Érdekli, hogy alkalmas lehet-e látásjavító szemműtétre?

Somhegyi Krisztián - Virág András lézeres szemműtét vélemény

Somhegyi Krisz, Virág András

Vélemény:
"Első Exatlon versenyünk alatt nagyon sok hátrányát éreztük a kontaktlencsének, az All Star évadnak már tökéletes látással vágtunk neki!"

Virág András és Somhegyi Krisztián búcsút intett a szemüvegnek és a kontaktlencsének is!

A szemüveges embereknek sok tekintetben nincs könnyű dolga sportolás közben.  Különösen hátrányos helyzetben vannak versenyhelyzetben, ahol egy félrecsúszott kontaktlencse időveszteséget és teljesítmény csökkenést is eredményezhet. Remek példa erre Virág András és Somhegyi Krisztián Exatlon versenyzők, akik kétszer is megjárták a dominikai pályákat.

Virág András négyszeres magyar bajnok, valamint Európa-bajnoki bronzérmes karatés, ezen kívül kick box és karate combat bajnok és Somhegyi Krisztián magyar műugró mesélnek lézeres szemműtét történetükről. Mind a két fiatal sportoló – akik az Exatlon Hungary 2021-es és 2022-es évadából lehetnek sokaknak ismerősek – egyetért abban, hogy a 2021-es verseny alatt milyen nehéz helyzetben voltak a vizes feladatoknál úgy, hogy kontaktlencsét kellett viselniük. Nem elég, hogy állandóan törölgették a szemeiket annak érdekében, hogy lássanak, de a folyamatos fröcskölésnek köszönhetően vagy elcsúszott a lencséjük egyik párja, vagy el is hagyták azt, aminek az lett a végeredménye, hogy fél szemmel kellett végigküzdeniük magukat az előttük lévő pályán. Ez különösen a célba dobós feladatoknál nem volt praktikus.

Mivel mind a kettőjüknek már egész korán az életük része lett mind a sport, mind pedig a szemüveg, így régóta szenvedtek attól, hogy az edzéseken és a versenyeken is nehezebb helyzetben voltak, mint a jól látó társaik. Kontaktlencse nélkül alapból nem láttak elég élesen, ám lencsével sem működött igazán zökkenőmentesen a mozgás, hiszen vagy elcsúszott, vagy mire végeztek, el is vesztették legalább az egyiket. Krisztián például azt mondja, volt olyan, hogy inkább lencse nélkül csinálta végig az edzést, mert annak ellenére, hogy korlátozva volt a látása, mégis hatékonyabb volt a így a mozgás a vízben.

Nem csoda, ha mind a ketten éltek azzal a lehetőséggel, hogy végleg búcsút mondjanak a szemüvegnek és a kontaktlencsének is. A Budai Szemészeti Központban egy napon történt Krisztián és András műtétje, melyre mindketten mindössze egy kis izgalommal érkeztek meg. Andrást kimondottan megnyugtatta,  hogy az operáció napján mindenki úgy viselkedett a látásjavító központban, hogy tudta, ez valóban egy rutin beavatkozás lesz, nem kell félnie. András küzdősportoló, így csak a lassabban gyógyuló felszíni kezelések közül választhatott. Arra figyelmezették csak, hogy az ő PRK 7D lézeres látásjavító műtétje után egy kicsit érzékenyebbek lesznek szemei, ám egy fájdalomcsillapítóval kezelni tudta a néhány napig tartó kisebb fájdalmakat, kellemetlenségeket. Krisztián Z FEMTO 7D műtétje ugyanolyan gyorsan zajlott, mint Andrásé, mindössze 10 perc alatt végzett a műtőben mindkét fiú. Számára a gyógyulás is könnyebb volt, csupán néhány órányi kellemetlenségről, fényérzékenységről számolt be a műtét napján. A műugró nagyon boldog volt, hiszen ahogy felült az operáció végeztével, mindent élesen látott maga körül.

Alkalmas vagyok lézeres szemműtétre?

Amennyiben szeretné tudni, hogy Ön alkalmas-e lézeres szemműtétre, töltse ki 3 perc alatt online alkalmassági tesztünket!

A műtét óta mind a két fiatal úgy érzi, pozitív irányba változott meg az élete. András nagyon élvezi, hogy sem a mindennapokban, sem az edzésen nem kell már kontaktlencsét viselnie, valamint azt is egy csodaként éli meg, hogy reggel már nem az az első mozdulata, hogy a szemüvegét kell keresni azért, hogy megtudja nézni a pontos időt. Krisztián hálás, hogy nem kell már többé a kontaktlencsével kapcsolatos állandó rituálékat végigcsinálnia. Mindkét fiú azért is vágott bele a lézeres szemműtétbe, hogy a TV2 Exatlon Hungary 2022-es All Star évadába már ne okozzon hátrányt számukra a rossz látás.

Személyes élményeikről, tapasztalataikról szóló videó sokaknak megadhatja a kezdő lökést ahhoz, hogy belevágjanak a lézeres látásjavító műtétbe!