Tompalåtås - lézeres szemmƱtét

2020. 10. 26.
Sokan kĂ©rdezik, hogy tompalĂĄtĂĄs esetĂ©n elvĂ©gezhetƑ-e a lĂ©zeres szemmƱtĂ©t? Íme a vĂĄlasz.

Mi az a tompalĂĄtĂĄs?

TompalĂĄtĂĄsrĂłl (ambliĂłpia) beszĂ©lĂŒnk, ha az agy, a szem Ă©s a lĂĄtĂłidegek, gyermekkorban nem tanuljĂĄk meg feldolgozni a környezetbƑl Ă©rkezƑ vizuĂĄlis ingereket Ă©s emiatt az egyik (vagy akĂĄr mindkĂ©t) szemen nem alakul ki megfelelƑ lĂĄtóélessĂ©g. A szem nem szerzi meg a teljes, 100%-os (vagy a feletti) lĂĄtĂĄs kĂ©pessĂ©gĂ©t.

FelnƑtt korban ez a lĂĄtĂĄsproblĂ©ma nem kezelhetƑ. Ha gyermekkorban idƑben Ă©szreveszik, akkor szemĂŒveglencse takarĂĄssal megerƑsĂ­thetƑ a gyenge szem. A takarĂĄsos mĂłdszernĂ©l a jĂłl lĂĄtĂł szemet takarjĂĄk le, hogy a mĂĄsik szemet kĂ©nyszerĂ­tsĂ©k munkĂĄra. Ha fennĂĄll a problĂ©ma Ă©s gyermekkorban nem kezelik, akkor a “lusta szem” örökre gyengĂ©bb marad. A tompalĂĄtĂĄs lehet kĂŒlönbözƑ mĂ©rtĂ©kƱ, elƑfordulhat, hogy az agy lĂ©nyegĂ©ben teljesen figyelmen kĂ­vĂŒl hagyja az egyik szembƑl Ă©rkezƑ informĂĄciĂłkat.

tompalåtås lézeres szemmƱtét

Hogyan lĂĄt, aki tompalĂĄtĂł?

A teljes lĂĄtĂĄst 100%-osnak nevezzĂŒk. Minden olyan esetben, amikor a 100%-os lĂĄtĂĄst nem lehet kihozni szemĂŒveggel/kontaktlencsĂ©vel (Ă©s egyĂ©b anatĂłmiai problĂ©mĂĄk kizĂĄrhatĂłk), akkor tompalĂĄtĂĄsrĂłl beszĂ©lĂŒnk.


ElvĂ©gezhetƑ-e a lĂ©zeres szemmƱtĂ©t tompalĂĄtĂĄs esetĂ©n?

Az, hogy a lĂ©zeres lĂĄtĂĄsjavĂ­tĂł kezelĂ©s elvĂ©gezhetƑ-e fĂŒgg a tompalĂĄtĂĄs mĂ©rtĂ©kĂ©tƑl. Az egyĂ©ni alkalmassĂĄgrĂłl a mƱszeres vizsgĂĄlatok utĂĄn dönt a szakorvos. Fontos, hogy a lĂ©zeres szemmƱtĂ©ttel a tompalĂĄtĂĄs nem javĂ­thatĂł! Ha elvĂ©gezhetƑ a kezelĂ©s a tompalĂĄtĂł szemen, akkor csak olyan lĂĄtĂĄsĂ©lessĂ©g Ă©rhetƑ el a lĂĄtĂĄsjavĂ­tĂĄssal, mint a legjobb felĂ­rt szemĂŒveggel. TehĂĄt a lĂ©zeres szemmƱtĂ©t utĂĄn Ășgy fog lĂĄtni a tompalĂĄtĂł szemmel, mint mƱtĂ©t elƑtt szemĂŒveggel.

 

Amennyiben szeretnĂ© tudni, hogy Ön alkalmas-e lĂ©zeres szemmƱtĂ©tre, töltse ki 3 perc alatt online alkalmassĂĄgi tesztĂŒnket!