Szaruhártya-átültetés (keratoplasztika)

2019. 12. 18.

Aki szürkehályog-műtéten vagy látásjavító lézeres szemműtéten esett át, az nem lehet később donor szaruhártya átültetéshez. 

A szaruhártya egy olyan szövet a szem látható részében, mely átlátszó és nem futnak benne erek. Ez a szövet biztosítja a fény megfelelő törését és szembe jutását. Ezért a szaruhártya átültetés valójában szövetátültetés, mert nem a teljes szervet – a szemet -, hanem annak csak egy részét cserélik ki.

A lézeres látásjavító szemműtét is a szaruhártya szövetében történik. A lebenyes eljárásoknál az operáló orvos egy FEMTO lézer vagy egy mikrokeratom eszközzel lebenyt képez a szaruhártya felső részén, majd a lebeny felhajtását követően egy excimer lézer segítségével elsimítja a szaruhártya azon részét, ahol a fénytörési hiba található. A felszíni kezeléseknél a szaruhártya felső hámrétegét egy lézer elpárologtatja vagy egy orvosi eszköz segítségével lekaparják (PRK), majd a szaruhártya szabaddá vált mélyebb rétegében az excimer lézer ugyan úgy elvégzi a dioptria korrekciót.

Mikor alkalmaznak szaruhártya-átültetést (keratoplasztikát)?

A szaruhártya bizonyos esetekben elhomályosodik, elszürkül, egyes betegségek (pl.: keratoconus) hatására túlzottan elvékonyodik, ilyenkor sajnos az egyetlen megoldás, mellyel a látás helyreállítható az a szaruhártya átültetése, vagyis a szövet cseréje. A szaruhártya-átültetést régóta alkalmazzák sikeresen. Már Magyarországon is hosszú ideje, közel száz éve végezik ezt a fajta beavatkozást. A szaruhártya-átültetés nem mondható rutinműtétnek, Magyarországon csak az erre megfelelően felkészített központokban végzik, és csak szakirányú képzettséggel rendelkező szemsebész hajthat végre ilyen operációt. Magyarországon évente átlagosan 4-500 szaruhártya-átültetést végeznek a szemész szakorvosok.

A beavatkozással kapcsolatos érdekességekről, tudnivalókról a hazipatika.com készített részletes összefoglalót dr. Resch Miklós (med.habil, PhD, egyetemi docens) szemész szakorvosunk segítségével.