Szemészetünkön a maszk használata továbbra is kötelező!

Érdekli, hogy alkalmas lehet-e lézeres szemműtétre? Töltse ki a tesztet!

Érdekli, hogy alkalmas lehet-e lézeres szemműtétre? Töltse ki a tesztet!

Az asztigmia lézeres szemműtéttel korrigálható

Mi az asztigmia (cilinder dioptria)?

Az asztigmia (cilinder dioptria) egyfajta fénytörési hiba, a köznyelvben gyakran szemtengelyferdülésnek is nevezik. Jó hír, hogy az asztigmia lézeres szemműtéttel ugyanúgy korrigálható, mint a rövidlátás, vagy a távollátás. Asztigmia esetén a problémát az okozza, hogy a szembe a végtelenből érkező párhuzamos fénysugarak a retinán nem egy pontban találkoznak, így a távoli és a közeli tárgyak is elmosódottan látszanak. Annak, akinek cilinderes dioptriája van, a szaruhártyája nem az “ideális” gömb formára hasonlít, hanem az egyik oldalon gömbölyűbb, míg a másik irányba laposabb görbülettel jellemezhető, így a két egymásra merőleges síkban más-más dioptriára van szükség a megfelelő látásélményhez. A szaruhártya formája inkább egy tojásra hasonlít és nem egy gömbölyű labdára.

 

Asztigmia egy szaruhártya térképen

 

Topográfiás mérőeszközzel készült képen látszik, hogy a függőleges és vízszintes síkban eltérő a szaruhártya törőereje, ezért az asztigmia jellegzetes csokornyakkendő alakot mutat a szaruhártyán. A szemészeti leleteken látható „fok” érték annak megjelölésére szolgál, hogy a 0 tengelyhez képest mennyire fordult el az a csokornyakkendő alakú szaruhártya domborulat, amelyen a cilinderes dioptria található.

asztigmia lézeres szemműtét | cilinder | szemtengelyferdülés | csokornyakkendő

 

 

Foglaljon időpontot

Kérjen időpontot online! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, kollégáink a megfelelő szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

Hogyan kezelhető az asztigmia?

Kis mértékű asztigmiája szinte mindenkinek van, de ezt a mindennapokban nem vesszük észre, mert az agyunk korrigálja. Ha 0,75 dioptriánál nagyobb a cilinder, akkor már szükség van valamilyen korrekcióra, mert ez már zavaróan homályos látást okoz. Az asztigmia korrigálható szemüveggel, kontaktlencsével, műtéti eljárásokkal.

  • Szemüveges korrekció: Szemüveg viselésekor az asztigmiás páciensek esetében gyakran felmerül a probléma, hogy a cilinderes szemüveg nem minden esetben kényelmes. Ha viselője a fejét vagy tekintetét különböző irányokba mozgatja (például sportolásnál), akkor szédülést okozhat.
  • Kontaktlencsés korrekció: Mivel a cilinder dioptria egy tengely mentén teszi domborúvá a szaruhártyát, így nagyon fontos, hogy a kontaktlencse jól legyen súlyozva és a megfelelő tengely mentén illeszkedjen a szemre. Ha nem megfelelő a súlyozás vagy a lencse nem illeszkedik megfelelően a domború szemre, vagyis ha 10 foknál jobban elforog a cilinder tengelyéhez képest, akkor viselése nem lesz kényelmes, a látás pedig nem lesz megfelelő.
  • Lézeres korrekció: Lézeres szemműtéttel 6 cilinder dioptriáig tudjuk korrigálni az asztigmiát. Ilyenkor ugyanaz történik, mint a rövidlátásnál vagy távollátásnál alkalmazott lézerkezelés esetében, az excimer lézer elpárologtatja a felesleges szövetet, hogy egy szabályos szemfelszín jöhessen létre.
  • Korrekció műlencsével: 6 cilinder dioptria fölött lézeres műtét nem jöhet szóba. Ebben az esetben a szemlencseműtét jelent megoldást, ahol a szürkehályog műtéttel megegyező módon egy prémium minőségű, asztigmiát korrigáló műlencsére cseréljük a saját szemlencsét.

ALKALMAS VAGYOK?

A Z FEMTO 7D lézeres szemműtét megszabadítja távoli szemüvegétől azonnal, fájdalom és érintésmentesen.

Ha távolra nem lát jól, dioptriája -12 és +6 között van, akkor töltse ki az online alkalmassági tesztet! Tudja meg, hogy érdemes-e eljönnie a lézerszem alkalmassági vizsgálatra (Vizsgálati helyek: Budapest, Debrecen)! Személyre szabott választ kap a megadott adatai alapján 24 órán belül.

Töltse ki online, kényelmesen, 3 perc alatt!

Asztigmia korrigálása lézeres szemműtéttel

Régebben, a lézeres szemműtétek elterjedése előtt gyémántkéssel metszették be a szaruhártyát (orosz Fjodorov módszer). Ennél sokkal biztonságosabb és pontosabb megoldást jelent az excimer lézerrel végzett, modern lézeres beavatkozás. Lézeres látásjavító kezeléssel 6 cilinderig lehet korrigálni az asztigmiát. Elvileg bármely lézeres beavatkozással megszüntethető a cilinderes dioptria, de például felszíni kezeléseket  (PRK, Zero-Touch) 3 dioptria felett nem szívesen alkalmaznak asztigmia esetén. A legmodernebb Z FEMTO 7D eljárás 6 cilinderig megoldást jelent, e fölött azonban csak a műlencseműtét (cilinderes/tórikus műlencse beültetése) jöhet szóba.

A lézeres szemműtétnél a Schwind Sirius hullámfront és topográfiás mérőeszközzel előre megmérjük, majd a Schwind Amaris 1050 excimer lézerrel megtervezzük, hogy a cilinder esetében melyik tengelyen kell átformálni a szaruhártyát. A csúcstechnológiás SCHWIND AMARIS 1050 időben és térben is követi a szem mozgását, így bármelyik más excimer lézernél pontosabban kezeli a cilinderes dioptriát. A lézeres szemműtét során az ovális szaruhártyát gömb alakúvá formálják át, a kezelés abban a tengelyben történik, ahol az asztigmia kirajzolódik a szaruhártyán.

Lebenyes lézeres látásjavító kezelések után rövid- és távollátás esetén a látás általában közvetlenül a kezelés után, de legkésőbb másnapra kitisztul. Asztigmia lézeres szemműtéttel történő korrigálásakor – ha 2 dioptria feletti a probléma – akkor nem garantálható, hogy a látás már másnapra tökéletes lesz. Általában 2-3 nap gyógyulásra van szüksége a szemnek, hogy a kép teljesen kitisztuljon.

Mi okozhat még asztigmiát?

Az asztigmia hátterében állhat kötőszöveti betegség is. Ez az úgynevezett keratoconus betegség, melynek egyik tünete a folyamatosan romló cilinderes dioptria. Keratoconus esetén lézeres szemműtét nem végezhető. Az ilyen problémával küzdő pácienseknek a Cross-linking kezelést ajánljuk, mellyel a látás további romlása megakadályozható. A kezelés a látás helyreállítására nem alkalmas, de a látásélesség stabilizálása érdekében mindenképp ajánlott elvégezni, hiszen ez a probléma látásvesztéssel is végződhet, ami már csak szaruhártya átültetéssel orvosolható. Bővebben itt olvashat a keratoconus betegségről.

Asztigmia korrigálása műlencse műtéttel

50-55 év fölött már nem a lézeres szemműtétet, hanem a műlencse beültetést javasoljuk asztigmia esetén is. Ha a fénytörési hiba több, mint 6 cilinder dioptria, akkor pedig már fiatalabb korban is csak a szemlencse műtét jöhet szóba a látás műtéti úton történő javítására. Ilyenkor a saját szemlencsét egy 10 perces műtét során eltávolítják és egy prémium minőségű műlencsére cserélik. Asztigmia esetén a behelyezett műlencse mindig cilinderes (tórikus).

Videóklinika
Orvosaink 1 percben válaszolnak szemészeti kérdésekre.
Melyik kezelést válasszam?
Egyértelmű összehasonlítás, hogy Önnek is érthető legyen
Páciensek történetei
Ők már lézerszeműek! Ismerje meg tapasztalataikat!
Nézzen szét klinikánkon
Járjon körbe még mielőtt ide jönne. Modern, letisztult környezet az Ön kényelméért!