Érdekli, hogy alkalmas lehet-e látásjavító szemműtétre?

Berényi Anna - látásjavító szemlencse műtét vélemény

Berényi Anna

Vélemény:
,,A látásjavító szemlencse műtét napján estére már jól láttam."

Berényi Anna írónő a műtét előtt már használt olvasószemüveget és távolra sem látott jól. Beszélgető távolságra szemüveg nélkül csak foltokat érzékelt az emberek arcából. Végül látásjavító szemlencse műtét mellett döntött, amire nem is volt kérdés, hogy a Budai Szemészeti Központban kerül sor. Annának nagy bizalma volt a szemészeti központban, hiszen a férje az ügyvezető igazgató: ,,Többször beszéltünk a férjemmel arról, hogy milyen orvosokat enged műteni a központban és abban egyeztünk meg, ha azt tudja mondani, hogy jó szívvel ő is alá feküdne a késüknek, vagy a fiainkat engedné megműteni, csak akkor enged egy orvost operálni. Így én is aggodalom nélkül érkeztem a vizsgálatokra, majd a műtétre” – meséli.

Elmondása szerint nem izgulós típus ezért a beavatkozás napján sem izgult. Örömmel várta, hogy végre megoldódjon ez a probléma. ,,A műtét maga nem fájdalmas, ezt tényleg jól gondoltam és ezért nem is izgultam miatta. Akikkel beszélgettem a műtétről, mind attól féltek, hogy nem tudnák nyitva tartani a szemüket a beavatkozás során. Hát ettől nem kell tartani, mert a műszereknek hála az ember nem tudja közben becsukni a szemét. Nagyon erős fényeket láttam műtét közben, ami zavaró volt, az viszont segített, hogy a beavatkozás előtt elmondta az orvos, hogy mire számíthatok. Tudtam, hogy pontosan milyen lépésekből áll majd a kezelés, és a műtét közben is folyamatosan mondta hol tart a folyamat. A második szememnél már nem is éreztem olyan hosszúnak az időt, hisz tisztában voltam a lépésekkel” – emlékezik vissza az író.  Anna trifokális műlencsét választott, aminek nagy előnye, hogy három fókusztávolságra garantál éleslátást. A beavatkozást Dr. Nagymihály Attila vezető sebész végezte.

A műtét után, amikor felült már látott annyira, hogy vissza tudjon sétálni a váróba, ahol volt pár perce pihenni és megvárni a kísérőjét, aki hazaviszi, hiszen szemlencse műtétet követően tilos autót vezetni. ,,A műtét délelőtt volt, utána úgy éreztem, hogy folyamatosan könnyezik a szemem. Ez addig tartott, amíg valamikor kora délután el nem aludtam. Másfél óra alvás után felkeltem és hihetetlen, de azóta jól látok. Természetesen eleinte még ingadozott kicsit a látásélesség, néha kicsit jobb, néha kicsit rosszabb volt és a fényeket különösen erősen érzékeltem. Két hónapja volt a műtétem és szerencsére minden zavaró dolog (pl. fényérzékenység) elmúlt. Arra figyelmeztetett az orvos, hogy monitor távolságra előfordulhat, hogy kelleni fog egy kis dioptriás munkaszemüveg, de mára elmondhatom, hogy mindenhova jól látok segédeszköz nélkül.”

Berényi Anna videóban is mesél a látásjavító szemlencse műtéttel kapcsolatos tapasztalatairól: