Miért érezzük úgy, mintha lenne valami a szemünkben?

2022. 07. 13.

Valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy úgy érezte, valami van a szemében. Ezt idegentest-érzésnek hívják, aminek ismertetőjelei a kellemetlen, szúró, égő és gyakran fájdalmas érzés, az erőteljesebb könnyezés, valamint a szem bepirosodása. Mi lehet a kiváltó ok?

Nem ritka az, hogy valami tényleg a szemünkbe megy. Egy porszem, egy szempilla, vagy egy kis szemfesték könnyen okozhat olyan szemirritációt, amit azonnal megérzünk. Ennek oka, hogy a szem elülső részén található szaruhártya egy kimondottan érzékeny része a testünknek. Számokkal kifejezve bőrünknél például 400-szor érzékenyebb. Gondoljunk csak bele, ha a szempillánk az arcunkra vagy a kezünkre esik, nem vesszük észre, ezzel szemben a szemünkbe kerülve egyből kellemetlenséget okoz. 

idegentest-érzés - valami a szemben - idegentest -szemszárazság

Hiába érezzük úgy, még sincs a szemünkben semmi!

Ez a frusztráló panasz leginkább pislogáskor okoz kellemetlenséget az embernek, ráadásul az sem ritka, hogy több napig irritálja a szemet. De vajon mi lehet az oka? Nézzünk meg pár esetet, ami idegentest-érzést eredményezhet:

1. Kontaktlencse-viselés

Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa hívja fel arra a figyelmet, hogy a kontaktlencse helytelen használata az egyik gyakori kiváltó oka az idegentest-érzésnek. Probléma lehet, ha túl sok ideig van a szemünkön a lencse, vagyis túlhorjuk. Egy kontaktlencse viszonylag könnyen tud sérülni is, ilyenkor pedig már nem szabadna hordani, azonban ezt sokan nem veszik figyelembe. Ha valaki így használja a lencsét, akkor fennáll annak a veszélye, hogy mikrosérüléseket okoz vele a szaruhártyán, ez pedig kellemetlen érzést eredményezhet a szemben. 

2. Szemszárazság

Nem ritka eset, hogy a szemszárazság okolható az idegentest-érzésért. Ez a szemirritáció leginkább azoknál jelentkezik, akik sok időt töltenek a számítógép előtt munka vagy tanulás céljából, esetleg túl sokat nézik egyéb digitális eszközeik kijelzőjét. Az ilyen jellegű szemszárazság nagyon sokakat érint a fiatalabb generációból. Érdemes a következő alkalommal a számítógépünket vagy mobilunkat használva megszámolni, hogy egy perc alatt hányszor pislogunk! Abban az esetben, ha nem pislogunk eleget, szemfelszínünket nem tudjuk kellően nedvesen tartani, ennek hiányában pedig nem tud egészségesen működni látószervünk. Mennyi az optimális pislogás száma percenként? Nagyjából 22-24 pislogás lenne az ideális. Ha ennél kevesebbet pislogunk, akkor sajnos könnyedén kialakulhat szemszárazság, látásromlás, és az is előfordulhat, hogy olyan érzésünk lesz folyamatosan, mintha lenne valami a szemünkben. 

3. Szemhéjszéli gyulladás

Egy igen gyakran jelentkező szemészeti betegség a szemhéjszéli gyulladás. Akkor jelenhet meg, ha a szempillák tövében található mirigyek elzáródnak és elfertőződnek. Duzzadt, piros szemhéj jelzi a problémát, majd könnyen szemszárazság is kialakulhat, aminek pedig jellemzője lehet az idegentest-érzés. Abban az esetben ha gyulladást észlelünk szemhéjunkon, érdemes szemész szakorvossal konzultálni és elejét venni egy esetlegesen komolyabb gyulladásnak.

4. Kötőhártya-gyulladás

A kötőhártya-gyulladás a szemet érintő betegségek közül a leggyakoribb. Kiváltó oka lehet kórokozó, vírus és allergia is. Jellemzően ilyenkor pirosassá, rózsaszínessé válik a szemfehérje, és olyan érzésünk is lehet, mintha valami a szemünkbe ment volna. 

Abban az esetben, ha idegentest-érzést tapasztalunk a szemünkben, használjunk első körben műkönnyet, vagy borogassuk be a szemhéjunkat. Amennyiben huzamosabb ideig fennáll a kellemetlenség, akkor mindenképp érdemes szakemberhez fordulni!

 

Felhasznált szakirodalom:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22726587/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24150468/