Érdekli, hogy alkalmas lehet-e látásjavító szemműtétre?

Pinguecula - Pterygium (kúszóhályog) - nagyobb méretű szemhéj elváltozás - árpa - xanthelasma - kisműtétek Kisműtétek a Budai Szemészeti Központban

Árpa kezelése, eltávolítása

Az árpa tünetei

Az árpa apró gyulladásos tályog, ami a szemhéj szél úgynevezett Meibom-féle olajos váladékot termelő mirigyeinek bakteriális fertőződése kapcsán jön létre. Az árpa nyílhat a szemhéj szemgolyó felőli, belső oldalán, ezt belső árpának (Hordeolum iternum) nevezzük, de nyílhat a bőrrel fedett, külső felszínre is, ez a külső árpa (Hordeolum externum).

Árpa műtét - Jégárpa eltávolítás - kezelés

Foglaljon időpontot!

Kérjen időpontot online Budapestre vagy Debrecenbe! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, kollégáink a megfelelő szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

Az árpa diagnózisa

A szemhéj bepirosodik, megduzzad, és fájdalmassá válik az árpát körülvevő területen. A külső árpa különösen feltűnő, piros, érzékeny duzzanat képében jelentkezik a szemhéj széle alatt. A belső árpa nem mindig okoz látható csomót. A látás kicsit homályos lehet a belső árpa felszínén meggyűlő, onnan elúszó váladéktól, valamint attól, hogy a felső szemhéjban növekvő árpa finoman eldeformálja a szaruhártya egyébként szabályos felszínét. A szemgolyót, annak egészségét – tehát a látóképességet – ez a betegség nem érinti.*

Árpa akkor alakul ki könnyen, ha az immunrendszer védekezőképessége lecsökken, ennek oka lehet például a kezeletlen cukorbetegség, vitaminhiányos állapotok, bizonyos vírusfertőzések.  Kialakulásában környezeti tényezőknek is lehet szerepe, pl. huzatos, poros munkakörülmények, illetve a nem megfelelő higiénia, pl. szemhéjak dörgölése koszos kézzel. Az intenzív smink használat is okozhat árpát, különösen, ha éjszakára nem távolítják el megfelelően a festékmaradványokat a szem környékéről.

Az árpa kezelése

Az árpa kezelésében a meleg borogatáson és párakötésen túl hasznos lehet antibiotikum-tartalmú szemcsepp vagy kenőcs, melyet szemész szakorvos ír fel a megfelelő diagnózis felállítását követően. Ilyenkor néhány éjszakán keresztül párakötést kell felhelyezni, melyhez a felírt antibiotikum tartalmú kenőcsöt használjuk. A kenőcsöt a szemrésbe és a szemhéjra kenjük, majd átnedvesített gézlappal letakarjuk a szemhéjakat. Ezt követően egy vékony zacskóval lefedjük/leragasztjuk a kezelt területet.

Ha az árpa nem nyílik meg, vagy nem szívódik fel magától, az akut gyulladás elmúltával a jégárpához válik hasonlóvá. Fájdalmatlan, rugalmas csomócska marad a helyén. Ezt a szemész szakorvos pár perces, ambuláns beavatkozással kitisztítja. A beteg kevés érzéstelenítő szert kap injekció formájában az árpa körüli bőrbe. Ezután az árpát egy speciális csipeszbe fogják. Ennek az eszköznek az egyik szára kerekded fémlapban végződik, a másik szár vége ezzel szemben gyűrűt formáz. Ebbe a csípőbe fogva az árpát az a környezetétől elszigetelődik, elődomborodik, így finom szikével könnyen megnyitható és kitisztítható, anélkül, hogy a genny a környező szövetekbe préselődne. Rövid vérzéscsillapítás után a beteg antibiotikumos kenőcsöt és párakötést kap, amit pár óra múlva, otthonában eltávolíthat. Az árpa csúcsán ejtett apró nyílás pár napon belül nyomtalanul beheged.

Összefoglalva az árpa tulajdonképpen egy jól gyógyítható szemhéjgyulladás. Az emberek túlnyomó többsége életében legalább egyszer megtapasztalja az árpa kialakulásával járó kellemetlenségeket. Előfordulhat azonban, hogy a probléma többször is előjön és nem reagál igazán jól a kezelésre, különösen, ha az árpát kiváltó környezeti hatások változatlanok maradnak. Ilyenkor érdemes belgyógyászt is felkeresni, mert akár diabétesz vagy egyéb immunrendszerre összefüggő probléma is állhat a háttérben.

Jégárpa tünetei, kezelése

A jégárpa (chalasion) a Meibom-mirigyek hosszútávon fennálló gyulladása, amelynek oka a kivezető nyílás elzáródása. A mirigyben termelődő olajos váladék nem tud megfelelően ürülni, felhalmozódik, betokosodik. A szemhéj szélén az apró göb hónapokig kitapintható, nem jár gyulladásos tünetekkel, jelenléte fájdalommentes. A jégárpa időszakosan be is gyulladhat, ilyenkor körülötte a bőr bepirosodik, megduzzad, ritkán magától is megnyílik, a váladék kiürül. Az esetek döntő többségében azonban a műtét nem kerülhető el. A jégárpa az árpa kezelésnél már leírt módon kerülhet eltávolításra sebészeti úton. A beavatkozással a tokot is ki kel metszeni, különben újra feltelik váladékkal és a probléma visszatér.

Makacsul visszatérő jégárpa esetén indokolt lehet a szövettani vizsgálat is, hogy a Meibom-mirigy rosszindulatú daganatos elváltozásának kizárható legyen.

 

A Budai Szemészeti Központ budapesti és debreceni rendelőjében rendszeresen kezelünk és távolítunk el árpát, jégárpát. Amennyiben árpára gyanakszik, foglaljon időpontot konzultációra!

*A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!

Mennyibe kerül az árpa és jégárpa eltávolítása?

Friss híreink
Látásvizsgálat - szemvizsgálat - lézeres szemműtét - szembetegség

Látásvizsgálat vagy szemvizsgálat, mi a különbség?

Tovább
retinoblastoma - szem daganat - retina - daganat - retina betegség - szembetegség

Súlyos látásromlást okozó gyermekszemészeti betegségek szűrése

Tovább
Lehet-e katona vagy rendőr, akinek lézeres szemműtétje volt?

Lehet-e katona, rendőr, akinek rossz a szeme vagy lézeres szemműtétje volt?

Tovább
A Budai Szemészeti Központ Betegbarát Szolgáltató lett 2023-ban

2023-ban Betegbarát Szolgáltató lettünk!

Tovább