Szemészetünkön a maszk használata továbbra is kötelező!

Érdekli, hogy alkalmas lehet-e lézeres szemműtétre? Töltse ki a tesztet!

Érdekli, hogy alkalmas lehet-e lézeres szemműtétre? Töltse ki a tesztet!

Zöldhályog (glaukóma) kezelés

Mi a glaukóma?

A glaukóma (zöldhályog) a látóideg rostjainak fokozatos pusztulásával járó betegség. A megemelkedett szemnyomás a leggyakoribb rizikófaktora és az esetek többségében a károsodás okozója , amely az idegrostok működését, anyagcseréjét hátrányosan befolyásolja. A látóideg ott károsodik, ahol kilép a szemgolyóból (látóidegfő vagy papilla), ez okozza a látásromlást.

Budai Szemészeti Központ | zöldhályog, glaukóma, látóideg

A glaukóma gyakorisága

A zöldhályog a vakság egyik vezető oka világszerte. Világszerte a 40 év feletti lakosság kb. 2%-át érinti ez a szembetegség. Az életkor növekedésével a betegség kialakulásának valószínűsége nő, 70 éves korra előfordulási gyakorisága eléri a 10%-ot. A fiatalabbak esetében is fokozott kockázatot jelent, ha valakinek a családjában már előfordult ilyen megbetegedés. Szintén hajlamosító tényező a nagyfokú rövidlátás, korábbi szemsérülés, bizonyos szövődményes szemműtétek, a cukorbetegség, magas vérnyomás, egyes keringési betegségek, továbbá szteroid gyulladásgátló gyógyszerek tartós szedése.

Zöldhályog, glaukóma előfordulása | Budai Szemészeti Központ youtube

 

 

Foglaljon időpontot

Kérjen időpontot online! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, kollégáink a megfelelő szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

A glaukóma típusai

A betegségnek számos alfaja ismeretes.

 • A leggyakoribb formája az elsődleges nyitott zugú glaukóma, amely nem jár fájdalommal és az okozott látásromlás is hosszú ideig észrevétlen maradhat a beteg számára. A magas szemnyomás önmagában nem mindig jár zöldhályogos károsodással (ocularis hypertensio) és vannak olyan esetek is, amikor a betegnek nem magasabb a szemnyomása, de mégis a zöldhályogra jellemző károsodás fenyegeti a látását (alacsony nyomású vagy normotenziós glaukóma).

Zöldhályog, glaukóma gyakorisága, tünetei | Budai Szemészeti Központ youtube

 

 • A zárt zugú glaukóma ritkább, kialakulása történhet lassan (krónikus) vagy hirtelen, fájdalommal járó szemnyomás emelkedéssel (akut). Az akut zöldhályogos rohamra jellemző a homályos látáson túl a szem, illetve a szem környéki csontok fájdalma, fényforrások körüli szivárvány karikák látása, erős azonos oldali fejfájás, melyet kísérhet hányinger, hányás, amit az extrém magas szemnyomás okoz.  Az érintett szem vörös, a pupilla oválisan tág, tapintásra kőkemény. A glaukómás roham azonnali szemészeti kórházi kezelést igényel, ennek hiányában az érintett szem 24 órán belül megvakulhat! 
 • Szekunder glaukóma a szemet ért trauma vagy gyulladás (pl. uveitis) következményeként alakulhat ki. Az Európai Glaukóma Társaság a szekunder nyitott zugú glaukómák közé sorolja a pseudeoexfoliatív és pigmentglaukómát is, ahol a csarnokvíz elvezető rendszer tömődik el proteinek által vagy pigmentszemcsékkel.
 • A primer vagy szekunder congenitalis (veleszületett, infantilis vagy késői kezdetű) glaukóma ritka, de lehet súlyos betegség, ami vagy már születésnél jelen van vagy röviddel utána alakul ki a szem anatómiájának abnormalitásai miatt.

A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!

Bővebben >>
A glaukóma diagnózisa, szűrővizsgálatai

Zöldhályog gyanúja esetén szemészetünkön az alábbi fájdalommentes alapvizsgálatok történnek: 

 • a látóélesség vizsgálata
 • a szemnyomás mérése (non-contact és Goldmann applanációs tonometria)
 •  a szaruhártya vastagság mérése (pachymetria)
 •  az irido-cornealis szög és az elülső csarnok volumetriás mérése (Scheimpflug kamera segítségével)
 • szemtengely hosszának mérése (biometria)
 •  réslámpás vizsgálat
 •  a csarnokzug szabad szemmel nem látható anatómiai jellegzetességeinek, állapotának  vizsgálata speciális tükrös lencsékkel (gonioscopia)
 •  szemfenék vizsgálat (különös hangsúllyal a látóidegfő háromdimenziós jellemzőinek leírásával). 

Szükség lehet a szemnyomás többszöri mérésére is, mivel ez napszakonként jelentősen ingadozhat zöldhályog esetén. Az alapvizsgálatokat szükség esetén kiegészítjük:

 •  látótérvizsgálattal (számítógép-vezérelt automata perimetria) és
 •  a látóidegfő idegrostréteg vastagságának vizsgálatával (papilla OCT: optikai koherencia tomográfia).  

Fontos információ, hogy a vérrokonok között volt már glaukómás. A genetikai rizikótényezőkön felül feltérképezzük a zöldhályog más rizikófaktorait is, illetve rögzítjük azokat az információkat, amelyek szerepet játszhatnak a páciens betegségének prognózisában és egyéni kezelési tervének kialakításában.

Zárt zugú zöldhályogra hajlamos szemeken preventív YAG lézer iridotómiát végzünk, mely után éves kontroll vizsgálat javasolt.

Az általános vizsgálat tartalmazza a felsorolt alapvizsgálatok díját. A látótér- és az OCT vizsgálat, valamint a YAG lézerkezelés nem részei az alapvizsgálatoknak, ezeket plusz térítés ellenében végezzük. Aktuális árainkat az árlistában találja.

Bővebben >>
A glaukóma kezelése
A kezelés elmaradása a zöldhályog okozta károsodások előrehaladását (progresszióját), vagyis a látás visszafordíthatatlan romlását, legrosszabb esetben elvesztését vonja maga után.
Zöldhályog, glaukóma kezelése, látóidegfő | Budai Szemészeti Központ youtube

A legtöbb beteg élete végéig gondozást, kezelést igényel a látásromlás, látásvesztés megelőzése érdekében.

A kezelés célja a glaukóma minden típusában a szemnyomás csökkentése vagy a magas szemnyomást kiváltó ok megszüntetése. A szemnyomást konzervatív kezeléssel (legtöbbször szemcseppel), lézeres, illetve sebészeti beavatkozással lehet csökkenteni. Elsőként leggyakrabban a szemcsepp kezelést írják elő, ezek rendszeres és pontos alkalmazása nagyon fontos. Ha a szemcsepp nem elégséges, akkor orvosainkkal lehetősége van a további kezelési módok, esetleges műtét előnyeinek kockázatainak átbeszélésére. A glaukómás páciensek rendszeres szemészeti kontrollja az esetleges műtét után is nagyon fontos.

A Budai Szemészeti Központban a glaukóma vizsgálatok szakmai konzulense Dr. Mészáros Franciska, aki több éves írországi és angliai tartózkodás során szakirányú klinikákon szerzett tapasztalatot. Szemészetünkön különös gondossággal végezzük pácienseinknél a glaukóma szűrését és felállított diagnózis esetén a kezelési  és követési tervet egyénre szabva alakítjuk ki, a hazai és nemzetközi szakmai irányelvek alapján. Ezt a kiadott leletben rögzítjük és minden esetben meg is beszéljük, majd csepegtetési, illetve egyéb (pl. kezelő-, háziorvosnak szánt) tanácsadással egészítjük ki. A glaukóma előrehaladásának monitorozására ismételt látótérvizsgálatokat végzünk és követjük a betegség alakulását.

A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!

Bővebben >>
Zöldhályog (glaukóma) esetén elvégezhető a lézeres szemműtét, műlencse beültetés?

A Z FEMTO 7D, OptiLASIK 7D, Zero-Touch 7D, PRK 7D lézeres látásjavító kezelések nem minden esetben végezhetőek el glaukómás betegeknél. Az egyéni alkalmasságról a műszeres vizsgálatok után dönt a szakorvos. Diagnosztizált glaukómás páciensek esetén életkortól függetlenül 20.000 Ft a lézeres szemműtét alkalmassági vizsgálat. Lézeres szemműtét árak itt.

A látásjavító szemlencse beültetés akkor is elvégezhető ha valakinek glaukómája van. Amennyiben a zöldhályog jól beállított, megfelelő a szemnyomás, és a páciens rendszeresen használja szemcseppeket, nincs akadálya sem a lézeres szemműtétnek, sem a műlencse/szürkehályog műtétnek.

Olvassa el a válaszokat a zöldhályoggal kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdésekre:
Mi a zöldhályog?

Az elsődleges nyitott zugú glaukóma ritkán jár fájdalommal, az okozott látásromlás hosszú ideig észrevétlen maradhat a beteg számára. A betegség másik csoportját képező magas szemnyomással járó glaukóma típusok (például a glaukómás roham, ami zárt zug esetén alakulhat ki) homályos látást, fejfájást, a szem, illetve a szem környéki csontok fájdalmát, fényforrások körüli szivárvány karikák látását okozhatják.

A kezeletlen magas szemnyomás látásromláshoz, látásvesztéshez vezethet. Először csak kis látótérkiesések alakulnak ki, majd előrehaladott állapotban, kezelés hiányában, a betegnek csak egy körülbelül 10-20 fokos centrális sziget marad meg a látóteréből (mintha egy kulcslyukon keresztül nézne a világra). Ezt már látóélesség-csökkenés is kíséri. A károsodás kialakulása hosszú és visszafordíthatalan, évekig tartó alattomos folyamat. Ha a szemnyomás nagyon magas, vagy a napközbeni ingadozása nagyon nagy, akkor gyorsabban károsodhatnak és halhatnak el az idegrostok.

Milyen tünetei vannak a glaukómának?
A zöldhályog sok esetben nem okoz tüneteket a betegség elején. Ez teszi nagyon veszélyessé. Ha a családban van glaukómás beteg, akkor érdemes évente zöldhályog vizsgálatra menni. A glaukóma szűrővizsgálat nélkül a beteg sokszor túl későn veszi észre a problémát. Ha beszűkül a látótér, a látás már kezeléssel sem állítható helyre.
Miért fontos a glaukóma szűrése?
zöldhályog sok esetben nem okoz tüneteket a betegség elején, így a páciens nem vagy csak túl későn veszi észre a problémát. Ezért is kifejezetten fontos a célzott szűrés. Ha a családban már van glaukómás, illetve 40 éves kor fölött mindenkinek érdemes évente zöldhályog szűrésre menni. Ha beszűkül a látótér, a kialakult látásvesztés már kezeléssel sem fordítható vissza.
Hogyan kezelhető a zöldhályog?

A zöldhályog nem szüntethető meg, azonban szakorvosi kezeléssel a látás stabilizálható.

Elsődleges nyitott zugú zöldhályognál jellemzően szemcseppeket írnak fel, szükség lehet kombinációkra is. A kezelés során figyelni kell arra is, hogy a terápia mellett romlik-e a látótér és az egyéb paraméterek: ha igen, a kezelést ki kell egészíteni, módosítani. Súlyos esetekben, ha a károsodás előrehaladott vagy, ha a cseppentés ellenére romlanak az egyéb vizsgálati eredmények, műtétre is szükség lehet.

Zárt zug esetén, glaukómás rohamnál első lépésben szemcseppekkel, intravénás injekciókkal vagy infúziókkal kell csökkenteni a szemnyomást, ezt követően lézerkezelésre van szükség. A lézeres beavatkozás során a szivárványhártyán egy lyukat készítenek (YAG lézer iridotómia), amin keresztül a folyadék hátulról előre áramolhat. A gyorsan felismert és kezelt glaukómás roham után nem feltétlenül alakul ki a látóidegfő károsodása. Igen szűk zug esetén ezt a lézerkezelést megelőző jeleggel is el lehet végezni, a roham kivédésére.

Megelőzhető-e a glaukóma?
A magas szemnyomást megelőzni nem lehet, de rendszeres szemészeti szűrővizsgálattal fény derülhet a problémára és elejét lehet venni annak, hogy a látás károsodjon. Bizonyos esetekben elvégezhető preventív lézerkezelés is (YAG lézer iridotómia), ami ugyanaz az eljárás, mint ami egy rohamot követően történik.
Videóklinika
Orvosaink 1 percben válaszolnak szemészeti kérdésekre.
Melyik kezelést válasszam?
Egyértelmű összehasonlítás, hogy Önnek is érthető legyen
Páciensek történetei
Ők már lézerszeműek! Ismerje meg tapasztalataikat!
Nézzen szét klinikánkon
Járjon körbe még mielőtt ide jönne. Modern, letisztult környezet az Ön kényelméért!