Komoly veszélyeket hordoznak a kontaktlencsék

2018. 11. 13.

Világszerte 125 millióan viselnek kontaktlencsét, sokan mégsem tudják, hogy ha nem tartják be az alapvető kontaktlencse-viselési szabályokat, akkor komoly problémákat okozhatnak maguknak. A higiénia fontossága mellett a túlhordás veszélyeire is felhívja a figyelmet Dr. Jaros Katarina, a Budai Szemészeti Központ operáló szemész szakorvosa.

Sokan azt gondolják, hogy ha a szemüveget kontaktlencsére cserélik, akkor akár el is dobhatják azt, soha többet nem lesz szükségük rá. Ez azonban nincs így, a szemnek szüksége van pihenésre, a túlhordás pedig veszélyes lehet.

Lézeres szemműtét | kontaktlencse | kék szem

„Manapság már olyan jó minőségű kontaktlencséket gyártanak (jó oxigén áteresztés, víztartalom, hogy az egész napos (8-12 órás) használatának akadálya nincs. Éjszakára azonban nem javaslom a kontaktlencse viselést, mivel a  könnyréteg ekkor cserélődik, frissül, és ez nagyon fontos folyamat, mivel a szaruhártya elülső rétegei főként a könnyből kapják a tápanyagokat. Ezt a természetes folyamatot a bennalvós kontaktlencsék gátolják. Más a helyzet az éjszakai terápiás  kemény kontaktlencsékkel (ortokeratológia), hisz ezeket csak éjszaka kell viselni és kb. 24 órán keresztül  biztosítják azt, hogy  a beteg kontaktlencse nélkül jól lásson. Fertőzés  veszélye ezeknél a lencse típusoknál  is kb. 20%-os, ugyanúgy, mint a napi lágy kontaktlencséknél is” – mondja a szakorvos.

Mire érdemes figyelni?

Nem csak arra kell figyelni, hogy egy nap ne legyen a kontaktlencse a javasoltnál többet a szemben, hanem arra is, hogy ha lejár a szavatossága, cseréljük, és újat kezdjünk használni. A lencse vázát alkotó rácshálóba a könnyből fehérjék tapadnak, melyek eltömítik a mikroréseket: az oxigén áteresztő képesség csökken, nő a fertőzés kockázata, sőt, az allergia kialakulásának esélye is. „A gyártó által meghatározott ideig lehet a kontaktlencséket viselni , illetve minden este ápolni és tisztítani őket. Túlhordás esetén a lencse szakadhat, illetve könnyből kicsapódott fehérje, zsír rakódik le a felszínén, ami krónikus irritálást okozhat. Ennek következményeként változások alakulnak ki a kötőhártyán, melyek olyan mértékűek lehetnek, hogy a beteg egyáltalán nem, vagy csak rövid ideig tudja használni a kontaktlencsét.  Ezek a panaszok megjelenhetnek akár több éves viselés után is.”

Ha a szem piros, fáj, vagy érzékeny a fényre, nem szabad erőltetni a kontaktlencsét, míg teljesen egészséges nem lesz, ebben az időszakban javasolt szemüveget hordani. „A kontaktlencse viselése során mikrosérülések alakulhatnak ki a szaruhártya felszínén, ami egy táptalaja lehet a későbbi bakteriális szaruhártya fertőzéseknek. Ezért szemgyulladásnál a kontaktlencse viselést mellőzni kell, mivel vannak  olyan baktériumok, melyek  akár 24 óra lefolyása alatt megfertőzik az egész szaruhártyát, ami súlyos látáscsökkenéssel, vagy vaksággal is járhat.”

A kontaktlencse jó megoldás lehet arra, hogy néhány órára megszabaduljunk a szemüvegtől, de végleges megoldást kizárólag a lézeres szemműtét nyújthat.  Jó példa arra, hogy milyen hatással van a szemünkre a kontaktlencse-viselés, hogy lézeres szemműtétet megelőző alkalmassági vizsgálat előtt egy hétig nem szabad kontaktlencsét viselni, mert olyan mikrosérüléseket okoz a szaruhártyán, ami befolyással lehet a vizsgálati eredményekre.

Forrás: Budai Szemészeti Központ
A cikk szerzője a Budai Szemészeti Központ orvosa, ha kérdése van a szerzőhöz a cikk tartalmával kapcsolatban, akkor a Kapcsolat menüpontban megadott e-mail elérhetőségen írhat neki.
A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!

Kép: Budai Szemészeti Központ

Szakirodalom:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31194053
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31198674
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31120209