Érdekli, hogy alkalmas lehet-e látásjavító szemműtétre?

Pinguecula - Pterygium (kúszóhályog) - nagyobb méretű szemhéj elváltozás - árpa - xanthelasma - kisműtétek Kisműtétek a Budai Szemészeti Központban

Egyéb szemészeti műtétek

Kötőhártya elváltozások eltávolítása

Kizárólag budapesti rendelőnkben

Pterygium (kúszóhályog) kezelése, eltávolítása

A pterygium a szaruhártya irányába kúszó kötőhártya megvastagodás, mely a külső szemzug irányából nő a pupilla (szembogár) felé. Az elváltozás esztétikai és látás problémát is okozhat. A kúszóhályog műtétről itt olvashat bővebben.

Pinguecula kezelése, eltávolítása

A pinguecula szintén a kötőhártyán jelentkezik. Többnyire a szaruhártyát is érintő húsos, kör alakú elváltozás. Főleg esztétikai problémát okoz, de a látásra is hatással lehet. A pinguecula eltávolításról itt olvashat bővebben.

Foglaljon időpontot

Kérjen időpontot online! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, kollégáink a megfelelő szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

PTK - Phototerápiás keratectomia

Kizárólag budapesti rendelőnkben

A PTK lézerkezelés a szaruhártya felszínes betegségei esetén alkalmazható lézeres beavatkozás. Leggyakrabban visszatérő szaruhártya hámsérülés (erosio recidivans) esetén alkalmazzuk, amikor a szaruhártya hámja egy sérülést követően nem tud jól gyógyulni, és folyamatosan visszatér a könnyezés, fájdalom, fényérzékenység. A PTK lézerkezelés be tudja gyógyítani a hámsérülést.

Alkalmazhatjuk még olyan elülső szaruhártya betegségek esetén is, amelyek visszatérő fájdalmas panaszokat okoznak (pl. Cogan szindroma), vagy olyan elülső stroma disztrofiák esetén is, amikor esély van a lézerkezelést követően a jobb látásra (pl. Granulosus, Maculosus, Reticularis dystrophia).

A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!

YAG Lézerkezelés

Kizárólag budapesti rendelőnkben

A Nd-YAG lézer készülékkel „vágni” lehet fájdalommentesen a szem belsejében anélkül, hogy a szemgolyó belsejébe hatolnánk bármilyen eszközzel.

Két fő alkalmazási területe a szürkehályog műtét utáni lencsetok– megvastagodás kezelése és az iridektómia végzése egyes zöldhályog fajtákban. Leggyakoribb alkalmazási területe: zárt zugú zöldhályog kezelése és a roham megelőzése a szivárványhártyán vágott alagúttal. Más esetekben is alkalmazható, mint pl. üvegtesti kötegek átvágása stb.

A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!

A képen a YAG kezeléshez használ lézer berendezés látható.

Szürkehályog esetén (capsulotómia):

Szürkehályog műtét után hónapokkal vagy évekkel, egyes esetekben megvastagodhat a lencse hátsó tokja (tokfibrózis) és romlik a látás. Ezt a problémát nevezik másodlagos szürkehályognak is, de tulajdonképpen a lencsetok megvastagodásáról van szó. A látásromlás lehet enyhe vagy akár súlyosabb fokú is.  A YAG lézerrel a hátsó tokon megfelelő méretű nyílás készíthető, így a lencsetok fibrózis által okozott látásromlás korrekcióra kerül, a fény újra akadály nélkül juthat a retinára. A beavatkozás hatása gyakorlatilag azonnali, de néhány napra szükség lehet, hogy visszaálljon a korábban megszokott jó látás. A kezelés ülő helyzetben történik és mindössze néhány másodpercet vesz igénybe. A YAG lézer használata előtt pupillatágítót cseppentenek a páciens szemébe, így utána a vezetés nem javasolt.

 

YAG lézerkezelés - YAG iridotomia - YAG capsulotomia - másodlagos szürkehályog - glaukóma

Zöldhályog esetén (iridotómia):

A másik fontos alkalmazási terület a glaukómás rohamra hajlamos szemek ellátása. A glaukómás roham az arra hajlamos betegeknél hirtelen alakul ki igen magas szemnyomás értékekkel, fájdalommal.

Amennyiben nem kezelik, a glaukómás roham a szem vakságához vezet. Az ilyen rohamra hajlamos szemeken ez a veszély elhárítható azzal, ha a szivárványhártya szélső részén kis nyílás(oka)t készítünk YAG lézerrel. Ezek a nyílások biztosítják a csarnokvíz szabad áramlását és többé nem tud zöldhályogos roham kialakulni. Tekintettel arra, hogy a rohamra való hajlam rendszerint egyformán megvan mindkét szemen, roham esetén a YAG laser kezelést a másik szemen is kell végezni!

Friss híreink
Látásvizsgálat - szemvizsgálat - lézeres szemműtét - szembetegség

Látásvizsgálat vagy szemvizsgálat, mi a különbség?

Tovább
retinoblastoma - szem daganat - retina - daganat - retina betegség - szembetegség

Súlyos látásromlást okozó gyermekszemészeti betegségek szűrése

Tovább
Lehet-e katona vagy rendőr, akinek lézeres szemműtétje volt?

Lehet-e katona, rendőr, akinek rossz a szeme vagy lézeres szemműtétje volt?

Tovább
A Budai Szemészeti Központ Betegbarát Szolgáltató lett 2023-ban

2023-ban Betegbarát Szolgáltató lettünk!

Tovább