Érdekli, hogy alkalmas lehet-e látásjavító szemműtétre?

Stefanek Gertrúd műlencse beültetés beszámoló

Stefanek Gertrúd

Vélemény:
"Azt üzenném a korosztályomnak, de a fiatalabbaknak is, hogy nem érdemes várni a látásjavító szemműtéttel!"

Stefanek Gertrúd, kétszeres olimpiai bronzérmes tőrvívó, látásjavító szemlencse beültetésen esett át a Budai Szemészeti Központban.  Az olimpikon elmondása szerint, szeme már jó ideje rendetlenkedett és szürkehályogot is diagnosztizáltak nála. Ismerősök ajánlására kereste fel a szemészeti központot, annak reményében, hogy végleg búcsút intsen a rossz látásnak. Első látogatása során úgy tűnt sajnos nem lesz alkalmas a beavatkozásra, de átmeneti kezelést követően pár hónap elteltével már alkalmasnak bizonyult.

Gertrúd végül nyújtott fókuszú monofokális/EDOF műlencse beültetésre érkezett szemészetünkre, melyet Dr. Nagymihály Attila végzett el. ,,Olyan simán ment minden, hogy egészen meglepődtem, nagyon szimpatikus volt mindenki, mondták, hogy kicsit várjak majd felfeküdtem az asztalra és akkor elindult az egész. Azt tudtam, hogy szúrás nem lesz, mert azt nem szeretem, szerencsére csak rengeteg szemcseppet kaptam. Amikor elindult a folyamat hűsítő érzés volt a szememnek, de fájdalmat egyáltalán nem éreztem. Persze az a gondolat megvolt, hogy jesszusom engem most műtenek, ugyanakkor nagyon érdekes volt az egész”- idézi fel a műtét napját. ,,Elképesztően profi módon ment az egész, effektíve jó tapasztalat volt”- meséli.

A műlencse behelyezés, vagyis szürkehályog műtét után felhelyezték Gertrúd szemeire, az átlátszó védő „kagylókat”, majd arra kérték, hogy üljön le a váróba, amíg a férje meg nem érkezik, hiszen a beavatkozás után tilos a vezetés. Az elkövetkezendő egy-két napban kerülte a fényt, mert szeme még érzékenynek bizonyult és némi idegentest érzést is tapasztalt, azonban fájdalom nem jelentkezett a gyógyulás folyamatában.

Elmondása szerint azóta is élvezi az új színeket, amiket a műtét óta fedez fel a mindennapokban, és azt sem titkolja, hogy olvasáshoz ettől függetlenül is szüksége van egy jóval alacsonyabb dioptriával rendelkező szemüvegre. Arról is beszélt, hogy a beavatkozásnak volt egy fajta nevelő szándéka is, hiszen már évek óta próbálja rábeszélni lányát lézeres szemműtétre. Úgy érzi a beavatkozással nem csak látása lett jobb, de fiatalabbnak is érzi magát, arról nem is beszélve, hogy a hétköznapi teendőket is jelentősen megkönnyíti ez a változás.

Videónkból még több információt tudhat meg Stefanek Gertrúd műtétjéről.