Tompalátás - lézeres szemműtét

2024. 02. 26.

Sokan kérdezik, hogy tompalátás esetén elvégezhető-e a lézeres szemműtét? Íme a válasz.

Mi az a tompalátás?

Tompalátásról (ambliópia) beszélünk, ha az agy, a szem és a látóidegek, gyermekkorban nem tanulják meg feldolgozni a környezetből érkező vizuális ingereket és emiatt az egyik (vagy akár mindkét) szemen nem alakul ki megfelelő látóélesség. A szem nem szerzi meg a teljes, 100%-os (vagy a feletti) látás képességét. A tompalátás nem különálló betegség, hanem egy folyamat eredménye, amit gyakran a két szem nagy dioptriakülönbsége vagy kancsalság vált ki. Tehát bármi, ami elhomályosítja a gyermek látását, vagy a szemet nem megfelelő pozícióba mozdítja, tompalátást eredményezhet.

Mi okozza a tompalátást?

A tompalátás az élet korai szakaszában alakul ki, egy olyan hibás látásélmény következtében, ami megváltoztatja az idegpályák működését az agy és a retina között. Végül a szemek együttműködési képessége csökken, és az agy elnyomja vagy figyelmen kívül hagyja a gyengébb szemtől érkező információt. Az állapot gyakori okai a következők: ha dioptriakülönbség okozza a rossz látást előfordul, hogy az egyik szem sokkal jobban lát, mint a másik, ezért az agy elutasítja a rossz szem által küldött képet és csak a jól látó szemet használja, így alakul ki a tompalátás. Ha kancsalság a tompalátás kiváltója, a hibás állású szemben a tárgy képe nem az éleslátás helyére kerül, és a két szemből jövő különböző képet az agy nem képes összeilleszteni, ezért a helyes állású szem képét fogja preferálni.

Milyen tünetek hívhatják fel a figyelmet a tompalátásra?

  • A gyermek egyik szeme, befelé vagy kifelé vándorol
  • A gyermek szemei, nem párhuzamosan mozognak
  • A gyermeknek problémája van a mélységérzékeléssel
  • A gyermek hunyorog vagy lehunyva tartja az egyik szemét
  • Folyamatos fejdöntés

Előfordulhat azonban, hogy tompalátó, lusta szemnek nincsenek felismerhető jelei és csak gyermekszemészeti vizsgálaton szűrhető ki. Ezért is javasolt 3 éves kor után, de legkésőbb iskolakezdés előtt gyermekszemészetre vinni a kicsiket.

Hogyan kezelhető a tompalátás?

Felnőtt korban ez a látásprobléma nem kezelhető. Ha gyermekkorban időben észreveszik, akkor szemüveglencse takarással megerősíthető a gyenge szem. A takarásos módszernél a jól látó szemet takarják le, hogy a másik szemet kényszerítsék munkára. Ha fennáll a probléma és gyermekkorban nem kezelik, akkor a „lusta szem” örökre gyengébb marad. A tompalátás lehet különböző mértékű, előfordulhat, hogy az agy lényegében teljesen figyelmen kívül hagyja az egyik szemből érkező információkat. Nagyon fontos, hogy időben észrevegyük a problémát, hiszen gyermekkorban még tudunk javítani az állapoton, hasonlóan a gyermekkori rövidlátáshoz, mely esetén több opció is rendelkezésünkre áll a miópia (rövidlátás) romlásának lassítására.

tompalátás - látásfejlődés - lézeres szemműtét - gyermekszemészet

Hogyan lát, aki tompalátó?

A teljes látást 100%-osnak nevezzük. Minden olyan esetben, amikor a 100%-os látást nem lehet kihozni szemüveggel/kontaktlencsével (és egyéb anatómiai problémák kizárhatók), akkor tompalátásról beszélünk. A tompalátás mértéke azonban igen széles skálán mozog, van olyan személy, aki szinte észre sem veszi, hogy tompalátó, azonban sokak számára jelentős problémát okoz, főleg akkor, ha gyermekkorban kezeletlen maradt az állapot.

Mik azok a tényezők, amik fokozzák a tompalátás kialakulásának esélyét?

  • Koraszülöttség
  • Alacsony születési súly
  • Tompalátás előfordulása a családban
  • Fejlődési rendellenességek

Mire érdemes figyelni szemtakarásnál, ha gyermekünk tompalátó?

Mivel a szemtakarás kényelmetlen a gyermeknek, és megterhelő is, hiszen a jó szemét nem használhatja látásra, szülőként fontos, hogy támogassuk gyermekünk gyógyulását, és magyarázzuk el neki, hogy ez csak is az ő érdekét szolgálja. A javulás kulcsa a következetesség és az aktív részvétel, mind a szülő és a gyermek részéről, vagyis a szemtakarás legyen állandó és a tompalátó szemet „tornáztassuk” rendszeresen. De mit is értünk tornáztatás alatt? Bármilyen tevékenység, ami a szem mozgását és fókuszálását igényli (legyen az  gyöngyfűzés, rajzolás stb.), nem mellesleg gyermekünk is szívesen végzi, megfelelő lehet erre a célra. Ösztönző lehet még a gyerekek számára, hogy ma már rengeteg színes és mintás szemtakaró tapasz közül válogathatunk, de megkérhetjük gyermekünket is, hogy rajzoljon rá ő, amit szeretne.

A megfelelő szemtapasz választása, és használata

A szemtapasznak amellett, hogy kényelmesnek kell lennie, fontos, hogy megfelelően illeszkedjen, és ne mozduljon el a szemről, és ne lásson ki alóla a gyermek. A legtöbb gyógyszertárban különböző méretű és típusú szemtapasz közül válogathatunk, de online is megrendelhetők. Olyan szemtapasz, ami gumiszalaggal rögzíthető (pl. kalóz típusú szemtapasz) nem használható a tompalátás kezelésére, mert ezek könnyen eltávolíthatók és gyakran kikukucskálnak alóla a gyerekek. A tapaszt egyszerűen csak rá kell illeszteni gyermek szeme körüli bőrfelületre.

Vannak, olyan tapaszok is, amelyek a szemüveg lencsére rögzíthetők. Ezek leginkább, azoknak a gyerekeknek jelentenek megoldást, akik már hozzászoktak a szemtapasz viseléséhez, de nem ajánlott, olyan gyermekek számára, akik újonnan kezdik el a szemtapasz viselését. Ennek az az oka, hogy a tapasz elcsúszhat, vagy a gyermek megtanulhat kinézni alóla. Ha gyermeke szemüveget visel, az a legjobb, ha a tapasz közvetlenül a szemüveg alatti erősebb szemre kerül.

Figyeljünk, rá, hogy a gyermek ne vegye le a szemtapaszt

A gyerekek nem szeretik, ha az  erősebb szemüket letakarják, ezért könnyen előfordulhat, hogy ahogy felkerül a tapasz, a gyermek már le is szedné magáról. Emiatt amennyire csak lehet meg kell könnyítenünk a gyermek számára a szemtapasz viselés folyamatát, és el kell magyaráznunk neki, hogy a tapasz viselése az ő javát szolgálja. Meg kell próbálni elterelni a gyermek figyelmét, bármivel amit szívesen csinál és leköti a figyelmét (sport, rajzolás, kézműveskedés stb.) Eltarthat egy ideig, amíg megszokja a tapasz viselését, de idővel ez könnyebbé válik. Érdemes lehet elmagyarázni a tompalátás kezelését a gyermek óvónőjének/tanárának. Kérje meg a tanárt, hogy dicsérje meg a gyermeket, amiért olyan ügyesen viseli a tapaszt. Ne feledjük, hogy a gyengébb szem megerősítése az egyetlen módja az egészséges, normális látás kialakításának, ha a gyermek tompalátó.

Elvégezhető-e a lézeres szemműtét tompalátás esetén?

Az, hogy a lézeres látásjavító kezelés elvégezhető-e függ a tompalátás mértékétől. Az egyéni alkalmasságról a műszeres vizsgálatok után dönt a szakorvos. Fontos, hogy a lézeres szemműtéttel a tompalátás nem javítható! Ha elvégezhető a kezelés a tompalátó szemen, akkor csak olyan látásélesség érhető el a látásjavítással, mint a legjobb felírt szemüveggel. Tehát a lézeres szemműtét után úgy fog látni a tompalátó szemmel, mint műtét előtt szemüveggel.

Amennyiben szeretné tudni, hogy Ön alkalmas-e lézeres szemműtétre, töltse ki 3 perc alatt online alkalmassági tesztünket!