Érdekli, hogy alkalmas lehet-e látásjavító szemműtétre?

Alkalmas vagyok?
Kitöltöm a tesztet!
ICL lencse - szembe ültethető lencse Staar Evo ICL lencse - látásjavítás - műlencse műtét - szemen belüli kontaktlencse - Implantable Collamer Lens elhelyezkedés

STAAR EVO ICL

Szembe ültethető kontaktlencse

A STAAR EVO ICL alternatíva azoknak, akik nem alkalmasak lézeres látásjavításra

Az ICL lencsék megoldást kínálnak azok számára is, akik nem  alkalmasak lézeres szemműtétre túl magas dioptria érték vagy vékony szaruhártya miatt. A STAAR cég EVO ICL lencséi kimagasló minőséget képviselnek és sebészeti úton egyszerűen eltávolíthatók, ha nem megfelelő a látásélmény a gyógyulási idő után.

Az úgynevezett Implantable Collamer Lenses vagyis az ICL ma már számos klinikai kutatás alapján biztonságos látásjavító kezelésnek számít. Az ICL-t intraocularis más szóval szemen belüli kontaktlencsének is nevezik, hiszen az eljárás során a lencse nem a szem külső felületére, hanem a szem belsőbb rétegébe kerül beültetésre. Ezáltal aki beültetett ICL lencsével rendelkezik folyamatosan képes tisztán látni, nem csak átmenetileg, amikor épp felhelyezi a kontaktlencsét. A beavatkozás eredménye a lézeres szemműtéttel ellentétben visszafordítható, tehát a lencse eltávolítható, cserélhető ha nem kielégítő a látásélmény a regenerációs idő végén.

ICL - látásjavítás - vékony szaruhártya - szemen belüli kontaktlencse - Implantable Collamer Lens

Foglaljon időpontot

Kérjen időpontot online! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, kollégáink a megfelelő szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

Látásjavítás életkor szerint

Szemünk korának és állapotának megfelelően eltérő látásjavító megoldás javasolt. Kiváló látásélmény, tapasztalt sebészek, világszínvonalú műszerek, modern műtők.

Tovább olvasok

Kiknek ajánljuk az ICL lencsét?

Staar Evo ICL lencse - látásjavítás - műlencse műtét - szemen belüli kontaktlencse

Az STAAR EVO ICL lencse azoknak javasolt, akik szeretnének megszabadulni a kontaktlencsétől, illetve szemüvegtől, de nem alkalmasak lézeres szemműtétre, viszont teljesítik a következő kritériumokat:

 • Miópia, azaz rövidlátás esetén -0.75 és -15.00 dioptria között (-15.00 és -20.00 között jelentősen csökkenthető a dioptria)
 • Hipermetrópia, azaz távollátás esetén +4.00 és +10.00 dioptria között
 • Asztigmia, más néven cilinder esetén -6.00 cilinder dioptriáig
 • 22-től 60 éves korig
 • Azoknak, akik nem alkalmasak lézeres látásjavító műtétre vékony szaruhártya vagy egyéb szemészeti eltérés miatt
 • Akiknél az elmúlt évben nem volt tapasztalható fél dioptriánál nagyobb látásromlás a látásélességben

Hogyan működik az EVO ICL lencse?

Az implantálható EVO Collamer lencse tulajdonképpen speciális kontaktlencse, melyet nem a szem felszínére, hanem a szem belsőbb rétegébe, pontosabban az írisz és a szemlencse közé helyezünk be. Így ugyanazt a hatást vagyunk képesek elérni, mint a hagyományos kontaktlencse viseléssel, az azzal járó kellemetlenségek nélkül (pl. irritáció, szemszárazság, elmozdult vagy bennfelejtett kontaktlencse). Egy kényelmesebb megoldást kínálhat azok számára, akik megunták a kontaktlencse és szemüveg használattal járó problémákat, de valamilyen oknál fogva nem alkalmasak egyéb látásjavító beavatkozásokra.

ICL - látásjavítás - vékony szaruhártya - szemen belüli kontaktlencse - Implantable Collamer Lens

Az ICL a következő előnyöket kínálja

Staar Evo ICL lencse - látásjavítás - műlencse műtét - szemen belüli kontaktlencse - Lencse lehelyezkedése
 • Tiszta és éles látás nappal és éjszaka*
 • Fájdalommentes és gyors (15-20 perces) beavatkozás
 • Nem távolítunk el szövetet a szaruhártyából
 • Nem fokozza a szemszárazságot**
 • Egy újabb operációval bármikor véglegesen eltávolítható, így későbbi egészségügyi beavatkozások során (pl. szürkehályog) sem okoz problémát
 • Jól működik vékony szaruhártyával is
 • UV védelmet is nyújt
 • Hosszútávú megoldás

* Egyéni adottságok függvényében az ICL lencse enyhén szórhatja a fényt, amihez a neuroadaptáció végére a páciensek többsége hozzászokik.
** Egyéni adottságok függvényében az ICL lencse műtétet követően átmeneti szemszárazság tapasztalható, ugyan úgy, mint bármely más szemműtét esetén.

Az ICL lencse beültetés menete

Alkalmassági vizsgálat

Mielőtt a műtétre sor kerülne, szakorvosaink felmérik a szeme egyedi jellemzőit és ez alapján döntik el, hogy alkalmas lehet-e az eljárásra. Valamint teljeskörű tájékoztatást kap a beavatkozás menetéről és arról is, hogy mire számíthat mind a műtét alatt és után. A vizsgálat pupillatágításban történik, utána nem javasolt a vezetés, mivel látása homályos lehet. Amennyiben a páciens alkalmasnak bizonyul a műtétre, a beavatkozás előtt el kell jönnie még egy mérésre az operációt végző szakorvoshoz. Ezeket a méréseket tág pupilla mellett nem lehet elvégezni, viszont a megfelelő ICL lencse megrendeléséhez elengedhetetlenek.

ICL műtét napja

Amikor megérkezik a beavatkozásra ellenőrző méréseket végzünk a szemén, általános egészségi állapotán, majd a műtétet végző orvos szemcseppet fog alkalmazni a pupillák tágítására, valamint a szem érzéstelenítésére. A műtőbe lépés előtt át kell öltöznie egyszer használatos műtéti ruhába, melyet a Budai Szemészeti Központ biztosít.

ICL beavatkozás

Az ICL műtét steril műtőben történik. Szemcseppes érzéstelenítést alkalmazunk. A műtét előtt pupillatágító szemcseppet is kap. Az implantátum beillesztéséhez, orvosa egy kis nyílást fog metszeni a szaruhártya szélén, hogy behelyezze az ICL lencsét. A behelyezés után orvosa elvégzi a szükséges igazításokat, hogy biztosítsa a lencse megfelelő elhelyezkedését. Az eljárás, a korábban adagolt érzéstelenítő csepp miatt, teljes mértékben fájdalommentes.

A kezelés után

Amint az eljárás véget ér a legtöbb páciens látása szinte azonnal javulni kezd, de fontos tudni, hogy a gyógyulási folyamat hosszában megfigyelhetők egyéni eltérések, ez teljesen természetes. A műtétet követő első 4 hétben a látás ingadozhat. A negyedik hét végére már stabil, jó látást várunk, de a teljes szöveti regenerálódás  6 hónapot vesz igénybe.

Kezelőorvosa szemcseppet fog felírni, amely a beavatkozást követő gyógyulási folyamatot segíti elő. Ha autóval érkezne a kezelésre, szükséges lesz valakire, aki hazaviszi, mert a műtétet követően nem javasolt a gépjárművezetés.

Kötelező ellenőrző vizsgálatok az ICL beültetés után: 1 nappal, 2-3 héttel és 2 hónappal a beavatkozás után. Ezt követően az ICL beültetés után évente javasolt szemészeti vizsgálat.

Az ICL beültetés menete

ICL beültetés
Érzéstelenítés

Miután felvette az egyszer használatos műtéti ruhát, kollégánk érzéstelenítő cseppet cseppent a szemébe több alkalommal.

Amikor a cseppek kifejtik hatásukat a kezelési terület teljesen elérzéstelenedik és bekísérik Önt a műtőbe.

Staar Evo ICL lencse - látásjavítás - műlencse műtét - szemen belüli kontaktlencse - ICL behelyezés
ICL behelyezése

Az implantátum beillesztéséhez, a sebészorvos egy kis nyílást fog metszeni a szaruhártya szélén, majd a lencsét az írisz és a szemlencse közé helyezi.

A behelyezés nagyon precízen, egy specifikusan erre a célra kialakított eszközzel történik.

Staar Evo ICL lencse | látásjavítás | műlencse műtét | szemen belüli kontaktlencse | ICL beültetés
ICL beigazítása

A behelyezés után fontos, hogy az orvos elvégezze a kellő igazításokat, hogy a lencse megfelelő helyre kerüljön.

Az érzéstelenítő cseppeknek köszönhetően a páciens fájdalmat nem érez sem az illesztés sem az igazítás során.

ICL beültetés
ICL műtét után

A beavatkozás után két féle szemcseppel kell kezelni a területet: 1 hétig antibiotikumos, illetve 4 hétig szteroidos készítménnyel.

A szemcseppek száríthatják a szemet. ilyen esetben műkönny használata is javasolt.

Joe és Kevin Jonas is a STAAR EVO ICL lencsét ajánlja

Joe és Kevin Jonas életét már fiatal koruktól kezdve figyelemmel kísérhetjük a TV képernyőn keresztül, azonban azt kevesen tudják róluk, hogy rossz látásuk rengeteg problémát okozott a mindennapi életük során. Amikor megtudták, hogy elérhető vált egy olyan technológia a látásjavító szemműtétek között, amely bármikor visszafordítható és nem járul hozzá a száraz szem szindróma kialakulásához, egyből éltek a lehetőséggel. Joe volt az első, aki átesett a beavatkozáson, majd az eljárás sikerességén felbuzdulva Kevin is az ICL lencse beültetés mellett döntött, videóban mesélnek arról, miként változott meg az életük a beavatkozás óta.

Mire számítsak az ICL lencseműtét után?

fájdalom lézeres - látásjavító szemműtét után
Fájdalom

A kezelést követő néhány órában várható enyhe kellemetlenség, pl. könnyezés, fényérzékenység.

fényérzékenység lézeres - látásjavító szemműtét után
Fényérzékenység

A műtét utáni 1-2 nap enyhe fényérzékenység. 1 hétig napszemüveg viselése javasolt.

Látásélesség beállása lézeres - látásjavító szemműtét után
Látásélesség beállása

Egyéni adaptációtól és lencse típustól függően 4-14 nap. A látásélesség 6 hétig ingadozhat.

Sport lézeres - látásjavító szemműtét után
Sport

A műtét után 2 nappal már kocoghat, biciklizhet. 1 hét után már nehezebb edzést is elkezdhet.

Uszoda, tenger lézeres - látásjavító szemműtét után
Uszoda, tenger

1 hónapig nem lehet sem uszodába, sem tengervízbe, sem természetes vizekbe menni.

Szauna és szolárium lézeres - látásjavító szemműtét után
Szauna, szolárium, gőzfürdő

1 hónapig tilos minden olyan tevékenység, ahol meleg, párás a levegő.

Az ICL az FDA által jóváhagyott, igazoltan megbízható és biztonságos

Az ICL lencsék hosszú évekig tartó alapos kutatás és fejlesztés eredményei, melyekből mára több mint 2 000 000 darabot ültettek a világ 75 országában. Amellett, hogy kiváló klinikai eredményekkel rendelkezik, egy felmérés szerint a betegek több mint 99,4 százaléka újra elvégezné az eljárást.*

*Patient Survey, STAAR Surgical ICL Data Registry, 2018

Milyen anyagból készülnek az ICL lencsék?

Az ICL lencsék egy speciálisan kifejlesztett anyagból készülnek, amit Collamernek hívnak. Ez egy kollagén tartalmú kopolimer, amely természetes jellegéből adódóan tökéletesen illeszkedik a szem környezetéhez és nem okoz irritációt. Ezen felül ultraibolya fényszűrőt is tartalmaz, hogy növelje a szem védekezőképességét az UV sugárzással szemben.

Kiknek nem ajánljuk az ICL lencse beültetést?

Várandós, illetve szoptató anyáknak, valamint olyan pácienseknek, akik a beavatkozást megelőző vizsgálatokon olyan eredményeket mutatnak, melyek nem teszik lehetővé a műtét elvégzését. Ezért nagyon fontos, hogy a kezelést mindig szemészeti szűrővizsgálat előzze meg, hiszen csak szakorvos hozhat döntést a páciens alkalmasságát illetően.

Fontos biztonsági tudnivalók, garancia

Mivel az ICL lencséket kifejezetten nagy dioptria esetén alkalmazzuk, ahol a szem további kórképpel terhelt lehet, így garanciát egyéni adottságok függvényében vállalunk, melyről a pácienst az alkalmassági vizsgálatot követően írásban tájékoztatjuk. Fontos figyelembe venni, hogy az EVO Visian® beültethető collamer lencséket (ICL) az amerikai (FDA) és európai (CE) egészségügyi hatóság jóváhagyta, ami azt jelenti, hogy biztonságosnak és hatékonynak bizonyultak. Mint minden műtéti eljárásnál, természetesen itt is vannak kockázatok, komplikációk amelyeket figyelembe kell venni. Az ICL műtétet minden esetben alkalmassági vizsgálat előzi meg, mely többek között azt a célt szolgálja, hogy kiszűrjük az Ön speciális esetében milyen eséllyel fordulhatnak elő bizonyos komplikációk. Ha bármilyen kérdése vagy aggálya van, tegye fel a vizsgálatot végző szakorvosnak, vagy írja meg címünkre e-mailben az info@budaiszemszet.hu címre. Az általunk alkalmazott EVO Visian ICL lencsék családjába tartoznak az EVO Visian ICL, az EVO Visian Toric ICL, az EVO+ Visian ICL és az EVO+ Visian Toric ICL lencsék. Az EVO Visian ICL műtét nem szünteti meg az olvasószemüveg szükségességét, még akkor sem, ha korábban nem kellett hordania. A szemlencse rugalmatlanodásából adódóan 40-45 éves korban olvasószemüvegre lesz szüksége. A megfelelő eredmény eléréséhez be kell tartani a szakorvos írásban adott utasításait.

Staar EVO lencsék klinikai vizsgálata:
Mark Packer – The Implantable Collamer Lens with a central port: review of the literature

Mennyibe kerül az ICL lencseműtét?

Az ICL lencseműtéttel kapcsolatos költségeket (alkalmassági vizsgálat, műtét) az Árlista menüpontban találja.

 • Kötelező ellenőrző vizsgálatok az ICL  beültetés után: 1 nappal, 2-3 héttel és 2 hónappal a beavatkozás után.
  Ezen vizsgálatok árát a műtéti díj tartalmazza.
 • Az ICL  beültetés után évente javasolt szemészeti vizsgálat, ezek díját a ICL műtét díja nem tartalmazza.

Gyakran ismételt kérdések az ICL lencse beültetéssel

Olvassa el a válaszokat az ICL-el kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdésekre

Az ICL (Implantable Collamer Lenses) egy olyan speciális műlencse, ami nagyon hasonló a kontaktlencséhez, viszont nem a szem felszínére, hanem a szem belsőbb rétegébe, az írisz és a szemlencse közé kerül látásjavító céllal.

Az ICL beültetés tökéletes alternatívája lehet a lézeres szemműtétnek. Alapvetően azoknak ajánlott, akik nem elegendő szaruhártya vastagság, illetve túl magas dioptriaérték következtében nem alkalmasak lézeres kezelésre. Az ICL lencsével létrehozott látáskorrekció a lézeres szemműtéttel ellentétben nem véglegesen formálja át a szaruhártyát. Hatása bármikor semlegesíthető a lencse véglegese eltávolításával.

Annak ellenére, hogy hazánkban viszonylag új kezelésnek számít, a nemzetközi látásjavító gyakorlatban már évek óta használják. Mára a világ 75 országában ültettek be sikeresen több mint 2 000 000 darabot kimagasló páciens elégedettséggel*. Emellett fontos kiemelni, hogy  az amerikai (FDA) és európai (CE) egészségügyi hatóság által jóváhagyott, biztonságosnak ítélt eljárásról beszélünk.

*Patient Survey, STAAR Surgical ICL Data Registry, 2018

Az ICL lencsével alapvetően a távoli látást tudjuk korrigálni. 40 éves kor felett megjelenik az olvasószemüveg igény, melynek korrigálására az ICL lencse nem alkalmas. Ha a páciens el tudja fogadni, hogy az ICL műtét után olvasószemüvegre szüksége lesz, akkor elvégezhető a műtét. Ha ez nem elfogadható megoldás a páciens részéről, akkor javasoljuk, hogy várjon 50 éves korig látásjavító műlencse műtététre, ahol trifokális lencsével minden távolságba jó látása lehet.