40 millió lézeres szemműtét, 96 %-os elégedettség

2020. 04. 23.

Ha a lézeres látásjavító kezelésekről olvasgatunk, akkor a legtöbb klinka oldalán azt találjuk, hogy ma ez már rutin műtétnek számít. Több milliót elvégeztek már a világon, Magyarországon is magasak a számok és mindenki rendkívül elégedett az eredménnyel. Egy friss érdeklődő számára ez megnyugtatóan hangozhat, de mik is pontosan ezek a számok és mi alapján mondjuk valakire, hogy elégedett? Hiteles forrásokból összeszedtük a valós adatokat!

lézeres szemműtét elégedettség, lézeres szemműtét garancia

A Magyarországon elvégzett műtétek számára vonatkozóan nincs hivatalos adat. A lézeres szemműtétet végző intézmények weboldalát és egyéb kommunikációs felületeit végignézve az elvégzett műtétek száma valahol 200.000 és 230.000 között mozoghat. A pontos adat becslése azért is nehéz, mert lézeres látáskorrekciót nem csak fénytörési hibák (rövid- és távollátás, asztigmia) esetében végeznek, hanem műlencse beültetést illetve szürkehályog műtétet követően is alkalmazzák az eljárást utókorrekcióra. Ezeket a beavatkozásokat azonban nem egyértelmű, hogy ki, hogy számolja bele a publikált adatokba.

Nemzetközi számokat ennél egyszerűbb találni. Világviszonylatban már több, mint 40 millió1 emberen, az Amerikai Egyesült Államokban hozzávetőlegesen 10 millió2 szemüvegesen végeztek el valamilyen lézeres látáskorrekciót. Ez a nagyságrend igen beszédes, hisz a szám rendkívül magas, így elmondható, hogy ennyi elvégzett lézeres látásjavító beavatkozás során szerzett tapasztalat és a fejlett technológia teljesen megbízhatóvá teszi az eljárást.

A technika tehát megbízható, de elégedettek-e, akik a lézer alá fekszenek?

1988 és 2008 között több mint 300 tanulmányt3 készítettek a lebenyes lézeres szemműtét elégedettség témában, és azt találták, hogy átlagosan 95% elégedett a látásjavító beavatkozás kimenetelével. Kevesebb mint 1%-ban fordult elő, amikor olyan problémát neveztek meg az elégedetlenség okának, ami a mindennapi tevékenységek során zavaró látásproblémára utalna. A maradék 4%-ban olyan kellemetlenségeket említettek a vizsgálatokban4,5 résztvevők, mint a szemszárazság vagy az éjszakai vezetésnél zavaróan felerősödő fények. Frissebb vizsgálatok ennél magasabb, 96%-os  elégedettségi arányt is kimutattak.

2016-ban lézeres szemműtét elégedettség témában, kontroll csoportos kutatásokkal6 azt is megállapították, hogy 3 évvel a kezelés után a kezelésen átesettek jóval elégedettebbek, vagyis a látásukkal kapcsolatos komfort érzetük sokkal jobb, mint azoknak, akik továbbra is kontaktlencse viselés mellett döntöttek. 

De mit is jelent az elégedettség?

Az elégedettséget7 több szempontból vizsgálhatjuk. Beszélhetünk páciens elégedettségről és azt is nevezhetjük kielégítő eredménynek, mikor a kezelés előtti várakozásoknak megfelelően alakult a látásélesség. Attól, hogy valaki beletartozik a második csoportba, nem biztos, hogy az első halmaznak is része lesz. Ez pedig azon múlik, hogy a kezelés előtt milyen tájékoztatást kapott, milyen várakozásokkal indult neki a lézeres szemműtétnek. Nagyon jól szemlélteti a fenti ellentmondásosnak tűnő helyzetet a tompalátók példája. A tompalátás azt jelenti, hogy akinek ilyen problémája van, annak az agya és a szeme gyermekkorában nem tanulta meg jól feldolgozni a vizuális jeleket, így az egyik vagy mindkét szemére 100%-nál rosszabbul lát. A tompalátó szemen ugyan úgy lehet fénytörési hiba is, mint az egészséges szemen, ami korrigálható lézerrel. A páciens azonban ebben az esetben csak annyira fog jól látni, mint a neki felírt legjobb szemüveggel. És itt jön be a megfelelő tájékoztatás, mert ha egy tompalátó azt reméli, hogy a műtét után tökéletesen fog látni, akkor csalódott lesz. A lézer csak a szemfelszíni fénytörési hibákat kezeli és nem tudja helyrehozni azt, hogy az agy nem tanulta meg megfelelően feldolgozni a vizuális ingereket. Ha viszont a tompalátó mindezekről megfelelő orvosi felvilágosítást kap, akkor elégedett lesz az eredménnyel, hisz megszabadult a szemüvegétől és a műtét után segédeszköz nélkül lát olyan jól, mint előtte lencsével. Természetesen a tompalátás mellett számtalan olyan egyéni anatómiai sajátosság van, ami befolyásolja a lézeres szemműtét kimenetelét. Az, hogy a páciens mennyire lesz elégedett a kezelés eredményével, azon is múlik, hogy mindezekről kielégítően volt-e tájékoztatva a lézeres látáskorrekció előtt és reális várakozásokkal indul-e neki a műtétnek. 

Mindezeken túl a lézeres szemműtéttel való elégedettséget a páciens mentális állapota is befolyásolja. Számtalan tanulmányt találunk, ami arról szól hogy a depresszióra hajlamos egyének kevésbé elégedettek a plasztikai beavatkozások eredményével. Kutatások8 ugyanezt igazolták a lézeres szemműtéten átesett páciensek esetében is.   

Összességében a magas műtétszámból nyert tapasztalat és az egyre fejlettebb technológia teljesen biztonságossá teszi a lézeres szemműtétet. Az azonban, hogy mennyire leszünk elégedettek az eredménnyel azon múlik, hogy a kezelést megelőző alkalmassági vizsgálaton mennyire volt alapos a várható eredménnyel kapcsolatos tájékoztatás. Ha kíváncsi az Ön szemén milyen eredmény érhető el, akkor mindenképp jelentkezzen be egy műszeres alkalmassági vizsgálatra.

Zárógondolatként az elégedettség talán azzal is mérhető, hogy egy nemzetközi kutatásban részt vevő, véletlenszerűen kiválasztott 250 lézeres szemműtétet végző sebész közül több, mint 90% ajánlotta vagy ajánlaná a beavatkozást közvetlen családtagjainak. A válaszadó szemsebészek közül 67-en maguk is átestek már lézeres szemműtéten.9

Forrás:

  1. https://www.eyeworld.org/article-lasik-worldwide
  2. https://www.90210eyes.com/blog/why-lasik-remains-the-popular-choice-for-corrective-eye-surgery
  3. Solomon KD, Fernandez de Castro LE, Sandoval HP, et al. LASIK world literature review:
    quality of life andpatient satisfaction. Ophthalmology 2009;116(4):691-701.
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27531300
  5. Journal of Cataract & Refractive Surgery, Vol. 42, Issue 8, August 2016, Pages 1224-1234
  6. Price MO, Price DA, Bucci FA, Jr., et al. Three-year longitudinal survey comparing visual satisfaction
    with LASIK and contact lenses. Ophthalmology 2016;123(8):1659-66.
  7. https://www.aao.org
  8. Morse JS, Schallhorn SC, Hettinger K, Tanzer D. Role of depressive symptoms in patient satisfaction
    with visual quality after laser in situ keratomileusis. J Cataract Refract Surg 2009;35(2):341-6.
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26603390/