Marguerite McDonald - az excimer lézeres látásjavítás szülőanyja

2020. 05. 11.

Hogy kezdődött az excimer lézer használata a látásjavításban? A lézeres szemműtétek ikonikus alakjáról Marguerite McDonaldről készítettünk összeállítást, melyben erre a kérdésre is választ találtunk.  

Marguerite McDonald | excimer lézer | lézeres szemműtét

Marguerite McDonald 1987-ben a világon először excimer lézeres kezelést végzett egy emberszabású majmon, majd 1993-ban ő volt az első, aki ezt a kezelést alkalmazta emberen is a távollátás korrigálására. 

Életrajz

Marguerite McDonald gyermekkorát Chicago-ban töltötte. Édesapja ortopéd sebészként praktizált kórházakban, és több amerikai focicsapat sportorvosa is volt. Őt is korán magával ragadta édesapja orvoslás utáni rajongása. Egészen kisgyermek korától kezdve kísérgette édesapját foci mérkőzésekre, ahol sok végtagtörést látott. Ezek a sérülések meglepő módon nem ijesztették meg, sőt még a sürgősségi szobába is segédkezett apja mellett, amikor volt rá alkalma. 

Már kisgyermekként is a gyógyításban képzelte el a jövőjét. Bár a szemészet iránt egy másik, gyermekkorában történt eset után kezdett el érdeklődni. 5 éves korában volt egy életveszélyes balesete. Egy tavacska felé szaladt, amikor a lába beleakadt valamibe, és beleesett a vízbe. Egy idősebb gyerek húzta ki a tóból, és kezdte el az újraélesztését. A balesetig senki nem vette észre, beleértve a szüleit sem, hogy magas rövidlátó. Az első szemüvege akkora boldogsággal töltötte el, hogy hosszú hetekig le sem engedte venni magáról. Az édesanyja csak a szemüvege körül tudta megmosni az arcát. Kinyílt a világ előtte, amit addig nem látott. Ekkor döntötte el, hogy szemész szeretne lenni. 

New York-i Columbia Egyetemen szerezte az orvosi diplomáját. Érdeklődése már az egyetem alatt a szaruhártya irányába terelődött. Miután 1993-ban a látásjavítás szolgálatába állította az excimer lézert, 2003 szeptemberében Észak-Amerikában elsőként mutatta be az Epi-LASIK kezelést, mely két típusú lézeres szemműtét ötvözete. A beavatkozás a Lasik és Lasek technikák pozitívumait egyesíti.

 Az eljárás során a LASIK műtétekhez hasonlóan, a sebész egy, a LASIK eljárás során készített lebenynél vékonyabb, 40 mikrométer vastagságú lebenyt képez. Ezt óvatosan felhajtják, elvégzik az excimer lézeres kezelést, majd visszasimítják a helyére. Ennek a műtéti eljárásnak számos előnye van. A PRK műtéttel szemben az Epi-Lasik műtét gyógyulási ideje rövidebb és kevesebb kellemetlenséggel jár. A Lasik műtéti típusok gyógyulási ideje a leggyorsabb és fájdalommentes, azonban az Epi-Lasik kezelést vékonyabb szaruhártya vastagság esetén is alkalmazható. Lasek műtét során a szaruhártyára az alkohol kellemetlen hatást gyakorolhat, azonban az Epi-Lasik kezeléshez nem használnak alkoholt.

Ő volt az első, aki hullámfront analizáláson alapuló lézeres kezelést végzett az Egyesült Államokban. 

A hullámfront kezelés egy teljes mértékben személyre szabott kezelési forma. A hullámfront kezelés segítségével az úgynevezett magasabb rendű abberációk (fénytörési hibák) kezelésére is lehetőség van, melyek szemüveggel vagy kontaktlencsével nem jól korrigálhatók. 

A Kaufman-McDonald epikeratophakia társfejlesztője volt.

Epikeratophakia: Ez a kezelés egyaránt sikerrel elvégezhető nagyfokú rövidlátás, szemlencsehiány (aphákia) és a szaruhártya patológiás mértékű kiboltosulása (keratoconus) esetén is. A műtét során egy ún. „donor szaruhártyából” kimetszett lencsét varrnak a kezelendő szem szaruhártyájára.

A „hullámfront technológia javítja a látást a progresszív lencsék rendellenességeinek csökkentésével” című poszterét az Amerikai Szemészeti Akadémia 2010-ben a „Legjobb poszter” díjjal tüntette ki. 

2012-ben ő volt az első orvos, aki megkapta a Visionary Woman Award díjat az Ophthalmic Women Leaders csoporttól, amelynek egyik alapítótagja volt (az ötlet előterjesztője Tamara Church Swansonnal, valamint Jan Beiting).

Első női elnöke volt a szürkehályog és refrakciós műtétek amerikai társaságának (ASCRS), illetve a refrakciós sebészet nemzetközi társaságának (ISRS).

Számos tudományos folyóirat szerkesztője, több szakmai társaság tagja vagy megalapító elnöke, több szakmai elismerés nyertese: pl.:  az Egészségügyi Szakemberek Nemzetközi Szövetségétől 2014-ben elnyerte A Lynbrook legjobb szemészének járó díjat. Folyamatos praktizálása mellett több mint 1000 publikációt adott ki a szaruhártya és refrakciós sebészet témakörben, számos innovatív megoldást dolgozott ki a szemsebészetben. 

Források:
http://www.drbereczkiarpad.hu/a-lezeres-kezelesek-tipusai

https://en.wikipedia.org/wiki/Marguerite_McDonald#cite_note-autogenerated1-1
https://szemorvos.hu/rovidlatas.html
https://www.healio.com/ophthalmology/cornea-external-disease
Kép: Piron Guillaume on Unsplash