Hogyan védjük egészségünket és szemünket a koronavírus járvány idején?

2020. 04. 14.

Szemegészség | Összeszedtük azokat a dolgokat, amelyekre érdemes figyelni a koronavírus járvány idején, hogy megőrizd szemeid egészségét. Elő a védőszemüvegekkel!

védőszemüveg, szemegészség, koronavírus

A legfontosabb dolgok, amikre figyeljen, ha mennie kell valahova!

  1. Csak tiszta kézzel nyúljon a szeméhez!
    Mindig mosson kezet, mielőtt az arca bármelyik részét megérinti! A koronavírus szájon, orron és szemen keresztül is bekerülhet a szervezetbe. A védőmaszk viselése szokatlan a hétköznapokban, ezért folyamatos az inger, hogy igazgassuk, könnyítsünk a légzést. Próbáljuk tudatosan figyelni, hogy emiatt ne nyúlkáljunk folyamatosan az arcunkhoz.
  2. Ne dörzsölje a szemét!
    Szemszárazságra használjon tartósítószer-mentes műkönnyet! Ha mégis dörzsölni kell, csak tiszta kézzel vagy tiszta zsebkendővel tegye!
  3. Kontaktlencse helyett szemüveg!
    A kontaktlencse gyakran irritálhatja a szemet. Ha most rövid időre szemüvegre vált, azzal csökkenti az esélyét, hogy piszkos kézzel nyúl a szeméhez!
  4. Viseljen védőszemüveget!
    Ha utcára megy, ne csak maszkot viseljen. Egy egyszerű védőszemüveggel a szemét is védheti. Elő a kertészkedéshez, permetezéshez és hegesztéshez használt szemüvegekkel. Most mind jól jöhet a vírus ellen.  Ha ilyen nem áll rendelkezésre, akkor a napszemüveg vagy a normál szemüveg is nyújthat némi védelmet.
  5. Először a maszk, aztán a szemüveg!
    Szemüvegesek estében fontos, hogy először a maszkot igazítsuk a helyére, majd ezután tegyük fel a szemüveget. Ez egyrészt segíti a sebészi maszk megfelelő illeszkedését, másrészt megakadályozza, hogy a lencsék gyorsan bepárásodjanak. Ahhoz, hogy a maszk betöltse védelmi funkcióját, fontos, hogy az orrot és a szájat is fedje és minél jobban illeszkedjen az arcra a széli részeken.
  6. Szemüvegét is fertőtlenítse rendszeresen!
    Hazaérkezéskor ne csak kezünket és mobiltelefonunkat, de szemüvegünket is tisztítsuk meg szappannal és bő meleg vízzel! Kutatások szerint különböző felületeken (fém, műanyag, kartonpapír, réz, rozsdamentes acél) órákon keresztül, de akár napokig is fertőzőképes maradhat a vírus.
    Kényelmet a párásodó szemüveg és a maszk egyidejű viselése? Töltse ki 3 perces online tesztünket és tudja meg alkalmas lehet-e lézeres szemműtétre.
  7. A megnövekedett képernyőhasználat, a mozgáshiány, az elhízás a látásunknak is árthat!
    A járvány miatt sokan dolgoznak otthonról, folyamatosan képernyő előtt ülve. A munkába való ingázás elmaradásával jelentősen csökkenhet a napi mozgásmennyiségünk. Érdemes odafigyelni, hogy valamilyen minimális mozgás továbbra is legyen része a mindennapoknak.
    Milyen problémát okozhat a túl sok képernyő használat?
    Hogyan hat a szemre az elhízás?

Facebook oldalunkon folyamatosan várunk hasznos tippekkel, hogy megőrizd szemeid egészségét! #szemegészség

Forrás: Budai Szemészeti Központ
A cikk szerzője a Budai Szemészeti Központ orvosa, ha kérdése van a szerzőhöz a cikk tartalmával kapcsolatban, akkor a Kapcsolat menüpontban megadott e-mail elérhetőségen írhat neki.