Érdekli, hogy alkalmas lehet-e lézeres szemműtétre? Töltse ki a tesztet!

Érdekli, hogy alkalmas lehet-e lézeres szemműtétre? Töltse ki a tesztet!

STAAR EVO ICL

A STAAR EVO ICL ALTERNATÍVA AZOKNAK, AKIK NEM ALKALMASAK LÉZERES LÁTÁSJAVÍTÁSRA

Az ICL lencsék megoldást kínálnak azok számára is, akik nem  alkalmasak lézeres szemműtétre túl magas dioptria érték vagy vékony szaruhártya miatt. A STAAR cég EVO ICL lencséi kimagasló minőséget képviselnek és egyszerűen eltávolíthatók, ha nem megfelelő a látásélmény a gyógyulási idő után.

 

Az úgynevezett Implantable Collamer Lenses vagyis az ICL ma már számos klinikai kutatás alapján biztonságos látásjavító kezelésnek számít. Az ICL-t intraocularis más szóval szemen belüli kontaktlencsének is nevezik, hiszen az eljárás során a lencse nem a szem külső felületére, hanem a szem belsőbb rétegébe kerül beültetésre. Ezáltal aki beültetett ICL lencsével rendelkezik folyamatosan képes tisztán látni, nem csak átmenetileg, amikor épp felhelyezi a kontaktlencsét. A beavatkozás eredménye a lézeres szemműtéttel ellentétben visszafordítható, tehát a lencse eltávolítható, cserélhető ha nem kielégítő a látásélmény a regenerációs idő végén.
ICL, látásjavítás, vékony szaruhártya, szemen belüli kontaktlencse, Implantable Collamer Lens

 

Kiknek ajánljuk az ICL lencsét? 

Az STAAR EVO ICL lencse azoknak javasolt, akik szeretnének megszabadulni a kontaktlencsétől, illetve szemüvegtől, de nem alkalmasak lézeres szemműtétre, viszont teljesítik a következő kritériumokat:

 • Miópia, azaz rövidlátás esetén -8.00 és -15.00 dioptria között (-15.00 és -20.00 között jeletősen csökkenthető a dioptria)
 • Hipermetrópia, azaz távollátás esetén +4.00 és +10.00 dioptria között
 • Asztigmia, más néven cilinder esetén -6.00 cilinder dioptriáig
 • 22-től 40 éves korig
 • Azoknak, akik nem alkalmasak lézeres látásjavító műtétre vékony szaruhártya vagy egyéb szemészeti eltérés miatt
 • Akiknél az elmúlt évben nem volt tapasztalható fél dioptriánál nagyobb látásromlás a látásélességben

 

Foglaljon időpontot

Kérjen időpontot online! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, kollégáink a megfelelő szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

Hogyan működik az EVO ICL lencse?

Az implantálható EVO Collamer lencse tulajdonképpen speciális kontaktlencse, melyet nem a szem felszínére, hanem a szem belsőbb rétegébe, pontosabban az írisz és a szemlencse közé helyezünk be. Így ugyanazt a hatást vagyunk képesek elérni, mint a hagyományos kontaktlencse viseléssel, az azzal járó kellemetlenségek nélkül (pl. irritáció, szemszárazság, elmozdult vagy bennfelejtett kontaktlencse). Egy kényelmesebb megoldást kínálhat azok számára, akik megunták a kontaktlencse és szemüveg használattal járó problémákat, de valamilyen oknál fogva nem alkalmasak egyéb látásjavító beavatkozásokra. 

ICL, látásjavítás, vékony szaruhártya, szemen belüli kontaktlencse, Implantable Collamer Lens

Kép forrás: https://www.staar.com/products/

Az ICL a következő előnyöket kínálja
 • Tiszta és éles látás nappal és éjszaka*
 • Fájdalommentes és gyors (15-20 perces) beavatkozás 
 • Nem távolítunk el szövetet a szaruhártyából
 • Nem fokozza a szemszárazságot**
 • Bármikor eltávolítható, így későbbi egészségügyi beavatkozások során (pl. szürkehályog) sem okoz problémát
 • Jól működik vékony szaruhártyával is
 • UV védelmet is nyújt
 • Hosszútávú megoldás

* Egyéni adottságok függvényében az ICL lencse enyhén szórhatja a fényt, amihez a neuroadaptáció végére a páciensek többsége hozzászokik.
** Egyéni adottságok függvényében az ICL lencse műtétet követően átmeneti szemszárazság tapasztalható, ugyan úgy, mint bármely más szemműtét esetén.

Az ICL lencse beültetés menete

Alkalmassági vizsgálat

Mielőtt a műtétre sor kerülne, szakorvosaink felmérik a szeme egyedi jellemzőit és ez alapján döntik el, hogy alkalmas lehet-e az eljárásra. Valamint teljeskörű tájékoztatást kap a beavatkozás menetéről és arról is, hogy mire számíthat mind a műtét alatt és után. A vizsgálat pupillatágításban történik, utána nem javasolt a vezetés, mivel látása homályos lehet.

ICL műtét napja

Amikor megérkezik a beavatkozásra ellenőrző méréseket végzünk a szemén, általános egészségi állapotán, majd a műtétet végző orvos szemcseppet fog alkalmazni a pupillák tágítására, valamint a szem érzéstelenítésére. A műtőbe lépés előtt át kell öltöznie egyszer használatos műtéti ruhába, melyet a Budai Szemészeti Központ biztosít.

ICL beavatkozás

Az ICL műtét steril műtőben történik. Szemcseppes érzéstelenítést alkalmazunk. A műtét előtt pupillatágító szemcseppet is kap. Az implantátum beillesztéséhez, orvosa egy kis nyílást fog metszeni a szaruhártya szélén, hogy behelyezze az ICL lencsét. A behelyezés után orvosa elvégzi a szükséges igazításokat, hogy biztosítsa a lencse megfelelő elhelyezkedését. Az eljárás, a korábban adagolt érzéstelenítő csepp miatt, teljes mértékben fájdalommentes.

A kezelés után

Amint az eljárás véget ér a legtöbb páciens látása szinte azonnal javulni kezd, de fontos tudni, hogy a gyógyulási folyamat hosszában megfigyelhetők egyéni eltérések, ez teljesen természetes. A műtétet követő első 4 hétben a látás ingadozhat. A negyedik hét végére már stabil, jó látást várunk, de a teljes szöveti regenerálódás  6 hónapot vesz igénybe.

Kezelőorvosa szemcseppet fog felírni, amely a beavatkozást követő gyógyulási folyamatot segíti elő. Ha autóval érkezne a kezelésre, szükséges lesz valakire, aki hazaviszi, mert a műtétet követően nem javasolt a gépjárművezetés.

Kötelező ellenőrző vizsgálatok az ICL beültetés után: 1 nappal, 2-3 héttel és 2 hónappal a beavatkozás után. Ezt követően az ICL beültetés után évente javasolt szemészeti vizsgálat.

Az ICL az FDA által jóváhagyott, igazoltan megbízható és biztonságos eljárás

Az ICL lencsék hosszú évekig tartó alapos kutatás és fejlesztés eredményei, melyekből mára több mint 2 000 000 darabot ültettek a világ 75 országában. Amellett, hogy kiváló klinikai eredményekkel rendelkezik, egy felmérés szerint a betegek több mint 99,4 százaléka újra elvégezné az eljárást.*

Milyen anyagból készülnek az ICL lencsék?

Az ICL lencsék egy speciálisan kifejlesztett anyagból készülnek, amit Collamernek hívnak. Ez egy kollagén tartalmú kopolimer, amely természetes jellegéből adódóan tökéletesen illeszkedik a szem környezetéhez és nem okoz irritációt. Ezen felül ultraibolya fényszűrőt is tartalmaz, hogy növelje a szem védekezőképességét az UV sugárzással szemben.

Kiknek nem ajánljuk az ICL lencse beültetést?

Várandós, illetve szoptató anyáknak, valamint olyan pácienseknek, akik a beavatkozást megelőző vizsgálatokon olyan eredményeket mutatnak, melyek nem teszik lehetővé a műtét elvégzését. Ezért nagyon fontos, hogy a kezelést mindig szemészeti szűrővizsgálat előzze meg, hiszen csak szakorvos hozhat döntést a páciens alkalmasságát illetően.

*Patient Survey, STAAR Surgical ICL Data Registry, 2018

Fontos biztonsági tudnivalók, garancia

Mivel az ICL lencséket kifejezetten nagy dioptria esetén alkalmazzuk, ahol a szem további kórképpel terhelt lehet, így garanciát egyéni adottságok függvényében vállalunk, melyről a pácienst az alkalmassági vizsgálatot követően írásban tájékoztatjuk. Fontos figyelembe venni, hogy az EVO Visian® beültethető collamer lencséket (ICL) az amerikai (FDA) és európai (CE) egészségügyi hatóság jóváhagyta, ami azt jelenti, hogy biztonságosnak és hatékonynak bizonyultak. Mint minden műtéti eljárásnál, természetesen itt is vannak kockázatok, komplikációk amelyeket figyelembe kell venni. Az ICL műtétet minden esetben alkalmassági vizsgálat előzi meg, mely többek között azt a célt szolgálja, hogy kiszűrjük az Ön speciális esetében milyen eséllyel fordulhatnak elő bizonyos komplikációk. Ha bármilyen kérdése vagy aggálya van, tegye fel a vizsgálatot végző szakorvosnak, vagy írja meg címünkre e-mailben az info@budaiszemszet.hu címre. Az általunk alkalmazott EVO Visian ICL lencsék családjába tartoznak az EVO Visian ICL, az EVO Visian Toric ICL, az EVO+ Visian ICL és az EVO+ Visian Toric ICL lencsék. Az EVO Visian ICL műtét nem szünteti meg az olvasószemüveg szükségességét, még akkor sem, ha korábban nem kellett hordania. A szemlencse rugalmatlanodásából adódóan 40-45 éves korban olvasószemüvegre lesz szüksége. A megfelelő eredmény eléréséhez be kell tartani a szakorvos írásban adott utasításait.

Mennyibe kerül az ICL lencseműtét?

Az ICL lencseműtéttel kapcsolatos költségeket (alkalmassági vizsgálat, műtét) az Árlista menüpontban találja.

Kötelező ellenőrző vizsgálatok az ICL  beültetés után: 1 nappal, 2-3 héttel és 2 hónappal a beavatkozás után. Ezen vizsgálatok árát a műtéti díj tartalmazza.
Az ICL  beültetés után évente javasolt szemészeti vizsgálat, ezek díját a ICL műtét díja nem tartalmazza.

Staar EVO lencsék klinikai vizsgálata:
Mark Packer – The Implantable Collamer Lens with a central port: review of the literature

 

 

Videóklinika
Orvosaink 1 percben válaszolnak szemészeti kérdésekre.
Melyik kezelést válasszam?
Egyértelmű összehasonlítás, hogy Önnek is érthető legyen
Páciensek történetei
Ők már lézerszeműek! Ismerje meg tapasztalataikat!
Nézzen szét klinikánkon
Járjon körbe még mielőtt ide jönne. Modern, letisztult környezet az Ön kényelméért!