Érdekli, hogy alkalmas lehet-e látásjavító szemműtétre?

Péter Júlia - OptiLASIK lézeres szemműtét vélemény

Péter Júlia

Vélemény:
"Nagyon jó érzés látni, néha úgy érzem, hogy ott a szemüveg és le akarom venni, mert olyan hihetetlen, hogy éles a kép folyamatosan."

A szemem a lézeres szemműtét előtt -4,25-ös volt és szemüveg nélkül nagyon rosszul láttam. Kontaktlencsét nem tudtam hordani, mert régebben hordtam, de folyton begyulladt tőle a szemem, ezért már 16 éve abbahagytam a próbálkozást. Bár a külsőmmel nem volt gondom szemüvegesen, sokan mondták, hogy jól áll, de sok mindenben zavaró volt. Ilyen például a sportolás, a főzés a kicsapódó pára miatt, vagy egyszerűen, ha télen bejöttem a hidegről, akkor is bepárásodott. Lehet, hogy furcsa, de a lépcsőket is rosszul láttam lefele, mert elvágta vizuálisan a szemüveg széle és nem tudtam hova lépjek, inkább megérzésre mentem le a lépcsőn. Ezen kívül a szemüveggel nincs teljes spektruma a látásnak, mert láttam a szemüveg szélét.

Már régen eldöntöttem, hogy megyek műtétre, de kicsit tartottam a fájdalomtól, a munkából való hiányzástól és legjobban természetesen attól, hogy mi lesz, ha nem sikerül és nem fogok látni. Volt egy kellemetlen élményem is egy másik lézeres szemműtét központban, ahol azt mondták, mivel vékony a szaruhártyám és öregszem is, ezért inkább csak 3-3,5-el javítják a dioptriáimat, hogy később amikor elkezd közelre romlani a látásom, akkor tovább ne kelljen szemüveget viselni. Ezért arra kértek, hogy hordjak gyengébb szemüveget, -3,5 dioptriával, amit hordtam is 1 évig, de nem volt komfortos. Ezért is mentem el egy másik szemészeti központba, hogy meghallgassam, mi a véleményük. A Budai Szemészeti Központban a teljes látásjavítást javasolták OptiLASIK 7D kezeléssel, tudva azt, hogy a korom előrehaladtával kell majd olvasó szemüveg, ami még mindig jobb a bifokális szemüvegnél és nem kell állandóan hordani.

A lézeres szemműtét napján elolvastam a lehetséges mellékhatásokat és egy kicsit megijedtem, de az orvos megnyugtatott, így persze izgultam, de befeküdtem a gép alá. Maga a procedura nagyon rövid volt, nem fájt, a szemem mélyen ülő, így a szemhéjak szétfeszítés volt a legkellemetlenebb, de ez sem tartott sokáig. Az érzéstelenítés hatott, így nem fájt semmi. A műtét után nagy öröm volt, hogy rögtön látok, csak kicsit fátyolosan, de az is gyorsan elmúlt. Közelre volt eleinte furcsa és erőltetni kellett a szemem, de már az is rendben van. A műtét után említették, hogy az első nap lehet kellemetlen idegentest érzés, de nekem semmi nem fájt, pedig egész nap számítottam rá, másnap sem fájt és azóta sem, ami kellemes meglepetés volt.

Az életem sokkal kényelmesebb lett és, ha meggondoljuk, hogy nem kell szemüveget csináltatnom, akkor anyagilag is kifizetődő, pár év alatt behozza az árát a műtét. Nagyon jó érzés látni, néha úgy érzem, hogy ott a szemüveg és le akarom venni, mert olyan hihetetlen, hogy éles a kép folyamatosan. Most voltam wellness hétvégén egy szállodában, ahova gyakran jártunk és rácsodálkoztam részletekre és olyan dolgokra, amit eddig szemüveg nélkül a fürdőben nem láttam. Az első mozi élményem is szuper volt, mert eddig láttam a szemüveg széleit, most az egész vásznat tudtam egyben befogadni. Egyszóval nagyon elégedett vagyok.