Presbyopia és refraktív sebészet - avagy kell-e majd szemüveg az OptiLasik műtét után?

2015. 06. 18.

A presbyopia (öregszeműség) egy olyan állapot, amikor az életkor előrehaladtával romlik a szem azon képessége, hogy a közeli látáshoz alkalmazkodni tudjon.

A folyamat mar fiatal korban elindul, de csak kb. 40-45 éves korra jut el abba az állapotba, hogy olvasáshoz vagy egyéb közeli munkához szemüveg viselése lesz szükséges. Oka az, hogy a szemlencse folyamatosan veszít rugalmasságából, és egy idő után, már nem képes olyan alakváltozásra, amely a közeli látáshoz szükséges lenne. A folyamat 60 éves kor körül zárul le, ekkor válik véglegessé a közeli szemüveg dioptriaértéke. A közeli szemüveg nagysága (dioptriája), természetesen függ attól, hogy valaki korábban hordott-e távoli szemüveget.

Amennyiben nem, akkor a közeli szemüveg kb. +3,0 dioptriáig emelkedhet. Ha az illető korábban rövidlátó volt, akkor ennél kevesebb, ha távol látó, akkor ennél nagyobb is lehet a közeli dioptria.

Ha valaki lézeres látásjavító kezelésen esik át, akkor minden esetben a távoli fénytörési hibáját korrigáljuk. Ez azt jelenti, hogy távolra jó látást érünk el, de a közeli látáshoz, az életkor függvényében szükség lehet olvasó szemüvegre is.