Viszkető, száraz szem? Milyen műkönnyet válasszunk?

2020. 04. 1.

Ma már óriási a kínálat a műkönnyekből: ha viszket, ha szúr, ha száraz, ha vörös – szinte minden problémára létezik megfelelő megoldás. De honnan tudjuk, hogy mikor használjunk szemcseppet és mikor műkönnyet? Milyen műkönnyet vásároljunk? Mindig beválnak, vagy árthatnak is? – többek közt ezeket a felvetéseket válaszolja meg Dr. Szalai Irén, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

 Szemcsepp vagy műkönny? Van különbség?

Tulajdonképpen a műkönny is szemcsepp, hisz csomagolásuk, alkalmazási mechanizmusuk azonos. Szemcsepp esetén azonban elsősorban azokra a készítményekre gondolunk, amelyek valamilyen hatóanyagot tartalmaznak. Ezek a cseppek gyakran vénykötelsek, szakorvos írhatja fel őket különböző szemészeti problémák esetén. A műkönny alapvetően nem gyógyszer, olyan összetevőket tartalmaz melyek a természetes könnyfilmben is megtalálhatók annak érdekében, hogy a szemfelszínt fedő könnyréteg mennyisége és minősége javuljon.

Műkönny, szemcsepp használat száraz szemre, tartósítószer mentes műkönny

 

Mitől száraz a szemünk?

A szem különösen érzékeny szervünk, mely folyamatosa reagál környezeti hatásokra: irritálhatja a szennyezett levegő, a por, a füst, a légkondicionáló, a fűtés, a víz klórtartalma, a szemfesték, de hatással lehet rá az időjárás, egy átmulatott éjszaka vagy a hosszan tartó televízió nézés, monitor előtt ülés is. 

Az egyik leggyakoribb szempanasz a pirosság/vörösség, mely annak köszönhető, hogy a kötőhártyában található hajszálerek az irritáció miatt kitágulnak, és a szem tele lesz vörös, “pókhálószerű” vonalkákkal. Ilyenkor sokan hívnak segítségül vény nélkül kapható műkönnyet, ami sok esetben enyhülést hozhat. A rendszeresen visszatérő problémát azonban mindenképp érdemes orvosnak megmutatni, és megtalálni a hosszú távú megoldást. 

A szem vörössége mellett gyakori panasz a szemszárazság, melynek hátterében többféle ok is állhat.  

Elfelejtünk pislogni a monitor használat közben

Az egyik leggyakoribb szemszárazságot okozó eset, hogyha sok időt töltünk a monitor előtt, a koncentrálás miatt elfelejtünk megfelelő gyakorisággal pislogni, így a szemfelszínt borító könnyfilm nem tudja megfelelően betölteni a védő szerepét, és megjelenik az égő, szúró érzés, enyhe vörösség a kötőhártyán, fényérzékenység, sőt a látás is elhomályosodhat. „Az elektronikai eszközök képernyőjét úgy érdemes használni szemünk egészsége érdekében, hogy kb. 45 perc monitor előtt töltött idő után tartunk 10 perc pihenőt, amikor le tudjuk hunyni a szemünket vagy egyszerűen a koncentráció nem gátol minket a rendszeres pislogásban és a monitortól távolabbi pontra is lehetőségünk van tekinteni. A monitor állása sem elhanyagolható: ha munka közben lefelé nézünk, akkor szűkebb lesz a szemrés és kisebb felületen párolog el a könny” – magyarázza a szakorvos. Ha gyakran tapasztalunk szúró, égő érzést, szemfáradságot monitoros munka mellett, akkor érdemes műkönnyet is tartanunk az irodai fiókban és szükség esetén használni. Tartósítószer-mentes műkönnyet korlátozás nélkül lehet használni, nem okoz hozzászokást, nincsenek melléhatásai. A megfelelően megválasztott műkönny gyors enyhülést hozhat a szárazszemes problémára.

A krónikus szemszárazság esetén nem szabad halogatni az orvosi kivizsgálást 

A krónikus szemszárazság főként a 45 feletti hölgyeket érinti, előfordulása 10-30% közé tehető. Könnyünk több fázisból áll, melyeknek megfelelő mennyiségben és minőségben kell jelen lenni ahhoz, hogy a szemünket ne érezzük irritáltnak. „A szemszárazság két főbb fajtáját a csökkent könnytermelés, illetve annak fokozott párolgása okozza. Az elégtelen könnytermeléshez elsősorban a könny vizes fázisának termeléséért felelős könnymirigyek alulműködése vezet, míg a szemhéjban lévő Meibom-mirigyek nem megfelelő működése következtében túl sok könny párolog. Ezért is fontos, hogy na csak a szemfelszín, de a szemhéj is egészséges legyen. A krónikus szemszárazság terápiájában is gyakran alkalmazunk különböző típusú műkönnyeket önmagukban vagy egyéb kezelések kiegészítésére” – mondja Dr. Szalai Irén

Szemszárazság, rexon-eye száraz szem kezelés, szemhéj toalett, műkönny

Milyen műkönnyet ajánl a szakember?

“A jó műkönny feladata, hogy használatával a könny mennyisége és minősége is normalizálódjon. A megfelelő műkönny kiválasztáshoz elsősorban azt kell kideríteni, hogy mi okozza az alapproblémát. A könny vizes fázisának pótlására alkalmazott műkönnyek mellett számos szemcsepp tartalmaz a természetes könnyfilm alkotóelemeihez hasonló viszkozitási tulajdonságokkal rendelkező összetevőket, amelyek biztosítják a könnyfilm tapadását a szaruhártyához és lassítják a párolgást.” – magyarázza a Budai Szemészeti Központ orvosa.

Az elégtelen mennyiségben termelődő könnypótlásra sokszor az igen gyakori műkönny használat a megoldás, ezért fontos követelmény, hogy ne legyen semmilyen mellékhatása, lehetőleg ne tartalmazzon cetrimid és benzalkónium-kloridos (BAK) tartósítószert, ami hosszú távon károsíthatja a szemfelszínt. A modern műkönnyek már kíméletesebb, a becseppentést követően lebomló tartósítószereket tartalmaznak vagy teljesen tartósítószer-mentesek. Ökölszabályként elmondható, hogy ha ötnél többször kell egy nap műkönnyet használni, akkor tartósítószer-mentes változatot válasszunk!

Kontaktlencse mellé mindig javasolt a műkönny használata

A rendszeres kontaktlencse használat sokaknak okoz száraz szem érzetet. Kontaktlencse mellé érdemes műkönnyet használni naponta több alkalommal.  Itt még inkább érdemes tartósítószer-mentes terméket vásárolni, mivel a lágy lencsék anyagai hajlamosak nem megfelelően reagálni a tartósítást szolgáló összetevőkkel. A tartósítószer-mentes műkönnyekből sem javasolt mindegyik kontaktlencse mellé, érdemes olyat választani, melyet kifejezetten erre a célra ajánlanak.

„Ha felmerül a krónikus szemszárazság gyanúja, vagy a patikában ajánlott műkönny nem hoz enyhülést, akkor mindenképp érdemes szakorvossal egyeztetni, hogy az egyéb szemészeti problémák kizárásra kerüljenek és tanácsot kapjunk a megfelelő terápia kiválasztásában” – javasolja a szakorvos. A szemszárazság nem feltétlen olyan probléma, amit egy gyógyszeres szemcsepp vagy műkönny használatával néhány hét alatt rendezni lehet. Több kezelési módot is próbálhatunk, mivel a szemszárazság oka többféle lehet, így nem mindenkinek fog ugyanaz a megoldás működni. A szakorvos mindenképp azt fogja javasolni, hogy kevésbé invazív technikákkal kezdjük (műkönny, szemhéjszél tisztítás, szemhéj melegítő párna, Rexon-Eye kezelés) és ha ezek hatása nem kielégítő, akkor haladjunk invazívabb megoldások felé (könnypont dugó behelyezést, egyén könnycsatorna műtétek). Ha nincs egyértelmű kiváltó ok (pl. gyógyszer mellékhatása), akkor a szemszárazsággal meg kell tanulni együtt élni. A megfelelő kezelési mód mellett a szemszárazság jól menedzselhetővé válik és a mindennapokban nem fog panaszt okozni.

Hol vásárolhat műkönnyet?

Műkönny vásárlására a Budai Szemészeti Központban is van lehetőség. A szakorvossal egyeztetett műkönnyért nem kell patikába mennie, a recepción is megveheti a javasolt készítményt. Különböző típusú szárazszemes problémákra találhatók műkönnyek, valamint kifejezetten a látásjavító szemműtét után javasolt lubrikáló cseppek is megtalálhatók kínálatunkban.

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30783943
A cikk szerzője a Budai Szemészeti Központ orvosa, ha kérdése van a szerzőhöz a cikk tartalmával kapcsolatban, akkor a Kapcsolat menüpontban megadott e-mail elérhetőségen írhat neki.
Kép: Freepik

Nézze meg videónkat a helyes szemcsepp / műkönny használatról 5 egyszerű lépésben.