Kovács Patrícia lánya éjszakai kontaktlencséjéről mesél

2024. 01. 18.

Kovács Patrícia színésznő 10 éves lánya, Hanna éjszakai kontaktlencsével szerzett tapasztalatairól mesél. ,,Hannával pont az történt, mint velem kiskoromban, óvodában még semmi feltűnő nem volt, de amikor iskolába került nagyon hamar kiderült, hogy gondok vannak a látásával. Ugyanúgy, mint nekem fél dioptriával kezdődött, majd a féléves kontrollvizsgálatokon mindig egyre nagyobb és nagyobb dioptriájú szemüveget írtak fel neki.”

Honnan jött az éjszakai kontaktlencse ötlete?

Az éjszakai kontaktlencse ötlete akkor fordult meg a fejükben, amikor megtudták, hogy Angliában élő barátaik kisfiának szemüvegét orthokeratológiai (éjszakai) lencsére cserélték. A lencse mellett szóló legfontosabb érv nem az esztétika volt, hanem az, hogy ez a szemészeti segédeszköz képes a rövidlátás romlásának lassítására is. Ez a lencse kialakításának köszönhető, ami éjszaka úgy változtatja meg a ideiglenesen szaruhártya görbületét, hogy a viselője nappal élesen lásson szemüveg nélkül is. Mivel a színésznőnek is magas dioptriái voltak a lézeres szemműtétje előtt (melyet Nagymihály Attila végzett intézményünkben), nem volt kérdés, hogy élnek ezzel a lehetőséggel. Nagy örömükre Hanna szeme alkalmasnak bizonyult a szemészeti vizsgálatok során, melyek az orthokeratológiai kontaktlencseviselést előzik meg.

Hogyan derült ki, hogy gyermeke alkalmas az éjszakai kontaktlencsére?

Az alkalmassági vizsgálat után a lencse megrendelésre kerül, és amikor megérkezik a páciens egy oktatáson vesz részt, ahol megtanítják neki, hogyan tegye be és vegye ki a lencsét. Mivel az éjszakai kontaktlencse egy kemény lencse, így eleinte, szokatlan érzést okozhat a viselőjének és ez nem volt másképp Hanna esetében sem. ,,Életében először volt, hogy orvosnál elsírta magát, mert elsőre nem sikerült neki a lencse behelyezése. Én is évekig kemény kontaktlencsét hordtam, ezért tudom, hogy ehhez bizony hozzá kell szokni. Szerencsére a doktor úr nagyon megnyugtató volt, azt mondta, hogy eleinte nehéz és szokatlan lesz a kontaktlencse felhelyezése, de itt mindenki megszokta tanulni” – meséli a színésznő.

Kovács Patrícia - lánya - éjszakai kontaktlencse - orthokeratológiai lencse

Mennyire volt könnyű a gyermeknek megbarátozni az éjszakai kontaktlencsével?

Miután hazamentek elkezdték gyakorolni az orthokeratológiai lencse felhelyezését, és körülbelül egy hétig tartott, mire Hanna magabiztosan elsajátította a helyes technikát. ,,Mivel kemény kontaktlencsés voltam, tudtam, hogy a behelyezést minden helyzetben tudnia kell majd kezelni. Egy kocsiban, félre állva az út szélén is tökéletesen kell mennie a mozdulatnak. Az első 2-3 este küzdelmes volt, a doktor úr mutatott egy technikát, hogyan rakja fel, én mutattam neki egy másikat, ahogy nekem kényelmesebb volt, Hanna pedig egy harmadik verziót talált magának, ahogy neki a legegyszerűbb és kézenfekvőbb a folyamat. Eleinte 30-40 percbe is beletelt, amíg felkerültek a lencsék, aztán ez egyre rövidebb lett, ma pedig már észre se veszem, olyan rutinná vált” – emlékezik vissza Patrícia.

Kovács Patrícia - lánya - éjszakai kontaktlencse - orthokeratológiai lencse

Azt is ki kellett tapasztalniuk, hogy mikor tegye be Hanna a lencsét és mikor vegye ki, mik azok a dolgok, amiket az éjszakai kontaktlencsével is szívesen csinál, és melyek azok, amikor zavaró, hogy bent van a lencse. Hannának TV-t nézni nem kényelmes az éjszakai kontaktlencse, de az esti mese során már viseli, így kb 20 perccel lefekvés előtt kerül a szemére. Reggel amikor felkel nem az az első dolga, hogy kivegye, hiszen úgy is lát, ha benn van. Azonban mielőtt elmegy otthonról a lencsét mindig kiveszi és nappal nincs is szüksége semmilyen más segédeszközre ahhoz, hogy jól lásson, hiszen a kontaktlencse éjszaka ideiglenesen megváltoztatta a szaruhártya görbületét és ez a hatás egész nap tart.

Mennyi idő alatt alakul ki az éleslátás az éjszakai kontaktlencse használat közben?

A nappali 100%-os látásélesség nem rögtön alakul ki, Hannának. 2-3 hétbe telt, amíg a látása olyan jó lett, hogy nem tapasztalta a szemüveg hiányát napközben, de már az első naptól kezdve elfogadható volt a látása ahhoz, hogy mindennapi tevékenységeiben boldoguljon.

Kovács Patrícia - lánya - éjszakai kontaktlencse - orthokeratológiai lencse

Az egyik lencse piros, a másik kék színű. Ez segítség a gyerekeknek, hogy mindig a megfelelő szembe helyezzék a lencsét.

Miért érdemes a rövidlátó gyerekeknek éjszakai kontaktlencsére váltani?

,,Azt hiszem azért érdemes ebbe belevágni, mert látom a saját gyerekemen, hogy mennyire felszabadult a mozgásában, a sportolásban. Ő a vízi sportok nagy kedvelője, óvodás korában elkezdett vízilabdázni, azonban ezt sajnos abba kellett hagynia, mert egyszerűen már nem tudta rendesen lekövetni a labdát a medencében. Most már csak úszik, de látom, hogy amióta éjszakai kontaktlencsét használ sokkal magabiztosabban mozog az uszodában, hiszen nem kell letennie a szemüvegét valahol és a nélkül tájékozódnia. A másik, amit látok az pedig az, hogy ad neki valamilyen felelősségteljes feladatot. Én lenyűgözve nézem a lányomat, amilyen fegyelmezetten kezet mos, fertőtlenít, mindent elpakol és letakarít a lencse be- és kihelyezésekor, és ha hosszútávon ez az eszköz a látásromlását is csökkentené, akkor kijelenthetem, hogy minden szempontból megérte” – zárja az interjút a színésznő.

A következő linken videóban is megtekintheti, ahogy Kovács Patrícia videóban mesél lánya éjszakai kontaktlencséjéről:

Kovács Patrícia - lánya - éjszakai kontaktlencse - orthokeratológiai lencse

* A videóban említett doktor úr munkakörének és végzettségének pontos megnevezése: diplomás optometrista és kontaktológus.