Érdekli, hogy alkalmas lehet-e lézeres szemműtétre? Töltse ki a tesztet!

Érdekli, hogy alkalmas lehet-e lézeres szemműtétre? Töltse ki a tesztet!
Dr. Török Mátyás
Vélemény:
Mikor páciens lesz egy orvosból: dr. Török Mátyás saját beszámolója a lézeres látásjavító műtétről

Dr. Török Mátyás a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa hatalmas segítségnek tartja mind a szemüveg, mind pedig a kontaktlencse viselését, hiszen ezen eszközök lehetővé teszik, hogy jól lássunk, ám a legjobb megoldásnak mégis a lézeres látásjavító műtétet gondolja. Mátyás 18 éves kora óta küzd látásproblémákkal, ezért volt már szerencséje kipróbálni szemüveget és kontaktlencsét is. Már az egyetem alatt érezte, hogy előbb- utóbb élni szeretne a lézeres látásjavító műtét lehetőségével, de kivárta azt az életkort, amikor a dioptriája már nem változik. Miután elkezdett dolgozni a Budai Szemészeti Központban, és igazán belelátott a kezelés folyamatába, úgy döntött, maga is belevág a lézeres szemműtétbe.

Mátyás esetében a Zero- Touch 7D műtét mellett döntöttek a Budai Szemészeti Központban, mert egy korábbi szaruhártyasérülés miatt ez volt számára a legjobb kezelési lehetőség. Érdemes tudni, hogy a Zero- Touch 7D látásjavító műtét egy rendkívül gyors és teljesen fájdalommentes beavatkozás, mindössze tíz percig tart. A lebenyes kezelésekhez képest itt egy kicsit hosszabb időt vesz igénybe a gyógyulás időszaka, ám rövidebb lesz, mint a hagyományos felszíni kezelések (PRK) esetében. A műtét napjához közeledve Mátyás úgy gondolta, jobban fog izgulni, ám teljesen nyugodtan tudott pihenni előző este, és a szemészetre is vidáman érkezett meg. Szerinte ez annak is köszönhető, hogy már jól ismerte mind a folyamatot, a helyszínt, és természetesen az itt dolgozó profi szakembereket is.

A műtét alatt semmi fájdalmat nem tapasztalt, az egyetlen szokatlan dolog számára az volt, hogy egy furcsa illat lengte be a műtőt, amikor a beavatkozás során eltávolították szeméből a szövetet. Kisebb kellemetlenséget érzett, mikor a műtét után kiment az érzéstelenítő hatása, de ez egy ilyen felszíni kezelésnél természetesnek tekinthető. A műtét utáni napon már ki tudta nyitni a szemét, és az otthoni teendőit is tudta intézni, viszont sokat pihent, és még jól esett hosszabb időre csukva tartani a szemeit. A beavatkozást követő harmadik napon, már sokkal jobban érezte magát. Az igazán jó látásélesség kialakulását egy hónappal a műtét utánra teszi a jobb szemén, a bal szemének kicsit több idő kellett, körülbelül négy hónap, hogy teljesen. A műtétre 2021 októberében került sor, azóta pedig tökéletesnek érzi a látását.

Időközben egyik családtagja is átesett egy lézeres látásjavító kezelésen a Budai Szemészeti Központban, és egyetértenek abban, hogy mennyire jó érzés végre mindenféle segédeszköz nélkül újra jól látni. Mátyást már rendkívül zavarta a kontaktlencse okozta szemszárazság, ezért már csak heti két nap hordta, így külön bónuszként éli meg, hogy ettől a kellemetlenségtől is búcsút vehetett. Mivel a szakorvos a Zero- Touch 7D látásjavító műtéten esett át, így saját példáján is jól betudja mutatni a leendő pácienseknek ezt a folyamatot.

Ha érdekel, ahogy egy szemész szakorvos páciensként mesél a látásjavító lézeres műtétjéről, a lenti linken meghallgathatod:

Mondja el ön is a véleményét!