni kontrollvizsgálaton.

Kontrollvizsgálatok
 • Első kontroll: 1-2 nappal a lencseműtét után a Budai Szemészeti Központban történik az első kontrollvizsgálat
 • 2 hónappal a beavatkozás után újra ellenőrizzük a látásélességet és amennyiben szüksége van valamilyen szemüvegre (elsősorban egyfókuszú műlencse esetén), azt felírjuk az Ön számára.
 • A műlencse műtét után évenkénti szemészeti szakvizsgálat javasolt.
Élet a műtét után

Milyen lesz a látása a műtét után?

A trifokális műlencse beültetése esetén távolra, monitor távolságra és közelre is élesen fog látni szemüveg nélkül. Monofokális műlencse beültetés esetén távolra vagy közelre fog élesen látni (attól függően milyen lencsét választott), a többi távolságra pedig szemüvegre lesz szüksége.

Közvetlenül a műtét után: A műlencse műtét után jelentkezhet enyhe diszkomfort érzése, fényérzékenység és könnyezés. Ezek a panaszok néhány nap után rendszerint megszűnnek. Sokan már a műtét másnapján is élesen látnak.

A műtét utáni időszak: A látás javulása a műtét után fokozatos, de rövidebb ideig tartó látásélmény romlás is normális. A végleges látásélesség beálltára a műlencse műtétet követően kb. 1 hónapot kell várni.

Garancia, biztonság

A szemészetünkön végzett lencseműtétek biztonságosak és a modern technikának, valamint a több mint 20 éves szakorvosi tapasztalatnak köszönhetően nagyon jók az eredmények. Az esetleges szövődmények és komplikációk előfordulási aránya alacsony. A beavatkozás kockázatairól az alkalmassági vizsgálaton részletes tájékoztatjuk. Mivel élő szövettel dolgozunk, és a gyógyulás mindenkinél egyedi, így kis százalékban előfordulhat, hogy a műlencse műtétet követően az optikai eredmény nem teljesen kielégítő. Ilyen esetben a Budai Szemészeti Központban az utólagos lézeres dioptriakorrekciós beavatkozást díjmentesen végezzünk.

Foglaljon időpontot Budapestre vagy Debrecenbe alkalmassági vizsgálatra

Kérjen időpontot online! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, melyik vizsgálati helyre tud ellátogatni és kollégáink a legjobb szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

Mikor forduljon orvoshoz?

 • Homályos látás
 • Már diagonsztizált szürkehályog
 • Elhalványuló színek
 • Káprázás – a reflektorok, lámpák fénye vagy a napfény túl élesnek tűnik
 • Rossz éjszakai látás
 • Kettőslátás vagy többes látás egy szemen. (Ez lehet, hogy csak kezdetben van.)
 • A szemüveg vagy kontaktlencse dioptriájának gyakori változása

Ezek a tünetek természetesen más szembetegség fennállásakor is jelentkezhetnek, de nagyon gyakoriak a szürkehályog kialakulása esetén. A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!

Olvasson a szürkehályogról és kezeléséről

Szürkehályogot diagnosztizáltak a szemén? Mi a megoldás? Olvassa el a válaszokat a szürkehályoggal kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdésekre:
Mi a szürkehályog?
A szürkehályog, más néven cataracta, a szemlencse kisebb-nagyobb mértékű vagy akár teljes elszürkülését jelenti. A lencse szürkülése megakadályozza, hogy a fény megfelelően eljusson a szem belsejébe, így homályos látás alakul ki, elvesznek a színek. Az előrehaladott szürkehályog akár teljes vakságot is okozhat. Az elszürkült lencse cseréjével, vagyis szürkehályog műtéttel az ilyen túlérett hályoggal rendelkező beteg is visszakaphatja a látását.
Hogyan kezelhető a szürkehályog?
Ha a szürkehályog megjelenik, akkor a látás folyamatosan romlik. Nincs gyógyszer, szemtorna, vagy alternatív gyógymód, ami ezt meg tudja akadályozni a szürkehályogos beteg látásromlását. Nem segítenek a vitaminok, sem az életmódváltás vagy a különböző diéták. Az egyetlen ma ismert gyógymód a szürkehályog műtét, mely körülbelül 10 percet vesz igénybe és teljesen fájdalommentes.
Hogyan zajlik a szürkehályog műtét?
A szürkehályog műtét során az elszürkült lencsét műlencsére cseréljük. A műlencse behelyezésére a legmodernebb eljárást alkalmazzuk. A szaruhártyán apró bemetszést ejtünk. Ezen keresztül ultrahangos, phacoemulsificatio módszerrel távolítjuk el a beteg szemlencséjét. A létrehozott seb nagyon kicsi, így a regenerálódás gyors és csak apró kellemetlenséggel jár. Maga a műtét fájdalommentes és kevesebb, mint 10 perc alatt elvégezhető. A beteg a beavatkozás napján saját lábán távozhat.
Miért a Budai Szemészeti Központot válasszam szürkehályog műtétre?
Intézményünkben magánegészségügyi környezet várja, időpontra érkezik, nincs sorban állás. Sebészeink 25 év műtéti tapasztalat rendelkeznek. Modern műtéti eszközparkkal és prémium műlencsékkel dolgozunk. Monofokális és - a teljes szemüvegmentességhez - trifokális műlencse is választható. A két szemet egy napon műtjük, nem kell hónapokig várni a második szem kezelésére. Nincs hosszú várólista, szürkehályog műtéti időpont egy, másfél hónapon belül.

Friss híreink

Melyik kezelést válasszam?
Egyértelmű összehasonlítás, hogy Önnek is érthető legyen
Csapatunk, szemész orvosaink
Ismerje meg a Budai Szemészeti Központban dolgozókat!
Online alkalmassági teszt
Válaszoljon pár kérdésre és mi személyre szabott választ küldünk!
Páciensek vélemenye
Ők már lézerszeműek! Ismerje meg tapasztalataikat!