Öt dolog, ami rövid időre tiltólistára kerül lézeres szemműtét után

2019. 06. 14.
Világszerte egyre többen döntenek a látásjavító lézeres szemműtét mellett, így végleg elfelejthetik, hogy milyen zavaró a szemüveg, ami szó szerint keretbe foglalja a világot, akadályoz a zavartalan térlátásban, a szabad mozgásban. Bár kétségkívül csak előnyei vannak a műtétnek, fontos tudni, hogy néhány dolog tiltólistára kerül a beavatkozás utáni napokban - hívja fel a figyelmet Dr. Nagymihály Attila, intézetvezető főorvosunk.

Lézeres szemműtét | Femto kezelés

Sokan azért nem mernek belevágni a szemműtétbe, mert abban a téves hitben élnek, hogy a beavatkozás után jó ideig el lesznek tiltva a mozgástól, úszástól, vezetéstől, szaunától és szoláriumtól, esetleg a szextől. A szemész szakorvos segít tiszta vizet önteni a pohárba és eloszlatni a modern látásjavító eljárásokkal kapcsolatos tévhiteket. A legmodernebb femtolasik kezelések után extrém gyorsan visszazökkenhet a páciens a megszokott kerékvágásba és csak néhány apróságra kell odafigyel, ezek többségére is csak pár napig, hétig.

  1. Bár a kezelés után a páciensek már másnap tökéletesnek érezhetik a látásukat, ennek ellenére az aktív sportokkal, komoly terhelést jelentő fizikai munkával javasolt egy hetet várni. Nem ajánlott nagyobb súlyok emelése, a megerőltető testmozgás, és kerülni kell minden tevékenységet, mely során sérülés érheti a szemet. A kisebb fizikai terhelés, kocogás, biciklizés azonban már két nappal a műtét után végezhető. Az úszásra vonatkozó korlátozások kicsit eltérnek a többi sport tevékenységtől, hiszen a kezelés után egy hónapig kerülni kell az uszodai és a természetes vizeket is.
  2. Vezetni még hamarabb lehet, hiszen akár már a műtétet követő napon volán mögé lehet ülni.  
  3. A lézeres beavatkozásra már smink nélkül kell érkezni, hiszen a műtét előtt adott érzéstelenítő, fertőtlenítő cseppek csak szétkennék a festéket. Pár napig a kezelést követően is hanyagolni kell a sminket, hogy a szem regenerálódhasson, de a hetedik napot követően nyugodtan lehet újra használni szempillaspirált, szemceruzát és szemhéjfestéket is.
  4. Sokakban megfogalmazódik, hogy az alkoholfogyasztás is tiltott lehet, hiszen az alkohol köztudottan dehidratál. Teljesen nem szükséges beszüntetni az alkoholfogyasztást, de a műtét napján jobb kerülni és a következő napokban is érdemes korlátozni a fogyasztott mennyiséget. Semmiképpen ne erre az időszakra szervezzük a legvadabb bulikat!
  5. És mi a helyzet az intim együttléttel, le kell mondani a szexről a kezelés miatt? Ez a kérdés sokakat foglalkoztat! “Nos, orvosilag nincs indok az együttlétek korlátozására, azonban Látásjavító központunkban azt javasoljuk pácienseinknek, hogy a műtét napján inkább pihenjenek és csak másnap térjenek vissza ehhez a tevékenységhez. Pár napig inkább a gyengéd együttlét ajánlott és a sport példájára érdemes a megerőltető testmozgást igénylő pózokat kerülni.”- tanácsolja Dr. Nagymihány Attila.

Amennyiben szeretné tudni, hogy Ön alkalmas-e lézeres műtétre, töltse ki 3 perc alatt online alkalmassági tesztünket!

 

Forrás: Budai Szemészeti Központ
A cikk szerzője a Budai Szemészeti Központ orvosa, ha kérdése van a szerzőhöz a cikk tartalmával kapcsolatban, akkor a Kapcsolat menüpontban megadott e-mail elérhetőségen írhat neki.