Minden, amit tudnod kell a kék fényről

2023. 05. 23.

Manapság rengeteg időt töltünk a képernyő előtt, böngésszük a különböző közösségi média felületeket vagy éppen a kedvenc sorozatunkat nézzük, de a céges e-mailekről se feledkezzünk meg. Sokunkban fogalmazódik meg a kérdés, hogy van- e okunk aggódni a készülékek által kibocsátott kék fény miatt?

Fontos tudni, ha huzamos ideig nézzük ezeket a digitális eszközöket, az bizony  ártalmas lehet a szemünkre. Gyakori panasz lehet a szemfáradtság, vagy a homályosan látás, de még az alvást is megnehezítheti.

De mi is az a kék fény?

Érdekes módon elterjedt nézet a kék fénnyel kapcsolatban, hogy kizárólag a különböző elektronikai eszközeinktől kell óvakodnunk, pedig jó ha tudjuk, hogy a kék fény legszámottevőbb kibocsátója nem mást, mint a napfény. Ezen kívül érdemes megemlíteni a LED-fényt, a fluoreszkáló fényt és a kompakt fénycsöveket. A közhiedelemmel ellentétben nem kell tartanunk jobban a képernyők által kibocsátott kék fénytől, hiszen annak mértéke jóval alacsonyabb a napfényéhez képest. Ráadásul tudományos kutatásokkal még az sem bizonyított, hogy a kék fény valóban káros lenne-e az egészségünkre.

Mi okozza a képernyő nézéskor megjelenő szemfájdalmat?

Dr. Cserháti Zoltán, a Budai Szemészeti Központ szakorvosa szerint a számítógépes látás szindróma, azaz computer vision syndrome vagy a  digitális szemfeszültség (digital eye strain) okolható a szemfájdalomért, amit a képernyő hosszas használata után érezhetünk. Ilyenkor ugyanis kevesebbet pislogunk, ami szemfáradtsághoz illetve szemszárazsághoz vezethet. ,,Arról nem is beszélve, hogy ez a probléma egyre inkább érinti a gyerekeket is” – jegyzi meg Dr. Cserháti Zoltán. Azonban fontos megjegyezni, hogy ezekért a tünetekért nem a képernyőből szóródó kék fény okolható, hanem sokkal inkább a túlzott képernyőhasználat.  A tudásunk a kék fényről egyelőre igen korlátozott, de a hatásait tekintve jelenleg is zajlanak kutatások. Eddig még nem találtak bizonyítékot arra, hogy a képernyőkből származó kék fénymennyiség bármiféle káros elváltozásért lenne felelős a szemben, és arra sem, hogy a kékfény szűrős szemüvegek hatásosak lennének a monitor által okozott digitális stressz csökkentésében.

Minden amit tudni kell a kék fényről - kék fény szűrős szemüveg

Tanácsok a túlzott képernyőhasználat által okozott kellemetlen tünetek elkerülésére

Ha huzamos ideig képernyőt nézünk a következő tanácsok segíthetnek elkerülni a kellemetlen tüneteket:

  • Próbáljunk meg kb. karnyújtásnyi távolságra ülni a képernyőtől, és helyezzük el úgy, hogy kissé lefelé nézzünk. Így a könnyünk kevésbé fog párologni.
  • Tartsunk szünetet több alkalommal a 20-20-5 szabály szerint, vagyis húsz percenként tartsunk szünetet (pihentessük a szemünket) és minimum húsz másodpercig nézzünk egy öt méterre lévő tárgyat.
  • Hasznos lehet a tartósítószer-mentes műkönny használata, a szem szárazságának enyhítésére, ha szükségét érezzük.
  • Érdemes beállítania  szoba világítását, miközben megemeljük a kontrasztot a képernyőn, így csökkentve a szem megerőltetését. Matt képernyőszűrő használata is hasznos lehet.
  • Illetve nagyon fontos, hogy a kontaktlencse viselők szemüveget is használjanak, akár hosszas monitoros munka közben is, hogy pihentessék a szemüket.

Szerencsére ha ezeket a tanácsokat megfogadjuk és elegendő ideig pihentetjük a szemünket, a túlzott számítógép használat által előidézett szemproblémák többsége csak átmeneti lesz és hamar enyhülni fog. Ha ezek ellenére, továbbra is tapasztaljuk ezeket a tüneteket mindenképp érdemes lehet szemész szakorvoshoz fordulni,,Egyre gyakrabban találkozhatunk olyan szemüvegekkel, melyek azt állítják, hogy segítenek a telefonok, számítógépek és mindenféle okos készülékek kék fényének kiszűrésében. De fontos tudni, hogy egyelőre semmilyen tudományos érv nem áll a rendelkezésünkre, ami azt bizonyítaná, hogy a kék fény valójában káros hatással lenne a szemünkre. Ezért nem is szoktuk javasolni az ehhez hasonló ígéretekkel kecsegtető méregdrága szemüvegek megvásárlását és viselését. Ellenben az igaz, hogy a kék fény hatással lehet a természetes bioritmusunkra, ezért érdemes lehet lefekvés előtt 2-3 órával már hanyagolni a képernyő nézegetést. Ha ez mégsem lenne megoldható, segítség lehet, ha ilyenkor használjuk az éjszakai módot az adott eszközön. Illetve, ha mégis kék fény szűrős szemüveg vásárlásán törnénk a fejünket, jó tudni, hogy vannak olyan szemüvegek, melyek kissé torzítják a színeket pl. a fehér sárgásabb árnyalatnak tűnhet. Ez olyan szakmában dolgozó személyeknek pedig még inkább kiemelt szempont lehet, ahol lényeges a színlátás (pl. fotós, művész, grafikus)” – emeli ki Dr. Cserháti Zoltán.

Forrás:
Lawrenson JG, Hull CC, Downie LE. The effect of blue-light blocking spectacle lenses on visual performance, macular health and the sleep-wake cycle: a systematic review of the literature. Ophthalmic Physiol Opt. 2017 Nov;37(6):644-654. doi: 10.1111/opo.12406. PMID: 29044670.

Bigalke JA, Greenlund IM, Nicevski JR, Carter JR. Effect of evening blue light blocking glasses on subjective and objective sleep in healthy adults: A randomized control trial. Sleep Health. 2021 Aug;7(4):485-490. doi: 10.1016/j.sleh.2021.02.004. Epub 2021 Mar 8. PMID: 33707105.