Gyulladás lézeres szemműtét után? – Csak ha magas a pulzus energia!
2018. 03. 8.
Alacsony pulzus energia garantálja a gyulladásmentességet! Az alacsony energiájú femtolézerek esetében (DiamondFEMTO) sokkal alacsonyabb a steril gyulladás kialakulásának valószínűsége, mint a hagyományos INRALASE FS60 femtolézer esetében – bizonyítja egy nemzetközi kutatás.

A femtolézeres kezelések egyik lehetséges komplikációja az ún. Diffúz lamelláris keratitisz, rövidítve: DLK. A DLK egy olyan steril gyulladás amely a szaruhártya lebeny alatt alakulhat ki a műtét után és hogyha nem kezeljük azonnal, akkor akár súlyos komplikációt is okozhat.

DLK lehetséges komplikációi:

 • Szaruhártya lebeny hegesedés,
 • Homály kialakulása,
 • Szabálytalan felszín kialakulása,
 • Akár bizonyos fokú végleges látásromlás

A kutatás célja az volt , hogy megvizsgálja, hogy 2 különböző lézer esetében

 • Milyen gyakorisággal fordul elő DLK gyulladás
 • Milyen mértékű, milyen súlyos a kialakult gyulladás

Vizsgált két femtolézer:

 • Ziemer FEMTO LDV – A DiamondFEMTO esetében használt alacsony energiájú lézer
 • INTRALASE FS60 – több helyen használt hagyományos, magas energiájú femtolézer

A két femtolézer közötti nagy különbség, hogy a Ziemer FEMTO LDV lézerenergiája a nanojoule tartományban van, míg az INTRALASE FS 60 lézerenergiája a microjoule energiatartományában van vagyis körülbelül az ezerszerese.

 

FEMTOLÉZEREK ÁLTAL HASZNÁLT ENERGIÁRÓL:a Ziemer FEMTO LDV lézerenergiája a nanojoule tartományban van, míg az INTRALASE FS 60 lézerenergiája a microjoule energiatartományában van vagyis körülbelül az ezerszerese.Az egyes lézergócok energiája meghatározza, hogy a szaruhártyában mekkora károsodást hoz létre a femto lézer.

 

A tanulmányban ezt a DLK elnevezésű gyulladást 5 fokozatba osztották és két különböző femtolézert tanulmányoztak: a Ziemer Femto LDV lézert és az INTRALASE FS 60 típusú készüléketek, hogy melyiknél, milyen gyakorisággal jelentkezett a DLK – azaz ez a gyulladásos komplikáció.

 

A betegeket a műtét utáni első napon vizsgálták és beosztották a DLK 4 csoportjába, amennyiben a gyulladás jelen volt, az 5. csoport pedig a gyulladás mentes esetek voltak. Összesen 818 szem vett részt a tanulmányban.

ÁBRAMAGYARÁZAT:

 • Stage0: Nincs DLK
 • Stage1a, 1b: Alacsony stádiumú gyulladás
 • Stage 2,3,3: Magas stádiumú gyulladás

A zöld sáv mutatja, ahol nem volt gyulladás, a sárga és piros, ahol volt!

FEMTO LDV: DiamondFEMTO lézere

IntraLase FS60: magas energiájú femtolézer

A eredmények elég nagy különbséget mutattak!

A Ziemer FEMTO LDV csoportban a DLK teljes előfordulási aránya 8,17% volt, de ezek közül csak 1a illetve 1b stádiumú volt. Ez a legenyhébb stádium! 2-es, 3-as, 4-es stádium nem fordult elő egyáltalán.

Az INTRALASE FS csoportban 37.5%-ban fordult elő DLK gyulladás. Szerencsére itt is csak 1a és 1b stádium volt, súlyosabb szaruhártya gyulladás nem jelentkezett.

 

A tanulmány konklúziója az volt, hogy a FEMTO LDV a nagyon alacsony lézerenergia miatt mininális károsodást alakít ki a szaruhártya szövetében, ezért a DLK vagyis a szaruhártya-lebeny alatti gyulladás előfordulási aránya jóval kevesebb, mint az INTRALASE FS 60 femtolézer esetében!

 

MIÉRT FONTOS EZ SZÁMOMRA?

A DiamondFEMTO esetében használt lézer a kutatás alapján is, sokkal kisebb kockázattal jár, mint a hagyományos femtolézerek. Fontos figyelembe vennie a femtolézerek és eljárások közötti különbségeket, amikor lézeres szemműtétet választ!

Forrás:

Tomita M. Sotoyama Y., Yukawa S., nakamura T. Comparison of DLK incidence incidence after laser in situ keratomileuses associated with two femtosecond lasers: FemtoLDV and IntraLase FS60. Clinical OPhtgalmology 2013, 7:1365-1371