5 milliárd rövidlátó lesz 2050-ben

2016. 05. 19.

2050-re megduplázódik a rövidlátók aránya a világon, és ezért nagy részben az emberiség életmódváltozása a felelős.

Az Amerikai Szemorvos Társaság (AAO) lapja most tette közzé azt a tanulmányt, amelyben a rövidlátás előfordulását vizsgálták az egész Földön. Ebben a tanulmányban becslést végeztek arra vonatkozóan is, hogy mi várható a jövőben a rövidlátás előfordulásában. Ez az eddig végzett legrészletesebb ilyen típusú tanulmány, összesen 145 ilyen témájú tanulmány összegzése.

2000-ben a Föld lakosságának 23%-a volt rövidlátó. Ez a szám várhatóan 50%-ra emelkedik 2050-re, ami az akkori várható lélekszámmal számolva 5 milliárd embert jelent.

Ha érdekli a rövidlátás tudományos magyarázata, itt olvashat róla bővebben.

Az okok között szerepelnek környezeti faktorok, és drámai életmód változások is. Ilyenek a táplálkozásban bekövetkező változások, az egyre hosszabb idejű közeli munka, a kültéren töltött idő csökkenése. Kimutatható az elektronikus eszközök (telefon, táblagép) káros hatása is.

A nagyfokú rövidlátás (-5.0 dioptria, vagy annál nagyobb) majdnem 1 milliárd embert fog érinteni, ami azért fontos, mert ezek között sokkal nagyobb a súlyos szemészeti szövődmények gyakorisága. A tanulmány szerint 2050-re várhatóan a rövidlátás miatti szemészeti szövődmények lesznek a fő felelősök a válságért.

A Budai Szemészeti Központban elérhető Z FEMTO 7D kezelés a rövidlátáson segít – a szaruhártya formájának átalakításával. A Magyarországon elérhető legmodernebb kezelés érintés nélkül szabadítja meg a pácienst a szemüvegétől, 2 lézer segítségével.

A Z FEMTO 7D kezelésről, a rövidlátás javításának lépéseiről itt olvashat bővebben.