Cukorbetegség esetén van lehetőség lézeres látásjavításra?
2017. 11. 13.
Jól karbantartott cukorbetegség esetén nincs akadálya a lézeres szemműtétnek. Olvassa el, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni!

Magyarországon a cukorbetegség nagyon gyakori, a felnőtt lakosság több mint 8%-át érinti, és a jövőben ennek a számnak a növekedése várható.

Sok félreértés és tévhit van azzal kapcsolatban, hogy cukorbetegség esetén el lehet e végeztetni a látásjavító lézerkezelés valamely típusát.

Nagy általánosságban azt lehet mondani, hogy a cukorbetegség nem kizáró ok a lézerkezelés elvégzése szempontjából. 

Mivel a cukorbetegségnek számos olyan szemészeti és egyéb általános szövődménye lehet, amelyek egy szemműtét gyógyulását befolyásolhatják, ezért nagyon fontos, hogy ezeket a tüneteket pontosan azonosítsuk, és ezek hatását jól mérjük fel egy beavatkozás tervezése előtt.

 

A cukorbetegség következő szövődményei befolyásolhatják egy műtét eredményét:

  • a mérhető fénytörési hiba folyamatosan változik, ingadozik
  • a sebgyógyulás rosszabb vagy elhúzódóbb
  • gyengébb immunrendszer

 

A fentiek miatt nagyon fontos, hogy csak tökéletesen beállított, és súlyos szövődményektől mentes betegek esetében jön szóba a lézerkezelés. Ez a következőket jelenti:

  • 7% alatti HgA1C
  • nincs szemfenéki eltérés, a szemfenéki erek nem károsodtak
  • stabil fénytörési hiba.

 

Amennyiben a fentiek teljesülnek, akkor a műtét biztonságosan elvégezhető. 

 

A Budai Szemészeti Központban sok esetben végeztünk sikeres lézeres látásjavító beavatkozást cukorbetegség esetén. A műtétről a döntést mindig az egyéni állapot alapján, részletes szemészeti vizsgálat után és az általános diabeteses állapot ismeretében hozzuk meg.