Érdekli, hogy alkalmas lehet-e látásjavító szemműtétre?

Kontrás Tibor

Vélemény:
"Ki jöttem a lézeres szemműtét után a műtőből és fülig érő mosollyal fedeztem fel, hogy milyen a látás szemüveg nélkül. "

Milyen volt a látása a lézeres szemműtét előtt? Miben zavarta az, hogy nem lát jól?

Rövidlátó voltam már kisgyerek korom óta. A műtét előtt – 4.00 -es dioptriám volt, azaz, ha levettem a szemüvegem akkor minden nagyon elmosódott. Állandó jelleggel szemüveget viseltem, mivel a rengeteget ülök számítógép előtt és kontaktlencsét a viszonylag száraz szemem nem bírta.  Kontaktlencsét csak sportolások alkalmával használta.

Igazán a szemüveg viseléssel kapcsolatos kényelmetlenségek voltak, amik a legjobban zavartak. Ha valamilyen sport tevékenységet végezetem (úszás, futás, bármilyen labdajáték, ….) mindig be kellett helyeznem kontaktlencsét, mert szemüvegben nem lehetett sportolni. Nyári napsütésben mindig gond volt, a rendes szemüvegem és a napszemüvegem cserélgetése, vagy ha télen beléptem egy meleg helyiségbe akkor azonnal bepárásodott és amíg meg nem töröltem nem láttam szinte semmit. Aki szemüveget visel, pontosan tudja milyen érzés ez.

Honnan hallott a lézeres szemműtétről és a Budai Szemészeti Központról?

A szemészeti központról az interneten olvastam, ahogy átböngésztem a különböző műtéti lehetőségeket. Szerintem mit mindenki, én is nagyon óvatos voltam eleinte, hiszen mégis csak a látásunkról van szó. Rengeteget olvastam különböző lézeres szemműtétekről, lehetőségekről, de egyik sem tudott meggyőzni mindaddig, amíg nem olvastam és nem láttam a videót a FEMTO 7D-ről. Ez a kezelés volt az, amely minden kételyemet eloszlatta arról, hogy nekiugorjak.

Milyen volt a lézeres szemműtét napja? Félt, izgult? Milyen élmény volt?

Legegyszerűbben úgy tudnám megfogalmazni, hogy várakozással és kíváncsisággal teli. Nem izgultam mert bíztam a technológiában és Szemészeti Központ kollégáiban. Kíváncsi voltam, hogy mindaz, amit hallottam tőlük valóság lesz-e és én is átélem-e azokat az élményeket, amiket meséltek.
A lézeres szemműtét nem tartott sokáig, alig 10-15 perc volt. Az ember nem érez fájdalmat ez alatt, inkább csak kellemetlen pillanatok vannak, amiken gyorsan túl van. Először szemcseppekkel érzéstelenítették a műtéti területet és amikor rám került a sor csak le kellett vennem a szemüvegem (Úgy sem lesz már rá szükség – mondták) és befeküdnöm a gép alá. Nagyon kedvesek voltak a műtét alatt, mindent elmondtak, mi mikor fog történni, mire számítsak, ezzel is megnyugtatva a műtét során. (Bár elég nyugodt voltam így is). Az eredmény a műtét végén szinte leírhatatlan, átéltem mind azt, amiről meséltek. Felültem és leolvastam az időt a falon lévő óráról, ekkor úgy éreztem, mintha újjászülettem volna. Ki jöttem a műtőből és fülig érő mosollyal fedeztem fel, hogy milyen a látás szemüveg nélkül. 

Milyen a látása azóta, hogyan változott meg az élete, munkája? Mi a véleménye a lézeres szemműtétről?

Tökéletesen látok azóta is és még mindig alig hiszem el, hogy nem kell szemüveget viselnem. Többször előfordul még velem, hogy le akarom venni a szemüveget egy arcmosásnál, vagy ha lefekszem aludni és rá kell ébredjek, hogy már NINCS SZEMÜVEGEM

A kezelést követően az egyik kedves és azóta is emlegetett megjegyzésem az volt, amikor a műtét utáni napokban álltam a tükör előtt és egyszer csak megszólaltam: „Jé látom a ráncaimat”. Ez egy új felfedezés volt a számomra, a család tagjainak pedig egy vicces pillanat.