Szemészetünkön a maszk használata továbbra is kötelező!

Érdekli, hogy alkalmas lehet-e lézeres szemműtétre? Töltse ki a tesztet!

Érdekli, hogy alkalmas lehet-e lézeres szemműtétre? Töltse ki a tesztet!

Egyéb műtétek

Árpa műtét

Szemhéj árpára utalhatnak a következő tünetek: piros, duzzadt szemhéj. A problémát a kötőhártya pirossága és váladék is kísérheti. Az árpa nevezett kis duzzanat a szemhéjon valójában a Meibom mirigyek gyulladása.

Az árpa megjelenése fájdalmas és esztétikailag is zavaró. Az árpa eltávolításáról, kezeléséről itt olvashat.

Lézeres szemműtét | árpa

Foglaljon időpontot

Kérjen időpontot online! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, kollégáink a megfelelő szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

Szemhéj szemölcs és egyéb szemhéj kinövések eltávolítás

A közönséges szemölcsök a leggyakoribb szemhéj-tumorok közé tartoznak. Kialakulásuk a hámsejtekben fellelhető vírusra vezethető vissza. Eltávolításuk után vírusellenes helyi kezelést is végzünk. A szemhéj kinövések kezeléséről, eltávolításáról bővebben itt olvashat.

Xanthelasma eltávolítása

A xanthelasma a szemhéjak körül elhelyezkedő kisebb vagy nagyobb koleszterincsomó.

Megjelenésük anyagcserezavarra utalhat és esztétikailag is zavaró. Eltávolításuk sebészeti úton lehetséges helyi érzéstelenítéssel. Bővebben a xanthelasma eltávolításáról itt olvashat.

Szemhéjkorrekció

Laza, megereszkedett szemhéj bőr (dermatochalasis) eltávolítása

A laza, csüngő felső szemhéj ráfekszik a felső szempillasorra, ami akár a látást is zavarhatja. A probléma kisebb sebészeti beavatkozással szüntethető meg, helyi érzéstelenítés mellett.  Bővebben a laza, megereszkedett szemhéj bőr (dermatochalasis) eltávolításáról itt olvashat.

Alsó szemhéj be- vagy kifordulásának korrekciós műtéte

A szemhéj kifordulása (ectropium) és befordulása (entropium) leggyakrabban a korral jelentkezik, a tartó szalagok és a szemhéj tónusát adó izomzat meggyengülése miatt. A probléma esztétikai és komoly szemészeti problémát is okozhat. A szemhéj be- vagy kifordulásának korrekciós műtétjéről itt olvashat bővebben.

Nagyobb méretű szemhéj elváltozás (daganat, heg) eltávolítása rekonstrukcióval

A szemhéjon található különböző elváltozásokkal gyakran találkozunk.  Sokféle elváltozás ismert, vannak jóindulatú ciszták és sajnos  rosszindulatú tumorok is. A lézió, heg, sérült szemhéj szövet eltávolítását célzó műtét menetéről itt olvashat további információkat.

Kötőhártya elváltozások eltávolítása

Pterygium (kúszóhályog) kezelése, eltávolítása

A pterygium a szaruhártya irányába kúszó kötőhártya megvastagodás, mely a külső szemzug irányából nő a pupilla (szembogár) felé. Az elváltozás esztétikai és látás problémát is okozhat. A kúszóhályog műtétről itt olvashat bővebben.

Pinguecula kezelése, eltávolítása

A pinguecula szintén a kötőhártyán jelentkezik. Többnyire a szaruhártyát is érintő húsos, kör alakú elváltozás. Főleg esztétikai problémát okoz, de a látásra is hatással lehet. A pinguecula eltávolításról itt olvashat bővebben.

PTK (Phototerápiás keratectomia)

A PTK lézerkezelés a szaruhártya felszínes betegségei esetén alkalmazható lézeres beavatkozás. Leggyakrabban visszatérő szaruhártya hámsérülés (erosio recidivans) esetén alkalmazzuk, amikor a szaruhártya hámja egy sérülést követően nem tud jól gyógyulni, és folyamatosan visszatér a könnyezés, fájdalom, fényérzékenység. A PTK lézerkezelés be tudja gyógyítani a hámsérülést.

Alkalmazhatjuk még olyan elülső szaruhártya betegségek esetén is, amelyek visszatérő fájdalmas panaszokat okoznak (pl. Cogan szindroma), vagy olyan elülső stroma disztrofiák esetén is, amikor esély van a lézerkezelést követően a jobb látásra (pl. Granulosus, Maculosus, Reticularis dystrophia).

A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!

Bővebben >>
YAG Lézerkezelés

A Nd-YAG lézer készülékkel „vágni” lehet fájdalommentesen a szem belsejében anélkül, hogy a szemgolyó belsejébe hatolnánk bármilyen eszközzel.

Két fő alkalmazási területe a szürkehályog műtét utáni lencsetok– megvastagodás kezelése és az iridektómia végzése egyes zöldhályog fajtákban. Leggyakoribb alkalmazási területe: zárt zugú zöldhályog kezelése és a roham megelőzése a szivárványhártyán vágott alagúttal. Más esetekben is alkalmazható, mint pl. üvegtesti kötegek átvágása stb.

Szürkehályog esetén (capsulotómia):

Szürkehályog műtét után hónapokkal vagy évekkel, egyes esetekben megvastagodhat a lencse hátsó tokja és romlik a látás. A YAG lézerrel a hátsó tokon megfelelő méretű nyílás készíthető és a tokfibrózis által okozott látásromlás korrekcióra kerül, a hatás gyakorlatilag azonnali.

A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!

Zöldhályog (iridotómia):

A másik fontos alkalmazási terület a glaukómás rohamra hajlamos szemek ellátása. A glaukómás roham az arra hajlamos betegeknél hirtelen alakul ki igen magas szemnyomás értékekkel, fájdalommal.

Amennyiben nem kezelik, a glaukómás roham a szem vakságához vezet. Az ilyen rohamra hajlamos szemeken ez a veszély elhárítható azzal, ha a szivárványhártya szélső részén kis nyílás(oka)t készítünk YAG lézerrel. Ezek a nyílások biztosítják a csarnokvíz szabad áramlását és többé nem tud zöldhályogos roham kialakulni. Tekintettel arra, hogy a rohamra való hajlam rendszerint egyformán megvan mindkét szemen, roham esetén a YAG laser kezelést a másik szemen is kell végezni!

Bővebben >>
Videóklinika
Orvosaink 1 percben válaszolnak szemészeti kérdésekre.
Melyik kezelést válasszam?
Egyértelmű összehasonlítás, hogy Önnek is érthető legyen
Páciensek történetei
Ők már lézerszeműek! Ismerje meg tapasztalataikat!
Nézzen szét klinikánkon
Járjon körbe még mielőtt ide jönne. Modern, letisztult környezet az Ön kényelméért!