Érdekli, hogy alkalmas lehet-e látásjavító szemműtétre?

Szembetegségek - szem betegségei - szemproblémák - lézeres szemműtét - kötőhártya gyulladás - keratoconus - szürkehályog műtét - szembevérzés Szembetegségek - szem betegségei - szemproblémák - lézeres szemműtét - kötőhártya gyulladás - keratoconus - szürkehályog műtét - szembevérzés

Kötőhártya-gyulladás

Kötőhártya-gyulladás (conjunctivitis) és kiváltó okai

Ha azt vesszük észre, hogy szemünk váladékozik, viszket illetve a szemfehérjénk pirosassá válik, gyanakodhatunk, hogy kötőhártya-gyulladásunk van. A kötőhártya (conjunctiva) egy áttetsző réteg, ami a szemfehérjénk és szemhéjak belső felszínét borítja. Gyulladását okozhatja vírus illetve bakteriális eredetű fertőzés, allergia vagy szemszárazság is. Kötőhártya-gyulladás már csecsemőkorban is előfordulhat. Mivel fertőző betegségről beszélünk fontos a korai felismerés és a kezelés, főleg, ha gyerekekről van szó, hiszen óvodában és iskolában több a fizikai kontakt és így nagyobb a fertőzés veszély. Bár kellemetlen állapotról van szó, látásromlás jellemzően nem kíséri a problémát.

szem betegségei - kötőhárya-gyulladás - szembetegség - szemcsepp - szemszárazság - műkönny - kotohartyagyulladas

Foglaljon időpontot

Kérjen időpontot online! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, kollégáink a megfelelő szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

A kötőhártya-gyulladás tünetei

szem betegségei - kötőhárya-gyulladás - szembetegség - szemcsepp - szemszárazság - műkönny - kotohartyagyulladas
 • szemviszketés
 • váladékozó szem (fehér és/vagy zöld váladék)
 • szemhéjak összeragadása főleg reggelente
 • szem bepirosodik, bevörösödik
 • idegentest-érzés a szemben
 • erős könnyezés
 • szúró érzés a szemben
 • homályos látás
 • megduzzadt nyirokcsomók
 • fényérzékenység
 • égő érzés a szemben

A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!

Mikor kell kötőhártya-gyulladással orvoshoz fordulni?

Ha a következő tüneteket tapasztalja forduljon orvoshoz:

 • Sok sárga és zöld váladék távozik a szemből, és reggelente összeragadnak a szemhéjak.
 • Ha súlyos fájdalmat tapasztal a szemében, amikor erős fénybe néz.
 • Ha úgy érzi látása jelentősen romlott a kötőhártya-gyulladás miatt.
 • Magas láz, hidegrázás, arcfájdalom vagy látásvesztés esetén.
 • Ha tünetei enyhék maradnak, de a pirosság nem múlik el két héten belül.
 • Ha újszülött gyermekének van kötőhártya-gyulladása.

Hogyan diagnosztizálják a kötőhártya-gyulladást?

Ha szemei vörösek és gyulladtak, nem minden esetben kötőhártya-gyulladás áll a háttérben. Egyéb szembetegségek is okozhatnak hasonló tüneteket mint például allergia, iritisz, szemhéjszéli gyulladás, stb.

Ha szemészetre látogat orvosa alaposan ki fogja kérdezni a tüneteiről, és megvizsgálja a szemét, hogy kizárhassa a többi hasonló tünettel járó betegséget. Előfordulhat, hogy a szemész mintát vesz a szemváladékból, hogy megállapíthassa pontosan, milyen baktériumok vagy kórokozók felelősek a gyulladásért.

Ha orvosa kötőhártya-gyulladást állapít meg a következő kérdéseket érdemes feltenni:

 • Fertőző a kötőhártya-gyulladásom?
 • Ha az, hogyan kerülhetem el, hogy továbbadjam másoknak?
 • Otthon kell-e maradnom, amíg jobban nem leszek?

Az előbbi kérdésekre vonatkozó válaszokat ezen az oldalon találja.

A kötőhártya-gyulladás kezelése

A kötőhártya gyulladás lehet fertőzéses (bakteriális, virális) vagy nem fertőzéses (allergia, irritáció) eredetű.
Ha bakteriális eredetű a fertőzés általában sűrű, gennyes váladék (sárga, zöld, vagy sárgászöld) látható. Kezelése antibiotikum tartalmú szemcseppekkel történik, ezek használatával javulás várható néhány nap alatt.
A vírusos eredetű kötőhártya gyulladások általában valamilyen általános vírusfertőzés kísérőjeként (pl. megfázás, hasmenés, stb.) jelennek meg. A tünetek a következők lehetnek: kifejezetten vörös szem, vizes váladék, idegentest érzés, fájdalom. Ez a típus igen gyorsan (24-48 órán belül) megfertőzi az ellenkező oldali szemet is. Nincs valódi terápiája, a tünetek általában az első 3-5 napban romlanak, majd fokozatosan javulni kezdenek. Sok esetben a bakteriális fertőzés megelőzése érdekében indítunk antibiotikum tartalmú szemcseppes kezelést is.
Az allergiás eredetű kötőhártya gyulladást a levegőben előforduló allergének okozzák. Tipikusan mindkét szem érintett, melyek pirosak, irritáltak, könnyeznek és viszketnek. Kezelése enyhe forma esetén tartósítószermentes műkönny, súlyosabb problémánál allergia elleni szemcseppek, illetve szteroid tartalmú készítmények.

Ha a kötőhártya-gyulladás kiváltója a szemszárazság, érdemes a probléma gyökerét kezelni és kideríteni az okokat. Ilyen esetben kezelés történhet szemcseppel/műkönnyel, szemhéj-toalettel vagyis a szemhéjszél gyakori tisztításával, de bizonyos esetekben könnypont dugó behelyezése is megoldást jelenthet. Emellett érdemes kipróbálni a Rexon-Eye száraz szem kezelést is, ami meghatározott frekvenciájú rezgéssel csillapítja a szárazszem szindróma kellemetlen tüneteit.

A legtöbb esetben a kötőhártya-gyulladás kezelés nélkül, magától is elmúlik, azonban azt tanácsoljuk, ha a felsorolt tüneteket tapasztalja nézesse meg szemét egy szakorvossal, hiszen előfordulhat, hogy más probléma bújik meg a panaszok mögött.

Hogyan előzhető meg a kötőhártya-gyulladás?

 • A fertőző kötőhártya-gyulladást megelőzni legkönnyebben úgy tudjuk, hogy nem nyúlunk a szemünkhöz. Ha ez mégis elkerülhetetlen, akkor mindig mossunk kezet előtte.
 • Fontos, hogy ne használjunk közösen kozmetikai termékeket, törölközőt, sminket (szemceruza, szempillaspirál, szemhéj púder) barátnőkkel, családtagokkal.
 • Emellett, ha már megbetegedtünk, kerüljük azokat a közösségi tereket, ahol könnyen továbbadhatjuk a fertőzést (pl. uszodákat), így megelőzhetjük, hogy legalább másoknak ne adjuk tovább a betegséget.
 • Óvjuk szemünket a szennyeződésektől és egyéb irritáló anyagoktól.
 • Cseréljük és tisztítsuk rendszeresen a párna és ágyneműhuzatot.
 • Mossunk kezet rendszeresen.

Ha a kötőhártya-gyulladást nem fertőzés, hanem allergia vagy szemszárazság okozza, akkor érdemes ezeket a problémákat preventíven kezelni, mielőtt kialakulna a betegség.

kötőhárya-gyulladás - szembetegség - szemcsepp - szemszárazság - műkönny - szem betegségei - kotohartyagyulladas
Friss híreink
Látásvizsgálat - szemvizsgálat - lézeres szemműtét - szembetegség

Látásvizsgálat vagy szemvizsgálat, mi a különbség?

Tovább
retinoblastoma - szem daganat - retina - daganat - retina betegség - szembetegség

Súlyos látásromlást okozó gyermekszemészeti betegségek szűrése

Tovább
Lehet-e katona vagy rendőr, akinek lézeres szemműtétje volt?

Lehet-e katona, rendőr, akinek rossz a szeme vagy lézeres szemműtétje volt?

Tovább
A Budai Szemészeti Központ Betegbarát Szolgáltató lett 2023-ban

2023-ban Betegbarát Szolgáltató lettünk!

Tovább