Étrendkiegészítők, fehérjeporok és vitaminok szedése lézeres szemműtét után

2019. 03. 1.

Nagyon sok kérdés merült fel az utóbbi időben étrendkiegészítők fogyasztásáról a lézeres szemműtétet követő időszakban. Ezeket a kérdéseket próbáljuk összefoglalóan megválaszolni a következő interjúban Dr. Nagymihály Attilával.

Szabad-e fehérjeporokat, aminosavakat tartalmazó étrendkiegészítőket fogyasztani a lézeres szemműtét után?

A fehérjeporok, mint táplálékkiegészítők koncentrált élelmiszerek. A fehérje mint tápanyag, szinte minden szövetünk egyik alap építőköve. A lézeres szemműtétek, a műtét típusától függően, eltérő gyógyulási idővel és korlátozással járnak. A sportolás rövid idejű korlátozásának ellenére, az étrendkiegészítők használata nem tilos, sőt!

A szervezetünk az elfogyasztott fehérjét aminosavakra bontja az emésztési folyamat során, és a szövetek regenerálódásához és a felépítésükhöz használja fel őket. Akár húst, akár egy fehérjeturmixot fogyasztunk, ugyanez a folyamat játszódik le. A fehérjék tehát lényegében aminosavakból épülnek fel. A testünknek, szöveteinknek ezekre van szüksége megfelelő regenerációhoz. Ezek a makrotápanyagok a mindennapi étrendünkben lévő élelmiszerekben is megtalálhatóak, így fogyasztásuk nem tilos, nem jár káros szövődményekkel. Bizonyos kutatások  a PRK lézeres kezeléssel kapcsolatban kimutatták, hogy a műtét utáni regenerációt és hámosodást a fokozott aminosav és C-vitamin bevitel elősegíti.

Fontos hangsúlyozni, hogy kereskedelmi forgalomban lévő, megbízható étrendkiegészítőket érdemes használni.

Lézeres szemműtét | sport | táplálékkiegészítő

Szedhető-e C-vitamin a lézeres szemműtétet követően?

Szent-Györgyi Albertnek köszönhetően a magyarok jól tudják, milyen fontos a C-vitamin fogyasztása. Jótékony hatásairól rengeteg cikk olvasható az interneten. A legnépszerűbb antioxidánsként gyakorlatilag kortól függetlenül ajánlják. Többek között citrusfélékben és zöldségekben is megtalálható nagyobb mennyiségben. Ahogy ezekre az élelmiszerekre, a C-vitamin fogyasztásra sincs külön korlátozás a lézeres szemműtétet követő időszakban. Vízben oldódó vitaminként, a felesleg a vizelettel távozik, így a túlfogyasztásától sem kell tartanunk. Korábbi kutatások alapján azt gondolják, hogy a C-vitamin a fehérjékhez és az aminosavakhoz hasonlóan szintén hozzájárulhat a megfelelő regenerációhoz, így fogyasztása nem ellenjavallt, sőt, a megfelelő mennyiségben javasolt!

Forrás: Budai Szemészeti Központ
A cikk szerzője a Budai Szemészeti Központ orvosa, ha kérdése van a szerzőhöz a cikk tartalmával kapcsolatban, akkor a Kapcsolat menüpontban megadott e-mail elérhetőségen írhat neki.
A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!