Sport, fehérje, lézeres szemműtét

2024. 03. 27.

A lézeres szemműtét egyre népszerűbb a hobbi és profi sportolók körében is, hiszen szemüveg és kontaktlencse nélkül sokkal könnyebb szabadon mozogni. A Budai Szemészeti Központba is sok sportoló érkezik látásjavító kezelésre, így folyamatosan felmerül kérdésként, hogy a sportoláshoz használt táplálék-kiegészítők, a bennük található hatóanyagok hogyan szedhetők a lézeres beavatkozás után. “Szemészetünkön fontos feladatunknak tartjuk a páciensek korrekt tájékoztatását, ezért a BioTechUSA szakértőivel együttműködve részletes tájékoztatást készítettünk, hogy minden sportolónak megnyugtató választ adhassunk a táplálék-kiegészítőkről” – mondja Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa.

Lézeres szemműtét | táplálékkiegészítők

Szedhetem a műtét előtt használt táplálék-kiegészítőket a kezelés után?

“Minden sportolónak fontos kérdés, hogy a műtét előtt az edzésekhez és a felkészüléshez alkalmazott táplálék-kiegészítők mikortól szedhetők újra a látásjavítás után. Jó hír, hogy szemész orvosaink és a BioTechUSA termékspecialistája szerint sincs olyan bevizsgált táplálék-kiegészítő hatóanyag, melynek akár csak rövid időre is tiltólistára kellene kerülnie a kezelés után. Sőt számtalan olyan hatóanyag van, ami kifejezetten segíti a gyógyulást.” – magyarázza Dr. Nagymihály Attila.

Mik fogyaszthatók a lézeres szemműtét után?

A lézeres szemműtétek, a műtét típusától függően, eltérő gyógyulási idővel és korlátozással járnak. A sportolás rövid ideig szüneteltetve van, de az étrend-kiegészítők használatát nem kell szüneteltetni, sőt!

A fehérjeporok, dúsított élelmiszerek fő összetevője a fehérje. A megfelelő mennyiségű, jó minőségű fehérjebevitel elengedhetetlen az emberi test fejlődéséhez és egészségünk megőrzéséhez. A fehérje olyan tápanyag, amelyet szinte minden szövetünk felhasznál és nincs olyan, a tudomány által feltárt életfolyamat, amely valamely módon ne lenne kapcsolatba hozható a fehérjékkel. Éppen ezért a sportolás hiányában sem nélkülözhetjük az esszenciális elemeket (nélkülözhetetlen aminosavak csoportja) hordozó fehérjét. Az alábbi táblázat a testsúly kilogrammonkénti napi fehérjeszükségletet mutatja grammokban, tevékenységhez/célcsoporthoz igazítva.

Fehérjeszükséglet
(g/ttkg)
Felnőtt (fizikai aktivitás nélkül) 0,8
Felnőtt szabadidő sportoló 0,8-1,5
Állóképességi sportot űző felnőtt 1,2-1,6
Serdülő, junior sportoló 1,5-2,0
Izomtömeg-növelő sportoló 1,5-1,7
„Befogyasztó” élsportoló 1,8-2,0
Élsportolói szükséglet (maximum) 2,0
Állóképességi sportoló (férfi) 1,2-2,0
Állóképességi sportoló(nő) 1,1-1,7

 

Az izomtömegünk megtartásában és az izomvesztés megelőzésében is segít a fehérjebevitel, így a fehérjedús élelmiszerek és kiegészítők, mint a fehérjeporok vagy fehérjeszeletek fogyasztása kifejezetten praktikus lehet. Mind a tejalapú, mind a növényi eredetű fehérjekészítmények jó választást jelentenek, és így a vegetáriánus, vagy vegán étrendet követőknek sem kell kompromisszumot kötniük.

L-glutamin

A fehérjetartalmú élelmiszerek változó mennyiségben tartalmazzák. A szervezetünk maga is képes előállítani, ugyanakkor feltételesen (kondicionális) az esszenciális aminosavak csoportjába soroljuk. A glutaminpótlás nagyon jól jöhet bizonyos körülmények között, például nagy intenzitású vagy hosszan tartó edzések során, vagy épp műtétet követően. Ilyenkor ugyanis nagyobb lehet a szervezet glutaminigénye, mint amennyit pillanatnyilag előállítani képes. Sokan a glutaminnal kapcsolatosan a szöveti regeneráció javítását és a gyulladásos folyamatok moderálását is bizonyítottnak látják.1 Akár tápszerként is elérhetők glutamint tartalmazó termékek.

C-vitamin

Sokoldalú hatóanyag, vízben oldódó vitamin, amely hozzájárul a megfelelő kollagén-képződéshez és a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. Az egyik legnépszerűbb antioxidánsként gyakorlatilag kortól függetlenül fogyasztható. Többek között citrusfélékben és zöldségekben is megtalálható, de étrend-kiegészítőként is sokan használják. Ahogy ezekre az élelmiszerekre, úgy a C-vitamin-fogyasztásra sincs külön korlátozás a lézeres szemműtétet követő időszakban. Korábbi kutatások alapján azt gondolják, hogy a C-vitamin a fehérjékhez és az aminosavakhoz hasonlóan szintén hozzájárulhat a megfelelő regenerációhoz!2

MSM 

Az MSM, azaz a metil-szulfonil-metán egy kénvegyület, mely a természetben számos friss élelmiszerben előfordul, de feldolgozásuk során jellemzően elvész. Legfontosabb szerepe a szervezetben a kollagénszintézis – a bőr, az erek, a kötőszövet, stb. – kialakulásában és karbantartásában van. Éppen ezért gyakran tekintik a “szépség ásványának”. A sejtfalat áteresztővé teszi, hogy a tápanyagok szabadon áramolhassanak a sejtekbe, és a toxinok könnyebben kiürüljenek. Önmagában vagy C-vitaminnal kombinálva előnyös lehet a szemműtét utáni gyógyulás során is.

Q10 koenzim

Népszerű antioxidáns, a sejtfal alkotóeleme, így a sejtszintű regenerációt segítheti. Az antioxidáns enzimek aktivitását is képes növelni. Gyakran alkalmazzák a gyulladásos markerek szintjének csökkentésére, illetve a sejteket károsító oxidatív stressz visszaszorítására.

Omega-3 

Az omega-3 zsírsavak az olajos halakban előforduló tápanyagok, melyek egészségügyi előnyei széles körben ismertek. Számos korábbi vizsgálat azt mutatja, hogy az omega-3 zsírsavak perioperatív kiegészítései csökkenthetik a műtét utáni szövődmények kockázatát, az immunmoduláló hatás révén, a gyulladás csökkentésével.3 A gyulladás csökkentése érdekében naponta 2–3000 mg omega-3 halolajat érdemes szedni a műtét után két hétig. Majd ezt követően naponta 500–1000 mg-os mennyiség ideális.

„Fontos hangsúlyozni, hogy régóta a piacon lévő, megbízható, jól ismert és megfelelő minősítésekkel rendelkező étrend-kiegészítőket érdemes használni. Élsportolók esetében ez kiemelten fontos. Az idén 20 éves BioTechUSA ezeknek a feltételeknek mind eleget tesz, kínálatában számos komplex termék található, amelyekben kombináltan megtalálhatók a felsorolt, lézeres szemműtét utáni gyógyulást segítő hatóanyagok, hiszen arra törekszünk, hogy mindenkit – így a sportolókat is – a mozgás minden területén támogassunk, például egy műtét utáni időszakban is.” – mondja Németh Sándor, a BioTechUSA termékspecialistája, akihez bárki fordulhat kérdéseivel a cég weboldalán lévő, Szakértő válaszol menüponton keresztül.

Forrás: Budai Szemészeti Központ, BioTechUSA

Kép: Pexels

Szakirodalom:

1 http://www.jpgmonline.com/article.asp?issn=0022-3859;year=2018;volume=64;issue=3;spage=155;epage=163;aulast=Ma; https://www.researchgate.net/publication/
236153155_Preoperative_oral_nutritional_interventions_in_surgery_including_arginine-_and_glutamine-enhanced_supplements
;

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19801932

2 https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2010.1815

3 http://www.jpgmonline.com/article.asp?issn=0022-3859;year=2018;volume=64;issue=3;spage=155;epage=163;aulast=Ma; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4210906/