Vedd komolyan, ha nem látsz jól vezetés közben!

2019. 11. 15.

Amikor volán mögé ül az ember, saját és utastársai, valamint minden közúton közlekedő érdekében fontos, hogy látása megfelelő legyen.

Nem meglepő, hogy a jó látás elengedhetetlen a vezetéshez, sokan azonban nem tudják, hogy környezetünk vizuális érzékelése mennyire összetett, és mennyi mindennek rendben kell lennie ahhoz, hogy a volán mögé ülhessünk. A közeli és távoli látásunk egyaránt szükséges ahhoz, hogy a vezetés biztonságos legyen: fel kell tudni mérni a közúti veszélyeket, pontosan kell látni a műszerfal jelzéseit, de a KRESZ-táblákat is időben fel kell ismerni ahhoz, hogy balesetmentesen és szabályosan tudjunk közlekedni. Gyakran előfordul, hogy az emberek nem tudják megfelelően megítélni a látásukat és nem hordanak szemüveget vagy kontaktlencsét a vezetéshez, ami balesethez is vezethet.

látás, lézeres szemműtét, vezetés

Veszélyes szituációk

Számos olyan helyzet van, ami befolyásolja az éleslátást, főleg az idősebb korosztály számára. Veszélyes lehet a színvakság és a szürkehályog – ilyen esetben a többi jármű jelzőfénye nehezebben értelmezhető. Ha valakinek csökkent a kontrasztérzékenysége, nem veszi észre azokat a tárgyakat, melyek nem emelkednek ki feltűnően a környezetükből – ez gondot jelenthet ködben, vagy éjszaka, a rosszul megvilágított utakon. Ha valamilyen szembetegség miatt valakinek csökken a látótere, akkor szintén bajban lehet sofőrként, ugyanis az információkat nem tudja maradéktalanul feldolgozni egy rövid oda pillantással. 

A forgalomban az információfeldolgozás a kor előrehaladtával lelassulhat, a bonyolult közlekedési csomópontokat például nehéz lesz átlátni. A reakció idő romlásával sokan azt is egyre nehezebben érzékelik, hogy egy másik autó milyen sebességgel halad feléjük, mint ahogy a távolság is egyre pontatlanabbul határozható meg. A vezetés szempontjából a legfontosabb vizuális képesség a sebesség és a távolság pontos felmérése. A gyenge távolság-felmérés még veszélyesebbé válik a sebesség fokozásával, hisz minél gyorsabban megy az autó, annál kevesebb idő jut reagálni a látottakra.

Vezetés során egyszerűen észrevehető, ha romlik a látásunk. Leggyakrabban azt szoktuk észlelni, hogy a távolabb lévő közlekedési táblákat homályosabban látjuk, mint korábban. Ez a panasz jelezheti a szem romlását. Érdemes ilyenkor szemészeti szakrendelésre elmenni, ahol műszeres vizsgálatok segítenek megállapítani a látásromlás mértékét és okát. Ha a háttérben nincs komplex szemészeti probléma, akkor az egyszerű fénytörési hibák ma már nagyon jól korrigálhatók szemüveggel és kontaktlencsével. Aki azonban nem akar ilyen segédeszközt, annak is megoldást kínál a modern technológia lézeres szemműtéttel. “Sokan azért tartanak a lézeres szemműtéttől, mert úgy gondolják sokáig nem tudják majd utána a normál napi rutinjukat végezni, így például vezetni sem. Ez azonban tévhit, a modern lézeres eljárásokkal már akár másnap volán mögé ülhet a páciens, ha stabilnak, biztonságosnak érzi a látását.” – mondja Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa.