Viszkető, száraz szem? Milyen műkönnyet válasszunk?

2020. 04. 1.

Ma már óriási a kínálat a műkönnyekből: ha viszket, ha szúr, ha száraz, ha vörös – szinte minden problémára létezik megfelelő megoldás. De honnan tudjuk, hogy mikor használjunk szemcseppet és mikor műkönnyet? Milyen műkönnyet vásároljunk? Mindig beválnak, vagy árthatnak is? – többek közt ezeket a felvetéseket válaszolja meg Dr. Szalai Irén, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

Szemcsepp vagy műkönny? Van különbség?

Tulajdonképpen a műkönny is szemcsepp, hisz csomagolásuk, alkalmazási mechanizmusuk azonos. Szemcsepp esetén azonban elsősorban azokra a készítményekre gondolunk, amelyek valamilyen hatóanyagot tartalmaznak. Ezek a cseppek gyakran vénykötelsek, szakorvos írhatja fel őket különböző szemészeti problémák esetén. A műkönny alapvetően nem gyógyszer, olyan összetevőket tartalmaz melyek a természetes könnyfilmben is megtalálhatók annak érdekében, hogy a szemfelszínt fedő könnyréteg mennyisége és minősége javuljon.

Műkönny, szemcsepp használat száraz szemre, tartósítószer mentes műkönny

 

Mitől száraz a szemünk?

A szem különösen érzékeny szervünk, mely folyamatosa reagál környezeti hatásokra: irritálhatja a szennyezett levegő, a por, a füst, a légkondicionáló, a fűtés, a víz klórtartalma, a szemfesték, de hatással lehet rá az időjárás, egy átmulatott éjszaka vagy a hosszan tartó televízió nézés, monitor előtt ülés is. 

Az egyik leggyakoribb szempanasz a pirosság/vörösség, mely annak köszönhető, hogy a kötőhártyában található hajszálerek az irritáció miatt kitágulnak, és a szem tele lesz vörös, “pókhálószerű” vonalkákkal. Ilyenkor sokan hívnak segítségül vény nélkül kapható műkönnyet, ami sok esetben enyhülést hozhat. A rendszeresen visszatérő problémát azonban mindenképp érdemes orvosnak megmutatni, és megtalálni a hosszú távú megoldást. 

A szem vörössége mellett gyakori panasz a szemszárazság, melynek hátterében többféle ok is állhat.  

Elfelejtünk pislogni a monitor használat közben

Az egyik leggyakoribb szemszárazságot okozó eset, hogyha sok időt töltünk a monitor előtt, a koncentrálás miatt elfelejtünk megfelelő gyakorisággal pislogni, így a szemfelszínt borító könnyfilm nem tudja megfelelően betölteni a védő szerepét, és megjelenik az égő, szúró érzés, enyhe vörösség a kötőhártyán, fényérzékenység, sőt a látás is elhomályosodhat. „Az elektronikai eszközök képernyőjét úgy érdemes használni szemünk egészsége érdekében, hogy kb. 45 perc monitor előtt töltött idő után tartunk 10 perc pihenőt, amikor le tudjuk hunyni a szemünket vagy egyszerűen a koncentráció nem gátol minket a rendszeres pislogásban és a monitortól távolabbi pontra is lehetőségünk van tekinteni. A monitor állása sem elhanyagolható: ha munka közben lefelé nézünk, akkor szűkebb lesz a szemrés és kisebb felületen párolog el a könny” – magyarázza a szakorvos. Ha gyakran tapasztalunk szúró, égő érzést, szemfáradságot monitoros munka mellett, akkor érdemes műkönnyet is tartanunk az irodai fiókban és szükség esetén használni. Tartósítószer-mentes műkönnyet korlátozás nélkül lehet használni, nem okoz hozzászokást, nincsenek melléhatásai. A megfelelően megválasztott műkönny gyors enyhülést hozhat a szárazszemes problémára.

A krónikus szemszárazság esetén nem szabad halogatni az orvosi kivizsgálást 

A krónikus szemszárazság főként a 45 feletti hölgyeket érinti, előfordulása 10-30% közé tehető. Könnyünk több fázisból áll, melyeknek megfelelő mennyiségben és minőségben kell jelen lenni ahhoz, hogy a szemünket ne érezzük irritáltnak. „A szemszárazság két főbb fajtáját a csökkent könnytermelés, illetve annak fokozott párolgása okozza. Az elégtelen könnytermeléshez elsősorban a könny vizes fázisának termeléséért felelős könnymirigyek alulműködése vezet, míg a szemhéjban lévő Meibom-mirigyek nem megfelelő működése következtében túl sok könny párolog. Ezért is fontos, hogy na csak a szemfelszín, de a szemhéj is egészséges legyen. A krónikus szemszárazság terápiájában is gyakran alkalmazunk különböző típusú műkönnyeket önmagukban vagy egyéb kezelések kiegészítésére” – mondja Dr. Szalai Irén

Szemszárazság, rexon-eye száraz szem kezelés, szemhéj toalett, műkönny

Milyen műkönnyet ajánl a szakember?

“A jó műkönny feladata, hogy használatával a könny mennyisége és minősége is normalizálódjon. A megfelelő műkönny kiválasztáshoz elsősorban azt kell kideríteni, hogy mi okozza az alapproblémát. A könny vizes fázisának pótlására alkalmazott műkönnyek mellett számos szemcsepp tartalmaz a természetes könnyfilm alkotóelemeihez hasonló viszkozitási tulajdonságokkal rendelkező összetevőket, amelyek biztosítják a könnyfilm tapadását a szaruhártyához és lassítják a párolgást.” – magyarázza a Budai Szemészeti Központ orvosa.

Az elégtelen mennyiségben termelődő könnypótlásra sokszor az igen gyakori műkönny használat a megoldás, ezért fontos követelmény, hogy ne legyen semmilyen mellékhatása, lehetőleg ne tartalmazzon cetrimid és benzalkónium-kloridos (BAK) tartósítószert, ami hosszú távon károsíthatja a szemfelszínt. A modern műkönnyek már kíméletesebb, a becseppentést követően lebomló tartósítószereket tartalmaznak vagy teljesen tartósítószer-mentesek. Ökölszabályként elmondható, hogy ha ötnél többször kell egy nap műkönnyet használni, akkor tartósítószer-mentes változatot válasszunk!

Kontaktlencse mellé mindig javasolt a műkönny használata

A rendszeres kontaktlencse használat sokaknak okoz száraz szem érzetet. Kontaktlencse mellé érdemes műkönnyet használni naponta több alkalommal.  Itt még inkább érdemes tartósítószer-mentes terméket vásárolni, mivel a lágy lencsék anyagai hajlamosak nem megfelelően reagálni a tartósítást szolgáló összetevőkkel. A tartósítószer-mentes műkönnyekből sem javasolt mindegyik kontaktlencse mellé, érdemes olyat választani, melyet kifejezetten erre a célra ajánlanak.

„Ha felmerül a krónikus szemszárazság gyanúja, vagy a patikában ajánlott műkönny nem hoz enyhülést, akkor mindenképp érdemes szakorvossal egyeztetni, hogy az egyéb szemészeti problémák kizárásra kerüljenek és tanácsot kapjunk a megfelelő terápia kiválasztásában” – javasolja a szakorvos. A szemszárazság nem feltétlen olyan probléma, amit egy gyógyszeres szemcsepp vagy műkönny használatával néhány hét alatt rendezni lehet. Több kezelési módot is próbálhatunk, mivel a szemszárazság oka többféle lehet, így nem mindenkinek fog ugyanaz a megoldás működni. A szakorvos mindenképp azt fogja javasolni, hogy kevésbé invazív technikákkal kezdjük (műkönny, szemhéjszél tisztítás, szemhéj melegítő párna, Rexon-Eye kezelés) és ha ezek hatása nem kielégítő, akkor haladjunk invazívabb megoldások felé (könnypont dugó behelyezést, egyén könnycsatorna műtétek). Ha nincs egyértelmű kiváltó ok (pl. gyógyszer mellékhatása), akkor a szemszárazsággal meg kell tanulni együtt élni. A megfelelő kezelési mód mellett a szemszárazság jól menedzselhetővé válik és a mindennapokban nem fog panaszt okozni.

10+1 érv, hogy mindig legyen műkönny a táskánkban

Nem csak az hasznos, ha mindig van nálunk ajakbalzsam, tükör, kézfertőtlenítő vagy zsebkendő, hiszen szemeink is megérdemlik, hogy szükség esetén felfrissítsük őket! Érdemes a műkönnyet is állandó kellékként elhelyezni a kézitáskánkban, erre 10 okot is tudunk mondani!

1. A kontaktlencse viselőknek kötelező!

Egész napos kontaktlencse használat mellett előfordulhat szemszárazságból adódód égető, szúró érzésben, aminek hatására a lencse hordása kényelmetlenné válik. Ilyenkor pár csepp műkönny gyors enyhülést jelenthet!

2. Amikor a szemünkbe megy valami

Ha biciklin, vagy egy egyszerű séta közben por, vagy apró rovar, esetleg homok megy a szemünkbe az igencsak kényelmetlen. Egy kis műkönny segít lemosni a szennyeződést a szemfelszínről!

3. Vezetés sötétben

Egy fárasztó, munkával töltött nap után szemeink is elfáradnak, főleg ha sokat dolgozunk számítógép előtt. Az esti vezetés előtt célszerű fáradt szemeinket műkönnyel felfrissíteni! Ennek köszönhetően élesebben láthatunk majd, hiszen a szemfelszín hidratáltságának fontos szerepe van a megfelelő fénytörésben.

4. Hormonális változásoknál

A terhesség, a női változókor és egyéb hormonváltozással járó állapotok alatt jelentkezhet szemszárazság. A műkönnyeket szerencsére a várandós hölgyek is alkalmazhatják, ugyanis nincs negatív mellékhatásuk a magzatra.

5. Sminkelés, sminkeltávolítás

Ha a smink felhelyezése során egy kis szemfesték, szempillaspirál vagy szemhéjpúder kerül a szembe, akkor gyors megoldásként egy csepp műkönnyel el tudjuk távolítani az irritáló szennyeződést. A nap végén sminklemosás után is érdemes néhány csepp műkönnyel átmosni a szemet, így  másnap reggel nem fog a szemük sarkába fekte pontban összeállni a szemfelszínre mosódott festék.

6. Diéta

Diéta során előfordul, hogy nem jut elegendő A-vitamin a szervezetünkbe. Ennek következtében sérülhet a könnyfilm minősége, az pedig felelős lehet a szemszárazságért. Használjunk műkönnyet a kellemetlenség elkerülése érdekében!

7. Gyógyszerek

Vannak gyógyszerek, melyeknek a mellékhatásai között előfordulhat szemszárazság is. Ha a gyógyszer tájékoztatójában ezt olvassuk, érdemes műkönnyet vásárolni.

8. Gyakori számítógép használata

Szemeinket megviseli az egész napos monitor használat, a pislogás gyakoriságának csökkenése. Jó ha a műkönny ilyenkor könnyen elérhető a kézitáskánkból vagy az irodai fiókunkból.

9. Úszás után

Az uszodák klóros vize könnyen a szemünkbe mehet, ezt a legkönnyebb pár csepp műkönnyel kiöblíteni. A strandtáskánkba a törölköző, a naptej, és a napszemüveg mellé hasznos, ha bekerül egy tubus műkönny is!

10. Szórakozás közben

Az esti bulik jellemző kellékei a villogó fények és a füst is, amik a szemeinket igénybe vehetik, a szemfehérje akár ki is pirosodhat az irritációtól. Érdemes a műkönnynek is helyet találni a retikülben, vagy az egyik zsebünkben!

+1 Látásjavító műtétek után

Egyre többen döntenek látásjavító műtét mellett (szürkehályog, lézeres szemműtét, műlencse beültetése, ICL műtét), melyek után a szemészek is ajánlják a tartósítószer-mentes műkönny használatát. A műkönny segítheti a gyors regenerálódást és ellensúlyozza a felírt szteroidos cseppek szárító hatását.

Hol vásárolhat műkönnyet?

Műkönny vásárlására a Budai Szemészeti Központban is van lehetőség. A szakorvossal egyeztetett műkönnyért nem kell patikába mennie, a recepción is megveheti a javasolt készítményt. Különböző típusú szárazszemes problémákra találhatók műkönnyek, valamint kifejezetten a látásjavító szemműtét után javasolt lubrikáló cseppek is megtalálhatók kínálatunkban.

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30783943
A cikk szerzője a Budai Szemészeti Központ orvosa, ha kérdése van a szerzőhöz a cikk tartalmával kapcsolatban, akkor a Kapcsolat menüpontban megadott e-mail elérhetőségen írhat neki.
Kép: Freepik

Nézze meg videónkat a helyes szemcsepp / műkönny használatról 5 egyszerű lépésben.