Komoly veszélyeket hordoznak a kontaktlencsék

2018. 11. 13.
VilĂĄgszerte 125 milliĂłan viselnek kontaktlencsĂ©t, sokan mĂ©gsem tudjĂĄk, hogy ha nem tartjĂĄk be az alapvetƑ kontaktlencse-viselĂ©si szabĂĄlyokat, akkor komoly problĂ©mĂĄkat okozhatnak maguknak. A higiĂ©nia fontossĂĄga mellett a tĂșlhordĂĄs veszĂ©lyeire is felhĂ­vja a figyelmet Dr. Jaros Katarina, a Budai SzemĂ©szeti Központ operĂĄlĂł szemĂ©sz szakorvosa.

Sokan azt gondoljĂĄk, hogy ha a szemĂŒveget kontaktlencsĂ©re cserĂ©lik, akkor akĂĄr el is dobhatjĂĄk azt, soha többet nem lesz szĂŒksĂ©gĂŒk rĂĄ. Ez azonban nincs Ă­gy, a szemnek szĂŒksĂ©ge van pihenĂ©sre, a tĂșlhordĂĄs pedig veszĂ©lyes lehet.

Lézeres szemmƱtét | kontaktlencse | kék szem

„ManapsĂĄg mĂĄr olyan jĂł minƑsĂ©gƱ kontaktlencsĂ©ket gyĂĄrtanak (jĂł oxigĂ©n ĂĄteresztĂ©s, vĂ­ztartalom, hogy az egĂ©sz napos (8-12 ĂłrĂĄs) hasznĂĄlatĂĄnak akadĂĄlya nincs. ÉjszakĂĄra azonban nem javaslom a kontaktlencse viselĂ©st, mivel a  könnyrĂ©teg ekkor cserĂ©lƑdik, frissĂŒl, Ă©s ez nagyon fontos folyamat, mivel a szaruhĂĄrtya elĂŒlsƑ rĂ©tegei fƑkĂ©nt a könnybƑl kapjĂĄk a tĂĄpanyagokat. Ezt a termĂ©szetes folyamatot a bennalvĂłs kontaktlencsĂ©k gĂĄtoljĂĄk. MĂĄs a helyzet az Ă©jszakai terĂĄpiĂĄs  kemĂ©ny kontaktlencsĂ©kkel (ortokeratolĂłgia), hisz ezeket csak Ă©jszaka kell viselni Ă©s kb. 24 ĂłrĂĄn keresztĂŒl  biztosĂ­tjĂĄk azt, hogy  a beteg kontaktlencse nĂ©lkĂŒl jĂłl lĂĄsson. FertƑzĂ©s  veszĂ©lye ezeknĂ©l a lencse tĂ­pusoknĂĄl  is kb. 20%-os, ugyanĂșgy, mint a napi lĂĄgy kontaktlencsĂ©knĂ©l is” – mondja a szakorvos.

Mire Ă©rdemes figyelni?

Nem csak arra kell figyelni, hogy egy nap ne legyen a kontaktlencse a javasoltnĂĄl többet a szemben, hanem arra is, hogy ha lejĂĄr a szavatossĂĄga, cserĂ©ljĂŒk, Ă©s Ășjat kezdjĂŒnk hasznĂĄlni. A lencse vĂĄzĂĄt alkotĂł rĂĄcshĂĄlĂłba a könnybƑl fehĂ©rjĂ©k tapadnak, melyek eltömĂ­tik a mikrorĂ©seket: az oxigĂ©n ĂĄteresztƑ kĂ©pessĂ©g csökken, nƑ a fertƑzĂ©s kockĂĄzata, sƑt, az allergia kialakulĂĄsĂĄnak esĂ©lye is. „A gyĂĄrtĂł ĂĄltal meghatĂĄrozott ideig lehet a kontaktlencsĂ©ket viselni , illetve minden este ĂĄpolni Ă©s tisztĂ­tani Ƒket. TĂșlhordĂĄs esetĂ©n a lencse szakadhat, illetve könnybƑl kicsapĂłdott fehĂ©rje, zsĂ­r rakĂłdik le a felszĂ­nĂ©n, ami krĂłnikus irritĂĄlĂĄst okozhat.  Ennek következmĂ©nyekĂ©nt vĂĄltozĂĄsok alakulnak ki  a kötƑhĂĄrtyĂĄn, melyek olyan mĂ©rtĂ©kƱek lehetnek, hogy a beteg egyĂĄltalĂĄn nem, vagy csak rövid ideig tudja hasznĂĄlni a kontaktlencsĂ©t.  Ezek a panaszok megjelenhetnek akĂĄr több Ă©ves viselĂ©s utĂĄn is.”

Ha a szem piros, fĂĄj, vagy Ă©rzĂ©keny a fĂ©nyre, nem szabad erƑltetni a kontaktlencsĂ©t, mĂ­g teljesen egĂ©szsĂ©ges nem lesz, ebben az idƑszakban javasolt szemĂŒveget hordani. „A kontaktlencse viselĂ©se sorĂĄn mikrosĂ©rĂŒlĂ©sek alakulhatnak ki a szaruhĂĄrtya felszĂ­nĂ©n, ami egy tĂĄptalaja lehet a kĂ©sƑbbi bakteriĂĄlis szaruhĂĄrtya fertƑzĂ©seknek. EzĂ©rt szemgyulladĂĄsnĂĄl a kontaktlencse viselĂ©st mellƑzni kell, mivel vannak  olyan baktĂ©riumok, melyek  akĂĄr 24 Ăłra lefolyĂĄsa alatt megfertƑzik az egĂ©sz szaruhĂĄrtyĂĄt, ami sĂșlyos lĂĄtĂĄscsökkenĂ©ssel, vagy vaksĂĄggal is jĂĄrhat.”

A kontaktlencse jĂł megoldĂĄs lehet arra, hogy nĂ©hĂĄny ĂłrĂĄra megszabaduljunk a szemĂŒvegtƑl, de vĂ©gleges megoldĂĄst kizĂĄrĂłlag a lĂ©zeres szemmƱtĂ©t nyĂșjthat.  JĂł pĂ©lda arra, hogy milyen hatĂĄssal van a szemĂŒnkre a kontaktlencse-viselĂ©s, hogy lĂ©zeres szemmƱtĂ©tet megelƑzƑ alkalmassĂĄgi vizsgĂĄlat elƑtt egy hĂ©tig nem szabad kontaktlencsĂ©t viselni, mert olyan mikrosĂ©rĂŒlĂ©seket okoz a szaruhĂĄrtyĂĄn, ami befolyĂĄssal lehet a vizsgĂĄlati eredmĂ©nyekre.

Forrås: Budai Szemészeti Központ
A cikk szerzƑje a Budai SzemĂ©szeti Központ orvosa, ha kĂ©rdĂ©se van a szerzƑhöz a cikk tartalmĂĄval kapcsolatban, akkor a Kapcsolat menĂŒpontban megadott e-mail elĂ©rhetƑsĂ©gen Ă­rhat neki.
A betegsĂ©g, tĂŒnetek leĂ­rĂĄsa önmagĂĄban nem alkalmas diagnĂłzis felĂĄllĂ­tĂĄsĂĄra, nem helyettesĂ­theti a szakorvossal törtĂ©nƑ konzultĂĄciĂłt. Ha bĂĄrmilyen betegsĂ©g gyanĂșja felmerĂŒl, kĂ©rjĂŒk egyeztessen kezelƑorvosĂĄval!

Kép: Budai Szemészeti Központ

Szakirodalom:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31194053
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31198674
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31120209