Érdekli, hogy alkalmas lehet-e látásjavító szemműtétre?

Éjszakai kontaktlencse - Ortho-K - miópia kontroll ortho keratológiai éjszakai kontaktlencse

Éjszakai kontaktlencse (orthokeratológiai lencse)

Látáskorrekció éjszakai kontaktlencsével

Felnőtteknek és gyermekeknek

Az éjszakai kontaktlencse, más néven orthokeratológiai lencse éjszaka, alvás közben változtatja meg ideiglenesen a szaruhártya görbületét, így napközben nincs szüksége segédeszközre, mindent élesen láthat szemüveg és kontaktlencse nélkül!

Az orthokeratológiai, vagy ismertebb nevén Ortho-K éjszakai kontaktlencse (angol nevén: Corneal Refractive Therapy, CRT) egy biztonságos, visszafordítható és nem sebészeti látásjavító megoldás, amely mind felnőttek, mind gyermekek számára elérhető. Az egyedi tervezésű Ortho-K lencséket csak éjszaka, alváshoz szükséges a szemekre illeszteni, ébredés után szemüveg és nappali kontaktlencse nélkül kiváló látásélményt biztosítson viselőjének. Az éjszakai kontaktlencsék speciális összetételüknek köszönhetően ideiglenesen átalakítják a szaruhártya felszínét, ami 1 napig (kb 24 óra) garantáltan a tiszta látást biztosít.

Foglaljon időpontot

Kérjen időpontot online! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, kollégáink a megfelelő szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

Látásjavítás életkor szerint

Szemünk korának és állapotának megfelelően eltérő látásjavító megoldás javasolt. Kiváló látásélmény, tapasztalt sebészek, világszínvonalú műszerek, modern műtők.

Tovább olvasok

Az éjszakai kontaktlencse előnyei

 • Gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt
 • Tiszta látás napközben szemüveg és kontaktlencse nélkül
 • Nincs műtéti beavatkozás
 • Visszafordítható, nem végleges megoldás
 • Gyermekek esetében lassítja a miópia progresszióját és megakadályozhatja a miópiához kapcsolódó szemészeti problémák kialakulását
Éjszakai kontaktlencse - Ortokeratológiai lencse - éleslátás egész nap

Látásjavítás 4 lépésben éjszakai kontaktlencsével

Hogyan működik az orthokeratológia?

Rövidlátás esetén a tárgyakról a szembe érkező fénysugarak az ideghártya, vagyis a retina előtt találkoznak, így a miópiában (rövidlátás) szenvedő emberek számára a távolban elhelyezkedő tárgyak homályosak. A rövidlátás korrigálásának egy egyszerű, átmeneti megoldást adó módja az éjszakai kontaktlencse használata.

Az Ortho-K éjszakai kontaktlencséket, ellentétben a nappali lencsékkel, alváshoz szükséges felhelyezni és ébredés után kell eltávolítani a szemekről. Ezek a terápiás, személyre szabott kontaktlencsék kialakításuknak köszönhetően gyengéd nyomást gyakorolva korrigálják a szaruhártya görbületét, így a szaruhártya képes lesz ismét megfelelően fókuszálni a fényt a retinára, ezzel korrigálva a rövidlátást egészen -6,00 alap dioptriáig. Az éjszakai kontaktlencsével az enyhe asztigmia is korrigálható (-1,75 dioptriáig). Reggel, az Ortho-K lencsék eltávolítását követően szemüveg és nappali kontaktlencse nélkül is tökéletes lesz a látásélmény. Mivel az éjszakai kontaktlencse átmeneti megoldást jelent a látásjavításra, ezért az éjszakai kezelésre szolgáló lencsék folyamatos használata szükséges a hatás fenntartásához.

Az Ortho-K éjszakai kontaktlencsékkel 100%-os látást érhet el egész nap és nem kell kontaktlencsével, szemüveggel bajlódnia napközben.

Önnek csupán az alábbi teendői vannak

Éjszakai kontaktlencse - Ortokeratológiai lencse - teendők
 1. Alvás előtt felhelyezi az éjszakai kontaktlencséket a szemeire
 2. Min. 7-8 órát a lencsében töltve alszik
 3. Reggel eltávolítja a lencséket
 4. Egész nap élvezi az éleslátás szabadságát szemüveg és kontaktlencse nélkül

Az éjszakai kontaktlencse jól bevált látásjavító módszer

Innovatív technológiával: biztonság, precizitás, komfort

Körülbelül 40 éve létezik az a technológia, mellyel a szaruhártya domborúságát átmenetileg változtatják meg látásjavító céljából. Az FDA (Food and Drug Administration) az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal 2002 óta engedélyezi az orthokeratológiai lencsék alkalmazását minden korosztály részére. A módszer újdonságai azok a technológiák, melyek minden eddiginél biztonságosabbá, precízebbé és komfortosabbá teszik az általunk is alkalmazott Paragon Ortho-K éjszakai kontaktlencse korrekciót. A magas oxigéntartalmú, légáteresztő lencseanyagok, a lencsetervező szoftverek által tervezett egyedi lencsék és a precíziós lencseformázó technológiáknak köszönhetően az Ortho-K éjszakai kontaktlencsék ma már biztonságosabbak, kényelmesebbek és a rövidlátás szélesebb körét képesek korrigálni.

Éjszakai kontaktlencse - Ortokeratológiai lencse - szaruhártya formálás

Kovács Patrícia lánya éjszakai kontaktlencséjéről mesél

Kovács Patrícia 10 éves kislánya szemüvegét éjszakai kontaktlencsére cserélték. A színésznő videóban mesél a lencsével kapcsolatos tapasztalataikról.

,,Úgy látom, hogy az éjszakai kontaktlencse felszabadította Hannát a mozgásban és a sportban. Nagyon szereti a vízi sportokat és korán, már óvodában elkezdett vízilabdázni, de sajnos ezt a rossz látása miatt abba kellett hagynia. Most csak úszik, de látom mennyivel magabiztosabban mozog szemüveg nélkül az uszodában. Büszke vagyok rá, mivel az éjszakai kontaktlencsézést gyorsan elsajátította és felelősségteljesen kezeli és fertőtleníti a lencséket minden nap. Ha ez az eszköz hosszútávon a látásromlását is lassítja örömmel mondhatom, hogy teljesen megérte” – mondta a színésznő.

* A videóban említett doktor úr munkakörének és végzettségének pontos megnevezése: diplomás optometrista és kontaktológus.

Megoldás gyermekeknek és felnőtteknek

Kiknek ajánljuk az Ortho-K éjszakai kontaktlencsét?

Az Ortho-K lencsék kiváló megoldást jelenthetnek miópiában (mínusz 6,00 alap dioptria értékig), illetve enyhe asztigmiában (-1,75 dioptriáig) szenvedő felnőttek és gyermekek számára is. Amennyiben Önt vagy gyermekét a szemüveg vagy a kontaktlencse viselete akadályozza a mindennapi tevékenységeiben vagy sportolás során, akkor az Ortho-K éjszakai kontaktlencse hordása megkönnyítheti életét. Emellett azoknak a pácienseknek is ajánljuk, akik még nem biztosak abban, hogy tartós, lézeres látásjavítási megoldást szeretnének, vagy esetleg az elővizsgálatok során nem lettek alkalmasak egyik látásjavító műtéttípusra sem.

 • 8 éves kortól ajánljuk
 • -0,75  és -6,00 dioptria között (cilinder dioptria max -1,75)
 • Jó megoldás lehet azoknak, aki nem alkalmasak lézeres szemműtétre

Kiknek nem ajánljuk az Ortho-K éjszakai kontaktlencsét?

Nem jelent megoldást az éjszakai kontaktlencse extrém kicsi, vagy extrém nagy pupillaméret esetén, bizonyos szaruhártya betegségek előfordulásánál, ha a szemen korábban történt lézeres látásjavítás, extrém száraz szem vagy hibás szemhéjállás esetén, vagy ha a páciens fél a szem érintésétől.

-6,00 dioptria felett rövidlátó gyermekek esetében javasoljuk a MiSight nappali kontaktlencsét, mellyel a miópia progresszió szintén lassítható és akár -10,00 dioptriáig is elérhető.

Miért lehet hasznos az Ortho-K lencse gyermekeknek?

Lassítja a miópia előrehaladását gyermekeknél!

Rövidlátó gyermekek esetén az Ortho-K éjszakai kontaktlencse nem csupán kényelmi megoldásként szolgál! Számos tanulmány kimutatta, hogy az éjszakai kontaktlencsék jelentősen lelassíthatják, sőt akár megállíthatják a miópia előrehaladását*. Emellett csökkenthetik a rövidlátósághoz társuló glaukóma, retinaleválás, szürkehályog, retinát érintő sorvadás (atrófia), miópia talaján kialakult szemfenéki érújdonképződés kialakulásának kockázatát**.

Versenysportoló gyermekeknek különösen nagy segítség az Ortho-K éjszakai kontaktlencse, hiszen így a szülő segítségével otthon, közösen tudják kezelni a kontaktlencsét, nincs gond napközben a higiéniával. Edzés és versenyek közben sem kell aggódni, hogy kiesik a kontaktlencse.

Az Ortho-K lencséket 8 éves kortól ajánljuk.

*Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30476518/
** Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26316834/

Igaz Önre az alábbi állítások valamelyike?

 • Szemüveg és kontaktlencse nélkül is tisztán szeretne látni egész nap.
 • Aktív életvitelében, munkájában akadályozná Önt a szemüveg vagy a kontaktlencse viselete.
 • Ön vagy gyermeke 18 éves aluli, és rövidlátó, melynek előrehaladását szeretné lassítani.
 • Ön vagy gyermeke 18 éven aluli, és még nem alkalmas lézeres szemműtétre, de szeretné élvezni a szemüveg- és kontaktlencse mentesség szabadságát.
 • Nem biztos még abban, hogy szeretné alávetni magát lézeres látásjavító műtétnek, esetleg fél a műtéttől.
 • A látásjavító szemműtétet megelőző vizsgálatok során Ön valamilyen okból nem lett alkalmas egyik látásjavító műtét típusra sem, de szeretne szemüveg és kontaktlencse nélkül élesen látni és dioptriája -6,00 alatt, cilinder dioptriája -1,75 dioptria alatt van.

Akkor az Ortho-K éjszakai kontaktlencse terápia jó választás lehet!

A megfelelő éjszakai kontaktlencse kiválasztásának menete

 1. Eljön egy alkalmassági vizsgálatra a Budai Szemészeti Központba.
 2. Amennyiben szemének anatómiája megfelel a kritériumoknak, elkészül a minta a szeméről a lencse gyártásához.
 3. Az egyedi igények szerint legyártott Ortho-K éjszakai kontaktlencsét a Budai Szemészeti Központban megtanulja biztonságosan kivenni és behelyezni.
 4. Mikor először elkezdi viselni az éjszakai kontaktlencsét elképzelhető, hogy több hét, szükséges ahhoz, hogy elérje a tökéletes látásélményt. Az eredmény kialakulásának ütemét több tényező befolyásolja: dioptria, szaruhártya görbülete, alakja, stb. Az optimális szaruhártya görbület beállításához elengedhetetlen a szemészeti szakemberrel való folyamatos konzultáció, hogy látása megfelelő legyen.
 5. Ha megfelelő a lencse, akkor a 6. hónaptól már csak fél évente kell kontrollra járnia, az éjszakai kontaktlencse kihordási ideje 1 év.

Hányszor kell vizsgálatra mennem éjszakai kontaktlencse használat esetén?

A következő alkalmakkor kell megjelennie a Budai Szemészeti Központban
 1. Alkalmassági vizsgálat (1,5 óra)
 2. Műszeres mérések a Paragon CRT éjszakai kontaktlencse rendeléshez (20 perc)
 3. Kontaktlencse illesztése, használat elsajátítása (1 óra)
 4. Első napi kontroll (15 perc)
 5. Harmadik heti kontroll (15 perc)
 6. Fél éves kontroll (15 perc)
 7. Éves vizsgálat az új éjszakai kontaktlencse megrendeléséhez(1 óra)
 8. A második évtől fél évente kell vizsgálatra jönni (30 perc)

Mennyibe kerül az Ortho-K éjszakai kontaktlencse?

Az Ortho-K lencsével kapcsolatos költségeket az Árlista menüpontban találja.

 

A második évtől pácienseink az éjszakai kontaktlencséket kedvezményes áron vásárolhatják meg.*
Ha a páciens lencséje megsérül, hordhatatlanná válik, elveszik, akkor az új éjszakai kontaktlencse rendelése a második évtől érvényes kedvezményes áron történik.*
* Az éjszakai kontaktlencse árát a lencse megrendeléséhez ki kell fizetni.

Garancia az éjszakai kontaktlencséhez

A személyre szabott éjszakai kontaktlencse speciális műszerrel mért paraméterek alapján kerül megrendelésre. Mivel élő szövet paramétereinek mérésekor előfordulhat mérési pontatlanság, így megtörténhet, hogy a tervezett dioptria mégsem lesz tökéletes. Ha a 3. heti kontrollon a szubjektív és objektív mérések azt mutatják, hogy az éjszakai kontaktlencse nem megfelelően illeszkedik és emiatt nem biztosít megfelelő látásélményt, akkor a Budai Szemészeti Központ díjmentesen cseréli a lencséket a módosított paraméterek alapján. A csere garancia kizárólag az éjszakai kontaktlencsére vonatkozik. A cserére a 3. heti kontrollt követően már nincs lehetőség. Pénz visszafizetési garanciát sem a lencsékre, sem a megvásárolt tároló és tisztító folyadékokra, sem a műkönnyekre nem biztosítunk.

Fontos hangsúlyozni, hogy gyermekek esetében előfordulhat, hogy az éjszakai kontaktlencse viselése mellett a látás nem tökéletes. Ilyen esetben, ha a miópia progresszió lassítása működik, akkor a szakorvos javasolni fogja az éjszakai kontaktlencse további viselését, hiszen a közepes és nagyfokú rövidlátás okozta későbbi kórképek megelőzése olyan előny, amiért érdemes vállalni, hogy a gyermek látása átmenetileg csak elfogadható, de nem tökéletes.

Éjszakai kontaktlencse vagy lézeres szemműtét?

Mit mérlegeljünk a döntésnél?

Az Ortho-K éjszakai kontaktlencse egy biztonságos, de átmeneti látásjavítási módszer. Ez azt jelenti, hogy a kívánt látásélmény érdekében minden este szükséges az éjszakai kontaktlencsék viselése. Amennyiben életkora és a szemészeti vizsgálatok alapján Ön alkalmas lehet lézeres szemműtétre és Ortho-K éjszakai kontaktlencse viselésre is, érdemes sorra venni a két megoldás előnyeit és hátrányait, annak érdekében, hogy a legmegfelelőbb döntést hozhassa. (A éjszakai kontaktlencse lencse használatát követően minimum 6 hónapnak el kell telnie mielőtt a páciens lézeres szemműtétre lesz alkalmas.)

Paragon Ortho-K éjszakai kontaktlencse Lézeres szemműtét
Kezelhető páciensek Rövidlátás esetén (minimum -0,75 maximum -6,00 dioptria); enyhe asztigmia (-1,75 cilinder dioptráig)
 • Rövidlátás esetén -0,75 és -12,00 között
 • Távollátás esetén +0,75 és +4,00 között
 • Cilinderes dioptria (asztigmia) -6,00 és +6,00 között van
Megoldás tartóssága Az éleslátás fenntartásához folyamatosan szükséges alvás közben hordani min 7-8 órát/nap A 15 perces műtétet követően tartós éleslátás biztosított
Végleges? Nem végleges megoldás, kb 6 hónap mire a szaruhártya görbület teljes mértékben visszarendeződik tartós viselést követően. Nem visszafordítható, a szaruhártya szövet tartós átformálásával jár.
Kor 8 éves kortól ajánlott, ha a gyerek önállóan tudja kezelni a kontaktlencsét 18 éven felüliek, akinek a dioptriája stabil, nem romlott az elmúlt 12 hónapban
Árak Folyamatos kiadás a terápiás lencsék beszerzése és a szakorvosi kontroll Egyszeri beruházás, a pontos ár a lézeres szemműtét típusától függ
Életvitel Aktív életmódot folytatóknak, sportolóknak ajánljuk, illetve akiket akadályozna a szemüveg és a nappali kontaktlencse a mindennapokban
Lehetséges komplikációk Fénykörök érzékelése éjszaka az egy pontból érkező fényforrások körül. Szemszárazság; Fénykörök érzékelése éjszaka az egy pontból érkező fényforrások körül.
Higiénia A lencsék ápolása, megfelelő viselete folyamatos figyelmet igényel, annak elhanyagolása súlyos következményekkel járhat. A lencse oxigén áteresztő, így alváshoz biztonságosan viselhető A műtétet követő hetekben fokozott figyelmet kell fordítani a szemek regenerálódására, utána az általános szemápolási teendők elégségesek
Kizáró okok Aktív szaruhártya fertőzés; Szaruhártya sérülés, deformitás; szemszárazság; (ha a higiéniás viselés szabályait betartja a páciens, akkor ezek a szövődmények megelőzhetőek, a kockázatok hasonlóak, mint egy normál lény lencsével, ami éjszaka is viselhető) Szemészeti alkalmassági vizsgálaton megállapított okok (vékony szaruhártya; heges szaruhártya sérülés, stb.)

Az éjszakai kontaktlencse megfelelő illeszkedése

orthokeratológiai éjszakai kontaktlencse - elülső szegmens OCT
Az orthokeratológiai lencsék szaruhártyára való megfelelő illeszkedése kulcsfontosságú mind a kezelés hatékonysága, mind a viselő kényelme szempontjából. Az optimálisan elhelyezkedő éjszakai (ortho-K) lencsének tökéletesen illeszkednie kell a szaruhártya felületéhez: a szaruhártya közepén kell maradnia, biztosítva a nyomás egyenletes eloszlását, valamint pislogáskor enyhe mozgást kell engednie, ami segít fenntartani a megfelelő könnyáramlást.
A jó illeszkedés minimálisra csökkenti a mellékhatások kialakulásának kockázatát, például a szaruhártya sérülést, vagy fertőzés megjelenését. A lencse megfelelő elhelyezkedését a szakember a használat mellé előírt rendszeres kontrollokon ellenőrzi.
A képen egy optimálisan illeszkedő éjszakai orthokeratológiai lencse látható egy elülső szegmens OCT felvételen.

Kérdések az éjszakai kontaktlencséről

Olvassa el a válaszokat a éjszakai kontaktlencsével kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdésekre

A rövidlátás egyszerűen korrigálható éjszakai kontaktlencsével. A lencséket estére kell felhelyezni, reggel pedig levenni. Az éjszakai kontaktlencsék által kialakított hatás átmeneti, de a hordást követő napon kiváló látást biztosít.

Az Ortho-K lencse megfelelő megoldás lehet miópiával küzdő felnőttek és gyermekek számára is. Éjszakai kontaktlencsével korrigálható dioptriák: -0,75 és -6,00 dioptria között, valamint enyhe asztigmia -1,75 cilinder dioptráig.

Amellett, hogy napközben nem korlátozza a gyermeket semmiben, az az előnye is megvan, hogy lassítja a miópia progresszióját, így csökkenti a miópia talaján kialakuló egyéb szemészeti problémákat.

Friss híreink
Látásvizsgálat - szemvizsgálat - lézeres szemműtét - szembetegség

Látásvizsgálat vagy szemvizsgálat, mi a különbség?

Tovább
retinoblastoma - szem daganat - retina - daganat - retina betegség - szembetegség

Súlyos látásromlást okozó gyermekszemészeti betegségek szűrése

Tovább
Lehet-e katona vagy rendőr, akinek lézeres szemműtétje volt?

Lehet-e katona, rendőr, akinek rossz a szeme vagy lézeres szemműtétje volt?

Tovább
A Budai Szemészeti Központ Betegbarát Szolgáltató lett 2023-ban

2023-ban Betegbarát Szolgáltató lettünk!

Tovább