Érdekli, hogy alkalmas lehet-e látásjavító szemműtétre?

Jakus László lézeres szemműtét vélemény

Jakus László

Vélemény:
"Nagyon könnyű volt megszokni a lézeres szemműtét után, hogy nincs szükségem semmilyen segédeszközre a jó látáshoz és ennek minden percét élvezem!"

Scroll down for English.

Pont egy éve szántam rá magam a lézeres szemműtétre, miután a feleségem fél évvel korábban megcsináltatta a Budai Szemészeti Központban a femto kezelést és nagyon elégedett volt az eredménnyel. A látásjavító központ választás nem volt kérdés, hisz a párom műtétjét végig kísérve láttam, milyen profi és emberséges itt a csapat hozzáállása.

A szemüvegemben a látásjavító műtét előtt -2 és -3-as lencséket hordtam -0,5 és -1,5 cilinderrel. Soha nem tudtam olyan keretet választani, ami elég széles, így a fülem melletti részt mindig nyomta a szemüveg szára, ennek olyan mély nyoma maradt a 30 év használat alatt, hogy bár már egy éve nem kell hordanom, a csík azóta is látszik a bőrömön. Szintén utáltam, hogy minden szemüveg úgy ült az orromon, hogy a szempilláim pislogásnál folyamatosan hozzáértek a lencséhez, így azok folyton zsírosak voltak, sűrűn kellett törölgetni, de a folyamat a következő pislogással újra indult, soha nem éreztem tisztának a lencséket. Amatőr someliéként az utóbbi 10 éveben sokat foglalkozom borokkal, sok kóstolóra, tanfolyamra járok, egy Instagram oldalon rendszeresen megosztom a véleményem a borokról. Ebben a hobbiban is zavart, hogy a keret folyamatosan koccant a pohárhoz. Évek óta játszottam a műtét gondolatával és most, hogy már túl vagyok rajta és egy éve élvezem a szemüvegmentes életet, sajnálom, hogy nem sokkal hamarabb csináltattam meg.

A műtét (FEMTO) kicsit kellemetlen volt, tehetetlennek és kiszolgáltatottnak érzi magát közben az ember (legalábbis én), de miközben ezen gondolkodtam már túl is voltam rajta és fájdalmat nem éreztem. A műtét után pár órával erősen könnyezett a szemem, sötét szobában jól esett pihenni kicsit, de ennek gyorsan vége lett és este már gond nélkül elvezettem az autót egy rendezvényre. Az első pár napban enyhén csillogott a gépkocsik fényszórója, de ez a panaszom rendeződött egy hét alatt és az éjszakai látásom is tökéletes azóta.

Nekem a legnagyobb nehézséget a csepegtetés jelentette az egész folyamatban. Nem tudtam magamnak cseppenteni, képtelen vagyok a szememhez közelíteni bármivel és csíptek is a cseppek. Szerencsére volt aki segítsen a csepegtetésben és a 3 hét, ameddig alkalmazni kellett a cseppet gyorsan eltelt, a Budai Szemészet munkatársai pedig mindenféle praktikus tanácsokkal láttak el, hogy a csípő érzés enyhüljön.

Távolra már a műtét napján kiválóan láttam, hisz aznap este már bátran vezettem, a közeli látás azonban több hét alatt tisztult csak ki teljesen. DE! kitisztult és ezért nagyon hálás vagyok, tartottam tőle, hogy egyből olvasószemüvegre cserélem a távolit, ami 45 évesen nem lenne ritka, hiszen ebben az életkorban a szemlencse rugalmassága már romlik, ahogy a doktor úr magyarázta. Szerencsére olvasáshoz egyelőre nem kell még szemüveg, de a dobozokon a nagyon apró betűs részekre rá kell nagyítanom telefonnal. Ezzel az állapottal még néhány évig szívesen kiegyezem, ha az olvasószemüveget addig ki tudom tolni:)

Vicces, hogy a szokások mennyire rögzülnek az emberben, néha még egy év szemüvegmentesség után is nyúlok a keretért, hogy levegyem arcmosás előtt. Mindezzel együtt nagyon könnyű volt megszokni, hogy nincs szükségem semmilyen segédeszközre a jó látáshoz és ennek minden percét élvezem!

Az elmúlt egy évben két barátom és egy kollégám is belevágott a lézeres kezelésbe az én pozitív tapasztalatomat látva és így ismeretlenül bárkinek jó szívvel ajánlom a Budai Szemészetet és a lézeres szemműtétet, aki játszik a gondolattal. Ha van kérdésed keress meg Instagramon @barbarianwinedrinker néven és szívesen válaszolok!

——————

I choose laser eye surgery exactly a year ago, after my wife had femto treatment at Buda Eye Center six months earlier and was very satisfied with the result. The choice of clinic was not a question, as I followed my wife’s surgery and saw how professional and engaging the attitude of the team was here.

In my glasses, I wore -2 and -3 lenses with -0.5 and -1.5 cylinders before my vision correction surgery. I could never choose a frame wide enough so the part next to my ear was always pressed into my skin, leaving such a deep mark on it for 30 years that even though I haven’t had to wear it in the last year, the strip has been visible on my skin ever since. I also hated that all the glasses sat on my nose in a way that my lashes kept touching the lens as I blinked, so they were constantly greasy, had to be wiped frequently, but the process started again with the next blink, I never felt that my lenses were clean. As an amateur sommelier, I have been tasting a lot of wines for the last 10 years, I go to many tastings and courses, I regularly share my opinion about wines on an Instagram page. It was annoying that the frame was constantly clinking with the glass. I’ve been playing with the idea of ​​surgery for years and now that I’m over it and enjoying a glasses-free life for a year, I’m sorry I didn’t do it a long time ago.

The surgery (FEMTO) was a bit uncomfortable, feeling helpless and vulnerable during the process, however while I was thinking about this the surgery was already over. Honestly I didn’t feel any pain. For a few hours after the surgery my eyes were in tears, it was helpful to rest a bit in a dark room at home. This bit of discomfort ended quickly and in the evening I drove my car to an event without any problems. The headlights of the cars had slight halos for the first few days, but this side effect resolved itself in a week and my night vision has been perfect ever since.

Throughout the whole process the biggest difficulty for me was the eye drop part. I couldn’t do it by myself, I’m unable to bring anything close to my eyes and the drops also pinched. Luckily, there was someone to help with the drops and the 3 weeks until they had to be applied quickly passed. The staff at the Ophthalmology Center also provided all sorts of practical advice to relieve the pinching sensation.

My distance vision was great already on the day of the surgery, I was already driving that night. My near sight cleared after a month. BUT! it cleared and therefore I am very grateful, I feared that I immediately had to start using reading glasses, which would not be rare at the age of 45, since at this age the flexibility of the eyelens is already deteriorating, as the doctor explained. Luckily I don’t need glasses for reading yet, but I have to zoom in on the very small print parts on boxes with my phone. I will be happy to settle with this condition for a few more years if I can keep avoiding reading glasses till then:)

It’s funny how much habits are deeply enbeded in a person, even after a year without glasses, sometimes I reach for the frame to take it off before washing my face. All in all, it was very easy to get used to not having any aids for good eyesight and I have been enjoying every minute!

Over the past year, seeing my positive experience, two of my friends and a colleague have also choose laser treatment. I recommend Buda Eye Center and laser eye surgery to anyone who plays with the idea. If you have any questions contact me on Instagram as @barbarianwinedrinker and I will be happy to help!