Szemvizsgálat segíthet az Alzheimer-kór korai felismerésében

2019. 03. 21.

A legújabb kutatások arra hívják fel a figyelmet, hogy a szemfenék sok általános betegség esetén mutat eltéréseket, ilyen például a magas vérnyomás, diabetes, érszűkület. A jövőben talán az Alzheimer-kór is korai stádiumban felismerhetővé válik szemvizsgálattal.

„A legújabb kutatások arra hívják fel a figyelmet, hogy a szemfenék sok általános betegség esetén mutat eltéréseket, ilyen például a magas vérnyomás, diabetes, érszűkület. A diagnosztika fejlődésével újabb és újabb betegségek korai felismerése válik lehetővé a szemfenék vizsgálattal, amely a szemészeti szakma jelentőségét növeli. Fontos ezért tudni, hogy a rendszeresen végzett alapos szemészeti vizsgálat az általános egészségmegőrzés és betegségmegelőzés terén is nélkülözhetetlen az orvosi eszköztárban.” – mondja Resch Miklós, egyetemi docens, a Budai Szemészeti Központ orvosa, tulajdonosa. Kutatások abba az irányba mutatnak, hogy a jövőben az Alzheimer-kór is korai stádiumban felismerhetővé válik szemvizsgálattal.

alkalmassági vizsgálat slider | lézeres szemműtét 2

A következőkben az index.hu-n megjelent cikkből idézünk:

Az Alzheimer-kór korai felismerésére egyelőre nincs olyan vizsgálat, ami nem igényel beavatkozást, ez azonban hamarosan megváltozhat, egy tanulmány szerint ugyanis egy szemvizsgálat másodpercek alatt képes lehet észlelni a betegség korai jeleit – írja az MTI.

A kutatást az Ophthalmology Retina című folyóiratban publikálták a Duke Eye Center szakemberei, a 200 emberrel elvégzett kísérlet során pedig kiderült, hogy a retinán belül, a szemfenéken lévő apró véredényhálózat sűrűsége összefüggésbe hozható az Alzheimer-kór korai stádiumával.

Egészséges embereknél a mikroszkopikus véredények sűrű hálózatot alkotnak a szemfenéken, a harminckilenc Alzheimer-kóros páciensnél viszont a hálózat ritkább, egyes helyeken meglehetősen gyér volt.

„Olyan véredényeket vizsgálunk, amiket egy hétköznapi szemvizsgálaton nem lehet látni, ehhez pedig egy viszonylag új, noninvazív technológiát használunk, ami néhány perc alatt készít nagy felbontású képeket ezekről a véredényekről.” – mondta a tanulmány egyik szerzője, Sharon Fekrat, hozzátéve azt is, hogy elképzelhető, hogy az itt található véredények sűrűsége ugyanúgy változik, ahogy az agyban található társaiké, talán már a betegség észrevehető jeleit megelőzően.”

A tanulmány emellett arra is rámutatott, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő emberek retinája különbözik az egészséges emberekétől, és azokétól is, akiknél a kognitív képességek enyhe csökkenése mutatkozik, ez utóbbi pedig a betegség előszobájának is tekinthető.

A kutatás során egyébként egy olyan műszert használtak, ami fényhullámokkal mutatja meg a vérkeringést a retina egyes rétegeiben. Egy ilyen vizsgálattal pedig a hajnál is vékonyabb kapillárisokban bekövetkezett változásokat is ki lehet mutatni, így erre a feladatra sokkal hatékonyabb mint az MRI, vagy a cerebrális angiográfia. A kutatók azt szeretnék elérni, hogy a technológia elterjedjen, így ugyanis már a tünetek megjelenése előtt észlelhető lenne a betegség, ez pedig nagyban hozzájárulhatna egy esetleges gyógymód megtalálásához.

Forrás: index.hu