Mire hívja fel a figyelmet a Zöldhályog Elleni Küzdelem Világnapja?

2023. 03. 16.

A zöldhályog ma a vakság második leggyakoribb oka, a becslések szerint 80 millió glaukómás van a Földön, közülük 11,2 millióan meg is vakulnak.

Mire hívja fel a figyelmet a Zöldhályog Elleni Küzdelem Világnapja?

A zöldhályog ma a vakság második leggyakoribb oka, a becslések szerint 80 millió glaukómás van a Földön, közülük 11,2 millióan meg is vakulnak. 2040-re a zöldhályogos betegek számát 110 millió fölé várják. A glaukóma visszafordíthatatlan látáskárosodást okoz, nem gyógyítható, de szűréssel korán felismerhető és kezeléssel, rendszeres orvosi ellenőrzéssel szinten tartható. Genetikai faktorok is szerepet játszanak a kialakulásában, ezért azokban a családokban, ahol van zöldhályogos, még fontosabb a szemvizsgálat – hívja fel a figyelmet a Zöldhályog Elleni Küzdelem Világnapján Dr. Mészáros Franciska, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

Budai Szemészeti Központ | zöldhályog, glaukóma, látóideg

 

zöldhályog ma a vakság második leggyakoribb oka világszerte, ami elsősorban annak tudható be, hogy alacsony a tudatosság ezzel a betegséggel és következményeivel kapcsolatban. Az elsődleges, nyitott zugú glaukóma ritkán jár szem fájdalommal vagy egyéb szemészeti tünettel és az okozott látásromlás is hosszú ideig észrevétlen maradhat a beteg számára. Ezért fontos a rendszeres szemészeti vizsgálat, főleg, ha a családból már ismert a betegség.

„A szemben folyamatosan keletkező csarnokvíz termelődése és elvezetődése közötti egyensúly megbomlik, ami szemnyomás emelkedéshez vezet, de ismeretes a ritkább, normotenzív glaukóma forma is, ahol a látóidegfő károsodása normál tartományú szemnyomás mellett jön létre. A diagnosztizált pácienseknek első körben szemnyomás csökkentő szemcseppekkel állítjuk be a terápiát. A cél egy olyan szemnyomás elérése, amely mellett nem súlyosbodik a betegség, vagy csak olyan lassan, hogy a várható élettartamban nem okoz látásromlást. A szemcseppekkel való konzervatív kezeléssel elérhető és hatásos a glaukóma kontroll alatt tartása a legtöbb páciensnél. Akiknél ez nem elegendő, ott lézeres vagy sebészeti kezelés válhat szükségessé. ” – magyarázza Dr. Mészáros Franciska, a glaukóma szakértője.

Bár sokan azt gondolják, hogy a probléma az idős korosztályt érinti csak, ez nem így van.  A betegség lehet veleszületett is, azonban az előfordulás gyakorisága valóban nő a korral. Különösen a 40 év felettiek esetében ajánlott az évenkénti szűrővizsgálat. A zölhályoggal küzdő betegek családtagjainál 10-szer nagyobb az esélye arra, hogy zöldhályogban szenvednek, mint azoknál, ahol a közeli rokonságban nincs jelen a kórkép. Ha a felmenők között előfordult korábban zöldhályog, akkor életkortól függetlenül javasolt az évenkénti szűrővizsgálat.  “Márciusban, a Zöldhályog Elleni Küzdelem Világnapján fontos mindenki figyelmét felhívni, hogy a zöldhályog okozta vakság elkerülhető, ha a betegség felismerésre kerül” – hangsúlyozza a szakorvos.

Forrás: Budai Szemészeti Központ
A cikk szerzője a Budai Szemészeti Központ orvosa, ha kérdése van a szerzőhöz a cikk tartalmával kapcsolatban, akkor a Kapcsolat menüpontban megadott e-mail elérhetőségen írhat neki.
A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!
Szakirodalom:
https://www.who.int/bulletin/volumes/82/11/feature1104/en/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16488940
https://www.worldglaucomaweek.org/