Ziemer FEMTO LDV Z8 és nagy energiájú femto lézer összehasonlító kutatás

2018. 03. 8.

Milyen hatással van a hegesedésre, gyógyulásra a femto lézer energiája?

Nano és mikrojoule energiával működő femto lézerek összehasonlítása alapján a Z FEMTO 7D során használt femto lézer sokkal kevesebb hegesedési kockázattal és elhalt tönkrement sejttel jár, így a kockázat ebben a tekintetben jelentősen alacsonyabb.

A tanulmány célja az volt, hogy összehasonlítson két különböző technikával működő femto lézert. A Femto LDV a svájci gyártmánya, ezt a készüléket használjuk a Z FEMTO 7D eljárásnál. Ez a femto lézer nanojoule energiával működik, vagyis nagyon alacsony energiával.

A Visumax is femto lézer, ami 500 khz-es mikrojoule energiával működik, ami kb 1000-szeres energiát jelent a Ziemer femto lézeréhez képest.

A vizsgálat célja az volt, hogy megnézzék van-e különbség a két femto lézer által készített seb esetében a hegesedésre való reakció, illetve a programozott sejthalál az un. apoptózis tekintetében.

Az eredmények azt mutatják, hogy a hegesedést jelző fibronectin a kezelés után 4 órával egyik kezelés típus esetén sem jelentkezett, viszont 24 órával a kezelési idő után a Visumaxnál jelen volt a fibronectin, míg a Ziemer femto lézernél nem volt kimutatható.

Ziemer LDV vs Visumax fibronectin | lézeres szemműtét | femto

Hegesedést jelző fibronectin jelenléte a corneán, lebeny készítése után 4 órával és 24 órával két kezelés, a Ziemer LDV femto lézer és Visumax lézer esetében.

A másik paraméter, ami az apoptózis jelenlétét vizsgálata, azt mutatta, hogy mind a 4 órás, mind a 24 órás vizsgálatnál a Visumaxnál jelen voltak az elhalt, tönkrement sejtek, de egyáltalán nem voltak jelen a Ziemer femtoval végzett kezelés esetében.

A különbség mind 4 óránál, mind 24 óránál klinikailag szignifikáns, nagyon jelentős volt.

Ziemer LDV vs Visumax hegesedés | lézeres szemműtét | femto

A Tanulmány konklúziója, hogy a Ziemer femto által használt nanojoule nagyságrendbe tartozó lézerenergiák jobb választásnak bizonyulnak az olyan szemészeti műtétek esetén, amelyek során szaruhártya vágás szükséges, mert kevesebb az indukált sejthalál és kevesebb a hegesedést jelző fibronektin előfordulása a szaruhártya szövetében.

A Z FEMTO 7D eljárás során használt Ziemer LDV Z8 femto lézer alacsony energiája miatt kevesebb a kockázat a hegesedés és indukált sejthalál előfordulására, mint a nagy energiájú lézer esetében.

FOGLALJON IDŐPONTOT Z FEMTO 7D LÉZERES ELJÁRÁST MEGELŐZŐ ALKALMASSÁGI VIZSGÁLATRA!

FORRÁS:


RIAU A, Liu Y, LWIN N, Ang H, Tan N, Yam G, Tan D, Mehta J. Comparative Study of nJ and uJ-Energy Level Femtosecond Lasers: Evaluation of Flap Adhesion Strength, Stromal Bed Quality, and Tissue Responses. Investigative Ophthalmology & Visual Science Max 2014, Vol 55 3186-3194